Εργασίες στα ξυράφια μου

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
hero
Γυμνάσιο
Γυμνάσιο
14
Has thanked: 73 times
Been thanked: 249 times

Εγω νομιζω οτι πρεπει να εχουμε σαν γνωμονα το εξης . Αλλο συντηρηση αλλο τροχισμα παλιου και ταλαιπωριμενου και αλλο γενικο σερβις .
Το μαχαιρι που το εχουμε φερει σε καλη κατασταση και θεωρητικα το χρησιμοποιουμε καθε δευτερο ξυρισμα απο οτι εχω διαβασει θα πρεπει να περναει απο πετρες καθε 6 μηνες περιπου ,εαν στο μεσοδιαστημα χρεισαστει κατι 5-10 περασματα στα 10000 εως 12000 ειναι αρκετα .Επισης η χρηση διαμαντοπαστας ναι μεν δημιουργει καποια κοπτικη ικανοτητα αλλα πεφτει γρηγορα οπως και το περασμα
απο μπαλσα μετα δε απο την χρηση διαμαντοπαστας το ακονισμα πρεπει να ειναι ποιο δραστικο .
Ολα βεβαια εξαρτωνται απο το ειδος μεταλλου το σχημα του μαχαιριου (1/1-1/2-1/4 κ.α) καθως επισης
και το τι θεωρουμε καλο αποτελεσμα συμφωνα με τον τυπο του δερματος μας .
Καποτε ειχα τροχισει του Αποστολου και θα ηθελα να τον ρωτησω ποσα ξυρισματα εχει κανει μεχρι τωρα
και κατα ποσο εχει πεσει η αποδοση του ?
Νίκος
"Αδύνατο να μάθεις τα φρονήματα, τη σκέψη, την ψυχή του κάθε ανθρώπου προτού πάρει στα χέρια του εξουσία." Σοφοκλης
Άβαταρ μέλους
boltsis
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
14
Has thanked: 366 times
Been thanked: 320 times

Κατάλαβα φίλε y.v ότι δεν αναφερόσουνα προσωπικά σε εμένα.Αν θέλεις πές μας τι είναι το ΤΝΤ και το ΤΡΤ :keks!Επίσης έχει δίκιο για το μεγαλύτερο και συνεχώς μειούμενο αριθμό εναλλαγών πράγμα που δε το πολυτήρησα στις προχθεσινές περιπτώσεις λόγω ότι είναι combination η Norton μου και είναι λίγο ταλαιπώρια η τουμπα της πέτρας.Απο δω και στο εξή θα το εφαρμόζω!

Νίκο σωστα τα λες γι'αυτο και εγώ είμαι λίγο αναλυτικός στη περιγραφή μου ώστε να βλέπουνε και οι άλλοι γιατί κάνω τόσα περάσματα η να με διορθώσουνε σε κάτι λάθος που μπορεί αν έχω κάνει.Βέβαια λάθος και σωστό δεν υπάρχει σε αυτά τα θέματα εύκολα αλλά μια λογική υπάρχει!
Dovo Silver Steel Prima, Joseph Allen & Sons Sheffield ,C.V Heljestrand Ringdove Νο55,Dubl Duck Satinedge,Thomas Turner & Co,Thiers-Issard Spartacus "dreadnought",Frederick Reynolds Sheffield
Mercur 34c, Merkur Futur Gold
Ηλίας
Άβαταρ μέλους
y.v
Δημοτικό
Δημοτικό
13
Has thanked: 927 times
Been thanked: 1832 times

ΤΝΤ -Thumb Nail Test - Το τεστ που γίνεται στο νύχι του αντίχειρα
TPT -Thumb Pad Test -Το τεστ που γίνεται με το μαλακό τμήμα της πρώτης φαλαγγος του αντίχειρα (την μερια του δακτυλικού αποτυπώματος)
HHT -Hanging Hair Test Το τεστ που γίνεται σε τρίχα που την κραταμε από την μία μερια και είναι ελευθερη από την άλλη
Γιάννης B.
Άβαταρ μέλους
boltsis
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
14

Συγνώμη νομίζω έχει ξανασυζητηθεί αυτό το θέμα κάποια στιγμή αλλά δεν έδωσα σημασία.Μπορείς να μου πεις δυο λογάκια για τα δύο πρώτα τεστ?Τι επακριβώς κάνεις και τι συνεπάγεται με αυτά?Αν υπάρχει κάποιο βίντεο θα με ενδιέφερε να το δω!
Dovo Silver Steel Prima, Joseph Allen & Sons Sheffield ,C.V Heljestrand Ringdove Νο55,Dubl Duck Satinedge,Thomas Turner & Co,Thiers-Issard Spartacus "dreadnought",Frederick Reynolds Sheffield
Ηλίας
Άβαταρ μέλους
y.v
Δημοτικό
Δημοτικό
13

Και τα δύο γίνονται με βρεγμένο δάκτυλο.
Στο μεν πρώτο (ΤΝΤ), πρέπει να σύρεις μόνο με το βάρος του, κάθετα την κόψη του ξυραφιού καθ όλο το μήκος της (σαν να κόβεις) πάνω στο βρεγμένο νύχι.Αυτό που αναζητας για να σιγουρευτείς ότι έχουν ενώσει οι δύο κόψεις σωστα μεταξύ τους, είναι ένα πολύ γλυκό τραβηγμα (φρενάρισμα) σε όλο το μήκος της λεπίδας.
Εαν γλυστραει παντου η μόνο σε κάποιο τμήμα σημαινει ότι δεν εχουν ακόμα ενώσει πλήρως.
Εάν νοιώθεις κάπου αγριάδα σημαίνει ότι υπάρχει(ουν) δοντι ή δοντια.
Εαν δεν είναι γλυκό σημαίνει υπερ ακόνισμα και παρουσία τρίχας ( τοτε θα πρότεινα να περάσεις την αιχμή από ένα σκληρό ξυλαράκι μια δυό φορες για να φύγει πλήρως η τριχα και να ξανααρχίσεις με περισσότερη προσοχή).
Εάν είναι κατι ενδιάμεσο δεν χρειάζεται το ξυλο διότι σημαίνει ότι η τρίχα ήταν μικρή όπότε θα έχει αφαιρεθεί από το ίδιο το τεστ.
Από την στιγμή που θα ενωθούν οι κόψεις και το ξυράφι περάσει το τεστ επιτυχώς, δεν το ξανακάνεις στα επόμενα σταδια διότι θα καταστρεψεις την φίνα κόψη που εφτιαξες .

Το δεύτερο τεστ ( ΤΡΤ), γίνεται κρατώντας το ξυράφι με την κόψη πρός τα πάνω και «χαϊδεύεις» με τον βρεγμένο αντίχειρα την κόψη κινώντας το δάκτυλο διαγωνίως γύρω στις 15 μοίρες (προς τα εμπρός και πλαγια) διαδοχικα σε όλα τα σημεια της κόψης
Αυτό που αναζητας είναι ένα ομοιόμορφο «δάγκωμα» όλης της αιμής του ξυραφιού στην τελείως εξωτερική στοιβάδα του δέρματος.
Δυστυχώς αυτό το τεστ αν και είναι το πιό βασικό, είναι πολύ υποκειμενικό όπως επίσης χρειάζεται χρόνο και εμπειρία για να βγαζεις ακριβή συμπεράσματα, αλλά μην το αμελείς διότι μόνο με αυτόν τον τρόπο αποκτάται η εμπειρία.
Γιάννης B.
Άβαταρ μέλους
hero
Γυμνάσιο
Γυμνάσιο
14
Has thanked: 73 times
Been thanked: 249 times

Hλια ριξε μια ματια εδω

http://www.coticule.be/edge-probing-and-assessment.html" onclick="window.open(this.href);return false;

http://straightrazorplace.com/srpwiki/i ... _explained" onclick="window.open(this.href);return false;

http://wiki.badgerandblade.com/Honing" onclick="window.open(this.href);return false;

" onclick="window.open(this.href);return false;
Νίκος
"Αδύνατο να μάθεις τα φρονήματα, τη σκέψη, την ψυχή του κάθε ανθρώπου προτού πάρει στα χέρια του εξουσία." Σοφοκλης
Άβαταρ μέλους
y.v
Δημοτικό
Δημοτικό
13

Θέλω να διευκρινίσω ότι το βίντεο από το youtube που έβαλε ο Hero, δεν παρουσιαζει τον τρόπο του τεστ που περιγράφω ανωτερω, αλλα έναν διαφορετικό.
Γιάννης B.
Άβαταρ μέλους
boltsis
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
14

@y.v ευχαριστώ για τις χρήσιμες πληροφορίες, πολυ αναλυτική η περιγραφή σου!Πήγα και δοκίμασα το Dovo μου που είχα φρασκάρει πριν κάτι μέρες και κυλούσε ομαλά και γλυκά.Μόνο που ξέχασα να βρέξω το νύχι μου :ninja_hide, λες να έπαθε κάτι η κόψη του με ένα πέρασμα που του έκανα?Γενικά πειράζει να το κάνω αφου τελειώσω το ακονισμά μου?Δοκίμσα και ένα άλλο ξυράφι που έχω και εκείνο δεν μου φάνηκε ομαλή η κόψη , κάτι σαν να γρατσούναγε!

@Νίκο σε ευχαριστώ για τα λινκ που ανέβασες , χρήσιμα αν και είναι στα αγγλικά και πρέπει να ξεστραβωθώ :shocking λιγάκι!
Ηλίας
Άβαταρ μέλους
y.v
Δημοτικό
Δημοτικό
13

Βρε συ το επεσήμανα χίλιες φορες
Το τεστ στο νύχι το κάνουμε ΜΟΝΟ για να βρούμε πότε θα ενωθούν σε ακμή τα δύο επίπεδα των κόψεων, στις πιό χονδρες πέτρες και για να διαπιστώσουμε πιθανή υπαρξη wire edge.
Oταν το ξυράφι περάσει αυτό το τεστ επιτυχώς, είναι δείγμα ότι μπορούμε πλέον να προχωρήσουμε στις λεπτοτερες πέτρες
Μετα όταν προχωράμε στο τελικό φινίρισμα με τις λεπτότερες, δεν το ξανακάνουμε διότι μπορει να ξεακονιστει το ξυραφι.
Εκει δουλευουμε μόνο με το TPT και το HHT
Γιάννης B.
Άβαταρ μέλους
boltsis
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
14

Μωρε εσύ καλά τα είπες αλλά εμένα με έτρωγε ο κώλος μου όταν πήγα σπίτι!Το πολύ πολύ να το ακονίσω πάλι, δε πειράζει, ελπίζω να μη ξεακονίστηκε.
Όταν λές χοντρες πέτρες δεν εννοείς και για τις 4000/8000 που έκανα πριν 2-3 μέρες?Αυτο φαντάζομαι γίνεται στις πιο αρχικές πέτρες, έτσι?
Ηλίας
Απάντηση

Επιστροφή στο “Συντήρηση - ανακατασκευή”