Εδώ θα διαφωνήσω.
Το ότι χαμηλώνει η πιθανότητα στους L να παραλάβεις φακό εκτός η οριακά εντός προδιαγραφών το δέχομαι. Απλά χαμηλώνει όμως δεν μηδενίζεται.
Επίσης το κόκκινο δαχτυλίδι είναι και λίγο θέμα marketing κ πρεστίζ της εταιρείας αφού:
- Στους 50ρηδες που είναι από τους βασικότερους -αν όχι ο βασικότερος- φακούς στη φωτογραφία
για τον 50 f/1.2 L δεν έχω δει ούτε συγκριτικό τεστ ούτε κριτικές που να δικαιολογούν το τετραπλάσιο (!) της τιμής από τον αντίστοιχο 1.4. Άσε που πολλοί αναφέρουν ότι είναι softer o 1.2. Μισό στοπ σε έναν όχι τόσο οξύ φακό δεν μπορεί να δικαιολογεί τέτοια διαφορά.
Δε λέω μαγκιά της κάνον που έβγαλε στην παραγωγή 1.2 όπως φυσικά και το ότι ήταν η μόνη εταιρεία που έβγαζε f/1 (!!!!) αλλά αυτά πιό πολύ για το image έγιναν παρά για το αποτέλεσμα το οποίο δεν ήταν το αναμενόμενο και στις 2 περιπτώσεις.
Αντίθετως έχει βγάλει και τον f/1.8 τον πλαστικό που κοστίζει όσο το παρασολείγ του f/1.2 αλλά είναι αυτό που λέμε value for money.
Γι αυτό και έχει κερδίσει παγκοσμίως το παρατσούκλι plastic-fantastic
- Ο 100 f/2.8 macro ήταν ήδη φακός κορυφαίας ποιότητας (πριν να είναι L) και όταν άλλαξε η ονομασία και έγινε και αυτός L εκτός της προσθήκης IS (που σε αυτόν ειδικά τον φακό ελέγχεται η χρησιμότητά του) δεν άλλαξε κάτι άλλο εκτός από την τιμή...
Για να μην παρεξηγηθώ έχω και εγώ μερικούς φακούς L και προφανώς θα ξαναπάρω κάποια στιγμή. Επίσης πρέπει να δηλώσω φανατικός Canonάκιας
Η εταιρεία -κατα τη γνώμη μου- είναι πολύ μπροστά και όποτε θέλει το δείχνει...
υ.γ. Αν κάποιος έχει κάνει eye focus μέσα από σκόπευτρο Εos 3 θα με καταλάβει