Τα μαθήματα της ξυριστικής ωριμότητας.

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
mbakurin
Δημοτικό
Δημοτικό
Δημοσιεύσεις: 577
Εγγραφή: 03 Ιουν 2021, 14:32
2
Has thanked: 336 times
Been thanked: 1871 times
Ηλικία: 28

Ένα τόπικ στο οποίο προτείνω να γράφουμε οι λίγο έμπειροι (προσδοκώ και οι περισσότερο έμπειροι) πράγματα στην ξυριστική μας διαδικασία, τα οποία αλλάξαμε με την πάροδο του χρόνου και τη βελτίωση της πείρας μας. Είναι ένα λίγο χαρούμενο τόπικ στο οποίο μπορούμε να γράψουμε και τις βλακείες που κάναμε στην αρχή άφοβα. Μη ντραπείτε! Βοηθάτε-με τους νεότερους! Ξεκινώ εγώ:

1) Ξεκίνησα το ξύρισμα per se με ζεστό νερό, γιατί αυτός ο χόακας κυκλοφορούσε στο στρατό και τον συνέχισα μετά. Μύθος! Το κρύο νερό μειώνει τις φλεγμονές και δεν ξηραίνει το δέρμα. Νομίζω εδώ δε χωρά YMMV. Χρόνος διαπίστωσης: 5-6 μήνες.

2) Το άφρισμα σε μπωλ φαίνεται πολύ ωραίο στο youtube, μερακλώνει το μάτι και το αυτί με το χλάτσα-χλούτσα και το ύψωμα του αφρού. Μύθος! Διαπίστωσα με σωρεία σαπουνιών, ότι το άφρισμα στο πρόσωπο εκδηλώνει πάντα τις ιδιότητες του σαπουνιού εκεί που τις θέλουμε, στο δέρμα, και όχι σε ένα σκεύος. Δεν έχω, εν τέλει, βρει σαπούνι με καλύτερο ξύρισμα έπειτα από αφρισμό σε μπωλ, παρά στο πρόσωπο. Χρόνος διαπίστωσης: 3-4 μήνες.

3) Υπάρχουν δύσκολα και εύκολα σαπούνια; Μύθος! Υπάρχουν κατάλληλα κι ακατάλληλα πινέλα. Πήρα και kent και williams χωρίς να το πολυψάξω, κι έκανα εξαιρετικό αφρό με καλό yaqi συνθετικό πινέλο. Εκ των υστέρων, διάβασα σε τοπικς ότι τα σαπούνια είναι δύσκολα, αλλά δεν κατάλαβα επ'ουδενί κάτι τέτοιο. Αργότερα, φίλος (διεφθαρμένος από εμένα με williams) με ρώτησε "πώς δγιάλο κάνεις αφρό με αυτό". Τον ρώτησα ποιο πινέλο έχει. Μου είπε "ένα του 2ευρου από το Σκρουτζ". Πήρα την απάντησή μου, ευχαριστώ, του αντέτεινα. Χρόνος διαπίστωσης: 4 μήνες.

4) Λεπίδες που θεωρούσα κακές ή μέτριες, αποδείχθηκαν εξαιρετικές με την πάροδο του χρόνου. Μέτρια/κακή ήταν η τεχνική μου. Εξαιρούνται οι Astra. Αυτές παραμένουν άθλιες και εστάλησαν ήδη στο χωριό για το ξύρισμα του χριστουγεννιάτικου χοίρου. :D Χρόνος διαπίστωσης: 9 μήνες.

5) Το αντίστροφο του προηγούμενου: Λεπίδες που θεωρεί ένας αρχάριος εξαιρετικές, γιατί συγχωρούν πολλές ατσουμπαλίες, φαίνονται με την πάροδο του χρόνου πιο αδύναμες και λιγότερο αποτελεσματικές.

6) Θεωρούσα ότι το Π.Ξ. είναι ένα σπορ καλτ ημίτρελων. Τελικά, όπου το έχω εφαρμόσει - όποιον κι αν έχω διαφθείρει, προκύπτει ότι είναι ένας εξ ορισμού καλύτερος σε αποτέλεσμα και απολαυστικότερος τρόπος να ξυριστεί κάποιος. Φίλοι που κορόιδευαν στέλνουν messenger "από πού παίρνω το τάδε - τι προτείνεις για το άλλο". Η κοπέλα μου, η πιο σκληρή επικρίτρια, ζητά πλέον καλή και μυρωδάτη μαρέγκα στο ξύρισμα ποδιών, όποτε είμαι παρών. Είναι ένα μικρόβιο, όπως κι άλλα χόμπυ ρετρό απολαύσεων, πχ κάπνισμα πίπας, που ξυπνά αισθητήριο, βγάζει τον κόσμο από τη σκληρή (μετα)μοντέρνα νόρμα του φρενήρους και άψυχου τρόπου ζωής. Και μπορεί να μολύνει άπαντες, όσο ανοσιακοί κι αν φαίνονται μπρος του στην αρχή.
De savoir vient avoir.
Άβαταρ μέλους
panian
Νήπιο
Νήπιο
Δημοσιεύσεις: 20
Εγγραφή: 05 Ιαν 2022, 15:30
2
Has thanked: 32 times
Been thanked: 107 times
Ηλικία: 46

Εξαιρετική ιδέα και εξαιρετικές πληροφορίες!
2 διευκρινήσεις παρακαλω:
1. ποιό είναι το ξύρισμα per se?
2. τι σημαίνει YMMV???

Thanx,
Πάνος
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Νώντας
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
Δημοσιεύσεις: 2987
Εγγραφή: 05 Ιούλ 2013, 23:20
10
Τοποθεσία: Χαλκιδική
Has thanked: 801 times
Been thanked: 6048 times

Per se: "καθεαυτού" ή "εξ ορισμού" ...

Your Mileage May Vary: ΠΟΚ (R)στα ελληνικά, δλδ Περί Ορέξεως Κολοκυθόπιτα... :P :D
Άβαταρ μέλους
NYC1920
Λύκειο
Λύκειο
Δημοσιεύσεις: 1401
Εγγραφή: 15 Ιαν 2019, 19:42
5
Τοποθεσία: Βόλος
Has thanked: 11522 times
Been thanked: 9173 times
Ηλικία: 47

Η προσωπική μου εμπειρία περί
"ξυριστικής ωριμότητας" είναι πως
τηρουμένων κάποιων δεδομένων
( που κάποτε ήταν μεταβλητές ) όπως η χρήση συγκεκριμένων ξυριστικών μηχανών και λεπίδων ,
η διαδικασία αφρισμού ,κτλ , το "επόμενο επίπεδο " αφορά την φθορά της λεπίδας.

Εφόσον τα επιθυμητά αποτελέσματα
πλέον αποτελούν ...βεβαιότητα
( στιλπνό πρόσωπο δίχως παρουσία ερεθισμών ή αμυχών ) η ξυριστική ωριμότητα διακρίνεται πλέον από των αριθμό ξυρισμάτων που επιτυγχάνει η εκάστοτε χρησιμοποιούμενη λεπίδα ή ακόμη πως πλέον δεν έχει και τόσο βαρύτητα το ποια λεπίδα χρησιμοποιείται.

Παράδειγμα : Οι λεπίδες που προτιμώ (και έχω στοκάρει ) όλες μου διαρκούν για 10 και πλέον ξυρίσματα .Είτε πρόκειται για Gillette Nacet ,ή για Wilkinson Sword ,είτε
για Gillette Super Platinum ( India ) .
Δεδομένου βέβαια πως τις μεταχειρίζομαι ομοίως (αφαίρεση από τη μηχανή και στέγνωμα -ταμπονάρισμα ,επανατοποθέτηση στην συσκευασία /φάκελο τους ) .
Στο παρελθόν υπήρχαν διαφορές στη διάρκεια ζωής τους ,ενώ πλέον κάτι τέτοιο απλά δεν ισχύει.
Τα δέκα ξυρίσματα -τουλάχιστον-είναι δεδομένα ,άσχετα ποια λεπίδα χρησιμοποιείται.

Επίσης,κάτι "αταίριαστες" του στυλ
Bolzano,Astor ,Dorco ,Treet ,κτλ πλέον μου δίνουν ικανοποιητικά ξυρίσματα δίχως ερεθισμούς .Όχι πως τις ερωτεύτηκα ή αναθεώρησα για το ποιόν τους ( παραμένουν "κατώτερες" για τα δικά μου γούστα ) ,αλλά τουλάχιστον μπορώ να ξυριστώ με άνεση ( όχι με ευχαρίστηση όμως,
το επαναλαμβάνω ).

Εν κατακλείδι ,θεωρώ πως το "επόμενο επίπεδο" της ξυριστικής ωριμότητας διαπιστώνεται πέραν του τελικού αποτελέσματος επί του προσώπου.
Διαφαίνεται πλέον στο επίπεδο της προκληθείσας φθοράς των εργαλείων ,συγκεκριμένα της εκάστοτε λεπίδας .
Αλλά και στην δυνατότητα χρήσης αλλοτινών "ακατάλληλων " εργαλείων .
Άβαταρ μέλους
Vavous
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 5903
Εγγραφή: 06 Ιούλ 2015, 11:30
8
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη - Aθήνα
Has thanked: 27393 times
Been thanked: 38926 times
Ηλικία: 54

...ή ακόμη πως πλέον δεν έχει και τόσο βαρύτητα το ποια λεπίδα χρησιμοποιείται
Αυτό με βρίσκει σύμφωνο Στέφανε. Πλέον με όλες βγαίνει άριστο αποτέλεσμα, η αίσθηση είναι απλώς λιγότερο ή περισσότερο ευχάριστη.
Ανδρέας, Μ.Δ.
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Apostolos K
Γυμνάσιο
Γυμνάσιο
Δημοσιεύσεις: 1102
Εγγραφή: 01 Φεβ 2021, 17:17
3
Τοποθεσία: Εύοσμος
Has thanked: 9950 times
Been thanked: 8028 times

Φαντάζομαι ξέρετε αυτό που λένε "Ότι δουλεύει δεν το αλλάζεις";
Εγώ μετά από 2,5-3 χρόνια στο ΠΞ έχω πλέον κατασταλάξει στο τι μου ταιριάζει και ειδικά στο θέμα των λεπίδων και μηχανών "παίζω" με 2 λεπίδες (Perma Sharp, Astra SP) και στις μηχανές ως επί το πλείστον Blackbird και 3-4 ακόμα.
Από σαπούνια τα PAA και σε δεύτερη μοίρα οτιδήποτε άλλο αν και αυτό δεν τηρείται αναλογικά, λόγω πληθώρας software.
Δοκιμάζω πλέον μόνο νέα σαπούνια σε δείγματα και αυτό για να εξερευνήσω κυρίως αρώματα.
Άβαταρ μέλους
natnat
Λύκειο
Λύκειο
Δημοσιεύσεις: 2145
Εγγραφή: 12 Οκτ 2012, 00:26
11
Has thanked: 2479 times
Been thanked: 4529 times
Ηλικία: 47

Τι θα έλεγα στον εαυτό μου αν ξεκινούσα τώρα:

1. Διάβασε - δες - ενημερώσου
2. Μην αγοράζεις πολλά μικρά φθηνά πράγματα εκτός από λεπίδες για δοκιμή.
3. Βρες δείγματα σαπουνιών και αγόρασε στοχευμένα, αφού περάσεις από φυσικό κατάστημα. Από ένα επίπεδο σαπουνιών και μετά μόνο το άρωμα θα σε ενδιαφέρει.
5. Το απόλυτα υποκειμενικό είναι οι λεπίδες. Όταν βρεις αυτές τις 2-3 που σου ταιριάζουν, στόκαρε πολλές, γιατί πολύ πιθανόν θα τις χαλάσουν/καταργήσουν.
6. Επένδυσε στοχευμένα σε hardware. Κατά διαστήματα να περνάς από φυσικό κατάστημα, ώστε να δεις στο χέρι σου μηχανές και πινέλα. Κράτα λεφτά και περίμενε για κάποια καλή ευκαιρία χωρίς να πέσεις στη παγίδα του niche.
7. Μην ασχολείσαι με vintage αντικείμενα. Εκτός αν πέσει από σπόντα κάτι στα χέρια σου. Μείνε μακρυά από μηχανές με μικρή διαθεσιμότητα λεπίδων.
8. Το σημαντικότερο: Μην κυνηγάς το BBS. Μείνε σε συνδυασμούς που δουλεύουν επαρκώς και μην κάνεις υπερβολές. Ούτως ή άλλως σε 24 ώρες τα ατσαλοσύρματα σου θα είναι πάλι εκεί.
Παναγιώτης

Ηλίαααα! Ριιίχτο!!!
Άβαταρ μέλους
mbakurin
Δημοτικό
Δημοτικό
Δημοσιεύσεις: 577
Εγγραφή: 03 Ιουν 2021, 14:32
2
Has thanked: 336 times
Been thanked: 1871 times
Ηλικία: 28

Συμφωνώ με @NYC1920 + @Vavous για το ότι δεν υπάρχει πολύς ρόλος στη λεπίδα όσο προχωράς. Αλλά, οι βασικές ιδιότητες παραμένουν για την καθεμία. Δηλαδή, φέδερ με ρ41 θα σε κάνει να πεις "Παναγίτσα μου" , είτε είσαι στον 1ο, είτε στον 5ο χρόνο εμπειρίας. Απλά, στον πρώτο θα χρειαστείς όντως λίγη Μεγαλόχαρη για να μη γίνεις γύρος χοιρινός, ενώ στον 5ο, μαξ να φας 1-2 αμυχές σε ήσσονος σημασίας σημεία, τις οποίες με σωστή κούρα (ξέπλυμα κρύο --> άπλωμα απομεινάρια αφρού ενα 2λεπτο --> κρύο ξέπλυμα --> ταμποναριστό σκούπισμα), δε θα μπορεί να εντοπίσει ούτε έμπειρο μάτι.

Οπότε, υπό αυτή την έννοια, προτίμηση σε λεπίδες υπάρχει. Προσωπικά, παρότι δεν κόβομαι με καμία πλέον, και ούτε καν γρατζουνίζομαι με σχεδόν καμία (μόνο φέδερ και μπικ), όταν θέλω να έχω σένιο σε εμφάνιση ξύρισμα, μόνο βοσχοδ. Κάνεις όποια ταρζανιά να'ναι και φεύγεις κύριος.
De savoir vient avoir.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Το ξύρισμα”