Τρέξιμο κανείς;

Πάνω απ όλα φίλαθλοι!
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
coccolino
Γυμνάσιο
Γυμνάσιο
Δημοσιεύσεις: 1023
Εγγραφή: 22 Ιαν 2012, 21:56
12
Τοποθεσία: Athens - London - Edinburgh
Has thanked: 246 times
Been thanked: 205 times
Ηλικία: 55

Harry θα συμφωνήσω μαζί σου, έχω κόψει το κάπνισμα από τον Αύγουστο και έχει φανεί μεγάλη διαφορά σε θέματα αντοχής και ανάσας. Σίγουρα στα 44 δεν περιμένω να αρχίσω να τρέχω μέσα σε 3 μήνες σαν πρωταθλητής, όμως σιγά σιγά μια αλλαγή μπορεί να επέλθει.

Υπομονή κι επιμονή είναι σημαντικά σε ότι και να κάνουμε :megagrin

Για την Αθήνα δεν έχω ακούσει κατάστημα να προσφέρει αυτές τις υπηρεσίες, φυσικά δεν μπορώ να πω ότι είμαι από τους ανθρώπους που το έψαξαν και πολύ ε; :hellas
Γιώργος

Dovo Best Quality 5/8", Frederick Reynolds 6/8", Frederick Reynolds 13/16", Merkur 15C, Vintage Gillette Eldorado Gold Tech '56
Άβαταρ μέλους
Harry
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
Δημοσιεύσεις: 4711
Εγγραφή: 14 Σεπ 2012, 20:30
11
Τοποθεσία: Αθήνα
Has thanked: 5732 times
Been thanked: 6979 times
Ηλικία: 49

Πριν λίγες μέρες είδα μετά από καιρό γνωστό ετών 42, πρώην υπέρβαρο κατά 30+ κιλά, πρώην καπνιστή και έτριβα τα μάτια μου. Αγνώριστος μετά από ενασχόληση με το τρέξιμο για 3 χρόνια. Φέτος ετοιμάζεται για τον πρώτο του μαραθώνιο. Όταν ξεκινάς το τρέξιμο, ειδικά αν είσαι αγύμναστος θέλει πολύ προσοχή. Στην αρχή πρέπει να το συνδυάζεις με πυκνά και μεγάλα διαλείμματα περπατήματος και οι αποστάσεις να είναι μικρές (2-3 χλμ το πολύ). Σταδιακά αυξάνει κανείς το χρόνο που τρέχει σε σχέση με το περπάτημα και ανεβάζει τα χιλιόμετρα, αλλά όχι πάνω από 10% την εβδομάδα. Μετά από κάθε τρέξιμο, χρειάζονται πολύ καλές διατάσεις και ξεκούραση.

Τώρα για καταστήματα εξειδικευμένα στο τρέξιμο, απ' ότι ξέρω στην Αθήνα υπάρχουν δύο. Ένα στην Καλλιθέα (δεν ξέρω ακριβώς που αλλά αν ενδιαφέρεται κάποιος μπορώ να βρω) και το άλλο, που έχω ψωνίσει και έμεινα ευχαριστημένος, στην Ν. Ερυθραία (Τατοϊου 102). Φυσικά είναι και τα παρελκόμενα gadgets που κάνουν το τρέξιμο πιο ευχάριστο. Ρολόι με GPS που μετράει απόσταση, παλμογράφο κλπ.

Η μοναξιά του τρεξίματος είναι και το θετικό του. Τρέχεις την ώρα που θέλεις και δεν εξαρτάσαι από κανέναν ή γήπεδο που πρέπει να κλείσεις (π.χ. τένις). Δεν μπορώ να σκεφτώ τίποτα καλύτερο για να ξεκινήσω τη μέρα μου, από ένα εξηντάλεπτο πρωινό τρέξιμο στο βουνό, μόνος στη φύση. Δυστυχώς τους τελευταίους μήνες, λόγω αυξημένων οικογενειακών υποχρεώσεων (μωρό +δύο παιδιά) δεν είχα το χρόνο που χρειαζόμουν για να προετοιμαστώ και να τρέξω στον μαραθώνιο... :cry και θα βολευτώ με μικρότερες αποστάσεις.

Κρίμα Άρη για το πρόβλημα στα πόδια σου, ελπίζω να μπορείς να επανέλθεις.
Χάρης
NavalArchitect

Έχω ψωνίσει στο δεύτερο κατάστημα (Τατοΐου), μου το είχε συστήσει ο γιατρός μου. Πήρα ένα ζευγάρι Mizuno αλλά κυρίως από το ύφος και στυλ που είχαν εκεί, δεν έμεινα ευχαριστημένος (προσωπική άποψη). Δεν θα ξαναψώνιζα από εκεί.

Ο άνθρωπος στο οποίο ριπορτάρω ήταν καρμπόν περίπτωση, 35 κιλά υπέρβαρος πριν 3 χρόνια. Τώρα ξυπνά στις 5 και τέταρτο κάθε πρωί και τρέχει γύρω στη μία ώρα. Τρώω τα τριπλά από αυτόν... Καθόμαστε να φάμε και παίρνει σαλάτες, σούπες, και γενικά τρώει αργά και με μέτρο.
Άβαταρ μέλους
Giannis
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
Δημοσιεύσεις: 2537
Εγγραφή: 22 Ιαν 2009, 16:13
15
Has thanked: 1038 times
Been thanked: 1249 times

Κωνσταντίνε, την περασμένη Εβδομάδα αγόρασα του γιού μου ένα ζευγάρι Mizuno και η συμπεριφορά ήταν αρκετά αλλαγμένη από παλαιότερα. Tο στυλάκι και το ύφος είχαν πάει περίπατο και οι προσφορές πήγαιναν σύννεφο. Είχα ξαναπάει πριν από κανένα χρόνο κα ήταν όπως τα λες. Με τα παπούτσια του μικρού ασχολήθηκαν μισή ώρα.
if you have a great shave you have a great day
Άβαταρ μέλους
Harry
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
Δημοσιεύσεις: 4711
Εγγραφή: 14 Σεπ 2012, 20:30
11
Τοποθεσία: Αθήνα
Has thanked: 5732 times
Been thanked: 6979 times
Ηλικία: 49

Δεν θα διαφωνήσω μαζί σας για το ύφος τους, που συναντά συχνά κανείς στα "εξειδικευμένα" καταστήματα, αλλά απλά αδιαφορώ με τέτοιους τύπους και κοιτάω να κάνω τη δουλεία μου.
Στο συγκεκριμένο κατάστημα στην Τατοΐου, κάθισα πάνω από μία ώρα δοκιμάζοντας παρά πολλά παπούτσια και βιντεοσκοπώντας 4 παπούτσια πριν καταλήξω σ' αυτό που αγόρασα. Αν θες να βιντεοσκοπίσεις το πόδι σου όταν τρέχεις, έτσι και αλλιώς δεν υπάρχουν πολλές επιλογές στην Ελλάδα...
Το καλό είναι ότι αν μάθεις τι ακριβώς παπούτσι χρειάζεσαι, μπορείς να ψάχνεις την καλύτερη τιμή και να το παραγγέλνεις από όπου θες. Ιδιαίτερα σημαντικό για όσους κάνουν πολλά χιλιόμετρα που ανά 5-6 μήνες χρειάζονται καινούργια παπούτσια.
Χάρης
Άβαταρ μέλους
andreas
Διαχειριστής
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 7389
Εγγραφή: 20 Ιαν 2009, 15:49
15
Τοποθεσία: Nederlands
Has thanked: 11294 times
Been thanked: 10686 times
Ηλικία: 45
Επικοινωνία:

Τώρα τελευταία το σκέφτομαι και εγώ...
Το θέμα είναι ότι βαριέμαι εύκολα, και το να τρέχεις μόνος σου δεν και ότι ποιο ευχάριστο/διασκεδαστικό.
Συμβουλές για αυτό μπορείτε να δώσετε;

Επίσης, να ξέρετε πως θα είμαι στην αρχή που ακόμα και 5 βήματα να κάνω θα τα παίξω...
πως ξεκινάει κανείς το τρέξιμο;
ἐξ ὄνυχος τὸν λέοντα
NavalArchitect

Με μισή ώρα σχετικά γρήγορο περπάτημα την ημέρα, Αντρέα.

Απόλυτα ασφαλές ακόμη κι αν είσαι παχύσαρκος.
Άβαταρ μέλους
andreas
Διαχειριστής
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 7389
Εγγραφή: 20 Ιαν 2009, 15:49
15
Τοποθεσία: Nederlands
Has thanked: 11294 times
Been thanked: 10686 times
Ηλικία: 45
Επικοινωνία:

Έχω βρει ένα πρόγραμμα εδώ το οποίο είναι για άτομα που είναι στην ανάρρωση μετά από καρδιακή προσβολή...
και τους έχει τώρα, την πρώτη εβδομάδα 2-3 μέρες, εναλλάξ 2 λεπτά τρέξιμο και 2 λεπτά περπάτημα για 16 λεπτά στο σύνολο...
Εγώ δεν παίζει να τρέξω 2 λεπτά! :boeller :shocking
πόσο μάλλον τα 16 που λένε! :dash
ἐξ ὄνυχος τὸν λέοντα
Άβαταρ μέλους
Harry
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
Δημοσιεύσεις: 4711
Εγγραφή: 14 Σεπ 2012, 20:30
11
Τοποθεσία: Αθήνα
Has thanked: 5732 times
Been thanked: 6979 times
Ηλικία: 49

Λοιπόν, σχετικά με το κίνητρο για σηκωθεί απο την καρέκλα:
1. Βάζεις στόχους. Πρεπει να ειναι κάτι ρεαλιστικό που μπορείς να το πετύχεις. Πχ. Να τρέχω 3 φορές την εβδομάδα για 1 μήνα ή να κάτω 1000ωθερμιδες σε μια εβδομάδα, ή να τρέχω 10 χλμ την εβδομάδα.
2. Γράφεις κάπου τους στόχους σου και τους προγραμματιζεις στην καθημερινότητα σου. Δεν πρεπει το τρέξιμο να σα καταδυναστευει αλλα πρεπει να γίνει συστηματικό, αν θέλεις να εχει διάρκεια και αποτέλεσμα.
3. Κατα γράφεις το αποτέλεσμα σου.
4. Ακούς μουσική όταν τρεχεις.
5. Χαλαρώνεις και το ευχαριστιέσαι. Το τρέξιμο, που ειναι μοναχικό, ειναι μια καλή ώρα για να κανεις τις προσωπικές σου σκέψεις.
6. Χρησιμοποιείς την τεχνολογία. Ο παράδεισος του γκατζετακια! Με ένα καλό σύστημα (μπορούν να ακολουθήσουν προτάσεις αν ενδιαφέρεσε) την ώρα που τρεχεις βλέπεις την απόσταση που έχεις διανίσεις, ταχύτητα (στο τρέξιμο τα μετράμε σε λεπτά το χιλιόμετρο), την καρδιακή σου συχνότητα, υψομετρικες διάφορες κλπ. Μετά την προπόνηση τα στοιχεία φορτώνονται σε κατάλληλα site, που βλέπεις τη διαδρομή σου σε χάρτη, στατιστικά στοιχεία εβδομαδιαία, μηνιαία κλπ. Προσωπικά το διασκεδαζω.

Η ικανοποίηση απο τις αλλαγές που θα δει κανεις σταδιακα στο σώμα του και την ψυχολογία του ειναι το μεγαλύτερο κίνητρο.
Σε λιγο διάστημα 3-6 μήνες βάζεις έναν μεγαλύτερο στόχο: να τρεχεις έναν αγώνα. Τα 5χλμ ειναι καλά για αρχή.
Πάντως ένα ειναι το σημαντικότερο. Σύνεση σε ότι κάνει. Δεν περνουμε ρίσκα και δεν κάνουμε υπερβολές. Ο Κωσταντίνος εχει δίκαιο. Το έντονο περπάτημα ειναι το ασφαλέστερο και ίσως πιο υγιεινό.
Αλλα αν θες συγκινήσεις, να νιώσεις και λιγο superman το τρέξιμο ειναι άλλο πράγμα!
Θα ακολουθήσει νέα ανάρτηση με αναλυτικές συμβουλες πως να ξεκινήσει κανεις (πρεπει και να ξυριστω για να πάω στο γραφείο :megagrin )
Χάρης
NavalArchitect

Ναί, Χάρη, θέλω εγώ πληροφορίες.

Είμαι στη φάση που περπατώ 2-3 φορές την εβδομάδα από 1 - 1 1/2 ώρα κάθε φορά (γρήγορο περπάτημα). Πρέπει όμως να το κάνω πιό συστηματικό αλλά και πιό σταθερό όπως και σταδιακά εξελίξιμο (όσο αφορά το σχεδιασμό του) πρόγραμμα.

Έχω 4-5 βιβλία για τρέξιμο αλλά και διατροφή, τα πιό πολλά ασχολούνται με προετοιμασία για μεγάλες αποστάσεις. Όμως δεν είμαι έτοιμος για κάτι τέτοιο ακόμη.

Το μισάωρο περπάτημα την ημέρα το έγραψα στο προηγούμενο post γιατί είναι πολύ γενικό και ως επι τω πλείστον μπορεί ο καθένας να το κάνει. Είμαι παχύσαρκος stage II (ή κατηγορία ΙΙ τέλος πάντων) με δείκτη μάζας σώματος (ή δεν θυμάμαι τώρα πώς αλλιώς το λένε) κάπου λίγο πάνω από 30, οπότε ο γιατρός μου είχε πει ένα μισάωρο περπάτημα την ημέρα κατ'ελάχιστον. Αλλά αυτά είναι για να μπεις στο ρυθμό και να ξεκινήσεις, όπως επίσης σημαντικό είναι και το πώς αλλά και το τί τρως).

Ερωτήσεις λοιπόν:

- Τί εννοείς όταν λες "καλό σύστημα"? Έχω iPod κι ένα Sony ίδιου στυλ, αλλά τα κρατάω στο χέρι όταν περπατώ. Δεν έχω αυτό που τα βάζεις στο μπράτσο.

- Τί ρολόι προτείνεις? Δεν υπάρχει όριο στα χρήματα ή στις δυνατότητες, απλά πες αν μπορείς τα δύο πιό καλά που υπάρχουν. Είναι αυτό το Nike (που είδα πρόσφατα) καλό?

- Στα sites πώς γίνεται το upload και η παρακολούθηση της πορείας ή των στόχων και διαδρομών σου? Έχω δει φίλους Αμερικάνους στο Facebook που συνεχώς ανεβάζουν "...σήμερα τελείωσα αυτήν τη διαδρομή..." κλπ. Φαντάζομαι (αν θυμάμαι καλά) ότι έχουν αυτά σχέση με την Nike, αλλά οπωσδήποτε κάλλιστα μπορεί να υπάρχουν και άλλα συστήματα ή και sites. Μη φοβηθείς να γίνεις αναλυτικός, ελπίζω και εδώ στο νήμα να μην ενοχλεί, αλλά ίσως και να βοηθήσει κι άλλους να ξεκινήσουν ή να συνεχίσουν.

Αυτά προς το παρόν, ευχαριστώ προκαταβολικά.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Αθλητισμός”