Γιατί απολυμαίνουμε τις παλαιές μηχανές;

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Apostolos
Δάσκαλος Ξυρίσματος
Δάσκαλος Ξυρίσματος
16
Has thanked: 1394 times
Been thanked: 653 times
Επικοινωνία:

Με αφορμή κάποια πρόσφατα θέματα, βλέπω μια μεγάλη ανησυχία των μελών για την απολύμανση και αποστείρωση παλαιών μηχανών, κάποιες φορές σε υπερβολικό κατά την γνώμη μου βαθμό. Επειδή όμως δεν έχω θεωρητικό υπόβαθρο γνώσης για το θέμα θα ήθελα λίγο να το συζητήσουμε.

Από την στιγμή που η λεπίδα θα είναι καινούρια, τότε έχουμε μόνο επαφή της μηχανής με το δέρμα του προσώπου.

Αν πάρω μια μηχανή παλιά και απλά την πλύνω- καθαρίσω λύσω δηλαδή το αισθητικό πρόβλημα (αν υπάρχει και δεν μου έχει παραδοθεί καθαρή) και την περάσω και με ένα οινόπνευμα ή Betadin, δεν είμαι καλυμμένος; Τι μπορεί να πάθω; Το βράσιμο και άλλες διαδικασίες και τα ειδικά υγρά, αποστειρώσεις σε ιατρικά τούνελ κ.λπ. τι παραπάνω μου δίνουν, από τι με προστατεύουν;
Νow Τhat Υou Αre Α Μan, Shave Like One.
or
Grow A Beard
(growing a beard doesn't mean you have to be ungroomed)
Άβαταρ μέλους
Αλέξης
Γυμνάσιο
Γυμνάσιο
12
Has thanked: 59 times
Been thanked: 190 times

με λίγα λόγια : όταν χρησιμοποιείς τη μηχανή σου με το ξυραφάκι μέσα και κόβεσαι (κάτι που μπορεί να συμβεί χωρίς να το καταλάβεις ή να το θες) μια ποσότητα αίματος μένει και στην πχ κεφαλή της μηχανής. Όταν ξυρίζεσαι προφανώς και δεν έρχεται μόνο η λεπίδα σε επαφή με το δέρμα, ενώ ο κίνδυνος να δημιουργηθούν μικροκοψίματα και αμυχές (δίοδοι εισόδου των παθογόνων μικροοργανισμών του αίματος του προηγούμενου κατόχου στο δικό σου σώμα) είναι πάντα υπαρκτός. Τέτοιες ασθένειες είναι το ΑΙds, η ηπατίτιδα Β,C, ο τέτανος κ.α)

Η καλύτερη λύση είναι η αποστείρωση (δηλαδή καταστροφή και των ανθεκτικών σε δύσκολες συνθήκες στελεχών των μικροβίων-τα λεγόμενα σπόρια) σε ιατρικό κλιβανο. Η πιο πρακτική λύση είναι η οικιακή απολύμανση σε θερμοκρασίες άνω των 130-140 βαθμών Κελσίου για μέχρι 10' με απλό βρασμό και για σιγουριά ο καθαρισμός με ειδικά μικροβιοκτόνα σπρει.
Άβαταρ μέλους
YMMV
Γυμνάσιο
Γυμνάσιο
12
Has thanked: 998 times
Been thanked: 1110 times

Η απολύμανση στο σπίτι σε θερμοκρασίες άνω των 130-140 βαθμών Κελσίου γίνεται με "απλό" βράσιμο σε κατσαρόλα για παράδειγμα;
Γιώργος
Άβαταρ μέλους
aris22
Δάσκαλος Ξυρίσματος
Δάσκαλος Ξυρίσματος
13
Has thanked: 4491 times
Been thanked: 5445 times

Υπάρχει συγκεκριμένη ενότητα αλλά και εδώ, όπου εχει αναλυθεί σε βάθος το θέμα. Απο εκει και πέρα ο καθένας κρίνει απο τα γραφόμενα και αναλόγως πράττει.
Άρης

Ζούν ανάμεσα μας........
Άβαταρ μέλους
Apostolos
Δάσκαλος Ξυρίσματος
Δάσκαλος Ξυρίσματος
16
Has thanked: 1394 times
Been thanked: 653 times
Επικοινωνία:

Αν θυμάμαι καλά (αλλά μπορεί να κάνω και λάθος) στην συγκεκριμένη ενότητα αυτό που έχει αναλυθεί σε βάθος είναι οι τρόποι απολύμανσης και οι προσωπικές προτιμήσεις.

Εμένα αυτό που με ενδιαφέρει σε βάθος είναι λίγο πιο συγκεκριμένα πράγματα όχι γύρω από τους τρόπους αποστείρωσης και απολύμανσης αλλά γιατί αυτοί απαιτούνται και σε αυτό θέλω να μείνουμε. Σχετικά με τους τρόπους συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμαι το νήμα που ανέφερε ο Άρης.

Είχα λοιπόν την αίσθηση ότι κάποιοι από τους μικροοργανισμούς, μικρόβια κ.λπ. που ανέφερε ο Αλέξης δεν ζουν για πάντα ή δεν μεταφέρονται από μέταλλα. Για παράδειγμα είναι σαφές ότι κάποιος που ξυρίστηκε χτες και κόπηκε και είναι φορέας του aids και εγώ σήμερα πάρω την μηχανή του και την πλύνω και βάλω νέα λεπίδα και κοπώ δεν γίνεται να κολλήσω.

Πάνω σε αυτά θα ήθελα μια πιο εμπεριστατωμένες άποψη.
Νow Τhat Υou Αre Α Μan, Shave Like One.
or
Grow A Beard
(growing a beard doesn't mean you have to be ungroomed)
Άβαταρ μέλους
aris22
Δάσκαλος Ξυρίσματος
Δάσκαλος Ξυρίσματος
13

Απόστολε ολα τα μικρόβια έχουν κάποιο συγκεκριμένο κύκλο ζωής ο οποίο διαφέρει στο καθένα. Αλλά απο εκει και πέρα υπάρχουν και τα αυγά που γεννούν στα οποία αλλάζουν τα δεδομένα και ο χρόνος επιβίωσης τους. Εγω πάντως και με γναθοχειρούργο που μίλησα μου είπε οτι μόνο με οδοντιατρικό κλίβανο είμαστε 100% σίγουροι, άσχετα με το αν απολυμάνουμε την μηχανή η αφήσουμε αρκετό διάστημα να περάσει πριν την χρησιμοποιήσουμε ,και σίγουρα θα είχε το λόγο του που μου το είπε. Τώρα για πιο λόγο γίνονται ολα αυτά θα πρέπει να ρωτήσεις αποκλειστικά κάποιο Γιατρό η κάποιον που να έχει εξειδικευμένες γνώσεις πάνω στο θέμα των μικροβίων.
Άρης

Ζούν ανάμεσα μας........
Άβαταρ μέλους
Αλέξης
Γυμνάσιο
Γυμνάσιο
12

μία από τις βασικές οδηγίες προφύλαξης από εγχειρίδια χειρουργικής υγιεινής μέχρι ενημερωτικά φυλλάδια είναι η αποφυγή χρήσης προσωπικών ειδών άλλου ατόμου ή αντικειμένων που έχουν έρθει σε επαφή με αίμα ή βλεννογόνους άλλου ατόμου (μολυσμένου ή μη). ο χρόνος ζωής των μικροοργανισμών ποικίλλει από το είδος τους, τις περιβαλλοντικές συνθήκες και το είδος της επιφάνειας (τα μέταλλα προσφέρουν καλές συνθήκες) στην οποία ζούν (κοιτάξτε για εγκυκλοπαιδικούς λόγους τον αντιμικροβιακό χαλκό) και μπορεί να είναι από ώρες μέχρι εκατομμύρια (ναι κι όμως!!!!) χρόνια. Εξάλλου ποιος ξέρει πότε χρησιμοποιήθηκε τελευταία φορά η μηχανή? πρίν 30 χρόνια ή πριν 20 μέρες?

Ποιος θα ρίσκαρε να χρησιμοποιήσει την ίδια μηχανή με κάποιον ξένο που δεν γνωρίζει ποιους παθογόνους μικροοργανισμούς μπορεί να μετέφερε? από τη στιγμή που αναγνωρίζουμε την πιθανότητα με ένα κόψιμο να έχει μείνει ξεραμένο αίμα στην κεφαλή, όσο παλιά κι αν είναι η μηχανή, χωρίς υπερβολή το να μην απολυμάνεις τη μηχανή σου μου φαίνεται εξίσου ρισκαδόρικο με το χρησιμοποιήσεις ένα χρησιμοποιημένο προφυλακτικό ή να πλύνεις τα δόντια σου με την οδοντόβουρτσα ενός ξένου.
Άβαταρ μέλους
Αλέξης
Γυμνάσιο
Γυμνάσιο
12

aris22 έγραψε:Απόστολε ολα τα μικρόβια έχουν κάποιο συγκεκριμένο κύκλο ζωής ο οποίο διαφέρει στο καθένα. Αλλά απο εκει και πέρα υπάρχουν και τα αυγά που γεννούν στα οποία αλλάζουν τα δεδομένα και ο χρόνος επιβίωσης τους.
Άρη για να είμαστε ακριβείς τα μικρόβια δε "γεννούν αυγά" καθώς πολλαπλασιάζονται μέσω της διαδικασία της διχοτόμησης (κυρίως). Αυτό που κάνουν είναι ότι όταν βρεθούν σε δύσκολες γι' αυτά περιβαλλοντικές συνθήκες αφυδατώνονται, ρίχνουν τις ζωτικές τους λειτουργίες και δημιουργούν ένα σκληρό περίβλημα από πρωτεινές που τους επιτρέπει να ζουν για αρκετό καιρό σε αυτές τις συνθήκες μέχρι να ξαναβρούν τις κατάλληλες και να βλαστήσουν δλδ να "ξαναζωντανέψουν" (κλασσικό παράδειγμα ο βάκιλος του τετάνου). Αυτά είναι και τα δύσκολα να καταστραφούν με την απλή οικιακή απολύμανση.
Άβαταρ μέλους
aris22
Δάσκαλος Ξυρίσματος
Δάσκαλος Ξυρίσματος
13

Αλέξη μην νομίζεις, και εγω δεν έχω εξιδικευμένες γνώσεις πάνω στο θέμα αλλά ρωτώντας έμαθα οτι έμαθα, οταν αγόρασα τις 2 Vintage De που εχω και ηθελα να είμαι 100% καλλυμένος πάνω στο θέμα της υγιεινής. Απλά μου έλεγαν για αυγά και εμένα πήγε αλλού το μυαλό μου. Καλά έκανες και το διευκρίνησες το θέμα όπως επίσης σωστά ανέφερες για τα εκατομμύρια χρόνια που μπορούν να επιβιώσουν κάποιοι μικροοργανισμοί. Κάτι τέτοιο μου ανέφερε και ο γναθοχειρούργος που ρώτησα. Οπότε καταλήγουμε οτι δεν υπάρχουν προσωπικές προτιμήσεις αποστείρωσης. Προσωπικές προτιμήσεις απολύμανσης υπάρχουν.Αλλά άλλο απολύμανση και άλλο αποστείρωση. Μόνο με αυτόκαυστο κλίβανο οδοντίατρου είμαστε 100% σίγουροι. Με ολες τις άλλες μεθόδους ρισκάρουμε.
Άρης

Ζούν ανάμεσα μας........
Απάντηση

Επιστροφή στο “Double edge razors”