Οδηγίες προς ναυτιλομένους

NavalArchitect

Πάνο,

Ειδικά με τα σαπούνια και κρέμες ξυρίσματος, υπάρχουν πολλά και καλά στη δημιουργία σαπουνάδας. Το ποιό ή ποιά θα διαλέξει κάποιος είναι θέμα προσωπικού γούστου/προτίμησης, εμπειρίας, αρώματος, καταλληλότητας για τη συγκεκριμένη εποχή καθώς και τιμής (ή αν θες ευκολίας απόκτησης).

Μία βασική διαφορά ανάμεσα σε πολλά σαπούνια είναι το λίπος που περιέχουν. Τα παλιά σαπούνια είχαν το ζωικό λίπος (tallow) ως βασικό συστατικό τους. Όσο περνούν τα χρόνια και για διαφόρους λόγους το ζωικό λίπος έχει αρχίσει να μη χρησιμοποιείται (από αρκετούς κατασκευαστές) στα σαπούνια ξυρίσματος. Στη θέση του χρησιμοποιούν φυτικό λίπος.

Στις κρέμες ξυρίσματος το ίδιο ισχύει με τη λανολίνη. Οι παλιές καλές κρέμες είχαν λανολίνη, τώρα όμως πρέπει να ξέρεις καλά πού θα ψάξεις για να βρεις τέτοια κρέμα. Η κρέμα Proraso αλλά και η (ίδια σε σύσταση) Omega για παράδειγμα, που είναι διαθέσιμες και στην Ελλάδα, δεν έχουν λανολίνη. Είχαν παλιά, αλλά δυστυχώς τους άλλαξαν σύσταση πριν δεν ξέρω κι εγώ πόσα χρόνια (3-4 αν δεν κάνω λάθος).

Απ'τη στιγμή που θα κάνεις αυτό τον βασικό διαχωρισμό, το επόμενο που πρέπει να κοιτάξεις είναι πώς ακριβώς αποδίδουν ένα σαπούνι (ή κρέμα) με/χωρίς tallow (ή λανολίνη). Το συγκεκριμένο θέμα είναι πολλές φορές 'hot topic' στους κύκλους των wet shavers, αφού πολλοί δεν βλέπουν μεγάλη διαφορά στην απόδοση ενός προιόντος στο οποίο έχει αλλάξει η σύσταση με αυτό τον τρόπο. Όμως στην πραγματικότητα με την αλλαγή σύστασης και τη χρησιμοποίηση φυτικού λίπους ή υποκαταστάτων της λανολίνης η διαφορά υπάρχει, είναι μεγάλη, και αγγίζει πολλές παραμέτρους της απόδοσης ενός σαπουνιού ή κρέμας (σαπουνάδα, γλίστρημα, προστασία αλλά και μετά-το-ξύρισμα περιποίηση).

Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι δεν υπάρχουν μοντέρνα, φυτικά σαπούνια ή κρέμες που να κάνουν καταπληκτική δουλειά. Κατά συνέπεια το να γνωρίζεις αν το σαπούνι ή κρέμα που χρησιμοποιείς έχει ή όχι αυτά τα συστατικά, είναι σε γενικές γραμμές βασικό για να μπορείς να ξέρεις πόσο καλή σαπουνάδα κάνει (γιατί τα σαπούνια με tallow στην πλειοψηφία τους κάνουν εύκολα άριστη σαπουνάδα).

Από 'κει και πέρα, και αφήνοντας το ζωικό/φυτικό θέμα απ'έξω, υπάρχουν σαπούνια τα οποία είναι περίφημα για τη σαπουνάδα που κάνουν. Θα σου αναφέρω μερικά, αλλά αυτό που πρέπει να κρατάς πάντοτε στην άκρη του μυαλού σου είναι πως το να κάνει ένα σαπούνι καλή σαπουνάδα/αφρό δεν είναι πάντα η εγγύηση ότι αποδίδει εξ'ίσου καλά και στους άλλους τομείς που είπαμε πριν (γλίστρημα, προστασία αλλά και μετά-το-ξύρισμα περιποίηση).

Επίσης άλλο είναι η εύκολη και πλούσια σαπουνάδα, κι άλλο είναι η πραγματικά καλή σαπουνάδα/αφρός. Δεν σημαίνει πως αν πετύχεις το πρώτο, ότι έχεις αυτόματα πετύχει και το δεύτερο. Το ίδιο ισχύει κι απ'την ανάποδη - υπάρχουν σαπούνια που είναι πολύ γλιστερά ή περιποιητικά για την επιδερμίδα αλλά δεν κάνουν απαραίτητα και πλούσια σαπουνάδα (κι εκεί που κρίνοντας από τη σαπουνάδα νομίζεις ότι δεν είναι καλά, σε εκπλήσσουν!)

Μερικά σαπούνια ξυρίσματος λοιπόν τα οποία θεωρούνται από τα καλύτερα στη δημιουργία εύκολης και καλής σαπουνάδας (η λίστα είναι καθαρά ενδεικτική):

- Tabac
- Palmolive stick
- The Art of Shaving (Sandalwood, Lemon, Lavender, Unscented)
- D.R. Harris (Almond, Lavender, Arlington, Marlborough)
- Martin de Candre
- Sir Irisch Moos stick (αυτό είναι κατ'ουσία ίδιο με το Tabac, απλά άλλη μυρωδιά)
- Proraso/Omega κρέμα (στο σωληνάριο)
- Πορτογαλικές κρέμες (O Melhor, Top Secret, Musgo Real)
- Taylors of Old Bond Street (κρέμες)
- ...

Στην παραπάνω λίστα μόνο τα MdC, Taylors και Proraso/Omega είναι φυτικά. Αν τώρα δοκιμάσεις Proraso/Omega με την την προηγούμενη σύνθεση (στο σωληνάριο δηλαδή, με λανολίνη), θα σου φύγει το κεφάλι - στην κυριολεξία. Είναι εμφανέστατη η διαφορά στην απόδοση, σε όλους τους τομείς.

Υπάρχουν επίσης σαπούνια τα οποία κάνουν πολύ καλό αφρό/σαπουνάδα αλλά είναι πιό 'δύσκολα'. Με άλλα λόγια είναι πιό ευαίσθητα στην αναλογία σαπουνιού/νερού που απαιτείται ώστε να βρεις εκείνο το γλυκό σημείο στο οποίο θα πεις "πω πω, τι υπέροχο σαπούνι είναι αυτό...". Το 'δύσκολο' σαπούνι ή κρέμα δε συγχωρεί εύκολα τα οποιαδήποτε λάθη, και γι'αυτό πολλοί που πρωτοξεκινούν σε αυτό το χόμπυ αν δεν πετύχουν καλό αποτέλεσμα από την αρχή μ'ένα σαπούνι που δεν ξέρουν, απογοητεύονται γρήγορα ή και κατηγορούν το σαπούνι.

Επίσης άλλα σαπούνια ή κρέμες είναι ευαίσθητα και σε άλλους παράγοντες όπως για παράδειγμα η σκληρότητα του νερού της περιοχής που ζεις. Βασικός παράγοντας και αιτία που πολλές φορές άριστα σαπούνια δεν μπορούν να δείξουν τις δυνατότητές τους. Αν έχεις σκληρό νερό, το Mitchell's Wool Fat (MWF) λ.χ. που είναι ένα καταπληκτικό σαπούνι, θα σου φέρει δυσκολίες.

Από 'κει και πέρα είναι πλέον θέμα του τι μπορείς να βρεις κοντά σου, σε τι τιμή, ή του τι μπορείς να φέρεις μέσω ταχυδρομείου. Τα αρώματα παίζουν όπως προανέφεραν κι άλλοι το δικό τους ρόλο. Το Tabac για παράδειγμα δεν ενδύκνειται για χρήση το καλοκαίρι, ενώ το Proraso είναι ό,τι πρέπει με τη ζέστη, κ.ο.κ.

Εικόνα
I Coloniali - απ'ό,τι λένε άριστο, κατ'εμέ δύσκολο όμως για να το μάθεις στην αρχή.

Εικόνα
Σαπούνι Calani, σε ξύλινο μπωλάκι (το μπωλ αγορασμένο από το Connaught).

Ο μόνος δρόμος για να διαβείς και να ανακαλύψεις πολλά στην πορεία είναι να αρχίσεις να δοκιμάζεις, να διαβάζεις αλλά και να ρωτάς (όπως τώρα λ.χ.) Ο καθένας θα σου προτείνει πολλές και διαφορετικές επιλογές. Τα σαπούνια που υπάρχουν είναι πολλά, θα βρεις από παραδοσιακές φίρμες μέχρι και σαπούνια τα οποία φτιάχνουν artisans παραγωγοί. Εξ'ίσου πολλά είναι και τα σαπούνια ή κρέμες των οποίων έχει σταματήσει η παραγωγή, προιόντα τα οποία αν βρεθούν τώρα γίνονται ανάρπαστα από φανατικούς χομπίστες του παραδοσιακού ξυρίσματος...
Άβαταρ μέλους
Stefanos
Καθηγητής Ξυρίσματος
Καθηγητής Ξυρίσματος
15
Has thanked: 212 times
Been thanked: 1193 times
Επικοινωνία:

Με το I coloniali, αρκετοι εχουν αναφερει οτι παιδευονται, κατι που δεν μπορω να καταλαβω γιατι εμενα με εκατσε απο την πρωτη φορα τελεια...

Εγω το βυθιζω για 2 λεπτα στο ζεστο νερο, παιρνω το ST μου το οποιο ηδη ειναι τουλαχιστον 10 λεπτα (απο πριν μπω για ντους δλδ) σε ρολο υποβρυχιου σε ζεστο νερο, το τιναζω καλα, και το φερνω για περιπου 7 καθαρα δευτερολεπτα στροφες. Λεγοντας καθαρα, εννοω χωρις το τσεκ του θυσανου, χωρις το γυρισμα στην αλλη πλευρα (το οποιο πρεπει να καννω γιατι το βαζακι που το εχω δεν ειναι ευρυχωρο οπως το κεραμικο του) κλπ κλπ. Κατοπιν απλωνω ο,τι εχει το πινελο στη μουσουδα, κανω περιπου ενα λεπτο μασσαζ, αναλογα με την πυκνοτητα της κρεμας, και μετα βουταω ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ φορα την κορυφη στο ζεστο νερο για να ρουφηξει..

Ετσι κανω με ολα τα σαπουνια και λειτουργει περισσοτερο απο οκ..
Εικόνα
NavalArchitect

Το ξέρω φίλε, το'χεις ξαναγράψει νομίζω, κι ευχαριστώ. Απλά δεν έχω το σαπούνι μαζί μου εδώ και δε μπορώ να δοκιμάσω αυτά που γράφεις. Μια φορά που το χρησιμοποίησα ήταν τόσο χάλια που μου'ρθε να το πουλήσω κατ'ευθείαν.

Δε μπορεί όμως ολόκληρη Γερμανία (κι όχι μόνο) να ορκίζεται στην κυριολεξία για το συγκεκριμένο προιόν κι εγώ να το βγάζω άχρηστο, οπότε σίγουρα κάτι δεν έκανα καλά. Θα το 'μάθω' όμως, δεν τίθεται θέμα...
Άβαταρ μέλους
y.v
Δημοτικό
Δημοτικό
13
Has thanked: 927 times
Been thanked: 1832 times

Eχω αρχίσει και είμαι σκεπτικός...
Αν και πάντα είχα μια ιδέα από τι προέρχεται το tallow για βιομηχανική χρήση και όχι αυτό πρός βρώση, να πώ την αληθεια δεν έδινα μεγάλη σημασία γιατι μου άρεσαν τα απότελέσματα.
Εξ άλλου χρησιμοποιώ το DR Harris που περιέχει tallow.
Ετυχε να δώ όμως εικόνες από ένα εργοστάσιο παραγωγής και πλέον το έχω συνέχεια στο μυαλό μου γιατι οι εικόνες έχουν μεγάλη δυναμη.
Χρησιμοποιούνται απόβλητα σφαγείων, νεκρα ζώα που πέθαναν από αρρώστιες στα εκτροφεία, αδεσποτα σκυλιά και γάτες τα οποία θανατώνονται εάν δεν υιοθετηθουν, ψοφήμια που περισυλλέγονται, κλπ κλπ.
Ολα αυτά αλέθονται σε βιομηχανικούς μύλους όπως είναι (κόκαλα, δερματα, οπλές, εντοσθια κλπ) και μετα αυτό που βγαίνει το επεξεργάζονται για να βγάλουν το βιομηχανικό tallow το οποίο προωθείται και χρησιμοποιήται από την σαπωνοποιία.
Γιάννης B.
Άβαταρ μέλους
Πάνος
Λύκειο
Λύκειο
13
Has thanked: 157 times
Been thanked: 426 times

Μας ευχαρίστησες τώρα.

Οπότε πάμε μόνο για φυτικά.

Οποιος γνωρίζει θα ήθελα μια λίστα με φυτικά σαπούνια.

.
Ταπεινοφροσύνη είναι η ντροπή που νοιώθεις όταν λες στους άλλους πόσο υπέροχος είσαι.
Άβαταρ μέλους
Stefanos
Καθηγητής Ξυρίσματος
Καθηγητής Ξυρίσματος
15
Επικοινωνία:

Το θεμα ειναι περισσοτερο εγκεφαλικο. Τι θελω να πω. Οτι αν δεν ξερεις οτι εχει κατι "παραξενο", το βρισκεις καλο. Και μαλλον αν το χρησιμοποιουσες για χρονια, δεν θα παθαινες τπτ (διαβασες τις τελευταιες δεκαετιες να εχουν παθει κατι οσοι χρησιμοποιουν σαπουνια με tallow για παραδειγμα? Οχι). Προσωπικα δεν ειμαι φιξαρισμενος στο tallow, εφοσον ενα σαπουνι ειναι καλο, ολα τα αλεθει ο μυλος.

Παντως ειναι προσωπικη επιλογη του καθενα, οπως για παραδειγμα δικια μου, να μην χρησιμοποιω προϊοντα με σιλικονες (ή να τα εχω μειωσει στο rotation στο ελαχιστοτατο). Απο την αλλη, το φοινικελαιο που περιεχουν αντι του tallow δεν ειναι και αυτο τοσο αθωο. Οποτε ή ξυριζεσαι, ή το παιζεις Τζιζες.

Για να απαντησω την ερωτηση σου Πανο, και αναφερω μονο σαπουνια και ο,τι ερχεται στο μυαλο αυτη την στιγμη:

I coloniali mango (εννοειται!)
Golddachs Spezial Rasierseife
Calani
Geo F. Trumper Rose
Floris Elite (ολα τα σαπουνια της Floris. Αλλα θελουν τεχνη και καταλληλο πινελο)
L'Occitane Cade (αλλα εχει παραφινη)

Eχω την εντυπωση οτι ο Κωνσταντινος μπορει να πει πιο πολλα... :megagrin
Εικόνα
NavalArchitect

y.v έγραψε:Eχω αρχίσει και είμαι σκεπτικός...
Αν και πάντα είχα μια ιδέα από τι προέρχεται το tallow για βιομηχανική χρήση και όχι αυτό πρός βρώση, να πώ την αληθεια δεν έδινα μεγάλη σημασία γιατι μου άρεσαν τα απότελέσματα.
Εξ άλλου χρησιμοποιώ το DR Harris που περιέχει tallow.
Ετυχε να δώ όμως εικόνες από ένα εργοστάσιο παραγωγής και πλέον το έχω συνέχεια στο μυαλό μου γιατι οι εικόνες έχουν μεγάλη δυναμη.
Χρησιμοποιούνται απόβλητα σφαγείων, νεκρα ζώα που πέθαναν από αρρώστιες στα εκτροφεία, αδεσποτα σκυλιά και γάτες τα οποία θανατώνονται εάν δεν υιοθετηθουν, ψοφήμια που περισυλλέγονται, κλπ κλπ.
Ολα αυτά αλέθονται σε βιομηχανικούς μύλους όπως είναι (κόκαλα, δερματα, οπλές, εντοσθια κλπ) και μετα αυτό που βγαίνει το επεξεργάζονται για να βγάλουν το βιομηχανικό tallow το οποίο προωθείται και χρησιμοποιήται από την σαπωνοποιία.
Κάτω από αυτό το πρίσμα, ναι, βλέπει (ομολογουμένως) κάποιος τα πράγματα διαφορετικά. Είμαι σίγουρος πως άγια πράγματα δεν γίνονται, δεν γνώριζα όμως τέτοιες λεπτομέρειες και για να είμαι ειλικρινής ηθελημμένα πολλές φορές δεν έβαζα το μυαλό μου να προχωρήσει πως συμβαίνουν τέτοια πράγματα. Αυτή είναι όμως η αλήθεια, και την βλέπουμε σε πολλές περιπτώσεις (κακοποιήσεις και άσχημες θανατώσεις ζώων για το δέρμα τους, για δοκιμές καλλυντικών, κλπ.)

Δυστυχώς η ανθρωπότητα συνεχίζει να εγκληματεί - γιατί αυτά είναι το λιγότερο εγκλήματα βαριάς μορφής. Σίγουρα τα σαπούνια με ζωικό λίπος είναι καλά κι αυτό μ'αρέσει κι εμένα ιδιαίτερα, όμως ομολογώ πως από 'δω και στο εξής θα έχω ένα λόγο λιγότερο να μου κακοφαίνεται που σταματά άλλο ένα ή περισσότερα tallow soaps απ'την παραγωγή.

Ευχαριστούμε Γιάννη.
Άβαταρ μέλους
Πάνος
Λύκειο
Λύκειο
13
Has thanked: 157 times
Been thanked: 426 times

Συμπληρωματικά θα ήθελα να μου πείτε πως θα ξεχωρίζω αν περιέχει tallow ένα σαπούνι .

Πως θα αναγράφεται δηλαδή στα συστατικά του.

.
Ταπεινοφροσύνη είναι η ντροπή που νοιώθεις όταν λες στους άλλους πόσο υπέροχος είσαι.
Άβαταρ μέλους
Stefanos
Καθηγητής Ξυρίσματος
Καθηγητής Ξυρίσματος
15
Επικοινωνία:

sodium tallowate... :megagrin
Εικόνα
NavalArchitect

Stefanos έγραψε:...Για να απαντησω την ερωτηση σου Πανο, και αναφερω μονο σαπουνια και ο,τι ερχεται στο μυαλο αυτη την στιγμη:

I coloniali mango (εννοειται!)
Golddachs Spezial Rasierseife
Calani
Geo F. Trumper Rose
Floris Elite (ολα τα σαπουνια της Floris. Αλλα θελουν τεχνη και καταλληλο πινελο)
L'Occitane Cade (αλλα εχει παραφινη)

Eχω την εντυπωση οτι ο Κωνσταντινος μπορει να πει πιο πολλα... :megagrin
Ναι, έχω...

Αυτά που είπε ο Στέφος, συν:

- Όλα των εταιρειών Taylors (Jermyn St., Lavender, Sandalwood, Shaving Soap, Traditional), Trumpers (Limes, Coconut, Sandalwood, Eucris, Violet, κλπ.) και το Lavender της Truefitt & Hill (αυτή βγάζει πολλές κρέμες και ένα μόνο σαπούνι).
- Martin de Candre, Pre de Provence, Durance, Institut Karite, πρέπει επίσης να είναι και το Monsavon χωρίς tallow.
- Όλα τα γλυκερίνης, Colonel Conk, Mama Bears, κλπ.
- Το Valobra (Menthol, Regular) αλλά όχι το stick.
- Το RazoRock XXX.
- Το Proraso (άσπρο ή πράσινο μπωλάκι) και επίσης το Omega (μαύρο μπωλάκι).
- Το La Toja (το stick αλλά και το Manantiales το οποίο βέβαια σταμάτησε πρόσφατα να παράγεται).
- Όλα της Muehle/Edwin Jagger (τα ίδια είναι).
- Το Cyril R. Salter, όπως επίσης και το eShave.
- Τα σαπούνια της Penhaligons (English Fern και Blenheim Bouquet).
- Το Coates.
- Το Erasmic σε μπωλ.
- Το OSMA.
- Τα σαπούνια Nanny's.
- ...

Το σαπούνι που περιέχει tallow αναγράφει καθαρά στα συστατικά του "Sodium Tallowate" ή "Potassium Tallowate", στην αρχή ή λίγο μετά την αρχή της λίστας συστατικών.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ερωτήσεις αρχαρίων”