Φτιάχνω μπύρα

Άβαταρ μέλους
kikos7
Γυμνάσιο
Γυμνάσιο
Δημοσιεύσεις: 832
Εγγραφή: 23 Απρ 2015, 07:44
9
Τοποθεσία: Γλυκά Νερά Αθήνα
Has thanked: 6926 times
Been thanked: 5941 times
Ηλικία: 49

Ανοίγω το θέμα προκειμένου να δούμε πόσοι από εμάς ασχολούνται ή έχουν ασχοληθεί στο παρελθόν με το χόμπι της οικιακής ζυθοποιήσης και φυσικά να ανταλλάξουμε απόψεις, γνώση, συνταγές.
Δηλώνω αρκετά νέος και άπειρος στη ζυθοποίηση. Άρχισα με ένα κιτ μπύρας τον περασμένο Μάιο και στη συνέχεια μαγείρεψα άλλες 10 μπύρες all grain και συγκεκριμένα με την μέθοδο της ζυθοποίησης μέσα σε σακούλα (BIAB).
Καταρχήν ποτέ δεν πίστευα ότι μπορείς τόσο εύκολα να παρασκευάσεις στο σπίτι σου μπύρα και μάλιστα καλή μπύρα . Τόσο καλή, που σου είναι δύσκολο μετά να πιεις τα ζουμιά τύπου lager που κατακλύζουν την ελληνική αγορά.
Ότι χρειάζεται από εξοπλισμό και πρώτες ύλες μπορεί κάποιος να το προμηθευτεί από εξειδικευμένα καταστήματα, που στην Αθήνα είναι τα Alebox, beeramatistirio και beerdeli. Τα βάζω σε αλφαβητική σειρά, έχω επισκεφθεί και τα 3, έχουν σχεδόν τα ίδια προϊόντα, και είναι το ίδιο σωστοί επαγγελματίες, πρόθυμοι να βοηθήσουν όπου χρειαστεί.

Μπορεί κάποιος να δοκιμάσει να φτιάξει μπύρα χωρίς να αγοράσει εξοπλισμό, με σκεύη που έχει ήδη στη κουζίνα του και απλώς αγορά πρώτων υλών.
Για 5 λτ μπύρα θα χρειαστούμε: 1,5 κιλό βύνη βάσης θρυμματισμένη, 15γρ λυκίσκο, και 3-4 γρ μαγιά, ζάχαρη για την εμφιάλωση.
Η διαδικασία ξεκινά με την ζαχαροποίηση, όπου θα πρέπει να ζεστάνουμε σε μία μεγάλη κατσαρόλα (7-8λτ) 5 λτ νερού στους 65C, να την βγάλουμε από την εστία, να προσθέσουμε εκεί τη βύνη και να την αφήσουμε για μία ώρα, κάνοντας στο ενδιάμεσο 2-3 ανακατέματα. Επιστρέφουμε την κατσαρόλα στην εστία της κουζίνας, φτάνουμε την θερμοκρασία στους 75C και την κρατάμε εκεί για αλλά 10 λεπτά. Μετά με ένα μεγάλο ψιλό σουρωτήρι θα σουρώσουμε σε μία λεκάνη τις βύνες. Θα πάρουμε κάπου 3,5-4 λίτρα υγρού που θα επιστρέψουμε στην κατσαρόλα Τις βύνες δεν τις πετάμε ακόμα αλλά τις ξεπλένουμε όπως είναι στο σουρωτήρι με 2-2,5λτ ζεστού(75-80C) νερού και το προσθέτουμε και αυτό στην κατσαρόλα όπου πλέον έχουμε κάπου στα 6λτ υγρού προς βρασμό. Ο βρασμός είναι μία ώρα, μόλις αρχίσει θα προσθέσουμε 5γρ λυκίσκο. Αλλά 10γρ λυκίσκου θα προσθέσουμε το τελευταίο 5λεπτο. Στο τέλος της ώρας απομακρύνουμε από την εστία και κρυώνουμε την κατσαρόλα και το περιεχόμενο γλεύκος στη λεκάνη της κουζίνας με νερό και πάγο έως τη θερμοκρασία των 20-25C.
Από εδώ και πέρα δίνουμε μεγάλη προσοχή στην καθαριότητα (που είναι δεδομένη από την αρχή) και στην απολύμανση. Ετοιμάζουμε διάλυμα 1,5ml υγρού Betadine σε 1λτ νερό και εμβαφτίζουμε- ξεπλένουμε για λίγα λεπτά ότι έρθει σε επαφή με το γλεύκος: κάδους, κουτάλια, σουρωτήρι, χωνί κλπ.
Με ένα χωνί και σουρωτήρι για να κρατήσει το λυκίσκο, μεταγγίζουμε το γλεύκος σε ένα δοχείο (πχ δοχείο 10λτ από ψύκτη νερού, κοινά μπιτόνια 5-10λτ) που έχουμε απολυμάνει, προσθέτουμε την μαγιά και κλείνουμε το στόμιο με διάφανη μεμβράνη τροφίμων και λαστιχάκι.
Σε 12 έως 36 ώρες θα ξεκινήσει η ζύμωση θα ολοκληρωθεί σε 8-10 μέρες, εμείς όμως θα ανοίξουμε το δοχείο στις 14 ημέρες, όπου για λόγους πάλι οικονομίας θα εμφιαλώσουμε σε 1/2λτ πλαστικά μπουκάλια coca cola που έχουμε απολυμάνει και προσθέσει στο κάθε ένα μισή κουταλιά του γλυκού ζάχαρη. Τα αποθηκεύουμε σε κούτα ή ντουλάπι μακριά από φως για ένα μήνα, ώστε να ωριμάσει η μπύρα και να γίνει και η ενανθράκωση.
Στο μήνα έχοντας ξοδέψει 5-6€ θα έχουμε 5λτ δικής μας μπύρας έτοιμη προς κατανάλωση! Αυτός είναι ο πιο οικονομικός τρόπος για να δοκιμάσει κάποιος να φτιάξει μπύρα. Δεν είναι ο πιο εύκολος, δεν το έχω δοκιμάσει, είναι μικρής κλίμακας και έχει αυξημένη πιθανότητα λάθους.

Η δική μου πρώτη δοκιμή όπως είπα ήταν με έτοιμο κιτ μπύρας, είναι πιο εύκολο, γρήγορο και με εγγυημένο αποτέλεσμα. Ενώ από χρόνο, θέλει ένα 2ωρο. Λόγω ότι τα περισσότερα κιτ είναι για 21λτ μπύρας, θα χρειαστείς μεγάλους κάδους ζύμωσης και γενικότερα συνιστώ την αγορά του αρχικού κιτ εξοπλισμού ζυθοποίησης των περίπου 70€ που διαθέτουν τα καταστήματα. Εκεί περιλαμβάνονται όλα τα εξαρτήματα που χρειάζονται για την εμφιάλωση σε μπουκάλι, όργανα μέτρησης, κάδοι, απολυμαντικό κλπ Ένα κιτ σου δίνει έτοιμο γλεύκος και την μαγιά, θα χρειαστεί να αγοράσεις δεξτρόζη, ακολουθείς τις οδηγίες και αναλαμβάνεις την ζύμωση και εμφιάλωση. Χωρίς τον εξοπλισμό και τα μπουκάλια που είναι επαναχρησιμοποιούμενα, το κόστος θα είναι περίπου 1€το λίτρο, αντίστοιχης ή και καλύτερης ποιότητας από μπύρες που στην αγορά έχουν 8-10€ το λίτρο.

Πλέων φτιάχνω μπύρα με την μέθοδο all grain με ζυθοποιηση μέσα σε σακούλα (Brew In A Bag) Επιπλέον του κιτ εξοπλισμού αγόρασα μία μαρμίτα 17λτ(40€), μία σακούλα biab(10 έως 35€ ανάλογα την ποιότητα), και ένα ψηφιακό θερμόμετρο(12€ Ελλάδα, 2€ Κίνα). All grain είναι η παραγωγή γλεύκους από δική σου συνταγή από βύνες και λυκίσκο. Η διαδικασία είναι περίπου ίδια με αυτή που περιγράφω στην αρχή του ποστ, απλά πολύ πιο εύκολη αφού όλα στάδια εκτός του βρασμού γίνονται με τις βύνες μέσα σε σακούλα από ύφασμα βουαλ. Λόγω μεγαλύτερης ποσότητας είναι πιο χρονοβόρα (χρειάζεται 4-5 ώρες)
Βρίσκω τις συνταγές σε εξειδικευμένα σάιτ, ελληνικά και ξένα, και τις φέρνω στα λίτρα μου χρησιμοποιώντας ειδικούς υπολογιστές ζυθοποιησης όπως ο beersmith, brewersfriend, brewfather κλπ.

Στη φωτογραφία ο σάκος με τις θρυμματισμένες βύνες, η μαρμιτα με την σακούλα.
Εικόνα

Το νερό σε θερμοκρασία ζαχαροποίησης (όταν πέσουν οι βύνες, η θερμοκρασία είναι 65-66)
Εικόνα
Μετά την προσθήκη της βύνης
Εικόνα
Προσθήκη ζύγισμα λυκίσκου
Εικόνα
Το τέλος του βρασμού η ψύξη του γλεύκους στη λεκάνη και το γέμισμα του δοχείου ζύμωσης
Εικόνα

Εικόνα

Ακολουθεί ζύμωση για 14 ημέρες, μετάγγιση με σιφώνι στον 2ο κάδο εμφιάλωσης όπου έχουμε προσθέσει τα συνολικά σάκχαρα εμφιάλωσης για το σύνολο των τελικών μας λίτρων και το στυλ της μπύρας μας.
Ένας μήνας ωρίμανση και στην υγειά σας!

Εικόνα

Εικόνα
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος kikos7 την 10 Σεπ 2019, 14:29, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Δημήτρης
Άβαταρ μέλους
akis_peiraias
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
Δημοσιεύσεις: 3809
Εγγραφή: 14 Νοέμ 2015, 15:54
8
Τοποθεσία: Πειραιάς !!!
Has thanked: 18547 times
Been thanked: 15729 times
Ηλικία: 54

Μπράβο Δημήτρη! Μερακλής!
Πάντως η μπύρα στο ποτήρι μοιάζει με pills (αφιλτραριστη)!
Δύο πράγματα αξίζουν στη ζωή, η λεβεντιά και το χαμόγελο !
Άβαταρ μέλους
kikos7
Γυμνάσιο
Γυμνάσιο
Δημοσιεύσεις: 832
Εγγραφή: 23 Απρ 2015, 07:44
9
Τοποθεσία: Γλυκά Νερά Αθήνα
Has thanked: 6926 times
Been thanked: 5941 times
Ηλικία: 49

Άκη πραγματικά αξίζει. Το κακό είναι ότι δεν πίνεις μετά amstel, fix, mythos κλπ. Πλέον έξω, αν πιω θα είναι μόνο Septem και γενικά από μικροζυθοποιίες.
Όλες είναι αφιλτράριστες. Στη πρώτη φωτογραφία είναι american pale ale και στη δεύτερη μία σταρένια weisse.
Για να φτιάξω pilsner χρειάζεται θερμοκρασία ζύμωσης κοντά στους 10C. Που για να την διατηρήσεις χρειάζεται ψυγείο. Ελπίζω του χρόνου να έχω ένα, ώστε να μπορώ να φτιάξω pilsner και lager.
Δημήτρης
Άβαταρ μέλους
akis_peiraias
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
Δημοσιεύσεις: 3809
Εγγραφή: 14 Νοέμ 2015, 15:54
8
Τοποθεσία: Πειραιάς !!!
Has thanked: 18547 times
Been thanked: 15729 times
Ηλικία: 54

Δημήτρη weisse ήθελα να γράψω (τις οποίες προτιμώ πλέον) και όχι pils.... Συγχαρητήρια πάντως!
Δύο πράγματα αξίζουν στη ζωή, η λεβεντιά και το χαμόγελο !
Άβαταρ μέλους
nik16v
Λύκειο
Λύκειο
Δημοσιεύσεις: 1234
Εγγραφή: 12 Νοέμ 2013, 08:46
10
Has thanked: 8866 times
Been thanked: 3947 times

Le docteur de la bière

Ωραίος ο Δημήτρης!
Άβαταρ μέλους
kikos7
Γυμνάσιο
Γυμνάσιο
Δημοσιεύσεις: 832
Εγγραφή: 23 Απρ 2015, 07:44
9
Τοποθεσία: Γλυκά Νερά Αθήνα
Has thanked: 6926 times
Been thanked: 5941 times
Ηλικία: 49

Όχι μόνο Savon αλλά και Biere Mystere
:lmao
Δημήτρης
Άβαταρ μέλους
Tasos123
Δημοτικό
Δημοτικό
Δημοσιεύσεις: 543
Εγγραφή: 21 Αύγ 2016, 17:43
7
Has thanked: 2421 times
Been thanked: 2409 times

Δημήτρη μπράβο. Για να είμαι ειλικρινής θα ήθελα να δοκιμάσω biere mystere 😋👌😎👍
"Certainty ? Nothing is certain except death and taxes."
~Benjamin Franklin
Άβαταρ μέλους
kikos7
Γυμνάσιο
Γυμνάσιο
Δημοσιεύσεις: 832
Εγγραφή: 23 Απρ 2015, 07:44
9
Τοποθεσία: Γλυκά Νερά Αθήνα
Has thanked: 6926 times
Been thanked: 5941 times
Ηλικία: 49

Αν και το θέμα αφορά γενικά την οικιακή ζυθοποιηση και όχι την Mystere :lmao
Δηλώνω ότι όταν τον άλλο μήνα παραλάβω αυτό:

Εικόνα

Που πλέον θα μπορώ να φτιάχνω σχετικά εύκολα 30λιτρη παραγωγή, κανονίζουμε συνάντηση σε μεζεδοπωλείο και φέρνω εγώ και τα 30 λίτρα να τα πιούμε...
Δημήτρης
Άβαταρ μέλους
Dr.Takero
Λύκειο
Λύκειο
Δημοσιεύσεις: 1436
Εγγραφή: 16 Οκτ 2016, 08:04
7
Τοποθεσία: Ηλιούπολη
Has thanked: 6884 times
Been thanked: 7515 times
Ηλικία: 52

Τι τραβαει η συζυγος... 😂
Let the music play
Άβαταρ μέλους
Vavous
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 5902
Εγγραφή: 06 Ιούλ 2015, 11:30
8
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη - Aθήνα
Has thanked: 27370 times
Been thanked: 38915 times
Ηλικία: 54

Αυτό θα λεγα (ξέρεις τώρα απ' αυτά Δρ).

Φαντάζομαι Δημήτρη ότι έχετε κάπου ένα δεύτερο κουζινάκι γιατί δεν υπάρχει οικοκυρά που να ανέχεται τέτοιο χαμό στην κουζίνα της.

Ελπίζω μόνο να μην παρατήσεις τα Savon Mystère. :(
Ανδρέας, Μ.Δ.
Εικόνα
Απάντηση

Επιστροφή στο “Διάφορα Χόμπι”