Yashica fx-103 program

Άβαταρ μέλους
zanxion
Νήπιο
Νήπιο
Δημοσιεύσεις: 155
Εγγραφή: 27 Μάι 2021, 10:05
2
Τοποθεσία: Αθήνα
Has thanked: 333 times
Been thanked: 341 times
Ηλικία: 51

Χρυσός κανόνας! Αν αγαπάτε κάτι πολύ και θέλετε να το φτιάξετε, δώστε τον σε κάποιον ειδικό. Έχει τύχει να βάλω χέρι σε Leica M4-P νομίζοντας πως θα είναι μια από τα ίδια με τις σοβιετικές Zorki και τελικά κατέληξα να πληρώνω 300€ για μια σχισμένη κουρτίνα. Better save than sorry που λένε...
“Whenever I feel the need to exercise, I lie down until it goes away.”
― Paul Terry
Άβαταρ μέλους
mbakurin
Δημοτικό
Δημοτικό
Δημοσιεύσεις: 577
Εγγραφή: 03 Ιουν 2021, 14:32
2
Has thanked: 336 times
Been thanked: 1871 times
Ηλικία: 28

Ζητώ συγγνώμη προκαταβολικά από τους Λαρισαίους του φόρουμ.


Θα έλεγε κανείς ότι ήταν μία... zorki επισκευή.

Συνεχίστε.

(πάντως, ο χρυσός κανών είναι να ξέρεις τι κάνεις, να μην πιέζεις τίποτα αν δεν είσαι 100% σίγουρος, να έχεις άπλετο χρόνο μπροστά σου, σωστά εργαλεία και πνευματική δυνατότητα να συγκεντρωθείς 100%. Έτσι έφτιαξα λάπτοπ 1000 ευρώ, στο οποίο έριξα κρασί, και άρα δεν καλυπτόμουν από την εγγύηση. Είδα θαυματουργούς μπαγκλαντεσιανούς μάστορες στο γιουτουμπ, είχα καλό κατσαβίδι, πάρα πολύ χρόνο και έδιωξα με τρόπο την κοπέλα μου ένα 3ωρο από το σπίτι.)
De savoir vient avoir.
Άβαταρ μέλους
Vulcan
Νήπιο
Νήπιο
Δημοσιεύσεις: 151
Εγγραφή: 24 Ιούλ 2011, 03:48
12
Has thanked: 141 times
Been thanked: 182 times

iogi έγραψε: 04 Φεβ 2022, 17:05 ...
Αυτό το πρόβλημα το είχα με μια Olympus OM-1 που χρησιμοποιούσε μία μπαταρία 1,35V Ruben Mallory που καταργήθηκε λόγω του υδραργύρου (οξείδιο του υδραργύρου). Στην περίπτωση μου όμως η μπαταρία ήταν μόνο για το φωτόμετρο, η μηχανή δούλευε και χωρίς.
...

Λόγω μακροχρόνιας απομάκρυνσης μου από το φόρουμ ζητώ προκαταβολικά συγγνώμη που ξεθάβω αρχαία νήματα.

Σχετικά με την OM-1 αλλά και παλαιότερες φωτογραφικές μηχανές που χρησιμοποιούσαν μπαταρίες οξειδίου του υδραργύρου υπάρχουν διάφορες λύσεις από την χρήση μετατροπέων μέχρι την χρήση νεότερων μπαταριών 1,5V με την αναγκαία νέα βαθμονόμιση του κυκλώματος του φωτομέτρου.
Υπάρχει ωστόσο και η δυνατότητα χρήσης μπαταριών Zinc/Air των 1,4V από αυτές που μπαίνουν στα ακουστικά βαρηκοΐας οι οποίες είναι πάμφθηνες. Αυτό κάνω σε μία OM-1 που έχω και παρότι η ονομαστική τάση των νέων μπαταριών είναι 1,4V έναντι των παλαιότερων που ήταν 1,35V μέτρησα την απόκλιση του φωτομέτρου σε λιγότερη από 1/4 stop. Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης είχα μετρήσει επίσης την απόκλιση της ταχύτητας φωτοφράκτη από την ονομαστική τιμή της και έπαιζε μεταξύ 1/3 και 1/4 stop ανάλογα με την ταχύτητα οπότε άφησα το φωτόμετρο ως έχει χωρίς να επιχειρήσω να το αντισταθμίσω για την διαφορετική τάση της μπαταρίας.
Μειονέκτημα των μπαταριών Zinc/Air είναι ότι από την στιγμή της ενεργοποίησης τους (έχουν ένα στεγανωτικό που το αφαιρείς για να εισέλθει αέρας στο εσωτερικό τους και να αρχίσει η χημική διαδικασία που τις ενεργοποιεί) έχουν διάρκεια ζωής μερικών μηνών. Από την άλλη το κόστος είναι τόσο μικρό που πάντα υπάρχει στην τσάντα ένα καρτελάκι με αρκετές τέτοιες μπαταρίες ώστε να μην ξεμείνω σε κάποια φωτογραφική εξόρμηση.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Φωτογραφία”