Για την ασφάλεια των λογαριασμών σας...

Ότι νέο κυκλοφορεί στο forum θα ανακοινώνεται εδώ
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
andreas
Διαχειριστής
Διαχειριστής
15
Has thanked: 11429 times
Been thanked: 11160 times
Επικοινωνία:

Κύριοι καλημέρα σας,

Πρόσφατα έχει παρατηρηθεί ότι κάποιοι λογαριασμοί ανενεργών αλλά και ενεργών μελών να έχουν "χακαριστεί".

Για την προσωπική σας ασφάλεια συνιστώ τα παρακάτω τα οποία τηρώ και εγώ προσωπικά ευλαβικά.
  1. Χρησιμοποιήστε δυνατούς/δύσκολους κωδικούς.
  2. Ποτέ τον ίδιο κωδικό δύο+ φορές
  3. Να αλλάζετε τον κωδικό σας συχνά πυκνά.
  4. Να μην αποθηκεύετε τους κωδικούς σας ακρυπτογράφητους
  5. Να έχετε ένα e-mail λογαριασμό για "βρομοδουλειές" και τουλάχιστον έναν καθαρό.
1.
Προσωπικά χρησιμοποιώ υπηρεσίες όπως αυτό.
Αν και το firefox (ο ίντερνετ περιηγητής μου) προσφέρει πάντα καλούς κωδικούς.
Κρυφό περιεχόμενο
This board requires you to be registered and logged-in to view hidden content.
2.
Όπως έγραψα και πιο πάνω το firefox μου προτείνει πάντα διαφορετικούς κωδικούς κάθε φορά που πάω να δημιουργήσω έναν λογαριασμό.
Αν το δικός σας πρόγραμμα δεν το κάνει αλλάξτε το.

3.
Η αλήθεια είναι ότι δεν το κάνω συχνά, αλλά προσπαθώ να το κάνω. Αν όμως έχετε διαφορετικούς κωδικούς σε όλους τους λογαριασμούς σας, νομίζω πως είναι ένα δυνατό μέτρο.

4.
Το firefox (και όχι μόνο) αποθηκεύει τους λογαριασμούς σας κρυπτογραφημένους στους server του. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να συγχρονίσετε τις συσκευές σας, πρότασή μου είναι να έχετε τον δυνατότερο κωδικό για αυτόν τον λογαριασμό, γιατί θα είναι όλοι σας οι κωδικοί εκεί.

5.
Για αυτό νομίζω πως δεν χρειάζονται διευκρινήσεις. Όπως και να χει πάντα να ακολουθείτε τους παραπάνω κανόνες σε οποιαδήποτε περίπτωση.

Εγώ προσωπικά αγαπώ firefox όμως δεν είναι ο μόνος καλός browser.
Μερικοί από αυτούς είναι οι brave, vivaldi, chromium, chrome, edge (Κατά σειρά προσωπικής επιλογής, με τα 2 τελευταία να είναι αυτά που δεν θα πρότεινα, ε, ίσως στον εχθρό μου)
-------------------------------------------------------------------

Αφού έγραψα το σεντονάκι μου, για την ασφάλεια της κοινότητας (φόρουμ) αλλά και την δική σας, σε λίγες μέρες (πιθανών το ΣΚ) θα αλλάξω τις προϋποθέσεις για τον κωδικό και θα ενεργοποιήσω την υποχρεωτική αλλαγή κωδικού σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Ευχαριστώ για την κατανόηση.
ἐξ ὄνυχος τὸν λέοντα
Άβαταρ μέλους
andreas
Διαχειριστής
Διαχειριστής
15
Επικοινωνία:

Κάλιο αργά παρά ποτέ...
Με καθυστέρηση μίας εβδομάδας λόγο αμέλειας, σήμερα πραγματοποίησα την αλλαγή.
ἐξ ὄνυχος τὸν λέοντα
Άβαταρ μέλους
Spyros Delta
Δημοτικό
Δημοτικό
Has thanked: 1633 times
Been thanked: 2624 times
Επικοινωνία:

Εχει προβληματα η διαδικασια.
Μου ζητησε αλλαγη κωδικου, το εκανα (με κεφαλαιο αριθμους συμβολο κλπ), δεν δεχοταν στην επανασυνδεση το νεο κωδικο.
Εφτασα στο σημειο να δωσω "ξεχασα τον κωδικο μου" για να μου στειλει νεο κωδικο, και μου εστειλε λινκ επανασυνδεσης, το οποιο με οδηγησε σε σελιδα που ειχε ετοιμο τον κωδικο αλλα με τελιτσες και δεν φαινοταν για να μπορω να δωσω την επιβεβαιωση κωδικου που ζηταγε απο κατω.
Μονο "haker" θα το ελυνε το προβλημα. Εκανα copy paste τις τελιτσες σε notepad και φανηκε ο κωδικος.
Σπύρος Δέλτα.
Άβαταρ μέλους
babkoug
Λύκειο
Λύκειο
8
Has thanked: 9637 times
Been thanked: 12765 times

Μόλις έκανα την αλλαγή με νέο κωδικό χωρίς κανένα πρόβλημα.

Προστέθηκε μετά από 6 λεπτά 29 δευτερόλεπτα:
Αλλά έχω ένα ερώτημα. Για ποιον λόγο θα πρέπει κάθε τρεις και λίγο να αλλάζουμε όλοι τους κωδικούς μας με νέους, που και αυτοί μπορούν ανά πάσα στιγμή να κρακαριστούν, αντί να αλλάζει τον κωδικό του αυτός του οποίου κρακαρίστηκε;;; Για τα υπόλοιπα συμφωνώ με τον Ανδρέα.
Μπάμπης
fusarium
Δημοτικό
Δημοτικό
2
Has thanked: 5897 times
Been thanked: 5760 times

έκανα και εγώ την αλλαγή. Μια χαρά πήγε. Αφού είναι για την ασφάλεια...
Άβαταρ μέλους
andreas
Διαχειριστής
Διαχειριστής
15
Επικοινωνία:

@babkoug
Για να μπορέσει κάποιος να βρει έναν κωδικό υπάρχουν ας πούμε 2 τινά Στην πραγματικότητα υπάρχουν παραπάνω απλά αυτά τα 2 είναι τα πιο κοινά.

1. Ένας χάκερ να αποκτήσει πρόσβαση στην βάση δεδομένων του χψ ιστότοπου και να αποκρυπτογραφήσει τους κωδικούς (στην περίπτωση που δεν είναι κρυπτογραφημένοι)
2. Ένας χάκερ έχει ήδη μια τεράστια βάση με κωδικούς (κυκλοφορούν ελεύθερα στο ίντερνετ) και με την μέθοδο του brute force να τύχει να συμπίπτει ένας κωδικός από την βάση του με αυτόν που έχεις βάλει εσύ στον ιστότοπο. Αν έχεις βάλει έναν πολύ εύκολο κωδικό πχ abc123def456#

Σαφώς και για τις 2 περιπτώσεις υπάρχουν αντίμετρα από την μεριά των προγραμματιστών, αλλά και από την μεριά των χρηστών θα πρέπει να υπάρξει μια προσπάθεια.
Το καλύτερο και σημαντικότερο (πέρα από το πόσο δύσκολος είναι ο κωδικός) που μπορεί να πάρει ένας απλός χρήστης είναι να έχει διαφορετικούς κωδικούς σε κάθε ιστοσελίδα που έχει λογαριασμό.
Σε αυτή την περίπτωση είναι σαφές ότι με αυτό τον τρόπο η πρόσβαση περιορίζεται μόνο στον ιστότοπο όπου απέκτησε πρόσβαση ο χάκερ.
Με την αλλαγή του κωδικού ανά τακτά χρονικά διαστήματα ουσιαστικά ακυρώνουμε τους πιθανά ανακτημένους κωδικούς από τις βάσεις των χάκερ.

Η ρύθμιση για την αλλαγή του κωδικού είναι δυστυχώς για όλα τα μέλη. Δεν υπάρχει η δυνατότητα να γίνει ανά περίσταση. Εκτός και αν γίνει με το χέρι.
Εξάλλου την έκανα ώστε να αλλάζει κάθε 4 μήνες (περίπου, 122 μέρες).
Όποιες άλλες απορίες έχεις ευχαρίστως να της απαντήσω όσο μπορώ.

Όσοι έχουν προβλήματα με την αλλαγή του κωδικού σας και δεν μπορείτε να συνδεθείτε επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας και θα προσπαθήσουμε να σας βοηθήσουμε το συντομότερο δυνατό.

Με εκτίμηση,

Ανδρέας
ἐξ ὄνυχος τὸν λέοντα
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ανακοινώσεις”