Περί εκ ξυρού ερεθισμών

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
NYC1920
Λύκειο
Λύκειο
Δημοσιεύσεις: 1401
Εγγραφή: 15 Ιαν 2019, 19:42
5
Τοποθεσία: Βόλος
Has thanked: 11522 times
Been thanked: 9173 times
Ηλικία: 47

Γνωρίζατε πως το ξύρισμα δύναται να προκαλέσει ερεθισμούς ,
με τουλάχιστον δύο διαφορετικούς μηχανισμούς;

Ο πρώτος αφορά την άσκηση ( κατακόρυφης σε σχέση με την επιφάνεια του δέρματος ) δύναμης στο ξυράφι ή/και τα αλλεπάλληλα περάσματα στην ίδια περιοχή ,ειδικά άνευ προστασίας και λίπανσης ( δίχως αφρό δηλαδή ) και ο ερεθισμός που προκύπτει οφείλεται στην απόξεση των επιφανειακών στιβάδων του δέρματος.
Ο δεύτερος τρόπος έχει να κάνει με την βίαια μετακίνηση ( τράβηγμα η/και περιστροφή ) των τριχών εντός των θυλάκων τους .Οι λόγοι που οδηγούν συνήθως σε αυτού του είδους ερεθισμούς είναι η ελλιπής ενυδάτωση των τριχών προ του ξυρίσματος, μη αιχμηρές λεπίδες,λάνθασμένη γωνία προσβολής και οι τυχόν ταλαντώσεις της
λεπίδας ( πετάρισμα/ chattering ) .

Ακολουθεί μεταφρασμένη μια σχετική έρευνα ( παραγγελία της Procter & Gamble ) :

"Τα ανδρικά γένια και το δέρμα του προσώπου –
προκλήσεις για το ξύρισμα"

Η πρόκληση του ξυρίσματος είναι να κοπούν οι τρίχες των γενιών όσο το δυνατόν πιο κοντά στο δέρμα ,δίχως ανεπιθύμητες επιπτώσεις στο δέρμα. Για να επιτευχθεί αυτό απαιτείται η μελέτη των τριχών του προσώπου και της βιολογίας του δέρματος του ανδρικού προσώπου καθώς και τα δύο, το τριχωτό και το δέρμα του ανδρικού προσώπου, συμβάλλουν στις δυσκολίες επίτευξης αποτελεσματικού ξυρίσματος ,δίχως ερεθισμό του δέρματος που προκαλείται από το ξύρισμα.
Λίγες πληροφορίες είναι διαθέσιμες για τη βιολογία των τριχών της γενειάδας και των τριχοθυλακίων της γενειάδας. Γνωρίζουμε ότι, στις τρίχες της γενειάδας, η πυκνότητα, το πάχος, η ακαμψία, καθώς και τα ποσοστά ελλειπτικού σχήματος και χαμηλής γωνίας ανάδυσης , είναι υψηλά και εξαιρετικά ετερογενή. Όλα αυτά καθιστούν δύσκολη την κοπή του τριχωτού και οι τεχνικές ξυρίσματος που χρησιμοποιούνται συνήθως για να ξεπεραστούν αυτές οι προκλήσεις περιλαμβάνουν την αυξημένη πίεση και το ξύρισμα αλλεπάλληλων περασμάτων στην ίδια περιοχή, που αυξάνουν την πιθανότητα και την έκταση του ερεθισμού του δέρματος που προκαλείται από το ξύρισμα.
Αρκετά χαρακτηριστικά του ανδρικού δέρματος προσώπου δημιουργούν προβλήματα για ένα τέλειο ξύρισμα.
Το δέρμα του ανδρικού προσώπου είναι ετερογενές σε μορφολογία και τραχύτητα, και το ανδρικό δέρμα έχει την τάση να επουλώνεται πιο αργά και να αναπτύσσει υπερφλεγμονώδη μελάγχρωση. Επιπλέον, πολλοί άρρενες εμφανίζουν ευαίσθητο δέρμα, με το πρόσωπο να επηρεάζεται συχνότερα. Τέλος, ο θύλακας της τρίχας είναι ένα αισθητήριο όργανο και το περιθυλακιώδες δέρμα ανταποκρίνεται σε μεγάλο βαθμό σε εξωτερικά σήματα, συμπεριλαμβανομένης της μηχανικής και θερμικής διέγερσης. Το περιθυλακικό δέρμα είναι πλούσιο σε αγγεία, νεύρωση και κύτταρα του έμφυτου και προσαρμοστικού ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτό καθιστά το περιθυλακικό δέρμα ένα σύστημα υψηλής απόκρισης και φλεγμονής, ειδικά σε άτομα με ευαίσθητο δέρμα.Η ενεργοποίηση αυτού του συστήματος, με το ξύρισμα, μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό του δέρματος που προκαλείται από το ξύρισμα. Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται συνήθως για την αποφυγή του ερεθισμού του δέρματος που προκαλείται από το ξύρισμα περιλαμβάνουν το ξύρισμα με λιγότερη πίεση, την περιποίηση και φροντίδα του δέρματος πριν και μετά το ξύρισμα ή και τη διακοπή του ξυρίσματος εντελώς. Οι πρόσφατες εξελίξεις στην τεχνολογία ξυρίσματος έχουν αντιμετωπίσει ορισμένα αλλά όχι όλα αυτά τα ζητήματα. Απαιτείται καλύτερη κατανόηση των τριχών ,των τριχοθυλακίων του τριχωτού και του δέρματος του ανδρικού προσώπου για να αναπτυχθούν νέες και καλύτερες προσεγγίσεις για να ξεπεραστεί η πρόκληση του ξυρίσματος.
Αυτό το άρθρο καλύπτει όσα είναι γνωστά για τις φυσικές ιδιότητες των τριχών και του δέρματος της γενειάδας και γιατί αυτές αποτελούν πρόκληση για το ξύρισμα με λεπίδα.

Γιατί το ξύρισμα είναι πρόκληση;

Η βασική πρόκληση του ξυρίσματος είναι να κοπούν οι τρίχες όσο το δυνατόν πιο κοντά στο δέρμα χωρίς ανεπιθύμητες επιπτώσεις στο δέρμα.
Αυτή δεν είναι μια νέα πρόκληση, καθώς οι άνδρες ξυρίζουν τα γένια τους για περισσότερα από 8000 χρόνια.
Σήμερα, το ξύρισμα έχει γίνει η πιο κοινή αισθητική πρακτική στους άνδρες και δεν απαιτείται μόνο για επαγγελματικούς ή πολιτιστικούς λόγους, αλλά έχει επίσης εξελιχθεί σε μια τελετουργία με σημαντικό ψυχοκοινωνικό αντίκτυπο . Η ανάπτυξη των ξυριστικών, με την πάροδο του χρόνου, μας οδήγησε από ακονισμένα κομμάτια πυριτόλιθου, πέτρινα μαχαίρια, κοχύλια και δόντια καρχαρία έως εξαιρετικά εξελιγμένα μηχανικά ξυράφια και ηλεκτρικές ξυριστικές μηχανές.
Αλλά μέχρι και σήμερα, το ξύρισμα παραμένει μια πρόκληση και κανένα από τα διαθέσιμα συστήματα προς το παρόν δεν έχει αντιμετωπίσει πλήρως αυτήν την πρόκληση. Οι λόγοι για αυτό περιλαμβάνουν τη φυσιολογία και την ανατομία των τριχών του ανδρικού προσώπου,την ανταπόκριση του περιθυλακίου δέρματος του προσώπου σε μηχανικά και θερμικά ερεθίσματα και την ανεπαρκή γνώση μας για τη βιολογία των τριχών της γενειάδας και τους υποκείμενους μηχανισμούς του ερεθισμού του δέρματος που προκαλείται από το ξύρισμα.
Εδώ, συνοψίζουμε τις τρέχουσες γνώσεις μας σχετικά με τα χαρακτηριστικά των τριχών του ανδρικού προσώπου και του δέρματος του ,που συμβάλλουν στην πρόκληση του ξυρίσματος και για τα χαρακτηριστικά και τους μηχανισμούς του ερεθισμού του δέρματος που προκαλείται από το ξύρισμα.

Τι είναι αυτό με τις τρίχες του προσώπου που δυσκολεύουν το καλό αποτέλεσμα ξυρίσματος;

Οι κύριοι λόγοι για τους οποίους το τριχωτό του προσώπου δυσκολεύει το καθαρό ξύρισμα είναι η υψηλή πυκνότητα, το πάχος, η ακαμψία, τα υψηλοί ποσοστά ελλειψοειδούς σχήματος, η γρήγορη ανάπτυξή τους και η χαμηλή γωνία ανάδυσης, η μεγάλη ετερογένεια αυτών των χαρακτηριστικών και οι τρίχες που αναπτύσσονται σε διαφορετικές κατευθύνσεις,καθώς και σε ακανόνιστα μοτίβα ανάπτυξης .
Γενικά, οι ιδιότητες της τρίχας παίζουν πιο σημαντικό ρόλο στο ξύρισμα της λεπίδας, καθώς η τρίχα λειτουργεί ως φορτίο αντίστασης στη λεπίδα. Για το ηλεκτρικό ξύρισμα, λόγω της ψαλιδωτής κοπής των τριχών, το φορτίο αντίστασης αποτελεί μέρος των στοιχείων κοπής της ξυριστικής μηχανής και ως εκ τούτου, οι φυσικές ιδιότητες των τριχών έχουν μικρότερη επίδραση στην απόδοση κοπής.

Πυκνότητα τριχώματος γενειάδας

Η πυκνότητα των τριχοθυλακίων του τριχωτού ποικίλλει ανάλογα με την περιοχή του προσώπου και την εθνικότητα. Οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 20 και 80 ωοθυλακίων/cm2 .
Οι υψηλές πυκνότητες τριχοθυλακίων μπορούν να οδηγήσουν στο ξύρισμα αλλεπάλληλων περασμάτων στην
ίδια περιοχή .

Πάχος τριχών

Το ξύρισμα με λεπίδα του τριχωτού επηρεάζεται ιδιαίτερα από τη διάμετρο των τριχών. Όσο μεγαλύτερη είναι η διατομή της τρίχας, τόσο περισσότερη δύναμη χρειάζεται για να την κόψετε. Οι τρίχες του προσώπου έχουν περισσότερα στρώματα φλοιού από τις τρίχες του τριχωτού της κεφαλής.Κατά συνέπεια, η διάμετρός τους είναι διπλάσια από τις τρίχες του τριχωτού της κεφαλής και απαιτείται περισσότερη δύναμη για να κοπούν .

Δυσκαμψία τριχών.

Το τριχωτό του προσώπου όταν είναι στεγνό, παρουσιάζει υψηλή ακαμψία, δηλαδή αντίσταση στην παραμόρφωση ως απόκριση σε ασκούμενη δύναμη, όπως μια λεπίδα.
Η ακαμψία των τριχών στα γένια είναι λιγότερο πρόβλημα για το ηλεκτρικό ξύρισμα. Η τρίχα έχει υποστηριχθεί ότι είναι ισοδύναμη με ένα χάλκινο σύρμα παρόμοιας διαμέτρου, σε σχέση με τις δυνάμεις που απαιτούνται για την κοπή τους. Οι τρίχες αυξάνουν τη δύναμη που απαιτείται για να κοπούν και μπορεί να συμβάλλουν στις δυνάμεις που ασκούνται κατά το ξύρισμα.
Η ενυδάτωση μπορεί να μειώσει την ακαμψία του τριχωτού κατά 30–65%. Η δύναμη που απαιτείται για το κόψιμο της τρίχας μειώνεται κατά περίπου 20% μέσα στο πρώτο λεπτό της επαφής με το νερό. Μετά από τέσσερα λεπτά, η δύναμη κοπής μειώνεται κατά 40% και δεν μειώνεται σημαντικά με περαιτέρω ενυδάτωση.

Σχήμα τριχών.

Οι τρίχες του ανδρικού προσώπου έχουν συνήθως πιο μεταβλητό σχήμα από τις τρίχες του τριχωτού της κεφαλής, με ελλειπτικά, ασύμμετρα, επιμήκη και τρίλοβα προφίλ. Κατά το ξύρισμα, η λεπίδα που προωθείται πιστεύεται ότι περιστρέφει την τρίχα, η οποία κινείται στον θύλακα της, και έρχεται κατά "μέτωπο " με τη λεπίδα με τη μεγαλύτερη διάμετρό της, αυξάνοντας έτσι την περιοχή επαφής της λεπίδας και την απαιτούμενη δύναμη κοπής.

Ρυθμός τριχοφυΐας

Η τριχοφυΐα αποτελεί τη βάση πολύπλοκων ρυθμιστικών μηχανισμών και εμφανίζεται σε κυκλικές φάσεις ενεργού τριχοφυΐας (αναγένεια) και ανάπαυσης (τελογόνο) με μια παροδική ενδιάμεση φάση (καταγένη). Περίπου το 85–90 τοις εκατό των τριχών, ανά πάσα στιγμή, βρίσκονται στην αναγενή φάση .Κατά τη φάση της αναγέννησης, τα κύτταρα του θύλακα της τρίχας εμφανίζουν υψηλή μιτωτική δραστηριότητα στον βολβό της τρίχας και στη δερματική θηλή, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη του άξονα της τρίχας. Ο ορατός άξονας της τρίχας αποτελείται από μια εξωτερικό φλοιό τον και από έναν πυρήνα συμπαγούς κερατίνης .

Το τριχωτό του προσώπου αναπτύσσεται γρήγορα.
Ο μέσος ημερήσιος ρυθμός ανάπτυξης των τριχών κυμαίνεται μεταξύ 0,3 και 0,5 mm, που είναι παρόμοιος με τον ρυθμό ανάπτυξης των τριχών του τριχωτού της κεφαλής και είναι περίπου δύο φορές ταχύτερος από αυτόν των τριχών των φρυδιών.Ο ρυθμός τριχοφυΐας εξαρτάται επίσης από επιπλέον περιβαλλοντικές και ενδογενείς παράγοντες όπως η μελάγχρωση των μαλλιών. Για παράδειγμα, οι λευκές τρίχες φέρονται
να αναπτύσσονται περισσότερο από δύο φορές πιο γρήγορα (1,12 mm την ημέρα−1) από τις μελαγχρωστικές τρίχες (0,47 mm την ημέρα−1) .

Χαμηλή γωνία ανάδυσης

Οι τρίχες του προσώπου σε σύγκριση με τις τρίχες του τριχωτού της κεφαλής, έχουν χαμηλότερες γωνίες αναδύσεως.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην περιοχή του λαιμού, και αυτός είναι ένας από τους λόγους που θεωρείται υπεύθυνος για το υψηλό ποσοστό ερεθισμού του δέρματος που προκαλείται από το ξύρισμα που παρατηρείται σε αυτήν την περιοχή. Η χαμηλή γωνία ανάδυσης των τριχών του προσώπου θεωρείται ότι συμβάλλει στην εμφάνιση τριχών προς τα μέσα και ψευδοθυλακίτιδας barbae. Όσον αφορά το ξύρισμα, οι χαμηλά αναδυόμενες τρίχες είναι δύσκολο να κόψει η λεπίδα σε σύγκριση με τρίχες με γωνίες αναδυόμενης γωνίας μεγαλύτερες από 45°. Για τις ηλεκτρικές ξυριστικές μηχανές, η βασική πρόκληση τέτοιων τριχών είναι να τροφοδοτούν τα ανοίγματα του φύλλου ξυριστικής μηχανής.

Ετερογένεια των χαρακτηριστικών του τριχωτού

Όλα τα χαρακτηριστικά του τριχωτού του προσώπου που σχετίζονται με το ξύρισμα παρουσιάζουν σημαντική μεταβλητότητα, τόσο μεταξύ όσο και εντός των ατόμων. Αυτές οι ετερογένειες αποτελούν σημαντική πρόκληση για αποτελεσματικό και καλά ανεκτό ξύρισμα.
Στην ιδανική περίπτωση, μια τεχνική ξυρίσματος και το χρησιμοποιούμενο όργανο παρέχουν βέλτιστα αποτελέσματα σε όλα τα θέματα, σε όλα τα σημεία, κάθε φορά. Ωστόσο, αυτό που λειτουργεί καλύτερα σε ένα άτομο μπορεί να μην το κάνει σε άλλο και αυτό που λειτουργεί καλύτερα για ένα σημείο προσώπου μπορεί να μην είναι καλύτερο για άλλους ή σε άλλες στιγμές.
Εδώ, παρέχουμε παραδείγματα ετερογένειας που σχετίζονται με το ξύρισμα.Μακροσκοπικά, οι τρίχες διαφορετικών εθνοτικών ομάδων ποικίλλουν ως προς το μήκος, τη διάμετρο, το χρώμα, τον ρυθμό ανάπτυξης και το σχήμα της διατομής, και αυτά τα χαρακτηριστικά ποικίλλουν επίσης σε κάθε άτομο και σε κάθε περιοχή. Δηλαδή αφρικανική, ασιατική και καυκάσια. Επιπλέον, έχουν προταθεί οκτώ κύριοι τύποι μαλλιών, με βάση τη μέτρηση της διαμέτρου της καμπύλης, του δείκτη συστροφής και του αριθμού των κυμάτων .Τα μαλλιά των αφρικανών, ισπανόφωνων και ασιατών ατόμων συνήθως θεωρούνται πιο σκούρα και πιο πυκνά από αυτά των Καυκάσιων, αν και πρόσφατα μελέτες προτείνουν να μην υποστηρίζεται μια τέτοια καθολική άποψη.
Πιο συγκεκριμένα, οι Ιάπωνες και οι Καυκάσιοι άνδρες έχει αποδειχθεί ότι διαφέρουν ως προς το ποσοστό τριχοφυΐας στα γένια , με τα γένια στους Καυκάσιους να εμφανίζουν έως και οκτώ φορές περισσότερη μάζα τρίχας στο πρόσωπο από τους Ιάπωνες, ανάλογα με την ηλικία των ατόμων. Είναι ενδιαφέρον, άλλοι παράγοντες συμβάλλουν επίσης σημαντικά στους ρυθμούς τριχοφυΐας στα γένια. Για παράδειγμα, μια βρετανική μελέτη ανέφερε ότι η ανάπτυξη των τριχών στα γένια, καθώς και των τριχών άλλων περιοχών του σώματος, παρουσιάζει εποχιακές διακυμάνσεις και έχει το μέγιστο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Οι ρυθμοί τριχοφυΐας ήταν χαμηλότεροι τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο και αυξήθηκε σταθερά στη συνέχεια έως και 60% και κορυφώθηκε τον Ιούλιο. Επίσης, οι τρίχες παρουσιάζουν διαφορετικά μήκη και ρυθμό τριχοφυΐας ανάλογα με την τοποθεσία τους.

Οι εθνοτικές ομάδες έχουν επίσης αποδειχθεί ότι παρουσιάζουν διαφορές στα μοτίβα τριχοφυΐας του ανδρικού προσώπου.
Για παράδειγμα, η μέση περιοχή ανάπτυξης γενειάδας του προσώπου στους Κινέζους άνδρες είναι μικρότερη από ό,τι στους Καυκάσιους. Το μοτίβο ανάπτυξης στους Κινέζους άνδρες συγκεντρώνεται γύρω από το στόμα, ενώ λιγότερες τρίχες εμφανίζονται στο μάγουλο, το λαιμό και το πηγούνι, όπου η πυκνότητα των μαλλιών είναι σημαντικά υψηλότερη στους Καυκάσιους. Και στους δύο άνδρες, Κινέζους και Καυκάσιους, οι τρίχες στα γένια αναπτύσσονται πιο πυκνά στην περιοχή του άνω χείλους, όπου η πυκνότητα των μαλλιών δεν παρουσιάζει διαφορά.
Τέλος, η διάμετρος των ανθρώπινων τριχών του προσώπου μπορεί να ποικίλλει σημαντικά, από 17 έως 180 μm, που αντιστοιχεί σε 10πλάσια διαφορά. Οι τρίχες του προσώπου παρουσιάζουν επίσης σημαντική ετερογένεια στη διάμετρό τους. Οι διαφορές μεταξύ των ατόμων φαίνεται να είναι μεγαλύτερες από τις ενδοατομικές. Αντίθετα, υπάρχει μεγάλη μεταβλητότητα στο σχήμα των τριχών στα γένια σε διαφορετικά σημεία του προσώπου ακόμη και στο ίδιο άτομο.

Τι είναι αυτό στο ανδρικό δέρμα προσώπου που δυσκολεύει το καλό αποτέλεσμα ξυρίσματος;

Χαρακτηριστικά του ανδρικού δέρματος προσώπου που δυσκολεύουν το ξύρισμα χωρίς να ερεθίζουν το δέρμα περιλαμβάνουν την ετερογένειά του στη μορφολογία και την τραχύτητα, τα υψηλά ποσοστά ανδρών με ευαίσθητο δέρμα, την δυνητικά πιο αργή επούλωση πληγών και την υψηλότερη μελάγχρωση και το γεγονός ότι το
περιθυλακιώδες δέρμα παρουσιάζει ισχυρές αποκρίσεις στο περιβαλλοντικό στρες .

Μορφολογία και τραχύτητα του δέρματος του ανδρικού προσώπου

Το δέρμα του ανδρικού προσώπου είναι ετερογενές ως προς τη μορφολογία και την τραχύτητα και η φυσιολογία του δέρματος του προσώπου ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των γειτονικών περιοχών, ακόμη και μέσα στο ίδιο άτομο. Για παράδειγμα, υπάρχουν μεγάλες διαφορές σε πολλές βασικές μεταβλητές κατά τη σύγκριση των ιδιοτήτων του δέρματος των μάγουλων και του λαιμού, πολλές από τις οποίες επηρεάζουν σημαντικά τα αποτελέσματα του ξυρίσματος. Το δέρμα του λαιμού, για παράδειγμα, παρουσιάζει μεγαλύτερη τραχύτητα από το δέρμα των μάγουλων, γι' αυτό και το δέρμα του λαιμού πιο συχνά απαγορεύει στις τρίχες της γενειάδας να προεξέχουν ελεύθερα από το θυλακιώδες άνοιγμά τους ,με αποτέλεσμα να «παγιδεύονται» (εσωτερικές τρίχες).
Σε σύγκριση με το γυναικείο δέρμα προσώπου, το δερματικό διαμέρισμα είναι παχύτερο και το δέρμα του ανδρικού προσώπου λεπταίνει προοδευτικά.
Αντίθετα, το γυναικείο δέρμα προσώπου εμφανίζει περισσότερο υποδόριο λίπος από ότι στους άρρενες.
Οι άρρενες εμφανίζουν υψηλά ποσοστά ευαίσθητου δέρματος
Η πλειονότητα του γενικού πληθυσμού εκτιμά ότι έχει ευαίσθητο δέρμα .Αν και αυτό θεωρείται ότι είναι πιο διαδεδομένο πρόβλημα για τις γυναίκες, ο αριθμός των ανδρών που ισχυρίζονται ότι έχουν ευαίσθητο δέρμα είναι σημαντικός .Σε έρευνες αυτοαξιολόγησης, περίπου το 40% των αντρών αξιολογούν τον εαυτό τους ότι έχουν ευαίσθητο δέρμα.Περίπου το ένα τρίτο των ανδρών αναφέρουν ότι έχουν παρουσιάσει δερματική αντίδραση σε ένα προϊόν προσωπικής περιποίησης στο παρελθόν. Περίπου το 14% των ανδρών αντιμετώπισαν κάποιο είδος προβλήματος τους τελευταίους 12 μήνες.
Σήμερα, περίπου το 80% των δερματολόγων παρατηρεί αύξηση στους άνδρες ασθενείς που αναφέρουν ευαίσθητο δέρμα προσώπου. Σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν τη συχνότητα της αντιληπτής ευαισθησίας του δέρματος περιλαμβάνουν περιβαλλοντικούς παράγοντες, στρες, αυξημένη αποδοχή στην κοινωνία και αυξημένη χρήση καλλυντικών προϊόντων. Πάνω από το 90% των δερματολόγων συμφωνούν ότι η επιλογή των προϊόντων ξυρίσματος είναι μεγάλης σημασίας για άνδρες με ευαίσθητο δέρμα.

Το ανδρικό δέρμα παρουσιάζει επίσης σημαντικά υψηλότερη διαεπιδερμική απώλεια νερού σε σύγκριση με το γυναικείο δέρμα της ίδιας ηλικίας. Οι άνδρες που φροντίζουν καθημερινά το δέρμα τους εμφανίζουν σημαντικά χαμηλότερη παραγωγή σμήγματος και διαεπιδερμική απώλεια νερού.
Επιπλέον, διάφοροι παράγοντες μπορεί να προδιαθέτουν ένα άτομο για ευαίσθητο δέρμα που αντιλαμβάνεται τον εαυτό του. Για παράδειγμα, η ατοπική δερματίτιδα ή άλλες φλεγμονώδεις δερματικές παθήσεις όπως η ακμή ή η ροδόχρου ακμή μπορεί να ενισχύσουν τη μηχανικά επαγόμενη φλεγμονώδη απόκριση στο ξύρισμα σε αυτούς τους πληθυσμούς. Το ξύρισμα μπορεί επίσης να προκαλέσει ειδικό ερεθισμό του δέρματος σε άτομα με συμπτωματικό δερμογραφισμό, μια κατάσταση στην οποία οι δυνάμεις διάτμησης προκαλούν ενεργοποίηση ιστιοκυττάρων, απελευθέρωση ισταμίνης στο δέρμα και επακόλουθη ανάπτυξη κνησμού και πρηξίματος.

Οι πληγές του ανδρικού δέρματος επουλώνονται πιο αργά

Το ανδρικό δέρμα έχει αναφερθεί ότι παρουσιάζει πιο αργή επούλωση πληγών και χαμηλότερη ικανότητα επανεπιθηλιοποίησης σε σύγκριση με το γυναικείο δέρμα. Επιπλέον, το ανδρικό δέρμα ανταποκρίνεται ταχύτερα στην επαγωγή φυσαλίδων αναρρόφησης και έχει υψηλότερη βασική ροή αίματος και τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται σε υψηλότερη θερμοκρασία 8-11°C. Εν μέρει, αυτές οι ειδικές για το φύλο ιδιότητες φαίνεται να οφείλονται σε ορμονικές επιδράσεις. Παρόλο που αυτές οι διαφορές δεν έχουν εμφανή σημασία στην κλινική δερματολογία, ο ερεθισμός του δέρματος που προκαλείται από το ξύρισμα, το μικροτραύμα ή ακόμα και οι εγκοπές και τα κοψίματα που προκαλούνται από το ξύρισμα μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να επιδιορθωθούν, ειδικά στο δέρμα του προσώπου που υποβάλλεται σε καθημερινό ξύρισμα. Αυτό είναι εικασία και θα πρέπει να υποβληθούν σε αυστηρές μελέτες, αλλά υποδηλώνει ότι το ξύρισμα μπορεί να έχει διαφορετικό αντίκτυπο στο ανδρικό δέρμα σε σύγκριση με το γυναικείο δέρμα λόγω των διαφορών στην απόκριση σε τραυματισμούς του δέρματος.

Το ανδρικό δέρμα είναι πιο χρωματισμένο και επιρρεπές σε μεταφλεγμονώδη υπερμελάγχρωση

Υπάρχουν αναφερόμενες διαφορές στην έκταση της μελάγχρωσης του δέρματος σε σύγκριση με το ανδρικό και το γυναικείο δέρμα. Οι γυναίκες τείνουν να έχουν γενικά πιο ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα από τους άνδρες. Αυτή η διαφορά μπορεί να παρατηρηθεί σε όλες τις εθνοτικές ομάδες και όλους τους τύπους δέρματος .
Το γεγονός ότι στο ανδρικό δέρμα είναι γενικά πιο βαθιά η μελάγχρωση από ότι στο γυναικείο δέρμα μπορεί να εξηγήσει γιατί οι άνδρες είναι πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη μεταφλεγμονώδους υπερμελάγχρωσης μετά από τραυματισμό. Ως μεταφλεγμονώδης υπερμελάγχρωση τείνει να παραμένει ορατή για πολλές εβδομάδες ή και μήνες, η τραυματικά επαγόμενη υπερμελάγχρωση είναι ένα σημαντικό ζήτημα.

Το περιθυλακικό δέρμα έχει σχεδιαστεί για να ανταποκρίνεται στο περιβαλλοντικό στρες

Το τμήμα του δέρματος που περιβάλλει τους θύλακες των τριχών είναι εξοπλισμένο με ένα πυκνό δίκτυο περιθυλακικών αιμοφόρων αγγείων, ανοσοκυττάρων και νευρικών ινών. Τελεολογικά, αυτό συμβαίνει επειδή τα μαλλιά, συμπεριλαμβανομένων των τριχών των γενειάδων, και το περιθυλακιώδες δέρμα έχουν διάφορες φυσιολογικές λειτουργίες. Εκτός από τη μηχανική προστασία από τις περιβαλλοντικές απειλές, τα μαλλιά και το περιθυλακιώδες δέρμα έχουν σημαντικές λειτουργίες αφής και ο θύλακας της τρίχας είναι ένα αισθητήριο όργανο, το οποίο νευρώνεται και έχει σχεδιαστεί για να αισθάνεται το περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένων μηχανικών και θερμικών αλλαγών και διέγερσης του δέρματος. Καθώς ο θύλακος της τρίχας διασπά την επιδερμίδα, το στόμιο του ωοθυλακίου είναι σημείο εισόδου για παθογόνους και ερεθιστικούς παράγοντες και επιτρέπει την εύκολη διείσδυση διαφόρων εξωτερικών ουσιών. Εξαιτίας αυτού, ο θύλακας της τρίχας και το περιθυλακικό δέρμα παρέχουν πολύ ισχυρή προστασία από μολύνσεις και άλλες περιβαλλοντικές απειλές. Για παράδειγμα, το περιθυλακιώδες δέρμα είναι πλούσιο σε έμφυτα ανοσοκύτταρα, όπως μακροφάγα και μαστοκύτταρα. Τα μαστοκύτταρα είναι απολύτως κατάλληλα για να ασκούν άμεση απόκριση σε παθογόνα και φυσικά ερεθίσματα, καθώς συνδέονται στενά ανατομικά με τα αισθητήρια νεύρα, ιδιαίτερα στην περιθυλακική περιοχή του δέρματος, και τα μαστοκύτταρα έχουν προταθεί ότι παρουσιάζουν έντονη λειτουργική αλληλεπίδραση με τον θύλακα της τρίχας και τα αισθητήρια νεύρα.
Ειδικότερα, τα μαστοκύτταρα και τα αισθητήρια νεύρα μοιράζονται ένα μεγάλο σύνολο μεσολαβητών και υποδοχέων που επιτρέπουν ποικίλες λειτουργικές αλληλεπιδράσεις. Επιπλέον, τα αισθητήρια νεύρα έχει αποδειχθεί ότι ρυθμίζουν τις φλεγμονώδεις αποκρίσεις του δέρματος που εξαρτώνται από τα μαστοκύτταρα με την απελευθέρωση νευροπεπτιδίων όπως η ουσία P και το γονίδιο καλσιτονίνης -σχετικό πεπτίδιο.
Επιπλέον, τα μαστοκύτταρα έχουν εμπλακεί στη ρύθμιση του φυσιολογικού κύκλου των τριχοθυλακίων με τη ρύθμιση της παλινδρόμησης του θύλακα της τρίχας (catagen) και εμπλέκονται στην ενορχήστρωση των ανοσολογικών αποκρίσεων της περιθυλακικής ανάπτυξης (anagen) και στην αλληλεπίδραση με τα ανοσοκύτταρα του έμφυτου και του επίκτητου ανοσοποιητικού συστήματος όπως CD8 Τ κύτταρα .Τα μαστοκύτταρα είναι εξοπλισμένα με ένα μεγάλο ρεπερτόριο διαφορετικών υποδοχέων που εκφράζονται στην επιφάνειά τους, που κυμαίνονται από ανοσοσφαιρίνη, συμπλήρωμα και υποδοχείς τύπου Toll (TLRs) καθώς και άλλους υποδοχείς για παθογόνα και προϊόντα που προέρχονται από παθογόνα. Επιπλέον, τα μαστοκύτταρα εκφράζουν πολυάριθμους ειδικούς υποδοχείς ενδογενών (π.χ. νευροπεπτίδια) και εξωγενών (π.χ. συστατικά δηλητηρίων φιδιών και μελισσών) πεπτιδίων, κυτοκινών και άλλων φλεγμονωδών μεσολαβητών. Επιπλέον, μετά την ενεργοποίηση ενός ή περισσότερων από αυτούς τους υποδοχείς, τα μαστοκύτταρα μπορούν να εκκρίνουν μια ευρεία σειρά βιολογικά ενεργών μεσολαβητών. Τα μαστοκύτταρα έχουν επίσης αναφερθεί ότι στρατολογούν άλλα ανοσοκύτταρα, για την παραγωγή αντιμικροβιακών πεπτιδίων και την άσκηση άμεσων βακτηριοκτόνων δράσεων.
Τα μαστοκύτταρα είναι σε θέση να αντιδρούν σε πολλά διαφορετικά ερεθίσματα και να απελευθερώνουν ισχυρά φλεγμονώδη και ανοσοτροποποιητικά προϊόντα μέσα σε λίγα λεπτά μετά την ενεργοποίησή τους.
Έτσι, τα μαστοκύτταρα βρίσκονται σε ιδανική θέση για να προστατεύονται από διάφορες επικίνδυνες απειλές αλλά και να προκαλούν αντιδράσεις σε αθώα περιβαλλοντικά ερεθίσματα όπως το ξύρισμα. Το δέρμα αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό εμπόδιο για εξωγενείς απειλές, όπως παθογόνα και φυσικά ερεθίσματα. Τα μαστοκύτταρα συμβάλλουν σε αυτό το φράγμα καθώς λειτουργούν ως φρουροί στο δέρμα, συμβάλλοντας στον περιορισμό ή ακόμη και στην πρόληψη της βλάβης που προκύπτει από αυτές τις περιβαλλοντικές απειλές. Η διαταραχή της ακεραιότητας του φραγμού του δέρματος, για παράδειγμα από μηχανικό τραύμα με τον επακόλουθο κίνδυνο εισβολής παθογόνου, ενεργοποιεί τα μαστοκύτταρα τα οποία μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο μόλυνσης επιταχύνοντας το κλείσιμο του τραύματος και αυξάνοντας τη βακτηριακή κάθαρση . Αν και η ενεργοποίηση των ιστιοκυττάρων σε τέτοιες ρυθμίσεις αρχικά συμβάλλει στα χαρακτηριστικά του ερεθισμού του δέρματος, δηλαδή ερυθρότητα, πρήξιμο και πόνο, τα μαστοκύτταρα μπορούν, προκαλώντας αυτή την άμεση φλεγμονώδη απόκριση του δέρματος, να συμβάλλουν επίσης στην προστασία σοβαρής βλάβης ιστού και μόλυνσης. Αυτές οι σημαντικές λειτουργίες των μαστοκυττάρων μπορεί να είναι η βασική αιτία των συμπτωμάτων όπως ερυθρότητα και αίσθημα καύσου που παρατηρείται ως ερεθισμός του δέρματος που προκαλείται από το ξύρισμα .

Χαρακτηριστικά του ερεθισμού του δέρματος που προκαλείται από το ξύρισμα

Ο φυσικός ερεθισμός του δέρματος προκαλεί συνήθως μια φλεγμονώδη απόκριση με τοπική υπεραιμία αλλά δίχως βλάβη του ιστού. Ο ερεθισμός του δέρματος που προκαλείται από το ξύρισμα, που στην καθομιλουμένη συχνά αποκαλείται "κάψιμο του ξυραφιού", μπορεί να εκδηλωθεί ως προσωρινή ερυθρότητα του ξυρισμένου δέρματος που σχετίζεται κυρίως με κάψιμο και κνησμό. Ο ερεθισμός του δέρματος που προκαλείται από το ξύρισμα είναι ένα γνωστό πρόβλημα τόσο με το ξύρισμα των λεπίδων όσο και με το ηλεκτρικό ξύρισμα.

Οι μηχανισμοί του ερεθισμού του δέρματος που προκαλείται από το ξύρισμα δεν χαρακτηρίζονται επαρκώς και δεν είναι καλά κατανοητοί. Μερικά από τα χαρακτηριστικά της ανδρικής τρίχας και του δέρματος του ανδρικού προσώπου που κάνουν το ξύρισμα δύσκολο πιθανότατα εμπλέκονται, τουλάχιστον εν μέρει, στην πρόκληση ερεθισμού του δέρματος που προκαλείται από το ξύρισμα. Το πάχος των τριχών επηρεάζει τη δύναμη που πρέπει να εφαρμοστεί για το ξύρισμα της λεπίδας και η δύναμη της ασκούμενης δύναμης επηρεάζει άμεσα τη δύναμη διάτμησης στον θύλακα της τρίχας και στο περιβάλλον δέρμα, συνδέοντας πιθανώς τους ρυθμούς και την έκταση των μηχανικά επαγόμενων φλεγμονωδών αποκρίσεων στο ξύρισμα πιο πυκνών μαλλιών. Η πυκνότητα των τριχών στα γένια μπορεί επίσης να επηρεάσει τον κίνδυνο και τη σοβαρότητα των αποκρίσεων ερεθισμού του δέρματος που προκαλούνται από το ξύρισμα. Η υψηλότερη πυκνότητα τρίχας μπορεί να αυξήσει τη δύναμη που εφαρμόζεται κατά το ξύρισμα, τον αριθμό των περασμάτων ανά σημείο ή και τα δύο. Η ένταση και η συχνότητα του ερεθισμού του δέρματος που προκαλείται από το ξύρισμα μπορεί να εξαρτάται από εθνοτικές διαφορές. Για παράδειγμα, τα τριχοθυλάκια της αφρικανικής γενειάδας συχνά τοποθετούνται στο χόριο σε οξεία γωνία ως προς την επιφάνεια του δέρματος .Εξαιτίας αυτού, το ξύρισμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε ισχυρότερο ερέθισμα στο περιθυλακικό δέρμα και συνεπώς σε αυξημένο ερεθισμό του δέρματος που προκαλείται από το ξύρισμα.

Δερματική αντίδραση που προκαλείται από το ξύρισμα

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας του ξυρίσματος, οι τρίχες του προσώπου έχουν αποδειχθεί ότι γίνονται πολύ ευκίνητες σε ορισμένα άτομα. Το ελλειπτικό προφίλ των τριχών της γενειάδας έχει ως αποτέλεσμα μια περιστροφική κίνηση εντός του θύλακα της τρίχας, ενώ η ίδια η λεπίδα του ξυραφιού προκαλεί εξαγωγή της τρίχας σε αξονική κατεύθυνση. Αν και το τελευταίο αποτέλεσμα διευκολύνει το κούρεμα της τρίχας κοντά στην επιφάνεια του δέρματος, μπορεί επίσης να αυξήσει τον μηχανικά επαγόμενο ερεθισμό του ξυρίσματος από μικροβλάβες.

Μηχανισμοί ερεθισμού του δέρματος που προκαλείται από το ξύρισμα

Μέχρι σήμερα, δεν έχει δημοσιευθεί καμία μελέτη που να στοχεύει ειδικά στον εντοπισμό των αιτιών και των αιτιών του ερεθισμού του δέρματος του ανδρικού προσώπου που προκαλείται από το ξύρισμα. Επομένως, είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστο εάν ο ερεθισμός του δέρματος που προκαλείται από το ξύρισμα και οι επακόλουθες φλεγμονώδεις αντιδράσεις προκαλούνται από τραύμα λόγω επιφανειακής τριβής του δέρματος ή από αλληλεπίδραση με τον άξονα της τρίχας που μεταδίδει σήματα στο περιθυλακικό διαμέρισμα του δέρματος.

Λόγω των αδύναμων στοιχείων από τη βιβλιογραφία, μπορεί να γίνει κατανοητό ότι ο ερεθισμός του δέρματος που προκαλείται από το ξύρισμα είναι πιθανότατα αποτέλεσμα μιας μηχανικά επαγόμενης νευρογενούς φλεγμονής με αντανακλαστική υπεραιμία, η οποία μπορεί να προκληθεί από μικροτραύμα. Η έννοια της νευρογενούς φλεγμονής προϋποθέτει ότι ορισμένα αισθητήρια νεύρα (ίνες C), που εμφανίζονται στο περιθυλακικό δέρμα, όχι μόνο εμφανίζουν προσαγωγές (δεκτικές) λειτουργίες για να αντιλαμβάνονται τη μεσολάβηση του πόνου, του εγκαύματος και της φαγούρας, αλλά ασκούν επίσης μια απαγωγική νευροεκκριτική λειτουργία με την οποία ερεθίσματα καταλήγουν στην απελευθέρωση μιας μεγάλης σειράς νευρογενών μεσολαβητών που είναι ικανοί να προκαλέσουν φλεγμονώδεις αποκρίσεις.
Η ενεργοποίηση των αισθητήριων νευρικών ινών από επιβλαβή ερεθίσματα οδηγεί σε απελευθέρωση νευροπεπτιδίων όπως η ουσία P και το πεπτίδιο που σχετίζεται με το γονίδιο της καλσιτονίνης από τις περιφερικές νευρικές απολήξεις . Αυτά τα νευροπεπτίδια και στη συνέχεια άλλοι απελευθερωμένοι μεσολαβητές, όπως η ισταμίνη, προκαλούν τη φλεγμονώδη απόκριση στο σημείο μηχανικής διέγερσης, καταλήγοντας έτσι σε εκρηκτική απόκριση .

Ως εκ τούτου, μπορεί να είναι λογικό να υποθέσουμε ότι ο ερεθισμός του δέρματος που προκαλείται από το ξύρισμα προκαλείται από μια μετάδοση σήματος από το περιθυλακικό δέρμα μέσω αισθητήριων νευρικών απολήξεων: οι αισθητήριες νευρικές απολήξεις που αισθάνονται ένα μηχανικό ερέθισμα που εφαρμόζεται στο δέρμα ενεργοποιούνται για να απελευθερώσουν νευροπεπτίδια. Στη συνέχεια, τα νευροπεπτίδια θα ασκούν διπλά αποτελέσματα (i) δρώντας άμεσα στα αιμοφόρα αγγεία προκαλώντας αγγειοδιαστολή και εξαγγείωση και (ii) ενεργοποιώντας τα μόνιμα κύτταρα του ανοσοποιητικού, όπως τα μαστοκύτταρα.

Αν και ένας μεγάλος αριθμός φαρμακολογικά δραστικών ουσιών και μεσολαβητών έχει ταυτοποιηθεί ότι ρυθμίζουν την ένταση και τη διάρκεια της νευρογενούς φλεγμονής, οι λεπτομερείς μηχανισμοί είναι ελάχιστα κατανοητοί. Ως εκ τούτου, η διαδραστική σύνδεση μεταξύ του νευρικού δικτύου και του τοπικού ανοσοποιητικού συστήματος του δέρματος καθώς και οι μεμονωμένες ιδιότητες του δέρματος που μπορεί να επηρεάσουν επιπλέον την έναρξη, την ένταση και τη διάρκεια της νευρογενούς φλεγμονής του δέρματος χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση για την καλύτερη κατανόηση των υποκείμενων μηχανισμών και τελικά για την πρόληψη των ανεπιθύμητων χαρακτηριστικά του ερεθισμού του δέρματος που προκαλείται από το ξύρισμα.

Συμπέρασμα

Υπάρχουν πολλά ζητήματα που κάνουν το ξύρισμα πρόκληση. Οι τρίχες των αρρένων στο πρόσωπο παρουσιάζουν αρκετές διαφορές στο μοτίβο ανάπτυξης, το σχήμα και τη φυσιολογία από τις τρίχες άλλων περιοχών του σώματος. Το τριχωτό του προσώπου είναι εξαιρετικά ετερογενές και μεταβλητό όταν συγκρίνονται διαφορετικοί εθνοτικοί πληθυσμοί αλλά και μέσα στο ίδιο άτομο. Αυτές οι δομικές ιδιότητες της τρίχας της γενειάδας έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην άνεση στο ξύρισμα. Η ετερογένεια στο τριχωτό του προσώπου απαιτεί διαφορετικές δυνάμεις για την κοπή των τριχών ,οι οποίες αυξάνονται με το πάχος της τρίχας.
Η ενόχληση του ξυρίσματος αυξήθηκε αναλογικά με τη δύναμη που απαιτείται για την κοπή των τριχών και είναι πιθανότατα αποτέλεσμα της ενεργοποίησης του ανοσοποιητικού συστήματος του δέρματος μέσω νευρογενούς φλεγμονής.

Ως εκ τούτου, η ποιότητα ενός ξυρίσματος δεν εξαρτάται μόνο από την τεχνική του ξυρίσματος αλλά επίσης, και πιθανώς το πιο σημαντικό, από τις μεμονωμένες ιδιότητες του δέρματος και των τριχών.
Επιπλέον, αυτή η συνολική περιποίηση του δέρματος καθώς και τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται θα επηρεάσουν την ποιότητα του ξυρίσματος. Η τεχνολογία έχει προχωρήσει πολύ, αλλά χρειαζόμαστε καλύτερες λύσεις για να αποφύγουμε τη μεγάλη ποικιλία φλεγμονωδών αντιδράσεων που προκαλούνται από την απλή αλληλεπίδραση μεταξύ της συσκευής ξυρίσματος και των τριχών.

πηγή


Από την μελέτη αυτή ,μελετώντας την προσεκτικά - και "ψάχνωντας" περαιτέρω ορισμένους όρους - δύναται να εξαχθούν σημαντικά συμπεράσματα με πρακτική εφαρμογή .
Φερειπείν :
"Στη συνέχεια, τα νευροπεπτίδια θα ασκούν διπλά αποτελέσματα (i) δρώντας άμεσα στα αιμοφόρα αγγεία προκαλώντας αγγειοδιαστολή και εξαγγείωση" .

Πως προκαλείται αγγειοσυστολή ώστε να περιοριστεί το αίσθημα καύσου ,η υπεραιμάτωση ( "κοκκινίλες" /ερύθημα ) και το πρήξιμο ;

Με την καλύτερη post shave πρακτική για το ερεθισμένο δέρμα !
Απάντηση

Επιστροφή στο “Το ξύρισμα”