Προσθήκη αιθέριου ελαίου σε σαπούνι ή/και κρέμα ξυρίσματος.

Άβαταρ μέλους
Spyros Delta
Γυμνάσιο
Γυμνάσιο
1
Has thanked: 4103 times
Been thanked: 6306 times
Επικοινωνία:

Έχω σκοπό να προσθέσω συγκεκριμένο αιθέριο έλαιο σε σαπούνι και κρέμα ξυρίσματος για να φέρω το άρωμα τους πιο κοντά στα γούστα μου.
Πώς προτείνετε να το κάνω;
Μπορεί να γίνει μόνιμη αλλαγή αρώματος; ή πρέπει κάθε φορά που τα χρησιμοποιώ να προσθετω λιγο από πάνω;
Σπύρος Δέλτα.
Άβαταρ μέλους
foxtrot
Συντονιστής
Συντονιστής
10
Has thanked: 31630 times
Been thanked: 33226 times

Σπύρο δεν το έχω κάνει ποτέ, αλλά θεωρητικά μόνο προσθέτοντας κάθε φορά λίγες σταγόνες στον αφρό.
Διαφορετικά, σε σαπούνι, θα έπρεπε να το τρίψεις, να βάλεις αιθέριο έλαιο και μετά να το ξαναβράσεις ??
Μάλλον θα πάει χαμένο το σαπούνι.

Πιστεύω πως οι αρτιζάνοι του forum, θα δώσουν πιό καλή συμβουλή
Γιάννης
Gian_Arg
Δημοτικό
Δημοτικό
1
Has thanked: 4955 times
Been thanked: 2740 times

Σπύρο γιατί να μπεις σε αυτή την διαδικασία?? Δεν σου αρέσει το άρωμα ή το θέλεις κάπως διαφορετικό , απλά διαλέγεις ένα άλλο σαπούνι με το άρωμα που επιθυμείς ή το συνδυάζεις με ένα ASL της αρεσκείας σου ( νομίζω πως έχεις μπόλικα από δαύτα)...... Για να ενσωματώσεις ένα άρωμα - αιθέριο έλαιο ή κάποιο υλικό στην σύσταση του σαπουνιού ή κρέμας μπαίνεις στα χωράφια της σαπωνοποιίας! Εκτός και αν αυτό είναι ένας στόχος σου που πιστεύω πρέπει να πάρεις τα βήματα από την αρχή!
Άβαταρ μέλους
Algebar
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
5
Has thanked: 17745 times
Been thanked: 19774 times

Το έχω κάνει επανειλημένα σε κρέμες, croap και σκληρά σαπούνια όταν έχουν χάσει το αρωμά τους.
Στις κρέμες απλά αναμιγνύω τα έλαια, η υφή γίνεται πιο ρευστή και κάποιες φορές μπορεί μετά από καιρό να διαχωριστούν και να ανακατέψω ξανά.
Τα σαπούνια τα ζεσταίνω μέσα στο μπωλάκι τους αργά στα μικροκύματα (ισχύ στο 20 - 30 %) και ανακατεύοντας ενδιάμεσα μέχρι να μαλακώσουν αρκετά ώστε να μπορεί να γίνει ανάμιξη των ελαίων (χωρίς όμως να το παρακάνω και βράσουν) και μετά απλά τα αφήνω να κρυώσουν.
Δεν μπορώ να πω ότι έφτιαξα κανά φοβερό άρωμα, απλά μυρίζουν ευχάριστα από εκεί που δεν μύριζαν τίποτα !!!
Γιάννης
Άβαταρ μέλους
Spyros Delta
Γυμνάσιο
Γυμνάσιο
1
Επικοινωνία:

@Algebar θα το δοκιμάσω σε μικρή ποσότητα και θα ενημερώσω.
Σπύρος Δέλτα.
Άβαταρ μέλους
babkoug
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
9
Has thanked: 11862 times
Been thanked: 15475 times

Με το μαλακό και για ελάχιστα δευτερόλεπτα το ζέσταμα στον φούρνο μικροκυμάτων γιατί το σαπούνι θα κάνει μπαμ.
Μπάμπης
Άβαταρ μέλους
Algebar
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
5

Μπάμπη θέλει όντως προσοχή στα μικροκύματα αλλά σε χαμηλή ισχύ π.χ. στο 20% ο φούρνος δουλεύει 2sec και σβήνει 8sec οπότε η θερμότητα προλαβαίνει να διαχυθεί ομοιόμορφα και να λιώσει το σαπούνι χωρίς παρατράγουδα, απλά περιμένεις λίγο περισσότερο.

Προστέθηκε μετά από 9 ώρες 56 λεπτά 45 δευτερόλεπτα:
Με την ευκαιρία της συζήτησης ξυρίστηκα σήμερα με το Varesino Mirto di Sardegna στο οποίο είχα προσθέσει αιθέρια έλαια πριν από ένα χρόνο και μυρίζει ακόμα μια χαρά, δείτε και μία φωτό πως έγινε μετά τον "εμπλουτισμό".

Εικόνα
Γιάννης
Άβαταρ μέλους
Spyros Delta
Γυμνάσιο
Γυμνάσιο
1
Επικοινωνία:

@Algebar Προσθεσες τα ελαια απο πανω , το εβαλες στο φουρνο μικροκυματων και μετα εκανες κατι αλλο? ή αποοροφηθηκαν (οσο γινεται) μονα τους τα ελαια?
Σπύρος Δέλτα.
Άβαταρ μέλους
Algebar
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
5

@Spyros Delta Πρώτα έκανα το σαπούνι αρκετά ρευστό, πρόσθεσα τα έλαια, ανακάτεψα και το άφησα να κρυώσει. Από όσο θυμάμαι το συγκεκριμένο στερεοποιήθηκε γρήγορα πριν τελειώσω το ανακάτεμα και το ζέστανα λίγο ακόμα δεύτερη φορά.
Το ίδιο είχα κάνει και στο TFS Bergamotto Neroli και πάλι δούλεψε μια χαρά, απλά βάζω τα έλαια κουτουρού δηλαδή ρίξε λίγο λεμόνι, λίγο πορτοκάλι κτλ κι ότι βγει. Δεν το παρακάνω στη ποσότητα για να μην με καίει και είμαι αρκετά ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα.
Το σωστό φυσικά θα ήταν κάποια συνταγή με αναλογίες των διαφόρων ελαίων και ποσότητα ανάλογα με το βάρος του σαπουνιού αλλά εδώ μπαίνουμε στην τέχνη του αρωματοποιού.

Προστέθηκε μετά από 24 λεπτά 19 δευτερόλεπτα:
@Spyros Delta Τώρα που το ξανασκέφτομαι Σπύρο την επόμενη φορά θα χρησιμοποιήσω μόνο ένα αιθέριο έλαιο να μυρίζει π.χ. ένα ωραίο πορτοκαλάκι και πολύ πιθανόν να μου αρέσει περισσότερο από τον αχταρμά.
Γιάννης
Άβαταρ μέλους
Spyros Delta
Γυμνάσιο
Γυμνάσιο
1
Επικοινωνία:

Η αστεία ιστορία έχει ως εξής.
Είδα σε αγγελία δύο σαπουνάκια (κρέμες θα έλεγα πιο πολύ ή crop) που ήθελα να δοκιμάσω τις βάσεις τους και αφου τις αγόρασα, θυμήθηκα ότι τη μια πρέπει να την έχω σε δείγμα.
Παω στα συρτάρια με τα δείγματα και βλέπω ότι την έχω τοποθετήσει μαζί με 3-4 ακόμα στο απαγορευμένο συρτάρι, δηλαδή αυτό με τα πιο άσχημα (για μένα) αρώματα. 🤣
Ήταν το Meissner Tremonia Lavender Deluxe.

Σκέφτηκα λοιπόν να το "πειράξω" με αιθέρια έλαια. Τι έχω να χάσω;.
Μετα τις προτάσεις σας, πήρα το αγαπημένο μου περγαμόντο Καλαβρίας και εμπότισα το δείγμα που είχα και το έβαλα σε χαμηλή λειτουργία (απόψυξης) στο φούρνο μικροκυμάτων.
Ομως απέτυχα γιατί μου ξέφυγε απότομα ο χρονος και το πέταξε έξω από το μικρό πλαστικό βαζακι για δείγματα.
Λόγω μικρής ποσότητας ήθελε πολύ προσοχή στο χρόνο.
Δεν το έβαλα κάτω, έβγαλα όλη την κρέμα από το γυάλινο βαζάκι της και την έβαλα σε βαθύ πλαστικό μπωλ ξυρίσματος και με μεγάλη προσοχή και συνεχή έλεγχο την έβαλα στο φούρνο.
Ήρθε και μαλάκωσε και έγινε σαν πλαστελίνη.
Έτσι μάλιστα μπορούσα να συμπληρώσω πλάθοντας όσο έλαιο ακόμα ήθελα και ήρθε και πήρε μια συμπαθητική ή έστω ανεκτή μυρωδιά πλέον.
Βέβαια δεν το έχω δοκιμάσει ακόμα σε ξύρισμα, αλλά ευελπιστώ ότι δεν θα με πειράξει η ποσότητα αιθέριου ελαίου που πρόσθεσα.
Έβαλα και νομίζω μπόλικο (3ml σε 75 γρ κρέμα).
Θα δω πως θα πάει στο ξύρισμα και θα προσθέσω κι άλλο.

Δεν φαίνεται με το μάτι τουλάχιστον, να άλλαξε υφη μετά την επεξεργασία.
Το πραγματικό χρώμα είναι μώβ. Δεν απεικονίζεται σωστά στη φωτογραφία.
Εικόνα
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Spyros Delta την 01 Νοέμ 2025, 18:22, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Σπύρος Δέλτα.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Κρέμες και σαπούνια ξυρίσματος”