Ας μάθουμε να ακονίζουμε τα ξυράφια μας

Απάντηση
Φιλαλήθης
Νήπιο
Νήπιο
Δημοσιεύσεις: 13
Εγγραφή: 19 Φεβ 2022, 08:50
2
Has thanked: 8 times
Been thanked: 52 times

Χαιρετώ την παρέα.
Το ακόνισμα δυστυχώς είναι είτε το θέλουμε είτε όχι, η συντήρηση της κόψης του ξυραφιού.
Θα μιλήσω από την δική μου εμπειρία με το θέμα.
Εγώ ξεκινώ με συνθετική πέτρα στα 1000K και μετά με λάσπη στα 8000K. Aυτήν την τεχνική χρησιμοποιώ εγώ. Βέβαια αν έχετε πέτρα με 10000Κ ακόμη καλύτερα. Δηλαδή χρησιμοποιώ δύο πέτρες και τίποτα άλλο.



Aν γίνει σωστά το ακόνισμα μπορεί ένα απλό ξυράφι να φτάσει στην ποιότητα Aust ή Koraat.
Άβαταρ μέλους
SrTv
Δημοτικό
Δημοτικό
Δημοσιεύσεις: 567
Εγγραφή: 13 Οκτ 2020, 20:30
3
Has thanked: 3675 times
Been thanked: 3400 times

Για κάποιον με ξυράφια η πέτρα είναι απαραίτητος εξοπλισμός. Αργά ή γρήγορα θα υπάρξει η ανάγκη το ξυράφι να περάσει από εκεί. Μετά από πολλά ξυρίσματα ή από κάποιο ατύχημα (δεν είναι απίθανο η κόψη να συναντήσει κανένα νιπτήρα ή κάποιο αντικείμενο που θα την βλάψει) η χρήση της είναι αναπόφευκτη. Δεδομένου και ότι δεν κυκλοφορούν πολλοί που θα μπορούσαν να αναλάβουν το ακόνισμα ξυραφιων το ακόνισμα τείνει να είναι μια προσωπική υπόθεση του κάθε ιδιοκτήτη ξυραφιού.

Πρωσωπικα, μέχρι τώρα, είχα 3 συνολικά παλιές πέτρες: ένα λαδάκονο Κρήτης (αν χρειαζόταν επιθετικό ακόνισμα), μια υποθέτω θουριγίας και μια escher (και αυτή θουριγίας είναι, απλά για την άλλη δεν ξέρω την μάρκα της). Με αυτές είχα πολύ καλά αποτελέσματα.
Τελευταία αγόρασα μια φθηνή σχετικά ιταλική πέτρα τη Nero Ardesia που την δίνουν σαν 10000, για χρήση αποληστικά με νερό και μια νέα παραγωγή της γαλλικής La Lune. Η τελευταία, όπως διατείνεται ο παραγωγός της, είναι παλιές Γαλλικές πέτρες νέας κοπής. Αυτή δίνεται από 10000 μέχρι 15000, μπορεί να χρησιμοποιηθεί με νερό άλλα και με λάδι. Είχα αγοράσει και μια κινέζικη που έλεγε ότι είναι 12000 (πράσινη) και μπορώ να πω ότι έκανε τη δουλειά της (τη χάρισα σε άτομο που του έβαλα το μικρόβιο).
Ακόμη, έχω μια μικρή coticule άλλα, μιας και δεν έχω εμπειρία με αυτές δεν έχω ασχοληθεί. 90% είναι coticule. Πρέπει να την ανεβάσω για να γίνει ταυτοποίηση από τους ειδικούς εδώ :techie-studyingbrown:
Τέλος στο οπλοστάσιο υπάρχουν μια παλιά Norton Crystolon Combination Stone (λαδιού και αρκετά επιθετική για ξυράφια) και ένα λαδάκονο που αγόρασα σε ταξίδι στην Κρήτη. Αυτό δεν το έχω εμποτισμένο στο λάδι, ο κρητικός πολητής και μαχαιροποιός μου είπε ότι λειτουργεί καλά και με σαπουνόνερο (ισχύει, το διαπίστωσα και προσωπικά).

Προστέθηκε μετά από 3 ώρες 9 λεπτά 19 δευτερόλεπτα:
Και μιας που βλέπω ότι μπορώ να έχω ξεφύγει από το κύριο θέμα του νήματος να προσθέσω στην παραπάνω κουβέντα ότι δεν είναι απαραίτητο κάθε φορά να πηγαίνουμε στις επιθετικότερες πέτρες και να το παίρνουμε από την αρχή. Μπορεί μερικά πειράματα στην πέτρα φινιρίσματος να επαναφέρει την κόψη. Αν τα πράγματα είναι σοβαρότερα τότε χαλάμε την κόψη στην πέτρα ή κάποιο γυάλινο ποτήρι και το παίρνουμε από την αρχή.
Φιλαλήθης
Νήπιο
Νήπιο
Δημοσιεύσεις: 13
Εγγραφή: 19 Φεβ 2022, 08:50
2
Has thanked: 8 times
Been thanked: 52 times

Αγαπητοί συνάδελφοι,

σήμερα έκανα ένα ακόνισμα το παρακάτω ξυράφι με τις παρακάτω πέτρες:

Εικόνα

Τις πέτρες τις βουτάω στο νερό και τις αφήνω για 15-20 λεπτά:

Εικόνα

Το αποτέλεσμα μπορώ να πω με άφησε ικανοποιημένο. Στο τέλος οινοπνευμα και φυσικά πέρασμα στο λουρί.

Εικόνα
Απάντηση

Επιστροφή στο “Περιποίηση των straight razors”