Μηχανή espresso για αβέβαιο αρχάριο

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Αυτή η συζήτηση είναι μόνο για άτομα άνω των 18 ετών.
Άβαταρ μέλους
Spyros Delta
Γυμνάσιο
Γυμνάσιο
2
Has thanked: 5041 times
Been thanked: 7930 times
Επικοινωνία:

Αυτα εχουν να κανουν με τα γουστα του καθενος. Δεν σημαινει οτι δεν πηρες καλο καφε.
Εμενα πχ δεν μου αρεσουν τα φουντουκενια, σοκολατένια. Θελω να μυριζω και να γευομαι μονο καφε, για αυτο και τον πινω και σκετο.
Αν ψαξεις, θα βρεις κοκκους με τα χαρακτηριστικα των γευσεων που θελεις.

Πχ ανοιξε εδω τις ποικιλες και διαβασε
https://www.7gramsespresso.eu/el/coffee
Ο Brazil πχ λεει
Cup Profile Citrus, nutty, caramel, choco, clean aftertaste, full body
Ψαχτα ολα και οτι σου κανει κλικ

Εδω οι Taresso
Τους teresso μπορεις να τους δοκιμασεις και σε φυσικο χωρο πριν αγορασεις. (Αν εισαι ακομα Ελλαδα)

Πρωτα απο ολα ομως "παιξε" λιγο με τις δοσολογιες και τους χρονους στον καφε που εχεις. Δοκιμασε και τον Illy
Η "τεχνικη" κι εδω παιζει σημαντικο ρολο. Οπως και τα "εργαλεια".
Σπύρος Δέλτα.
Άβαταρ μέλους
babkoug
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
10
Has thanked: 12802 times
Been thanked: 16575 times

@Algebar αυτό 8) . Όπως τα έγραψε ο Γιάννης περί εκχύλισης.
Μπάμπης
Άβαταρ μέλους
τασος9322
Γυμνάσιο
Γυμνάσιο
9
Has thanked: 7884 times
Been thanked: 7563 times

Μεγάλο ρόλο στην εκχύλιση Ανδρέα παίζει το πόσο λεπτό κόβεις τον καφέ. Άμα τον κόψεις πιο χοντρό τότε έχεις πιο ελαφρύ σώμα με περισσότερη οξύτητα. Γιαυτο πιο μεγάλη βάση πρέπει να δώσεις στο κόψιμο παρά στην παρασκευή του καφέ.
Άβαταρ μέλους
babkoug
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
10
Has thanked: 12802 times
Been thanked: 16575 times

Είναι πολύ συχνά τα βιντεάκια από ανθρώπους που πήραν μηχανή για οικονομία ή για διάφορους άλλους λογους κ κατέληξαν να αγοράζουν καφέ πάλι απ' έξω. Πολλά παίζουν ρόλο κ θέλει ψάξιμο. Όπως κ στο ΠΞ δεν είναι στραβός ο γυαλός, αλλά εμείς στραβά αρμενίζπυμε όταν κάτι δεν πάει καλά.. Στην τελική αυτό που θα κρίνει το αποτέλεσμα είναι τα αισθητήριά σου κ η διάθεση σου κ πως θα τα βρει εκείνη τη μέρα το ρόφημα. Μου έχει τύχει να πιω φλυτζάνια που ξέφυγαν από τους ορους της καλής εκχυλισης κ ήταν μια χαρά. Όχι σύνηθες βέβαια αλλά γίνεται. Όταν καταλάβεις πως πάει το πράγμα θα πετυχαίνεις συχνά αποτέλεσμα που ταιριάζει στα γούστα σου κ όχι στις προτιμήσεις του καφετζή..
Μπάμπης
Άβαταρ μέλους
Knight_77
Νήπιο
Νήπιο
Has thanked: 538 times
Been thanked: 779 times

Σοβαρός παράγοντας στον εσπρέσσο είναι η επαναληψιμότητα. Ο καφές πρέπει να είναι ίδιος σε κάθε εκχύλιση.
Αυτό προυποθέτει καλή μηχανή και ακόμα καλύτερο μύλο.
Δυστυχώς το hobby για ένα σωστό καφέ εσπρέσσο είναι δαπανηρό και θέλει αρκετές δοκιμές με κόκκους καφέ και ρυθμίσεις.
Για specialty καφέδες ο γενικός κανόνας είναι 1:2 με εκχύληση στα 25-30".
Για commercial καφέδες η αναλογία γραμμάρια καφέ στο καλάθι και τελικού ροφήματος αυξάνεται.
Θα σε βοηθήσουν διάφορα video στο youtube για τις πρώτες σου παρασκευές καθώς και συγκεκριμένα φόρουμ που ασχολούνται με τον εσπρέσσο.
Ότι και να κάνεις μην το εγκαταλείψεις αν δεις ότι οι πρώτοι καφέδες βγαίνουν χάλια.
Και πάντα να αλλάζεις μια παράμετρο ώστε να βλέπεις τι φταίει (δόση στο καλάθι, δόση στο ποτήρι, ρύθμιση άλεσης, θερμοκρασία στο PID αν υπάρχει, πάτημα tamper κλπ).
Τwo sides of life...Two sides of a shaving blade
Άβαταρ μέλους
Algebar
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
5
Has thanked: 18978 times
Been thanked: 21311 times

Το χόμπυ είναι όντως αρκετά δύσκολο και πολύπλοκο, για να βοηθήσω θα έλεγα σε κάποιον που ξεκινάει να κρατήσει σταθερή την ποσότητα του καφέ στην προτεινόμενη για το καλαθάκι που χρησιμοποιεί, να προσέξει όσο δυνατόν την ομοιόμορφη κατανομή του καφέ μέσα σε αυτό και να πατήσει ίσια και δυνατά το tamper.
Άλεση τόσο όσο ώστε να πάρουμε την επιθυμητή ποσότητα ροφήματος (2:1 για αρχή) σε 30 sec και αν υπάρχει γυμνό portafilter βοηθάει ώστε να δούμε την ομοιομορφία της εκχύλισης.
Ζύγισμα καφέ και ροφήματος επίσης βοηθάνε πολύ στον περιορισμό των μεταβλητών.
Όταν με το καλό πετύχουμε μία καλή εκχύλιση τότε και μόνο τότε πειράζουμε άλλα πράγματα, π.χ εγώ προτιμώ λόγο 2,2:1 σε 40 sec για το συγκεκριμένο blend που χρησιμοποιώ γιατί έτσι μου αρέσει 8)
Γιάννης
Άβαταρ μέλους
andreas
Διαχειριστής
Διαχειριστής
17
Has thanked: 12295 times
Been thanked: 12733 times
Επικοινωνία:

Ωραία αύριο θα παραλάβω τα περισσότερα πράγματα αλλά δυστυχώς ένας βασικός παράγοντας θα λείπει από την συνιστώσα.
Η ζυγαριά, καθώς θα την παραλάβω αργότερα.
Με το μάτι εσπρέσσο από ότι κατάλαβα δεν φτιάχνεις. (Εγώ τουλάχιστον)
Οπότε αναμονή.
-Γιε μου που πας;
-Μάνα θα πάω στα καράβια.
Stelios20
Νήπιο
Νήπιο
Has thanked: 529 times
Been thanked: 616 times

Η sage είναι καλές μηχανές αλλά μην περιμένεις με την πρώτη να γίνεις barista. Όπως είπαν όλοι ρόλο παίζει η ποικιλία που σ αρέσει το κόψιμο του καφέ γιατί άλλο κόψιμο έχει ο γαλλικός άλλη ο ελληνικός και άλλη ο εσπρέσο. Η δοσολογία, ο χρόνος εκχυλίσματος και φυσικά το καλαθάκι του καφέ το κομμένο από κάτω βοηθάει . Είναι ολόκληρη ιεροτελεστία να αφρατέψεις τον καφέ μέσα το καλαθάκι, να γινει σωστός καταμερισμός να τον πιέσεις σωστά και τέλος να μην καταλήξεις να μην κάνεις καφέ στην μηχανή σου γιατί θα βαριέσαι να πλένεις τον εξοπλισμό. Καλούς καφέδες εις υγειαν .
Άβαταρ μέλους
Algebar
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
5
Has thanked: 18978 times
Been thanked: 21311 times

Καλορίζικα Ανδρέα και να σου υπενθυμίσω ότι τα "δύσκολα" σχετικά με κόψιμο, χρόνους, ζύγισμα κτλ παίζουν πολύ μικρότερο ρόλο στα pressurized καλαθάκια οπότε μπορείς να δοκιμάσεις τη μηχανή σου και αύριο, περιμένουμε εντυπώσεις !!!
Γιάννης
Άβαταρ μέλους
andreas
Διαχειριστής
Διαχειριστής
17
Has thanked: 12295 times
Been thanked: 12733 times
Επικοινωνία:

Έχω "κατεβάσει" τα άπαντα του Τζέιμς Χόφμαν και απλά τον απολαμβάνω.
Δεν ξέρω γιατί αλλά μου είναι πολύ συμπαθής και αυτό με βοηθάει στο να κατανοήσω πολλά απ' όσα λέει.
Τα λέει πολύ ωραία και ξεκάθαρα.
-Γιε μου που πας;
-Μάνα θα πάω στα καράβια.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Αφέψημα-Ποτό-Αλκοόλ”