Επιλογή μηχανής

Απάντηση
FSword
Δημοτικό
Δημοτικό
Δημοσιεύσεις: 596
Εγγραφή: 24 Μαρ 2017, 11:46
7
Has thanked: 301 times
Been thanked: 808 times

Γεια σας και πάλι,

Όπως ανέφερα και στην ενότητα για νέα μέλη λέω να καταπιαστώ σιγά σιγά με το ΠΞ και άρα να ξεκινήσω τις σχετικές αγορές. Πρώτη στη λίστα η μηχανή... Να πω μερικά δεδομένα, καταρχήν ξυρίζομαι συνήθως 2 φορές την εβδομάδα (το πολύ 3). Γένια αρκετά εώς πολύ σκληρά, μέτριας πυκνότητας. Δέρμα αρκετά ευερέθιστο.

Διάβασα αρκετά threads στο forum και απ' όσο βλέπω οι περισσότεροι προτείνουν μια closed comb για αρχή οπότε σκέφτομαι για τη Merkur 34c. Το μόνο πιθανό θέμα που βλέπω είναι ότι φαίνεται να έχει σχετικά κοντή λαβή. Βέβαια δεν έχω μέτρο σύγκρισης. Με τα Gillette που ξυρίζομαι χρόνια τώρα βλέπω ότι η "ωφέλιμη" λαβή είναι 9.5 εκατοστά αλλά φαντάζομαι αυτό δε λέει τίποτα δεδομένου ότι αλλιώς κρατάς τις μεν αλλιώς τις δε. Άρα μόνο με τη χρήση βλέπω τι με βολεύει ή υπάρχει και κάτι που μπορώ να κοιτάξω από πριν; Εννοείται θα πάω να τη δω από κοντά για να έχω και μια ευκαιρία να την πιάσω στα χέρια μου, αλλά δεν ξέρω αν αυτό θα είναι αρκετό. Από την άλλη βλέπω και τη Merkur 38c με μεγαλύτερη λαβή. Κάπου διάβασα εδώ μέσα ότι έχει την ίδια κεφαλή με την 34c και διαφέρουν μόνο στη λαβή. Ισχύει κάτι τέτοιο; Το θέμα είναι άντε και πήρα την 34c και δε με βολεύει η λαβή, μετά πάω αναγκαστικά για ξεχωριστή (είδα κάτι iKon που είναι αρκετά ακριβές) ή μπορώ να πάρω ίδια τη 38c ξεχωριστά;

Κάτι άλλο που σκέφτομαι είναι ότι δεδομένου πως δεν ξυρίζομαι κάθε μέρα μήπως χρειάζομαι κάτι λίγο πιο "επιθετικό"; Βέβαια αρχή είναι, δεν ξέρω αν ενδείκνυται. Υπάρχει φυσικά και η περίπτωση των adjustable. Βλέπω δημοφιλές μοντέλο την Merkur Progress αλλά ρε παιδιά αυτό το ρυθμιστικό πλαστικό στη λαβή δε βλέπεται χεχε! Και δεν είναι και φτηνή να πεις το παραβλέπεις. Καλή περίπτωση είναι η Parker Variant, αλλά απ' όσο βλέπω δεν έχει έρθει ακόμα Ευρώπη (άσε που διάβασα και κάτι θέματα σε quality control και περιμένουν καινούριες παραλαβές και στην Αμερική). Α κάτι που ίσως δε βολεύει στις adjustable (στη θεωρία πάντα, αφού δεν τις έχω δοκιμάσει - κάπου το πήρε το μάτι μου όμως) είναι ότι απ' όσο βλέπω έχουν πιο μεγάλη κεφαλή σε σχέση με τις απλές. Αυτό δε δυσκολεύει τα πράγματα σε σημεία όπως κάτω απ' τη μύτη π.χ.; Το λέω γιατί πάντα πρέπει να προσπαθήσω πολύ για να καθαρίσω σωστά αυτή την περιοχή (με τα Gillette βέβαια). Το μόνο που μ' έχει βολέψει πολύ σ' αυτή την περίπτωση είναι το Gillette Fusion που έχει μονή λεπίδα στην πίσω πλευρά αλλά δεν είναι μέτρο σύγκρισης αυτό.

Τώρα για open comb δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιο μοντέλο που να προτείνεται για νεοεισερχόμενο στο χώρο. Ο λόγος που το σκέφτομαι για OC είναι λόγω αραιών ξυρισμάτων (με τα τωρινά Gillette π.χ. ταλαιπωρούμαι, συνήθως πρέπει να τα περάσω πρώτα με trimmer ή ξυριστική μηχανή - ηλεκτρική εννοώ). Μελλοντικά θα ήθελα να δοκιμάσω την Muhle R41 αλλά για την ώρα υποθέτω να μην το σκέφτομαι καν. Αλήθεια, από περιέργεια βλέπω ότι κι αυτή βγαίνει με κανονική και μακριά λαβή. Έχουν καμιά διαφορά πέραν της λαβής;

Τώρα για λεπίδες ok γνωστή η διαδικασία, παίρνω ένα σετ 5άδες από διάφορες μάρκες και βλέπω τι μου ταιριάζει...

Anyway, σχόλια για τα παραπάνω; Συμφωνείται με κάποια απ' τις επιλογές ή/και έχετε να προτείνεται κάτι άλλο;

Ευχαριστώ!
Άβαταρ μέλους
foxtrot
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 3098
Εγγραφή: 07 Μάι 2015, 12:39
8
Τοποθεσία: Ελευσίνα
Has thanked: 27822 times
Been thanked: 29050 times
Ηλικία: 64

Γένια σκληρά, ευαίσθητο δέρμα και ξύρισμα δύο με τρεις φορές την εβδομάδα παραπέμπουν σε open comb, χωρίς δεύτερη κουβέντα.
Βέβαια από την στιγμή που δεν έχεις αρχίσει το ξύρισμα με safety razor, το πιό λογικό είναι, σαν αρχάριος, να ξεκινήσεις με closed comb μηχανή.
Από την στιγμή που κοιτάς την Merkur 34c, αλλά σου φαίνεται κοντή η λαβή, καλά κάνεις και σκέφτεσαι την 38c.
Υπάρχουν και οι EJ89, Muehle R89, αλλά κατά την τελείως προσωπική μου γνώμη και εμπειρία, υπολείπονται των αντίστοιχων Merkur, όσον αφορά heavy duty ξυρίσματα.
Μιά εναλλακτική λύση είναι η closed comb κεφαλή της Parker, που είναι η πλέον επιθετική σε σύγκριση με Merkur και Muehle.
Θα βρεις την κατάλληλη γιά σένα, κάποια με μακρύ handle.

Το πρόβλημα που θα έχεις στην αρχή, θα είναι οι ερεθισμοί από τα πολλαπλά περάσματα, που αναγκαστικά θα κάνεις με κλειστού τύπου μηχανή. Μόλις το χέρι σου "μάθει",θα προχωρήσεις από μόνος σου σε open comb.

Αν είσαι τολμηρός θα μπορούσες να αρχίσεις απευθείας με open comb, αν και αυτό δεν είναι συμβουλή. ;)
Parker 24/26 και Muehle R41, είναι οι κορυφές στον τομέα αυτό (IMHO), με την τελευταία να δίνει ρέστα, αλλά να απαιτεί και την μέγιστη προσοχή και καλή τεχνική.

Η R41 βγαίνει με την κλασική λαβή, με την μακρύτερη λαβή (Grande), επίσης σε 2piece κατάσταση (Τwist) που και αυτή έχει μαγαλλίτερη λαβή. Οι κεφαλές είναι οι ίδιες ακριβώς, απλά οι δύο τελευταίες είναι πιό βαριές, άρα πιό επιθετικές από την κλασική.

Γιά adjustable δέν έχω να πω κάτι, μιά και δεν έχω δοκιμάσει.
Οσο γιά τα ξυραφάκια, try and error. ;)
Γιάννης
Άβαταρ μέλους
Sitalkas
Νήπιο
Νήπιο
Δημοσιεύσεις: 254
Εγγραφή: 28 Νοέμ 2016, 00:28
7
Has thanked: 677 times
Been thanked: 790 times

Φιλε FSword, καλώς ήρθες κατ αρχάς.

Διαβάζοντας το μήνυμά σου πρέπει να σου πω πως κατ εμέ το πήρες λίγο λάθος. Δλδ σκέφτεσαι ιδιαίτερα ασήμαντες παραμέτρους και παραβλέπεις σημαντικές. Πχ το μήκος της λαβής είναι κάτι που παίζει το ρόλο του, αλλά συγκρίσεις με τα αναλώσιμα πλαστικά, που δεν έχουν και καθόλου βάρος, ή υπολογισμοί του οφέλιμου μήκους είναι παντελώς άσκοποι.
Εν πάσει περιπτώσει, αν θες να παίξεις με τα χερούλια πας με τη 1 σε μηχανή 3 κομματιών, ώστε να μπορείς να αλλάζεις χερούλι και να δεις τελικά ποιο σε βολεύει καλύτερα. Το ίδιο και με τις κεφαλές.
Η 34c είναι εξαιρετική μηχανή για αρχάριους αλλά είναι 2 κομματιών.

Έπειτα τώρα κάνεις υπολογισμό πως θα ξυρίζεσαι 2-3 φορές την εβδομάδα. Αν αυτό γίνεται τώρα γιατί το ξύρισμα είναι άβολη διαδικασία να ξέρεις πως θα αλλάξει άρδην. Οι περισσότεροι εδώ δεν μπορούμε να περιμένουμε πότε θα ξαναξυριστούμε. Άρα κι αυτή η παράμετρος που σε οδηγεί στις OC είναι συζητήσιμη. Όχι πως μια OC δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για συχνά ξυρίσματα. Η 15c πχ είναι πολύ ήπια και μπορείς να τη χρησιμοποιείς ακόμα και καθημερινά. Έπειτα όσο θα βελτιώνεται η τεχνική σου τόσο δε θα σε επηρεάζει η επιθετικότητα της μηχανής, οπότε ίσως και με μια r41 θα μπορούσες να ξυρίζεσαι καθημερινά μόλις τη συνηθίσεις.

Τέλος κάνεις 1 μεγάλο λάθος. Ψάχνεις το πoιο θα ναι το ιδανικό ξυράφι για εσένα και προσπαθείς να το αποκτήσεις πρώτο πρώτο. Δε θα καταφέρεις κάτι τέτοιο. Ακόμα κι αν το πετύχεις, σίγουρα θα αποκτήσεις κι άλλα ξυράφια για δοκιμή, εναλλαγή κτλ. Αν δεις φωτογραφίες απ τον εξοπλισμό των μελών θα καταλάβεις.

Συμβουλή δική μου είναι να ξεκινήσεις με 1 ήπιο ξυράφι ώστε να μην έχεις προβλήματα στην αρχή, και σιγά σιγά θα προχωρήσεις σε πειραματισμούς. Το σημαντικό είναι να κάνεις μια "αναίμακτη" αρχή με 1 μηχανή, να παίξεις με λεπίδες και μετά όλα θα ρθουν μόνα τους. Ηρεμία και απόλαυση.
Το Π.Ξ. είναι ένα πολύ όμορφο χόμπι, που παρά τις γκρίνιες μας δεν κοστίζει τόσο, και σου μετατρέπει ένα τακτικό καταναγκασμό σε απόλαυση. Δεν είναι μικρό πράγμα αυτό. Μακάρι να μπορούσαμε να βρούμε κάτι παρόμοιο και για το παρκάρισμα :P

Καλή αρχή

ΥΓ. Σε περίπτωση που ξέχασα να το αναφέρω, ξεκίνα με την 23c που είναι ο 3 κομματιών αδερφός της 34c.
μια ξούρα την ημέρα, τη γενειάδα κάνει πέρα
FSword
Δημοτικό
Δημοτικό
Δημοσιεύσεις: 596
Εγγραφή: 24 Μαρ 2017, 11:46
7
Has thanked: 301 times
Been thanked: 808 times

Ευχαριστώ για τις απάντησεις και τις διευκρινήσεις (δε γνώριζα ότι η 23c είναι ίδια της 34 με 3 κομμάτια π.χ.). Αλήθεια οι μηχανές 2 κομματιών τι χρησιμότητα έχουν; Απλά ότι αλλάζεις τη λεπίδα πιο εύκολα; Το λέω γιατί σου αφαιρούν τη δυνατήτα αλλαγής λαβής σε περίπτωση που θες κάποια ξεχωριστή. Αλλά εν τέλει μάλλον δεν είναι και τόσο σημαντικό, όπως αναφέρει ο Sitalkas, εφόσον βρεις αυτό που σε βολεύει...

Σχετικά με τις Parker απ' όσο βλέπω παραγγέλνουμε μόνο online; Θέλω να πω δεν υπάρχουν κάπου στην Αθήνα;

Από 'κει και πέρα σίγουρα έχω πιάσει κάποια πράγματα λάθος, γι' αυτό και ρωτάω τους πιο έμπειρους :) Σχετικά με τη συχνότητα του ξυρίσματος είμαι σίγουρος ότι το ΠΞ είναι μια ιδιαίτερη απόλαυση και είναι και βασικός λόγος που θέλω να εντρυφήσω. Δεν το κάνω δηλαδή μόνο για καλύτερο ξύρισμα. Δεν είμαι σίγουρος όμως ότι θ' αλλάξω τη συχνότητα ξυρίσματος περισσότερο γιατί δεν έχω χρόνο για καθημερινό ξύρισμα. Και συχνά ξυρίζομαι θα έλεγα, απλά αν αφήσω γένια πάνω από 4-5 μέρες μετά δεν μπορώ να τ' ανεχτώ πάνω μου (ερεθίζεται το δέρμα...). Βέβαια άμα ξεκινήσω με το καλό μπορεί ν' αλλάξω συνήθειες, δεν αποκλείω τίποτα...
Άβαταρ μέλους
YMMV
Γυμνάσιο
Γυμνάσιο
Δημοσιεύσεις: 825
Εγγραφή: 15 Φεβ 2013, 22:49
11
Has thanked: 998 times
Been thanked: 1110 times

FSword συνήθως οι πιο καλές επιλογές για νεοεισερχόμενους είναι η Merkur 34c (δύο κομματιών) και η Merkur 33c (τριών κομματιών). Η πρώτη είναι πιο καλοζυγισμένη αλλά δεν μπορείς να αλλάξεις λαβή. Η δεύτερη έχει την ίδια ουσιαστικά κεφαλή αλλά στο μέλλον την δοκιμάζεις με όποια λαβή βρεις. Καλή αρχή.
Γιώργος
Άβαταρ μέλους
herco
Δάσκαλος Ξυρίσματος
Δάσκαλος Ξυρίσματος
Δημοσιεύσεις: 6407
Εγγραφή: 04 Σεπ 2013, 14:12
10
Has thanked: 12159 times
Been thanked: 12133 times
Ηλικία: 53

Τις Parker θα τις βρεις και εδω
Εικόνα
FSword
Δημοτικό
Δημοτικό
Δημοσιεύσεις: 596
Εγγραφή: 24 Μαρ 2017, 11:46
7
Has thanked: 301 times
Been thanked: 808 times

Επειδή με τις Merkur βλέπω ότι παίζουν πολλά μοντέλα, η 23c με την 33c έχουν διαφορά μόνο στη λαβή (τριών κομματιών/πιο μεγάλη η 23c); Ή έχουν και στην κεφαλή διαφορά; Και η 38c ίδια με την 34c (δύο κομματιών) αλλά με μεγαλύτερη λαβή;
Άβαταρ μέλους
YMMV
Γυμνάσιο
Γυμνάσιο
Δημοσιεύσεις: 825
Εγγραφή: 15 Φεβ 2013, 22:49
11
Has thanked: 998 times
Been thanked: 1110 times

Όλες οι κλειστές κεφαλές των σύγχρονων Merkur -πλην προφανώς των ρυθμιζόμενων- είναι ουσιαστικά ίδιες
Γιώργος
FSword
Δημοτικό
Δημοτικό
Δημοσιεύσεις: 596
Εγγραφή: 24 Μαρ 2017, 11:46
7
Has thanked: 301 times
Been thanked: 808 times

Ok ευχαριστώ παιδιά. Όπως έγραψα και στο άλλο thread για τα πινέλα εννοείται θα πάω να τα δω από κοντά αφού υπάρχουν τα γνωστά καταστήματα στην Αττική. Απλά δεν ήθελα να πάω εντελώς απροετοίμαστος.
stergios

Οτι κ να παρεις πιστευω θα σε ικανοποιησει στην αρχη, που δεν γνωριζεις τι χρειαζεσαι καλα. Εγω θα προτεινα μια progress γιατι ειναι καλη μηχανη, ρυθμιζεται κ σιγουρα δε θα το μετανιωσεις! Θα χεις ν ασχολείσαι ειδικα στην αρχη! Ειναι κ φιλικη κ αποτελεσματικη.
Και επιτελους φαγωθηκατε με το πλαστικο της! Εγω σκεφτομαι οτι ειναι ελεφαντοδοντο! :-) και δεν ειναι κιτρινο! Μπεζ ειναι! :-)
Επισης εχω πολυ σκληρα γενια μ ευαισθητο δερμα κ ολα ειναι σχετικα. Εχω κανει καλο ξυρισμα κ κακο (βαθος κ απουσια ερεθισμων) και με open comb και με closed comb. Δεν εξαρταται μονο απο τη μπαρα, ειναι θεμα σχεδιασης κ βαρους. Απο μονο του κατι δε λεει τιποτα. Περισσοτερο θεμα λεπιδας ειναι κ οχι μηχανης εγω θα λεγα το να παρεις ενα ικανοποιητικο ξυρισμα. Υστερα ειναι αισθητικη, ποιοτητα κατασκευης, βαρος, μεγεθος, αισθηση, αποτελεσματικοτητα, ευκολια καθαρισμου, δυνατοτητα συνδυασμων λαβης κ κεφαλης!
Πυροβολα μια που να τη γουσταρει το χερι σου, το ματι σου κ η καρδουλα σου κ θα την αγαπησει κ το προσωπο σου! Καλη αρχη κ ευχομαι οτι κ να παρεις να μην απογοητευτεις!

Διαβασε κ αυτο να παρεις

Added in 17 minutes 34 seconds:
Μια ιδεα ηθελα να πω... Κ γενικα συμβουλεψου τα γραπτα του φορουμ κ κατασταλαξε με το πασο σου! Αυτη ειναι κ η μαγεια του ψαξιματος! Να παιρνεις την αποφαση εσυ αλλα με την βοηθεια των αλλων! :-)
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ερωτήσεις αρχαρίων”