Πρώτο ξύρισμα!

mangelasakis
Νήπιο
Νήπιο
Δημοσιεύσεις: 95
Εγγραφή: 15 Μάι 2020, 15:55
3
Has thanked: 152 times
Been thanked: 611 times

Και εγώ ρε παιδιά στο προηγούμενο ξύρισμα που έκανα για πρώτη φορά με σαβέτα (το οποίο δεν πήγε και άσχημα για πρώτη φορά) αλλά έκανα αρκετά αραιό τον αφρό και ενώ στην αρχή φαινόταν τέλειος στο τέλος λόγο καθυστέρισης που ξυριζόμουν αρκετά αργά κάποια στιγμή είχε λιώσει ο αφρός και είχε εξαφανιστεί στο μουστάκι που ξύρισα τελευταίο. Μετά φόρτωσα ξανά το πινέλο γιατί θεωρησα ότι δεν είχε καθόλου προστασία ο αφρός και επίσης ήταν τόσο αραιός όπου αισθανόμουν ότι είχε χάσει τις ιδιότητες του στο γλύστριμα και στην προστασία. Πάντως λίγο που δοκίμασα κόντρα (ATG) η μηχανή μάγκωνε τόσο πολύ που ήταν αδύνατο να ξυριστώ οπότε το 3ο πέρασμα κόντρα το έκανα με safety de razor. Τι μπορεί να έκανα λάθος στο κόντρα και δεν τα κατάφερα;
FSword
Δημοτικό
Δημοτικό
Δημοσιεύσεις: 596
Εγγραφή: 24 Μαρ 2017, 11:46
7
Has thanked: 301 times
Been thanked: 808 times

Καταρχήν όταν λέμε πιο αραιός αφρός δεν εννοούμε να τον φτάσεις νερό με λίγο αφρό... απλά λίγο πιο νερουλός απ' το συνηθισμένο. Στην περίπτωσή σου υποθέτω ήταν αφενός αυτό (μάλλον το πήγες στο άλλο άκρο), αφετέρου (ίσως) η γωνιά κοπής. Γενικά θέλει πολύ μικρή γωνιά στην κόντρα για να γλιστράει άνετα. Για δοκίμασέ το next time. Και πάντα με προσοχή έτσι, οι σαβέτες δεν αστειεύονται.
mangelasakis
Νήπιο
Νήπιο
Δημοσιεύσεις: 95
Εγγραφή: 15 Μάι 2020, 15:55
3
Has thanked: 152 times
Been thanked: 611 times

Ευχαριστώ. Η αλήθεια είναι ότι για πρώτη φορά τα πήγα αρκετά καλά νομίζω. Νομίζω ότι και η λεπίδα δεν ήταν και η καλύτερη επιλογή μιας και η astra green που δοκίμασα ακόμη και σε de μηχανή μαγκώνει λίγο και δεν κόβει. Και τα γένια μου είναι και σκληρά οπότε μάλλον δεν βοήθησε και η λεπίδα. Οπότε την επόμενη φορά θα δοκιμάσω καλύτερη πιο κοφτερή λεπίδα και ο θεός βοηθός. Έχω κάνει πολύ εξάσκηση και χωρίς λεπίδα αλλά και με την astra green πάνω τώρα που πλέον δεν κόβει και τόσο στο ήδη ξυρισμένο πρόσωπο μου. Απλά παρόλο που την πρωτη φορά ξυρίστικα και με τα 2 χέρια προσπαθώ να μάθω και να τα καταφέρω μόνο με το δεξί μιας και νιώθω πιο άνετα. Οπότε κάνω εξάσκηση στο πιάσιμο της σαβέτας με back hand κλπ ώστε να μπορώ να ξυριστώ σε όλα τα σημεία με το ένα χέρι.
Πάντως για έναν περίεργο λόγο μέχρι και πριν να ξυριστώ μου φαίνεται πιο φυσικό και πιο βολικό το πιάσιμο και το ξύρισμα με την σαβέτα αλλά στο ξύρισμα αντιμετωπίζω κάποια προβλήματα σχετικά με την τεχνική οπότε τελικά δυσκολεύει περισσότερο. Που θα πάει θα το μάθουμε και αυτό και μετά να δω τι θα κάνω τα de που έχω πάρει.
mangelasakis
Νήπιο
Νήπιο
Δημοσιεύσεις: 95
Εγγραφή: 15 Μάι 2020, 15:55
3
Has thanked: 152 times
Been thanked: 611 times

Λοιπόν δεύτερη φορά ξύρισμα χθες το βράδυ με την σαβέτα. Αυτή την φορά έκανα καλύτερο αφρό αλλά και πάλι δε μπόρεσα να κάνω κόντρα σε πιγούνι και μουστάκι . Στα υπόλοιπα σημεία σχεδόν τα κατάφερα. Πάντως αυτή την φορά δεν είχα κανένα μεγάλο κόψιμο (την πρώτη φορά είχα 1-2) εκτός κάποιες μικρές αμιχές που ούτως η άλλως έχω με το ΠΞ κάποιες φορές.

Έχω παρατηρήσει δύο πράγματα απλά δεν έχω καταφέρει να τα επιβεβαιώσω ακόμη.
Καταρχήν σαν αρχάριος με την σαβέτα είμαι σίγουρος ότι η αποτυχία στην κόντρα ειδικά κρατώντας την μόνο με το δεξί χέρι είναι λόγο τεχνικής διότι WTG μπορώ να ξυριστώ σε όποιοδηποτε σημείο χωρίς κανένα πρόβλημα ακόμη και αν είναι εντελώς στεγνό το πρόσωπο μου (το έχω τεστάρει και αυτό) και μάλιστα και χωρίς να κοιτάζω. WTG μου είναι πολύ φυσική η κίνηση και βγαίνει αυθόρμητα από μόνο του χωρίς πρόβλημα και χωρίς να προσέχω.
Το δεύτερο που έχω παρατηρήσει είναι ότι χωρίς αφρό και νερό δηλαδή στεγνό το δέρμα μου μπορώ πιο εύκολα να τεντώσω το δέρμα και να ξυριστό πιο βαθιά αλλά σαν να γρατζουνάει περισσότερο το δέρμα μου η μηχανή που είναι απολύτως λογικό.
Και τέλος ξυρίστικα ξανά με την Astra αυτή την φορά με το δεύτερο μισό της δηλαδή στην πρώτη της χρήση (μιας και ήθελα να εξοικιωθώ πρώτα με την σαβέτα και δεν ήθελα να αλλάξει η συμπεριφορά της λεπίδας) αλλά παρατήρησα ξανά ότι μετά από το 1ο πέρασμα σαν να άρχισε να σκαλώνει περισσότερο.
Είναι φυσιολογικό από το πρώτο κιόλας πέρασμα να πέφτει τόσο πολύ η απόδοση της λεπίδας? Πάντως με την συγκεκριμένη λεπίδα ακόμη και αν σκαλώσει στο δέρμα δεν με κόβει εύκολα οπότε δεν θέλω τουλάχιστον για αρχή να ρισκάρω με πιο κοφτερή λεπίδα.
Καμια λεπίδα που να κρατάει περισσότερο χωρίς όμως να είναι πολύ κοφτερή και να συγχωρεί και λάθη ξέρετε να προτείνειτε?
Σας ευχαριστώ.
Άβαταρ μέλους
NYC1920
Λύκειο
Λύκειο
Δημοσιεύσεις: 1401
Εγγραφή: 15 Ιαν 2019, 19:42
5
Τοποθεσία: Βόλος
Has thanked: 11522 times
Been thanked: 9173 times
Ηλικία: 47

Gillette Silver Blue ή Platinum
Treet Platinum ή 7days
Polsilver
Perma Sharp
Άβαταρ μέλους
Tony
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
Δημοσιεύσεις: 2496
Εγγραφή: 22 Ιουν 2014, 05:42
9
Τοποθεσία: Μικρό Σπίτι στο Λιβάδι
Has thanked: 23190 times
Been thanked: 13865 times

Αυτά που παρατήρησες αληθεύουν εν μέρη, στο 1ο που λες, βάλε και το αριστερό χέρι στο παιχνίδι, όχι μόνο με την σαβέτα και με την DE, θα σε βοηθήσει τόσο πολύ που δεν θα το πιστεύεις, κυρίως αν σε ενδιαφέρει και το BBS, που είναι πολύ δύσκολο να το πάρεις με ένα χέρι έως και ακατόρθωτο.

Στο 2ο είναι φυσιολογικό, το να μπορείς να τεντώσεις το δέρμα σου όταν είναι στεγνό γιατί έχει καλύτερη πρόσφυση, για αυτό όμως εμείς θέλουμε αφρό, και μάλιστα με λίγο περισσότερο νερό, η λεπίδα πρέπει να γλιστράει πάνω στο δέρμα μας, για να αποφύγουμε αυτό που εσύ αποκαλείς σκάλωμα, και που μπορεί να οφείλεται σε μεγαλύτερη γωνία κοπής από ότι χρειάζεται, στην κόντρα κλείνεις/μικραίνεις λίγο την γωνία σου.

Υπάρχει περίπτωση να μην φταίει η λεπίδα, αλλά η τεχνική σου, και υπόψιν ότι με την σαβέτα αυτού του τύπου, την λεπίδα την κρατάμε για δύο ξυρίσματα, ένα με το κάθε μισαδάκι και μετά πέταμα, τουλάχιστον στην αρχή, μετά που θα είσαι άνετος θα βεις και τις λεπίδες που σου ταιριάζουν καλύτερα.

Όσο για τις λεπίδες, είναι άκρως υποκειμενικό το θέμα, και σίγουρα με τον καιρό και τις δοκιμές θα βρεις αρκετές να σου αρέσουν.
Πάντως τώρα που είναι αρχή, βρες 2-3 που σου κάνουν και δούλεψε την τεχνική σου.

Τις, Polsilver - Perma Sharp - Feather - άφησε τις για αργότερα, κόβουν πολύ και δεν συγχωρούν.

Πάρε πολλές λεπίδες να έχεις, φτηνές είναι, και δοκίμασε πρώτα τις : :)

| Astra - Superior Blue | Big Ben - Super Stainless | Derby - Premium Super Stainless | Gillette - Wilkinson | Gillette - Silver Blue |
| Personna - Lab Blue | Lord - Super Chrome | Lord - Platinum | Racer - Super Stainless | Treet - Platinum | Treet - Coated Black |

Οι άνωθεν λεπίδες είναι ένα reference, και ymmv πάντα, καλή σου συνέχεια και καλά ξυρίσματα να έχεις.!
Αντώνης

Αἰτεῖτε, καὶ δοθήσεται ὑμῖν, ζητεῖτε, καὶ εὑρήσετε, κρούετε, καὶ ἀνοιγήσεται ὑμῖν·
πᾶς γὰρ ὁ αἰτῶν λαμβάνει καὶ ὁ ζητῶν εὑρίσκει καὶ τῷ κρούοντι ἀνοιχθήσεται.
manosgoni
Νήπιο
Νήπιο
Δημοσιεύσεις: 10
Εγγραφή: 06 Μαρ 2021, 08:21
3
Been thanked: 18 times

Έκανα και εγώ χθες το πρώτο μου ξύρισμα με σαβετα.

Γενικά πήγε καλύτερα από ότι περίμενα.

Φυσικά είχα και εγώ μερικους ερεθισμούς αλλά πιστεύω θα του πάρω τον αέρα, που θα πάει!

Τυχαία, δεν τον έκανα πηχτό τον αφρό, ίσως όπως είπαν και τα παιδιά πιο πάνω αυτό να με βοήθησε.
Drnick33
Νήπιο
Νήπιο
Δημοσιεύσεις: 23
Εγγραφή: 10 Σεπ 2020, 16:38
3
Has thanked: 1 time
Been thanked: 42 times

Πρόσφατα παρέλαβα την shavette της yaqi.
Και με αυτήν ήταν η πρώτη μου δοκιμή με σαβετα.
Η συγκεκριμένη παίρνει κ μισές λεπίδες και artist club. Εγώ έβαλα μέσα μισή permasharp και έκανα την προσπάθεια μου.
Στο πρώτο χέρι πήγα καλά δεν κόπηκα αλλά για δεύτερο χέρι συνέχισα με την Rockwell 6c 😂
Απάντηση

Επιστροφή στο “Shavette - Το μαχαίρι με τα ανταλλακτικά ξυραφάκια”