Πέτρες Θουριγγίας Escher

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
SrTv
Δημοτικό
Δημοτικό
Δημοσιεύσεις: 567
Εγγραφή: 13 Οκτ 2020, 20:30
3
Has thanked: 3680 times
Been thanked: 3400 times

Οι πέτρες Escher βλέπω να αναφέρονται πολύ συχνά από τους χρήστες ξυραφιών στο διαδίκτυο αλλά δεν βρήκα κάποια καταχώρηση εδώ. Είναι καλές πέτρες αλλά θεωρώ ότι μπορεί οι συζητήσεις στις διάφορες διαδικτυακές κοινότητες να δημιουργήσαν έναν μικρό μύθο (oι τιμές είναι εξαιρετικά ανεβασμένες από όσους τις πουλάνε). Είναι πέτρες νερού αλλά οι μπαρμπέρηδες στην Ελλάδα τους έβαζαν και λάδι. Μη φανταστείτε τίποτα ειδικά λάδια ακονίσματος, ελαιόλαδα, πετρέλαια και πάει λέγοντας, άλλωστε δεν τις αντιμετώπιζαν με το συλλεκτικό ενδιαφέρον του σήμερα. Η εταιρία που τις πουλούσε ανέφερε ξεκάθαρα και αυστηρά να τις χρησιμοποιήσετε μόνο με νερό, χωρίς λάδι ή γράσο. Κοκκομετρία δεν ανέφερε αλλά κατά προσέγγιση υπολογίζεται πάνω από 12K.

Εικόνα

Η συγκεκριμένη ήταν του παππού μου και ούτε εγώ της συμπεριφέρθηκα ως συλλεκτική (δεν ήξερα τότε την εκτίμηση που υπήρχε σε αυτές). Μάλιστα σε κάποια φάση, μιας και η πάνω πλευρά είχε μια καμπυλότητα, είπα να ξεκολλήσω το παλιό χάρτινο αυτοκόλλητο και να χρησιμοποιώ αυτή. Αφού με δυσκόλεψε λίγο το ξεκόλλημα δεν ολοκλήρωσα τη διαδικασία και επιπέδωσα την άλλη πλευρά (ευτυχώς η καμπυλότητα ήταν μικρή). Να θες μετά να την πουλήσεις και να τραβάς τα μαλλιά σου :D (δεν έχω βέβαια καμία τέτοια πρόθεση). Μη θέλοντας να προκαλέσω συζητήσεις και αντιπαραθέσεις και οι καμπυλωμένες πέτρες κάνουν τη δουλειά τους (καλύτερα να είναι επίπεδες, δεν λέω το αντίθετο, αυτό κάνω και εγώ), οι κουρείς στη χώρα μας δεν ενδιαφερόταν για αυτό (οι περσότεροι είχαν καμπύλες πέτρες από την συχνή χρήση).
Η συγκεκριμένη γλύτωσε το λάδι αλλά μια δεύτερη που έχω έχει κάτσει πάνω από 80 χρόνια λαδωμένη!

Προστέθηκε μετά από 1 ώρα 57 λεπτά 17 δευτερόλεπτα:
Μια επισήμανση που κάποιος θα ήταν καλό να την έχει στο νου του. Μια πέτρα νερού δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί με λάδι. Αν γίνει αυτό δεν υπάρχει γυρισμός. Πολλοί λένε ότι είναι αναστρέψιμη διαδικασία με διάφορα χημικά ή βρασμό της πέτρας για ώρες κτλ.
Αν η πέτρα είναι πολύ "συμπαγής" μπορεί να χρησιμοποιηθεί με λάδι και νερό κατά περίπτωση. Ο γάλλος που αγόρασα μια La Lune και είναι αυτός που τις επανακυκλοφορεί διατείνεται ότι οι La Lune ανοίκουν στη δεύτερη κατηγορία (συμφωνώ και εγώ με αυτό). Και μια ευχαριστία στο μέλος @ntinos60 που μετά από μια κουβέντα μας πέρσι τέτοια εποχή ασχολήθηκα περισσότερο με τις πέτρες που είχα.
ntinos60
Νήπιο
Νήπιο
Δημοσιεύσεις: 92
Εγγραφή: 03 Αύγ 2020, 08:27
3
Τοποθεσία: Κομοτηνή
Has thanked: 1154 times
Been thanked: 835 times
Ηλικία: 63

Φίλε @SrTv , χαίρομαι που έχεις στην κατοχή σου αυτή την πέτρα "θρύλο" και έτσι θα μπορέσω μέσα από τις δικές σου δοκιμές να δω την αδιαμφισβήτητη αξία της . Μία πρώτη απορία που μου δημιουργήθηκε άμεσα από τα λεγόμενα σου σχετικά με το πισωγύρισμα της χρήσης της με νερό. Το λάδι το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί για το ακόνισμα μήπως δεν έχει "ποτίσει " όλη την πέτρα αλλά μόνο τις πρώτες στοιβάδες του πετρώματος . Και σαυτό το σημείο θέλω να σταθώ γιατί στην θέση σου θα δοκίμαζα , ύστερα από το "φλατάρισμα " της επιφάνειας ακονίσματος μήπως οι λαδωμένες στοιβάδες έχουν φύγει και η πέτρα είναι δυνατόν εκ νέου να χρησιμοποιηθεί με νερό. Επίσης θα ήθελα πολύ να δω περισσότερες φωτό ( προφίλ κλπ) αυτής της συγκεκριμένης αλλά και από τις άλλες που έχεις. Μιλάμε για φυσικές πέτρες μόνο.








0
Άβαταρ μέλους
SrTv
Δημοτικό
Δημοτικό
Δημοσιεύσεις: 567
Εγγραφή: 13 Οκτ 2020, 20:30
3
Has thanked: 3680 times
Been thanked: 3400 times

Αγαπητέ @ntinos60 καλησπέρα. Η συγκεκριμένη πέτρα δεν έχει "ποτίσει" με λάδι. Η επιφάνειά της μετά την επιπέδωση είναι ομογενής και χωρίς ίχνη λαδιού. Θα ανεβάσω και επιπρόσθετες φωτογραφίες από μεθαύριο που θα επιστρέψω σπίτι μιας και πρίν λίγο απέδρασα από το κλεινόν άστυ.
Να πω ότι είναι μια πέτρα που με καλύπτει απόλυτα αλλά αγόρασα (και πιθανότατα θα αγοράσω) και μερικές ακόμη για πειραματισμό και διασκέδαση!
Δεν έχουν άδικο όσοι τη επαινούν αλλά νομίζω ότι κάποιος που αγαπάει τα ξυράφια δεν είναι απαραίτητο να ψάχνει κάτι τέτοιο αναγκαστικά. Μπορεί και με άλλες, οικονομικότερες, πέτρες να έχει μια καλή και αποδοτική κόψη. Ακόμη και με μια ποιοτική οικονομική πέτρα και χρήση πάστας(ων).
Άβαταρ μέλους
SrTv
Δημοτικό
Δημοτικό
Δημοσιεύσεις: 567
Εγγραφή: 13 Οκτ 2020, 20:30
3
Has thanked: 3680 times
Been thanked: 3400 times

Αγαπητέ @ntinos60 καλησπέρα, τώρα επέστρεψα από κάποιες έκτακτες επαγγελματικές υποχρεώσεις μου. Tο βράδυ της συνομιλίας εδώ έβγαλα δυο χαρακτηριστικές φωτογραφίες και πριν τις δημοσιεύσω εδώ τις έστειλα στον ιδιοκτήτη ενός Kotten (είναι η ονομασία των “μύλων” που διαμόρφωναν λεπίδες) στη Γερμανία για την ταυτοποίηση (περισσότερο του χρώματος). Μετρώντας την πέτρα είναι ακριβώς 8 ίντσες, άρα από τον πίνακα που βρήκα στο διαδίκτυο θα ήταν μια από τις παρακάτω.

Εικόνα

Στην 1η φωτογραφία υπάρχει (εκτός της Escher) μια νέας παραγωγής La Lune και μια φθηνή μαύρη πέτρα από τη Liguria της Ιταλίας.

Εικόνα

Εικόνα

Πριν μερικά λεπτά ο ιδιοκτήτης του Kotten απάντησε στο email μου: “Πρόκειται για ένα κιτρινοπράσινο θουριγγό. Αν φέρει την ετικέτα του Escher είναι τέτοιος. Αν όχι - όχι. Όλοι οι Escher είναι πέτρες Θουριγγίας. Ο συνδυασμός πετρών κίτρινο-πράσινο-μπλε πωλήθηκαν στην πραγματικότητα μόνο από την εταιρεία Escher. Αυτές προέρχονται από το λατομείο ενός κατασκευαστή ασβεστόλιθου στο Steinach”.

Ότι αντίστοιχες πέτρες τις πουλούσαν και άλλοι εμπόριο το αναφέρουν γενικά, δεν είχε το μονοπώλιο ο Escher στα λατομία αυτά. Μάλιστα μου ανέφερε ότι πουλάει τέτοιες πέτρες “Οι πέτρες που έχω ακόμα και πουλάω στο κατάστημά προέρχονται από αυτό το λατομείο”.
ntinos60
Νήπιο
Νήπιο
Δημοσιεύσεις: 92
Εγγραφή: 03 Αύγ 2020, 08:27
3
Τοποθεσία: Κομοτηνή
Has thanked: 1154 times
Been thanked: 835 times
Ηλικία: 63

Έχω διαβάσει ότι οι πιο λεπτόκοκκες Escher είναι οι κιτρινοπράσινες . Θα με ενδιέφερε να μάθω περισσότερα για αυτό το κατάστημα αν όντως έχει στην κατοχή του τις κιτρινοπράσινες Escher.
Άβαταρ μέλους
SrTv
Δημοτικό
Δημοτικό
Δημοσιεύσεις: 567
Εγγραφή: 13 Οκτ 2020, 20:30
3
Has thanked: 3680 times
Been thanked: 3400 times

Από ότι μου ανέφερε είναι δεν έχει Escher αλλά κιτρινοπράσινες από το ίδιο ορυχείου που αγόραζε η εταιρία. Θα ρωτήσω για τιμές και εικόνες και θα σου στείλω ενημέρωση σύντομα @ntinos60 .

Μια μικρότερη και σκουρότερη που έχω λειτουργεί το ίδιο καλά. Δεν έχει βέβαια κανένα αυτοκόλλητο πάνω αλλά το ξύλινο κουτάκι της έχει μια ασπρόμαυρη ετικέτα της Escher. Δεν μπορώ να ξέρω όμως με σιγουριά αν είναι το κουτι της αυτό, πιθανότατα είναι.

Βέβαια οι κιτρινοπράσινες και στον κατάλογο παραπάνω είναι ακριβότερες από τις υπόλοιπες, θα πρέπει να υπάρχει ποιοτική διαφορά στους χρωματισμούς. Η πέτρα αφού αγοράστηκε ως επαγγελματική σίγουρα θα πάρθηκε η ποιοτικότερη. H Barbers Delight ήταν η ακριβότερη όλων βλέπω! Αν και από το παρακάτω βιντεάκι στο ΥΤ είναι και αυτή κιτρινοπράσινη νομίζω (βασικά κίτρινη – πράσινη – κίτρινη, τρίχρωμη!)

ntinos60
Νήπιο
Νήπιο
Δημοσιεύσεις: 92
Εγγραφή: 03 Αύγ 2020, 08:27
3
Τοποθεσία: Κομοτηνή
Has thanked: 1154 times
Been thanked: 835 times
Ηλικία: 63

@SrTv , Ωραία η εικόνα του βίντεο . Εκείνο που μου έκανε εντύπωση είναι ότι η συγκεκριμένη πέτρα κόπηκε στο σύνορο τριών στρώσεων όπως φαίνονται από το προφίλ της μίας πλευράς ,ενώ από την άλλη πλευρά φαίνονται μόνο δύο στρώσεις αφού η κατώτερη στρώση "Light Green" χάνεται. Πολύ ωραίο κομμάτι !
Άβαταρ μέλους
SrTv
Δημοτικό
Δημοτικό
Δημοσιεύσεις: 567
Εγγραφή: 13 Οκτ 2020, 20:30
3
Has thanked: 3680 times
Been thanked: 3400 times

Από ότι είδα (ξανά) οι σημερινές τιμές των Escher είναι απλησίαστες. Ο παρακάτω κατάλογος όμως δείχνει τις τιμές συγκριτικά με τις τότε πέτρες για ξυράφια.

Εικόνα

Ενδιαφέρον έχει η τιμή της κλασικής συνθετικής πέτρας Franz Swaty που χρησιμοποιούνταν (όπως όλες αυτές) με αφρό. Περίπου 10 περάσματα ανανεώνουν τον αιθέρα και σε αντίθεση με άλλες συνθετικές πέτρες δεν δημιουργούν εύκολα “τρίχα” (wire ή foil edge στα αγγλικά). Μια αντίστοιχη υλοποίηση έχω σε ένα παλιό paddle strop κατασκευασμένο στην Ελβετία από την εταιρία Allegro και λειτουργεί απροβλημάτιστα (δεν το χρησιμοποιώ γενικά).

Επιστρέφοντας στις Escher, στο τέλος της εταιρίας που ελαχιστοποιήθηκαν τα αποθέματα και η πρόσβαση στα πετρώματα, κυκλοφόρησαν και αυτοί συνθετικές πέτρες με υλικό (σκόνη) από τις κοπές των πετρών τους και συνδετικό υλικό.

Προστέθηκε μετά από 11 ώρες 50 λεπτά :
Συμπληρώνοντας, οι συνθετικές φέρουν την επωνυμία JGES (Johan Gottfried Escher Sonneberg) και κατασκευάστηκαν μετά το 1920.
Παρήχθησαν συνθετικές πέτρες νερού και λαδιού με σωματίδια από κίτρινες Βελγίου (σε δυο εκδοχές, fine και extra fine) και κιτρινοπράσινες Θουριγγίας. Για τις πρώτες δεν έχω διαβάσει πολλά, ούτε γνωρίζω κάτι περισσότερο. Για τις συνθετικές με σκόνη κοπής Θουριγγίας (μιας και έχω μια μικρή αχρησιμοποίητη στο κουτί της) γνωρίζω ότι κατασκευάστηκαν σε μεγάλο μέγεθος πάγκου και αρκετές μικρότερες για δυο χρήσεις, με καμπυλότητα στη μια πλευρά για ξυραφάκια DE και επίπεδες από την άλλη για ξυράφια. Η δική μου (καμπύλη και επίπεδη) προέρχεται από την περίοδο της γερμανικής κατοχής, μιας και στρατιώτες και αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων της γερμανίας είχαν προμηθευτεί με αυτές. Διαβάζω ότι ισοβαθμεί με 8 έως 10K και δίνει ξυριστικά αποτελέσματα συγκρίσιμα με τις φυσικές Θουριγγίας (λίγο λιγότερο ομαλή αιχμή αναφέρου). Θα πρέπει μάλλον να τη δοκιμάσω και να κοινοποιήσω τα δικά μου ευρήματα στην ομάδα εδώ.

Με τις συνθετικές πέτρες τελειώνει και ο ιστορικός κύκλος για την Escher, όπως και για την φλέβα εξόρυξης που νομίζω εξαντλήθηκε. Οι τελευταίοι ιδιοκτήτες συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν από τις αρχές της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας και η εταιρία τους πέρασε σε κρατικό έλεγχο, στη συνέχεια έκλεισε οριστικά.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Περιποίηση των straight razors”