Le Pere Lucien

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
maetsos
Νήπιο
Νήπιο
Δημοσιεύσεις: 180
Εγγραφή: 19 Ιούλ 2020, 00:11
4
Τοποθεσία: Βανκούβερ
Has thanked: 3702 times
Been thanked: 2119 times

Έχω το ίδιο ακριβώς, απλά τη μεγαλύτερη συσκευασία.
Με νερό της βρύσης μου κάνει τα ίδια που περιγράφεις.
Με απεσταγμένο δεν είχα κανένα πρόβλημα.

Αλλά μου βγάζει ενοχλήσεις στο δέρμα, υποθέτω το άρωμά του που είναι έντονο.
Αλλιως θα το είχα στα αγαπημένα μου
Δημήτρης
ntinos60
Νήπιο
Νήπιο
Δημοσιεύσεις: 92
Εγγραφή: 03 Αύγ 2020, 08:27
3
Τοποθεσία: Κομοτηνή
Has thanked: 1165 times
Been thanked: 836 times
Ηλικία: 63

Είχα πάρει πριν από 6 χρόνια περίπου το Κέδρος - Πορτοκάλι και μου άρεσε τόσο πολύ που δεν ήθελα να κοιτάξω άλλη μάρκα αλλά να πάρω όλη την σειρά της LPL . Έτσι πήρα την απόφαση και αγόρασα το ακριβότερο Rose Pushkar. To αποτέλεσμα ήταν σκέτη απογοήτευση δηλ. με τίποτα δεν έκανε κρεμώδη αφρό και ήταν εξαιρετικά αδύναμο. Για να μην το πετάξω κόλλησα μέσα στο μεταλλικό βαζάκι του LPL ένα κομμάτι από σαπούνι Κερκίνη και τα χρησιμοποιώ και τα δύο μαζί με επιτυχία. Φυσικά με τόσες μάρκες που υπάρχουν στην αγορά ούτε που σκέφτηκα να το αγοράσω ξανά. Το δικό μου συμπέρασμα είναι ότι η εν λόγω εταιρεία δεν προσέχει την ομοιογένεια του μίγματος και οι "ατυχείς" συμπτώσεις είναι πολλές.
fusarium
Δημοτικό
Δημοτικό
Δημοσιεύσεις: 396
Εγγραφή: 04 Οκτ 2022, 15:18
1
Has thanked: 5195 times
Been thanked: 5107 times

Σαπούνια Le Pere Lucien με Tallow … ένα Review

Τα μόνα LPL που περιέχουν ζωικό λίπος (tallow) και κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά είναι το Abricot και το Oud Santal. Τα υπόλοιπα σαπούνια που βγάζει ο LPL είναι βίγκαν, ακόμα και αυτά από την ακριβή σειρά του (Oud Neroli κλπ). Σκοπός του κειμένου είναι να δείξει τα πλεονεκτήματα των δυο σαπουνιών που έχουν ζωικό λίπος, να δείξει διαφορές και συγκρίσεις με άλλα σαπούνια του ίδιου κατασκευαστή ή/και άλλων, να επισημάνει τρόπο/ους για την καλύτερη χρήση και συντήρηση. Όλα αυτά με εμπειρικό και μόνο τρόπο. Τονίζω το ζήτημα του εμπειρικού τρόπου, δηλ. αυτά που ακολουθούν είναι υποκειμενικές – ατομικές απόψεις, εκφράζουν και αντιπροσωπεύουν ΜΟΝΟ αυτόν που τα υπογράφει και που νομίζει ότι μπορεί να βοηθήσει και άλλους γράφοντας τα. Αυτά για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις.

Ο LPL φαίνεται ότι δεν έχει σταθερές συνταγές ή ότι τα υλικά που χρησιμοποιεί δεν δίνουν το ίδιο αποτέλεσμα κατά την σαπωνοποίηση. Το μόνο σταθερό στα σαπούνια του είναι το άρωμα. Αυτό συνάγεται από τα γεγονός ότι ακόμα και ίδια σαπούνια π.χ. Oud Santal σε παλιότερη παρτίδα είχε υφή γυαλιστερή όμοια με τα βίγκαν, ενώ η τελευταία παρτίδα του έχει υφή πιο τραχιά και χρώμα πιο σκούρο καφέ. Και μεταξύ των βίγκαν το έχω παρατηρήσει αυτό (συγκεκριμένα στο Bay Rum). Δεν ξέρω αν η προσθήκη της ποσότητας του tallow παίζει κάποιο ρόλο ως προς την υφή π.χ στο Oud Santal είναι πιο ψηλά απ’ ότι στο Abricot, σύμφωνα με την ετικέτα.

Ξεκινώ από το πρώτο πράγμα που μπορεί να δει κανείς, διότι η τελευταία παρτίδα Oud Santal είναι εξαιρετική σε όλα. Διαθέτει προστασία, γλίστρα, το γνωστό υπέροχο και λεπτό άρωμα και φυσικά πολύ δυνατό ποστ. Ομοίως και το Abricot που το έχω αγοράσει πριν περίπου ένα χρόνο.

Μετά από μεγάλη και μακρά χρήση LPL τα χρησιμοποιώ ως εξής:
Δεν ακολουθώ ποτέ τις οδηγίες του κατασκευαστή. Δηλ. δεν φορτώνω από μέσα και δεν τα αφήνω συνεχώς ανοιχτά. Αν φορτώνει κανείς από μέσα, μετά από κάμποσες χρήσεις το σαπούνι παύει να αφρίζει, αλλά και αν αφρίσει δίνει αφρό γεμάτο φυσαλίδες, χωρίς ίχνος προστασίας. Βέβαια όντως σκληραίνει το σαπούνι, αλλά σκληραίνει ψηλά και στο σημείο αυτό και για μερικά εκατοστά πιο κάτω δεν έχει τις ιδιότητες που είναι επιθυμητές για ξύρισμα με DE. Αν ένα τέτοιο σαπούνι το γυρίσεις ‘τούμπα’ και ξυριστείς με την πλευρά που θα αποκαλυφθεί, θα πάρεις τον αφρό που επιθυμείς μέχρι να φτάσεις σε ένα σημείο όπου θα ξεκινήσει το ίδιο με πριν πρόβλημα.

Για να ξεπεραστεί αυτή η αρνητική κατάσταση (που μοιραία οδηγεί σε πέταμα μεγάλου μέρους του σαπουνιού) αφαιρώ μια ποσότητα από το σαπούνι με κουταλάκι (όση επιθυμώ κάθε φορά) την απλώνω πιέζοντας στον πάτο ενός μπολ και ξεκινώ στο χτίσιμο αφρού εκεί με πολύ λίγο νερό που το προσθέτω σιγά - σιγά. Το νερό που χρησιμοποιούμε στα αμερικάνικα, ελληνικά και άλλα σαπούνια εδώ είναι απαγορευτικό. Μόλις δημιουργηθεί ομοιόμορφος και σφιχτός αφρός τον απλώνω στο πρόσωπο και συνεχίζω να τον δουλεύω εκεί.

Στο πρόσωπο σιγά – σιγά προσθέτω και όσο άλλο νερό χρειάζεται. Το κριτήριο είναι να γίνεται αφρός πηχτός, ανάλαφρος και συνεκτικός. Δηλ. αφρός που έχει γλίστρα και προστασία. Το όριο καθορίζεται από την ύπαρξη γλίστρας μετά τις κατεβασιές (η ‘υπολειπόμενη ολισθηρότητα’ που λεν και οι πιο σχολαστικοί με την ορολογία). Έτσι λοιπόν, αν υπάρχει υπολειπόμενη ολίσθηση όλα πήγαν καλά και ο αφρός ήταν αυτός που έπρεπε, αν δεν υπάρχει ο αφρός δεν ήταν ο επιδιωκόμενος. Με τον χρόνο και τη χρήση μπορεί να βρει κανένας το πώς θα το πετυχαίνει αυτό γρήγορα και εύκολα. Φυσικά το σαπούνι όταν δεν χρησιμοποιείται το αποθηκεύω πάντα σκεπασμένο με το καπάκι του.

Ο τρόπος αυτός παραγωγής του αφρού μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι είναι ‘διττός’ δηλ. χτίζεται και στο μπολ και στο πρόσωπο και όχι μόνο στο ένα ή μόνο στο άλλο. Προσωπικά δεν έχω πρόβλημα με αυτό, ίσα – ίσα. Σε άλλα σαπούνια π.χ MWF ή στο TABAC φορτώνω και χτίζω, το νερό δεν είναι πρόβλημα σχεδόν ποτέ. Στα αμερικάνικα – άρτιζαν όχι δεν είναι πρόβλημα το νερό, αλλά σηκώνουν άφθονο (λογικό με τα τόσα λάδια και βούτυρα που περιέχουν). Με τα tallow LPL μπορείς να φτιάξεις άνετα αφρό μόνο σε μπολ ή μόνο στο πρόσωπο, αλλά ο προτεινόμενος εδώ τρόπος βοηθά στον καλύτερο έλεγχο του χορηγούμενου νερού και φυσικά απολαμβάνει κανείς περισσότερο και το πινέλο που χρησιμοποιεί (αν υπάρχει κάποιος λόγος για αυτό).

Στα tallow LPL αποφεύγω να χρησιμοποιώ πινέλα χωρίς αντίσταση. Τα πιο ενδεδειγμένα είναι τα Two Band και οι παραλλαγές τους (πχ Zenith ‘manchurian’). Τα Silvertip κάνουν καλό αφρό αλλά με περισσότερο δούλεμα και με την προϋπόθεση ότι είναι αρκετά πυκνά. Τα συνθετικά τύπου G7, Trafalgar T3, Ω EVO κλπ, δίνουν υπέροχο αφρό. Δεν χρησιμοποιώ τα πολύ μαλακά χωρίς αρκετή αντίσταση πχ yaqi timberwolf, ocean, PAA solar flare κλπ. Όχι ότι τα πολύ μαλακά δεν δουλεύουν αλλά χρειάζονται πολύ χρόνο και πολύ άπλωμα (splay) για να δώσουν τον επιθυμητό αφρό. Αποφεύγω τους χοίρους, μόνο και μόνο επειδή υστερούν σε αίσθηση, κατά τα άλλα ακόμα και το Semogue 830 που είναι το πλέον μαλακό γουρουνάκι έδωσε μια χαρά αφρό.

Ειδική αναφορά χρειάζεται για το νερό στον αφρό ως παράγοντα που επηρεάζει το ποστ. Τα LPL tallow δίνουν υπέροχο ποστ ανεξάρτητα από την ποσότητα του νερού που θα χορηγήσει κανείς. Βέβαια υπάρχει όριο που καθορίζεται από την σταθερότητα του αφρού στο πρόσωπο. Αν λ.χ αρχίσει και ‘τρέχει’ ή είναι πολύ υδαρής, δεν κάνει για ξύρισμα με DE! Σημειώνω ότι και πάλι το ποστ είναι θαυμάσιο, μόνο που χρειάζεται σαβέττα για να ξυριστεί κάποιος… Η επισήμανση γίνεται σε διάκριση λχ με τα MdC που όσο αυξάνεται το νερό ελαφρύνεται το ποστ. Τα LPL tallow δεν ‘στεγνώνουν’ στο πρόσωπο στο βαθμό των LPL βίγκαν και φυσικά ο αφρός τους δεν μοιάζει ούτε με αυτό των MdC, ούτε και με αυτόν των Lainess. Είναι πιο ‘βαρύς’, πιο κολλώδης και όχι τόσο ανάλαφρος όσο των MdC και των Lainess. Επίσης κατά το ξύρισμα κρατάει εντονότερο και το άρωμα του σαπουνιού σε σχέση με τα MdC και τα Lainess, αλλά και τα LPL βίγκαν με εξαίρεση το Cedar – patchouli.

Άξια αναφοράς είναι η χρήση αφτερ σειβ μετά το ξύρισμα. Μπαλμ δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ με LPL tallow. Οι λοσιον που δίνει ο LPL ‘δένουν’ εξαιρετικά εκτός από την Menthe Forte που είναι ιδιαίτερα ‘λιπαρή’. Το SPEIK και κάθε άλλη ‘στεγνή’ λοσιόν δεν επηρεάζουν το ποστ, μάλλον το αντίθετο. Από τις λοσιόν του Joserra ή του B&M το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό. Οι λοσιόν του A&E ή AYLM είναι κατά τη γνώμη μου εντελώς ακατάλληλες για χρήση με αυτά τα σαπούνια.

Ως επίλογο, θεωρώ ότι τα LPL tallow είναι υπέροχα σαπούνια, έχουν απλή σύνθεση, υπέροχα αρώματα και εκπληκτικό ποστ. Χρειάζονται προσοχή στην παρασκευή αφρού ώστε να είναι κατάλληλος για ξύρισμα. Η αποθήκευση και χρήση δεν μπορεί να γίνεται με βάση τις οδηγίες του κατασκευαστή. Είναι σαπούνια για μερακλήδες, αν δεν έχει κανείς έστω λίγο χρόνο τότε το TABAC είναι μονόδρομος ή εν πάση περιπτώσει πρέπει να προτιμήσει κάτι άλλο…
Άβαταρ μέλους
foxtrot
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 3184
Εγγραφή: 07 Μάι 2015, 12:39
9
Τοποθεσία: Ελευσίνα
Has thanked: 28757 times
Been thanked: 29987 times
Ηλικία: 64

:text-goodpost:
Γιάννης
Άβαταρ μέλους
Vavous
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 5979
Εγγραφή: 06 Ιούλ 2015, 11:30
9
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη - Aθήνα
Has thanked: 28038 times
Been thanked: 39669 times
Ηλικία: 55

Εξαιρετικό ποστ, μπράβο.

Τα τελευταία χρόνια, με την επέλαση των πληθωρικών σε συστατικά -αμφιβόλου χρησιμότητας- σαπουνιών των αρτιζάνων, τα ΛΠΛ έχουν περιπέσει στη λήθη, ίσως και σε απαξίωση.

Κακώς, πολύ κακώς. Έχουμε ξεχάσει πώς είναι ένα καλό απλό σαπούνι. Με λίγη παραπάνω δουλίτσα στο λάδερινγκ τα ΛΠΛ, ειδικά τα ταλοουούχα (sic), τα σπάνε.
Ανδρέας, Μ.Δ.
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
foxtrot
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 3184
Εγγραφή: 07 Μάι 2015, 12:39
9
Τοποθεσία: Ελευσίνα
Has thanked: 28757 times
Been thanked: 29987 times
Ηλικία: 64

Σωστά!!
Πήρα πρόσφατα το Oud-Santal και έδωσε ρέστα.
Θυμάμαι πριν 4 με 5 χρόνια, είχε ξαναβγάλει ένα ή δύο σαπούνια με tallow, αλλά ήταν χάλια.

Αυτή την φορά όμως, ήταν άψογο :)
Γιάννης
Απάντηση

Επιστροφή στο “Κρέμες και σαπούνια ξυρίσματος”