Τον Ιούνιο του 2006, όταν πάτησα για πρώτη φορά στη ζωή μου πόδι στην υπέροχη χώρα που λέγεται Ιαπωνία, αγόρασα ένα
Casio Protrek.
Δεν γνώριζα ιδιαίτερα πολλά πράγματα τότε για αυτά τα ρολόγια. Το συγκεκριμένο ήταν το πρώτο μου Protrek, και απ'ότι διεπίστωσα μετά από χρόνια ετύγχανε να είναι και JDM (δηλαδή Japanese Domestic Market model, που σημαίνει ότι ήταν μοντέλο μόνο για την Ιαπωνική αγορά). Tέλος πάντων το φόρεσα κάποιο καιρό και σε λίγα χρόνια άρχισε η τρέλα με το να συλλέγω ρολόγια, οπότε μοιραία το συγκεκριμένο μπήκε κι αυτό στα κουτιά που είχα όλα τα διάφορα κομμάτια της μικρής μου συλλογής.
Με τον επαναπατρισμό μου στην Ελλάδα το 2015, το είχα μία μέρα στα χέρια μου και έπαιζα. Μου φεύγει από ύψος περίπου 3.5m (μέσα στο σπίτι), σκάει σε ξύλινο πάτωμα, και κατ'ευθείαν σπάει η κάσα.
Περίμενα να πάω πίσω στην Ιαπωνία για να το φτιάξω, αλλά με την αύξηση της πρσβυωπίας είδα πως δεν είχε μεγάλο νόημα να έχω το ρολόι στα χέρια μου, να θέλω να το χρησιμοποιήσω, και αντ'αυτού να περιμένω για την επισκευή. Το ρολόι έχει μεγάλο display με ευμεγέθη ενδείξεις, και είναι ιδανικό για καθημερινή σπορ χρήση (ειδικά τώρα το καλοκαίρι εδώ στην Ελλάδα με τη ζέστη και τον ήλιο). Απεφάσισα λοιπόν να μην περιμένω άλλο και να το πάω εδώ στην Casio για επισκευή.
Αυτές οι κάσες δεν βγαίνουν πιά (και ούτως ή άλλως του συγκεκριμένου μοντέλου η κάσα δεν είχε έρθει ποτέ Ευρώπη). Βρέθηκε λοιπόν μία ίδια καινούργια κάσα από άλλο Protrek, με ελαφρά διαφορετικό χρωματισμό κι ελάχιστα διαφορετικό τζάμι, αγόρασα κι ένα νέο λουρί από καουτσούκ τώρα για το καλοκαίρι, κι έτοιμο το πολυ-αγαπημένο μου Protrek.
Το ρολόι είναι Protrek 2ης γενιάς και τώρα (αν δεν απατώμαι) βρισκόμαστε σε μοντέλα που έχουν sensors 3ης γενιάς. Ο sensor 3ης γενιάς είναι πιό μικρός σε μέγεθος, πιό ακριβής, κλπ. Αυτό κάνει συνήθως το ρολόι πιό μικρό σε διάμετρο κάσας αλλά επίσης και πιό λεπτό στο πάχος της κάσας. Ανεξαρτήτως όλων αυτών, το συγκεκριμένο μοντέλο μου επιτρέπει να βλέπω με ιδιαίτερη ευκολία και ευκρίνεια τις διάφορες πληροφορίες, άρα η σύγχρονη ή μη αρχιτεκτονική του sensor περνά σε δεύτερη μοίρα...