Φαλτσέτα vs Σαβέτα
- zanxion
- Δημοτικό
- 4
- Has thanked: 2855 times
- Been thanked: 3209 times
Γνωρίζει κανείς αν μια φαλτσέτα είναι το ίδιο σφάχτης με μια σαβέτα; Έχω μια Dovo φαλτσέτα που δεν την χρησιμοποίησα ποτέ. Αν το "ταλέντο" μου με την σαβέτα είναι μέτριο, αξίζει να επενδύσω στα υπόλοιπα για τη φαλτσέτα (strop, πέτρα, πάστα, λάδι); Συγκριτικά είναι η φαλτσέτα μια από τα ίδια με την σαβέτα;
"If anyone here believes in telekinesis, raise my hand"
Νίκος
Νίκος
- SrTv
- Συντονιστής
- 4
- Has thanked: 4481 times
- Been thanked: 5003 times
@zanxion καλημέρα, οι σαβέτες είναι περισσότερο «σφάχτες», οι φαλτσέτες από την άλλη συγχωρούν λάθη. Πριν προβείς σε αγορές μπορώ να σου στείλω (δωρεάν) μια φαλτσέτα έτοιμη για ξύρισμα να δοκιμάσεις.
- Antonis
- Διαχειριστής
- 13
- Has thanked: 29358 times
- Been thanked: 29498 times
Αν και δεν έχω σε καμία περίπτωση την εμπειρία του Στράτου και πολλών άλλων εδώ μέσα στα μαχαίρια, θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί του. Το μόνο κοινό που έχουν σαβέτες και φαλτσέτες, είναι οι κινήσεις και τα κρατήματα. Με τις σαβέτες κινδυνεύεις να κοπείς πολύ παραπάνω σε σχέση με τις φαλτσέτες και υπάρχει και το ενδεχόμενο να σου κάνουν και ερεθισμό από ένα κακό ξύρισμα. Με τις φαλτσέτες στην χειρότερη να κοπείς, ερεθισμό ποτέ.
Εξαίρεση στις σαβέτες θεωρώ την Feather Artist, η οποία προσομοιάζει σε μαχαίρι και όχι σε σαβέτα.
Εξαίρεση στις σαβέτες θεωρώ την Feather Artist, η οποία προσομοιάζει σε μαχαίρι και όχι σε σαβέτα.
- zanxion
- Δημοτικό
- 4
@SrTv Σ' ευχαριστώ πολύ. Γυρίζω από βδομάδα από το Βέλγιο (λόγω δουλειάς) και θα το εκτιμούσα πολύ αν θα μπορούσες να μου δανείσεις μια για δοκιμή.
@Antonis Με την καταραμένη την σαβέτα, μια Parker SR1, όσο και να προσέξω τις περισσότερες θα τρέξει κάμποσο αίμα. Δεν λέμε σφαγή, αλλά...
Έχω ήδη μια φαλτσέτα και δεν την χρησιμοποίησα ακόμη γιατί δεν έχω μαζέψει τα υπόλοιπα. Γι' αρχή το strop και τις πάστες και λίγο μετά κάποια πέτρα(ες).
@Antonis Με την καταραμένη την σαβέτα, μια Parker SR1, όσο και να προσέξω τις περισσότερες θα τρέξει κάμποσο αίμα. Δεν λέμε σφαγή, αλλά...
Έχω ήδη μια φαλτσέτα και δεν την χρησιμοποίησα ακόμη γιατί δεν έχω μαζέψει τα υπόλοιπα. Γι' αρχή το strop και τις πάστες και λίγο μετά κάποια πέτρα(ες).
Νίκος
Νίκος
-
- Γυμνάσιο
- 2
- Has thanked: 8205 times
- Been thanked: 7577 times
ήθελα να πω μια γνώμη, είμαι - εκτός από DE - δεινός χρήστης σαβέττας και σχεδόν καθόλου φαλτσέτας. Συμφωνώ και εγώ οτι τα δυο είδη δίνουν δυο διαφορετικά ξυρίσματα. Άρα φαλτσέτα vs σαβέττα είναι μάλλον ανάλογο του βουνό vs θάλασσα...
Η φαλτσέτα είναι για μερακλήδες όχι μόνο στο ξύρισμα αλλά και στη συντήρηση, που έχουν ομολογουμένως κάποιες απαιτήσεις που αν τις παραβλέψει κανείς θα παίρνει κακό ξύρισμα. Απο εκεί και πέρα ξεκινά ολόκληρη ιστορία για το πιά μαχαίρια θα χρησιμοποιείς, παλιά ή καινούργια, και το ίδιο για τα λοιπά παραφερνάλια. Δεν σημειώνω τίποτα για το κόστος, διότι αν όντως θελήσεις να ξυρίζεσαι με φαλτσέτα τον τρόπο θα τον βρείς. Άρα ξύρισμα με φαλτσέτα πολλές φορές για να αποφασίσεις
Τώρα, είναι μύθος το "έχω μια σαβέττα ξυρίστηκα 2-3 φορές και σφάχτηκα". Βεβαίως αν έχεις μια συρταρωτή σαβέττα των 5-7 ευρώ που έχει τσάτερινγκ και η λάμα μια είναι ευθυγραμμισμένη και μια όχι, είναι λογικό να μην πάει καλά το ξύρισμα, όχι 3, αλλά ακόμα και 13 φορές.
Αν όμως ψαχτείς καλύτερα, πάρεις μια VANTA ή ακόμα καλύτερα μια Universal μισής λάμας τότε θα δεις ότι το ξύρισμα θα πάει πολύ καλύτερα και μόλις εκπαιδευτείς καλά στις κινήσεις και στα τεντώματα του δέρματος, τότε το ξύρισμα θα είναι υπέροχο, αποτελεσματικό και χωρίς ίχνος κοψιμάτων ή ερεθισμών. Σημειώνω ότι στο πιγούνι λ.χ παίρνω τέλειο αποτέλεσμα με σαβεττα παρά με DE ή φαλτσέτα.
Τέλος πάντων ακόμα και αν σου αρέσει η φαλτσέτα - κάτι που θα είναι εξαιρετικά θετικό - να μην εγκαταλείψεις την σαβέττα, γιατί είναι ξυριστικό εργαλείο πολύ δυνατό και αποτελεσματικό, που επίσης έχει δοκιμαστεί στο χρόνο (όπως και οι σαβέττες και οι μηχανές) και άντεξε... Σε τελική ανάλυση η χρήση πολλών μέσων στο ΠΞ κατά τη γνώμη μου βοηθά στην βελτίωση της ξυριστικής κουλτούρας και στην αύξηση της απόλαυσης
Ελπίζω να βοήθησα
Η φαλτσέτα είναι για μερακλήδες όχι μόνο στο ξύρισμα αλλά και στη συντήρηση, που έχουν ομολογουμένως κάποιες απαιτήσεις που αν τις παραβλέψει κανείς θα παίρνει κακό ξύρισμα. Απο εκεί και πέρα ξεκινά ολόκληρη ιστορία για το πιά μαχαίρια θα χρησιμοποιείς, παλιά ή καινούργια, και το ίδιο για τα λοιπά παραφερνάλια. Δεν σημειώνω τίποτα για το κόστος, διότι αν όντως θελήσεις να ξυρίζεσαι με φαλτσέτα τον τρόπο θα τον βρείς. Άρα ξύρισμα με φαλτσέτα πολλές φορές για να αποφασίσεις
Τώρα, είναι μύθος το "έχω μια σαβέττα ξυρίστηκα 2-3 φορές και σφάχτηκα". Βεβαίως αν έχεις μια συρταρωτή σαβέττα των 5-7 ευρώ που έχει τσάτερινγκ και η λάμα μια είναι ευθυγραμμισμένη και μια όχι, είναι λογικό να μην πάει καλά το ξύρισμα, όχι 3, αλλά ακόμα και 13 φορές.
Αν όμως ψαχτείς καλύτερα, πάρεις μια VANTA ή ακόμα καλύτερα μια Universal μισής λάμας τότε θα δεις ότι το ξύρισμα θα πάει πολύ καλύτερα και μόλις εκπαιδευτείς καλά στις κινήσεις και στα τεντώματα του δέρματος, τότε το ξύρισμα θα είναι υπέροχο, αποτελεσματικό και χωρίς ίχνος κοψιμάτων ή ερεθισμών. Σημειώνω ότι στο πιγούνι λ.χ παίρνω τέλειο αποτέλεσμα με σαβεττα παρά με DE ή φαλτσέτα.
Τέλος πάντων ακόμα και αν σου αρέσει η φαλτσέτα - κάτι που θα είναι εξαιρετικά θετικό - να μην εγκαταλείψεις την σαβέττα, γιατί είναι ξυριστικό εργαλείο πολύ δυνατό και αποτελεσματικό, που επίσης έχει δοκιμαστεί στο χρόνο (όπως και οι σαβέττες και οι μηχανές) και άντεξε... Σε τελική ανάλυση η χρήση πολλών μέσων στο ΠΞ κατά τη γνώμη μου βοηθά στην βελτίωση της ξυριστικής κουλτούρας και στην αύξηση της απόλαυσης
Ελπίζω να βοήθησα
- SrTv
- Συντονιστής
- 4
- Has thanked: 4481 times
- Been thanked: 5003 times
@zanxion από βδομάδα θα μπορώ και εγώ να είμαι περισσότερο δραστήριος. Με χαρά να σου στείλω μία (ή αν θες να φρεσκάρω τη δική σου). Όταν με το καλό επιστρέψεις μιλάμε!
Σε κάθε περίπτωση (και στο πνεύμα από τα λεγόμενα του @fusarium ) η φαλτσέτα έχει μια καμπύλη εκμάθησης. Κάποιοι αναφέρουν 100 ξυρίσματα (δεν έχω λογούς να τους αμφισβητήσω).
Σε κάθε περίπτωση (και στο πνεύμα από τα λεγόμενα του @fusarium ) η φαλτσέτα έχει μια καμπύλη εκμάθησης. Κάποιοι αναφέρουν 100 ξυρίσματα (δεν έχω λογούς να τους αμφισβητήσω).
- zanxion
- Δημοτικό
- 4
Την σαβέτα εννοείται πως δεν θα την παρατήσω. Το έχω όμως καημό να κάνω ένα BBS μαζί της χωρίς αίμα. Όποτε φτάνω στο ATG αρχίζουν να τρέμουν τα χέρια μου μαζί της.
Μόλις γυρίσω θα κοιτάξω να δω αν το ξυράφι που έχω είναι shave ready. Από τότε που το αγόρασα δεν το χρησιμοποίησα ποτέ. Από τη μια τα λοιπά που δεν απόκτησα ακόμη κι από την άλλη τα ατυχήματα με την σαβέτα (ειδικά σ' ένα σημείο που εξέχει ότι έχει απομείνει από μια κατακρεουργημένη ελιά) μ' έκαναν να μην ασχοληθώ μαζί της.
Μόλις γυρίσω θα κοιτάξω να δω αν το ξυράφι που έχω είναι shave ready. Από τότε που το αγόρασα δεν το χρησιμοποίησα ποτέ. Από τη μια τα λοιπά που δεν απόκτησα ακόμη κι από την άλλη τα ατυχήματα με την σαβέτα (ειδικά σ' ένα σημείο που εξέχει ότι έχει απομείνει από μια κατακρεουργημένη ελιά) μ' έκαναν να μην ασχοληθώ μαζί της.
Νίκος
Νίκος
- Algebar
- Λύκειο
- 4
- Has thanked: 17174 times
- Been thanked: 18885 times
Αν ασχοληθώ ποτέ με εργαλείο τύπου "Cut throat" θα είναι μόνο με φαλτσέτα, για τη σαβέττα δεν βρίσκω νόημα όταν μπορείς να χρησιμοποιήσεις μία DEβέττα όπως αυτή και να έχεις πολύ πιο εύκολο χειρισμό και με πολύ καλή στήριξη λεπίδας χωρίς καθόλου chattering.
Χωρίς να έχω δοκιμάσει πιστεύω ότι η φαλτσέτα θα δώσει καλύτερο ξύρισμα από οτιδήποτε χρησιμοποιεί λεπτές βιομηχανικές λεπίδες λόγω της εξαιρετικής της ακαμψίας.
edit
Ίσως η feather artist να αποτελεί εξαίρεση λόγω custom λεπίδων με μεγαλύτερο πάχος και λογικά μεγαλύτερη ακαμψία.
Χωρίς να έχω δοκιμάσει πιστεύω ότι η φαλτσέτα θα δώσει καλύτερο ξύρισμα από οτιδήποτε χρησιμοποιεί λεπτές βιομηχανικές λεπίδες λόγω της εξαιρετικής της ακαμψίας.
edit
Ίσως η feather artist να αποτελεί εξαίρεση λόγω custom λεπίδων με μεγαλύτερο πάχος και λογικά μεγαλύτερη ακαμψία.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Algebar την 28 Αύγ 2024, 09:46, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Γιάννης
- zanxion
- Δημοτικό
- 4
@Algebar Παναγίτσα μου!
Πάντως αυτή η πατέντα πρέπει να σου επιτρέπει καλύτερο χειρισμό της λεπίδας μιας κι έχεις οπτική επαφή μαζί της συνεχώς. Με τη σαβέτα συνήθως την πατώ εκεί που δεν βλέπω την λεπίδα και χρησιμοποιώ το αριστερό χέρι (είμαι δεξιόχειρας).

Νίκος
Νίκος
- Algebar
- Λύκειο
- 4
- Has thanked: 17174 times
- Been thanked: 18885 times
Δείχνει τρομακτική αλλά γιατί να είναι περισσότερο από τη σαβέττα ??
Στην πράξη δίνει πολύ βαθύ ξύρισμα αλλά προτιμώ σαφώς την ευκολία της iKon Tek.
Στην πράξη δίνει πολύ βαθύ ξύρισμα αλλά προτιμώ σαφώς την ευκολία της iKon Tek.
Γιάννης