Δεν μπορώ να ξυριστώ με το dovo

Γιώργος 79

Είναι μαχαιριά .Και μάλιστα πολλές φορές είναι βαθιές.Την futur την έχω δοκιμάσει και στο 6,απλά με είχε κόψει λίγο,ενώ αντίθετα 1 ή 2 δεν έχω θέμα.Έχω δοκιμάσει πολλά ξυραφάκια,(bic,astor,)με έσφαξαν (wilkinson),πολύ καλά και τα( elios), καπως έτσι τα λένε και τα χειρότερα για μενα.Τα (gillette7) είναι καλά,αλλά για μένα ο (βασιλιάς) είναι τα feather .Βγάζω 5 ξυρίσματα άνετα,το κακό είναι πως δεν τα βρήκα Κρήτη παρά μόνο στο διαδίκτυο και σε τιμή 12 ευρώ τα 30 τεμάχια .
stergios

Πιθανον κοβεσαι επειδη δεν κοβει οπως πρεπει η σαβετα σου, αν υποθέσουμε οτι πληροις γωνια, πιεση, καταλληλη σαπουναδα, τεντωματα σωστα κτλ. Ψαξτο λιγο, δεν δικαιολογειται...
thanos9999
Δημοτικό
Δημοτικό
Δημοσιεύσεις: 447
Εγγραφή: 03 Απρ 2017, 14:05
6
Τοποθεσία: ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Has thanked: 3975 times
Been thanked: 5668 times
Ηλικία: 38

Γιώργος 79 έγραψε:Γεια σας.Είμαι νέος στην σελίδα και θα ήθελα να κάνω μία ερώτηση.
Είμαι από Ηράκλειο Κρήτης και πέρσι πήγα Αθήνα .Πήγα στου Τσομπάρη και αγόρασα ένα ξυράφι dovo (silver steel).
Το έχω πάει 3 φορές για τρόχισμα στο Ηράκλειο,έχω αγοράσει λουρί dovo και πέτρα Βελγίου 12,5 επί 4 ,αλλά και πάλι δεν μπορώ να ξυριστώ καθόλου.Τι μπορεί να φταίει ;Υπάρχει περίπτωση να φταίει το μέταλλο ή κάτι άλλο;
Καλησπερα και χρονια πολλα ! τελικα εβγαλες ακρη ? και εγω απο ηρακλειο ειμαι και ειμαι σε παρομοια φαση με εσενα (απο πλακα πηγα μια τελειως μουφα φαλτσετα για ακονισμα και την πηρα αχρηστη! ) απο γνωστο μαγαζι παντως εδω μου ειπαν μην περιμενεις απο ηρακλειο για ακονισμα μονο αθηνα που τα στελνει και αυτος, πολυ εξυπηρετικος βεβαια και ειχε λιγο ποικιλια σε προιοντα...
Γιώργος 79

Χρόνια πολλά.Δεν κατάφερα τίποτα ,ούτε και στο Ρέθυμνο που πήγα πριν λίγο καιρό.Πήρα τηλέφωνο τον Τσομπαρη στην Αθήνα και μου είπαν πως δεν ακονίζουν πια φαλτσέτες ,απλά μόνο τις πουλάνε .Ξυρίζομαι εδώ και καιρό τώρα με μηχανή futur και λεπίδες feather και είμαι μια χαρά.Οι φαλτσέτες δυστυχώς είναι απαρχαιωμένες τώρα πια.Ίσως κάνω λαθος,αλλά έτσι το βλέπω.
thanos9999
Δημοτικό
Δημοτικό
Δημοσιεύσεις: 447
Εγγραφή: 03 Απρ 2017, 14:05
6
Τοποθεσία: ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Has thanked: 3975 times
Been thanked: 5668 times
Ηλικία: 38

Κρίμα ρε γμτ, πάντως πήρα κάποια πράγματα από τα hondos και αρκετά από το studio εκεί είχε ποικιλία και πολύ καλή εξυπηρέτηση και μάλιστα μου είπε και αυτός ότι Αθήνα στέλνει και του τις φτιάχνουν...
Γιώργος 79

Δεν ξέρω καθόλου που τις στέλνει.Εγώ πάντως δεν έκανα δουλειά σε κανέναν.Δεν ήξεραν καθόλου να την φτιάξουν .Είναι καλή φαλτσέτα;
stergios

Μουφα! :-)
Άβαταρ μέλους
herco
Δάσκαλος Ξυρίσματος
Δάσκαλος Ξυρίσματος
Δημοσιεύσεις: 6407
Εγγραφή: 04 Σεπ 2013, 14:12
10
Has thanked: 12159 times
Been thanked: 12133 times
Ηλικία: 53

Φιλε Γιωργο ισως δεν προσεξες σωστα τι σου εχουμε γραψει απο την αρχη του thread. Δεν θα βρεις μαγαζι να σου τροχισει σωστα το ξυραφι σου. Μια χαρα ειναι σαν ξυραφι το Dovo - αν και δεν ξερω τι του εκαναν προσπαθωντας να το ακονισουν.

Η μονη λυση για να χρησιμοποιει καποιος ενα τετοιο εργαλειο για το ξυρισμα του ειναι να μαθει να το ακονιζει μονος του.

Added in 3 minutes 49 seconds:
stergios έγραψε:Μουφα! :-)
Γιατι μουφα Στεργιο ? Μια χαρα ξυριζουν τα Dovo - ακομα και τα best - και αυτο που εχει ο Γιωργος ειναι το Silver. Εδω αλλοι ξυριζονται με τα Gold Dollar των 10 ευρω που για να τα ακονισεις πρεπει να εχεις τον Θεο μπαρμπα - τα Dovo ειναι 10 κατηγοριες πανω.
Εικόνα
stergios

Ο θανος ειπε οτι η φαλτσετα του ειναι μουφα και απαντησα στο Γιωργο που ρωτησε αν ειναι καλη η φαλτσετα του Θανου... :)
Άβαταρ μέλους
Αλέξης
Γυμνάσιο
Γυμνάσιο
Δημοσιεύσεις: 1101
Εγγραφή: 12 Ιαν 2013, 18:54
11
Has thanked: 59 times
Been thanked: 190 times

Αντιγράφω μία προηγούμενη ανάρτηση μου στο ίδιο thread πριν λίγο καιρό, υπογραμμίζοντας τα βασικά στοιχεία που απαντάνε και στους δύο φίλους που δεν μπορούν να ξυριστούν με φαλτσέτα:
Δεν είμαι ειδικός, αλλά εδώ και κάμποσο καιρό έχω επικεντρωθεί αποκλειστικά στο ξύρισμα με φαλτσέτα.

Δύο παρατηρήσεις :

1) Έχω δει με τα μάτια μου στον Τσομπάρη, να βάζουν τη φαλτσέτα μου σε τροχο με ταινιολειαντήρα, λες κι ήταν κανένα φτηνό μαχαίρι κουζίνας, να σπάει στην άκρη (chip) και να μου ζητάνε 14 Ε :naughty: , εν έτει 2012-2013 .

2) Για να μην μπερδευόμαστε, άλλο τρόχισμα -grinding (σε τροχο που γυρνάει και έχει κάποιο abrasive υλικό βάζω το μαχαίρι-φαλτσέτα να αφαιρεθεί πολύ μεγάλη ποσότητα μετάλλου και να δημιουργήσω μία βασική κόψη λεπίδας) και άλλο ακόνισμα-honing (σε πέτρα ακονίσματος δημιουργώ κόψη λεπίδας και την ρεφινάρω, δηλαδή αφαιρώ τις μικροατέλειες, τις μικρο-ασυνέχειες και το περισσευούμενο μέταλλο ώστε να έχω ένα εργαλείο υψηλής ακρίβειας, όπως το ξυράφι).

Το τρόχισμα κάνει για μπαλταδάκια και βασικά κουζινομάχαιρα αλλά σε καμια περίπτωση δεν κάνει για φαλτσέτες, επαγγελματικά μαχαίρια (πχ φιλεταρίσματος) και εργαλεία υψηλής ακρίβειας.


3) Εγώ αντίθετα με τον φίλο vsmirinio, o οποίος έχει βρει άνετο ξύρισμα με συνθετικές, εγώ εμπιστεύομαι τις φυσικές πέτρες coticule σαν αυτή που μάλλον έχει ο bill. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι τι σου κάθεται καλύτερα ως τεχνική και ως ξύρισμα. Σημειωτέον στα πρώτα μου ξυρίσματα με καλοακονισμένη φαλτσέτα, κι εγώ ένιωθα ότι με ερεθίζει. Δεν έφταιγε η φαλτσέτα αλλά η απειρία μου στην τεχνική ξυρίσματος με φαλτσέτα και στο ακόνισμα και το ότι δεν ήταν εξοικειωμένο το δέρμα.

4) Το ακόνισμα υψηλού επιπέδου είναι πραγματικά τέχνη. Το να ακονίσει κάποιος όμως τη φαλτσέτα του και να ξυριστεί με αυτήν δεν απαιτεί διδακτορικο. Απαιτεί θέληση, λίγο διάβασμα και υπομονή.. Εγώ την πρώτη μου φαλτσέτα που ακόνισα σε coticule και ξυρίστηκα ικανοποιητικά με αυτήν, το καταφέρα βλέποντας και εφαρμόζοντας τις οδηγίες από αυτό το βίντεο.

Απλές οδηγίες για να ξυριστεις λοιπόν σωστά φίλε :

1) Αφήνεις στην άκρη τη σκέψη για τροχείο. Μπορείς μόνος σου να κάνεις shave ready τη φαλτσέτα σου.
2) Σε ένα γυαλινο ποτήρι, ακουμπάς και "χαράσσεις" ελαφρά την κόψη της φαλτσέτας για να της κάνεις "reset"
3) Βλέπεις το βίντεο του Lynn Abrams και διαβάζεις εδώ
4) Παίρνεις την coticule σου και εφαρμόζεις ήρεμα όσα έμαθες
5)Στροπάρεις καλά και σωστά (αφού έχεις δει αντίστοιχα βιντεάκια) τη φαλτσέτα σου, τουλάχιστον 200 φορές για αρχή
6) Επιχειρείς να ξυριστεις
7) Έρχεσαι στο φόρουμ και μας ευχαριστείς καταθέτεις τη γνώμη σου

Εναλλακτικά στέλνεις το ξυράφι σου σε κάποιο από τα μέλη του φόρουμ που έχουν εμπειρία στο ακόνισμα ή σε κάποιον honemeister του εξωτερικού, λαμβάνοντας υπόψιν ότι ίσως χρειάζεται μία φορά κάθε εξι μήνες να το ξαναστέλνεις

Να προσθέσω στα παραπάνω ότι στο ΠΞ και ειδικά στο ξύρισμα με φαλτσέτα, τεράστια σημασία παίζει και η τεχνική του χρήστη, η οποία δεν θα αποκτηθεί με το πρώτο, ούτε το δεύτερο ούτε καν τα πρώτα 10 ξυρίσματα. Μετά από 50-100 ξυρίσματα (χοντρικά μισό χρόνο καθημερινών ξυρισμάτων 5 φορές την εβδομάδα με φαλτσέτα) μπορεί να πει κάποιος ότι πλέον δεν είναι αρχάριος και να αρχίσει να έχει πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα που θα οφείλονται και στην βελτίωση της τεχνικής του.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Γενικά για τα straight razors”