Βασίλη, όπως έχω αναφέρει προ μερικών εβδομάδων, έχω και εγώ 100% την ίδια εμπειρία με τη δική σου. Στην περίπτωσή μου το μαχαίρι είναι ένα Dovo Bismarck II.
Έχω δοκιμάσει όλες τις τεχνικές που είδα/διάβασα στο διαδίκτυο εκτός από το "σπάσιμο" της κόψης σε γυάλινο ποτήρι πριν το ακόνισμα και δημιουργία νέας κόψης. Αυτό είναι το επόμενο βήμα πριν πάρω το μαχαίρι παραμάσχαλα και αρχίσω να το ψάχνω με μικροσκόπιο σε κάθε στάδιο.
Το ερώτημα που ήθελα να θέσω είναι εάν πέρασες την πέτρα σε ψιλό γυαλόχαρτο με νερό για ίσιωμα πριν την χρησιμοποιήσεις. Υπάρχουν κάποιες αναφορές ότι αυτό χρειάζεται να γίνει πριν την πρώτη φορά χρήσης της πέτρας. Προσωπικά δεν το έκανα και δεν γνωρίζω εάν εκεί οφείλεται η αποτυχία στο ακόνισμα.
ακόνισμα ξυραφιού
- bill3377
- Λύκειο
- 10
- Has thanked: 21906 times
- Been thanked: 4048 times
Εγώ το πίεζα σχεδόν σε όλες τις φάσεις εκτός από την τελική που το περνούσα μόνο με νερό. Λες να φταίει αυτό;Harry έγραψε: Προσοχή επίσης στην πίεση: Μόνο κατά το στήσιμο τόση αρχικής κόψης ασκούμε πίεση και στη συνέχεια σχεδόν μηδενική.
Vulcan δεν την έτριψα την πέτρα. Κάπου το είχα διαβάσει κι εγώ αλλά δεν ξέρω αν είναι απαραίτητο.
Βασίλης
Η ζωντανή ψυχή τα θέλει όλα!
- mitsos
- Λύκειο
- 9
- Has thanked: 4009 times
- Been thanked: 6277 times
Τελικά τι πρέπει να κάνει κανείς? Κι εγώ πήρα ένα J.A.Henkels και το έστειλα στον Πορίχη που ήταν συστημένος από πολλούς και δεν είμαι ευχαριατημένος.
"Aut viam inveniam aut faciam "
- nik16v
- Λύκειο
- 11
- Has thanked: 8866 times
- Been thanked: 3947 times
Πάντως παιδιά εγώ με την πέτρα που έχω, ακόνισα τα Bengall, Kropp, Thomas Turner & Co. Cutler to His Majesty και Carl Schmitz. Τα δύο τελευταία και ειδικά το τελευταίο με παίδεψαν ώστε να είναι όπως τα θέλω και πάλι έφτασαν σε ένα ποσοστό 95% και 90% ακόμα και μετά από τη χρήση πάστας (πράγμα το οποίο εφαρμόζει και ο Tony).
Dear nik16v,
Hi I will do the first bit for you, set the bevel & hone on 4000 then you can finish it
I do 25 on the CrO & 100 on the plain leather
regards.
Tony
- uk*merchant
Dear nik16v,
Hi I will do the first bit for you, set the bevel & hone on 4000 then you can finish it
I do 25 on the CrO & 100 on the plain leather
regards.
Tony
- uk*merchant
- hero
- Γυμνάσιο
- 14
- Has thanked: 73 times
- Been thanked: 249 times
Βασιλη νομιζω χωρις βεβαια να εχω δει το μαχαιρι σου οτι πρεπει να σπασεις την κοψη και να ξεκινησεις απο 1000 -3000 και μετα την βελγικη .
Νίκος
"Αδύνατο να μάθεις τα φρονήματα, τη σκέψη, την ψυχή του κάθε ανθρώπου προτού πάρει στα χέρια του εξουσία." Σοφοκλης
"Αδύνατο να μάθεις τα φρονήματα, τη σκέψη, την ψυχή του κάθε ανθρώπου προτού πάρει στα χέρια του εξουσία." Σοφοκλης
- bill3377
- Λύκειο
- 10
- Has thanked: 21906 times
- Been thanked: 4048 times
Οπότε Νίκο λες ότι δεν αρκεί μόνο η coticule αλλά χρειάζομαι και μια 1000 -3000 για το πρώτο ακόνισμα.
Πάλι σε έξοδα θα μπούμε. Με την coticule και πολύ λάσπη, δεν φτάνει στο επίπεδο μιας πέτρας 3000;

Βασίλης
- Harry
- Εξειδίκευση
- 12
- Has thanked: 5738 times
- Been thanked: 6984 times
Εξαρτάται από την πέτρα. Οι Coticule ειναι φυσικές οπότε δεν είναι όλες ίδιες.
Πάντως εγώ θα ξεκινούσα με την μέθοδο Unicot όπως περιγράφεται στο link που σου έδωσα (με την ταινία στο τελικό στάδιο). Ο αριθμός τον περασμάτων εξαρτάται από το μέγεθος της πέτρας οπότε αναλόγως τι έχεις τα προσαρμόζεις.
Προσοχή στην πίεση. Μετά το αρχικό στάδιο της κόψης (δηλαδή όταν αρχίζει να κόβει τρίχες στο χέρι) η πίεση είναι μηδενική!
Πάντως εγώ θα ξεκινούσα με την μέθοδο Unicot όπως περιγράφεται στο link που σου έδωσα (με την ταινία στο τελικό στάδιο). Ο αριθμός τον περασμάτων εξαρτάται από το μέγεθος της πέτρας οπότε αναλόγως τι έχεις τα προσαρμόζεις.
Προσοχή στην πίεση. Μετά το αρχικό στάδιο της κόψης (δηλαδή όταν αρχίζει να κόβει τρίχες στο χέρι) η πίεση είναι μηδενική!
Χάρης
-
- Νήπιο
- 9
- Has thanked: 1043 times
- Been thanked: 1411 times
Ρητορική ερώτηση: Βγάλσιμο δοντιών και χτυπημάτων στην κόψη με μια 600άρα (ίσως και λιγότερο, ακατάλληλη για straight, καλή μόνο για το λιμάρισμα) και ανακατασκευή, ακόνισμα, φινίρισμα μεχρι shave ready , μόνο με την coticule κατόπιν (και στροπάρισμα με πράσινη πάστα, καμβα και δέρμα) γίνεται;
Απάντηση: Ναι γίνεται. Απλή κόψη, ούτε dilucot, ούτε ταινία, ούτε τίποτα. Με επιμονή και κατάλληλη πίεση στο παχύ slurry, 4 πισωγυρίσματα (πυραμίδες) σε διάφορα στάδια όπου δεν αναποκρινόταν και στροπαρίσματα σε καμβά αναμετάξυ, φινίρισμα κάτω από νερό και στο τέλος πράσινη πάστα και πετσί. Αλλά και το κράμα του ατσαλιού ήτονε εξαιρετικό, πρέπει να το πούμε και αυτό. Πήρε καμμιά 3/4 της ώρας.
Ξυρίστηκες: όχι ακόμα, αλλά τα τέστ τα περνάει αέρα...
Πως τόλμησα να το κάνω: Στο στρατό (τον ΕΣ, για...) σε μια ΝΑΤΟϊκή άσκηση μάθαμε την εξής παροιμία από τους Ισπανούς συναδέλφους: "Με πολλή υπομονή και πολύ σάλιο, πhΔ΄@εi και ο Ελέφαντας το Μυρμήγκι".
Συμπέρασμα: Όντως το coticule κατεβαίνει μέχρι την περιοχή των 600-800 όπως υποστηρίζουν οι φανατικοί του. Αλλά: πιθανόν δεν είναι αποτελεσματικό σε κάθε ξυράφι, παιρνει πολύ χρόνο και θέλει πατέντες και αυτοσχεδιασμό και διακινδυνεύεις να πατήσεις τη λάμα ώστε φθείρεται η πέτρα χωρίς να έχεις εγγύηση για το αποτέλεσμα.
Αυτά.
Απάντηση: Ναι γίνεται. Απλή κόψη, ούτε dilucot, ούτε ταινία, ούτε τίποτα. Με επιμονή και κατάλληλη πίεση στο παχύ slurry, 4 πισωγυρίσματα (πυραμίδες) σε διάφορα στάδια όπου δεν αναποκρινόταν και στροπαρίσματα σε καμβά αναμετάξυ, φινίρισμα κάτω από νερό και στο τέλος πράσινη πάστα και πετσί. Αλλά και το κράμα του ατσαλιού ήτονε εξαιρετικό, πρέπει να το πούμε και αυτό. Πήρε καμμιά 3/4 της ώρας.
Ξυρίστηκες: όχι ακόμα, αλλά τα τέστ τα περνάει αέρα...
Πως τόλμησα να το κάνω: Στο στρατό (τον ΕΣ, για...) σε μια ΝΑΤΟϊκή άσκηση μάθαμε την εξής παροιμία από τους Ισπανούς συναδέλφους: "Με πολλή υπομονή και πολύ σάλιο, πhΔ΄@εi και ο Ελέφαντας το Μυρμήγκι".
Συμπέρασμα: Όντως το coticule κατεβαίνει μέχρι την περιοχή των 600-800 όπως υποστηρίζουν οι φανατικοί του. Αλλά: πιθανόν δεν είναι αποτελεσματικό σε κάθε ξυράφι, παιρνει πολύ χρόνο και θέλει πατέντες και αυτοσχεδιασμό και διακινδυνεύεις να πατήσεις τη λάμα ώστε φθείρεται η πέτρα χωρίς να έχεις εγγύηση για το αποτέλεσμα.
Αυτά.
- mitsos
- Λύκειο
- 9
- Has thanked: 4009 times
- Been thanked: 6277 times
Καλημέρα. Να ρωτήσω κάτι. Υπάρχει κάποιος φίλος συμφορουμίτης παλιός και γνώστης του αντικειμένου πως να γίνει ένα ξυράφι shave ready, να του στείλω το δικό μου να μου το κάνει να κόβει σαν διάολος? Να το έχεις με την πλάτη στο τραπέζι και την κόψη προς τα πάνω και να αφήνεις τρίχα που να πέφτει με το βάρος της πάνω στην κόψη και να κόβεται? Έχω μπαϊλντίσει. Όπως είπα και αλλού πήρα ένα J.A.Henklels και όντας άπειρος το έστειλα στον Πορίχη για τον οποίον είχα ακούσει τα καλύτερα. Το ξυράφι βέβαια κόβει σε σχέση με το πριν αλλά ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΞΥΡΙΣΜΑ. Δεν περνάει το τεστ της τρίχας. Για να την κόψει πρέπει να την κρατάς και να την κατεβάσεις με ταχύτητα σε απόσταση 1 cm από την κόψη (με κίνδυνο να αφήσεις και κανα φιλετάκι από το δάκτυλο) και τότε τις πιο πολλές φορές την κόβει.
Ίσως να κάνω λάθος και το ξυράφι όντως να κόβει. Δεν νομίζω όμως... Και όταν λέω να το δώσω για ακόνισμα σε κάποιον φίλο εδώ (να τονίσω ότι εγώ δεν έχω ιδέα από αυτές τις διαδικασίες και δεν ξέρω καλά αγγλικά) εννοώ με το αζημίωτο και επιμένω σ'αυτό γιατί το θεωρώ απολύτως (πιο απολύτως δεν γίνεται) επιτρεπτό και μέσα στη δεοντολογία της εδώ παρέας. Είχα κάνει και μια πρόταση λίγο πιο παλιά αν υπάρχουν φίλοι ή φίλος εδώ να παίρνει ξυράφια για ακόνισμα επι πληρωμή αντί να στέλνονται έξω ή εδώ σε διάφορα τροχεία αναμφίβολης αποτελεσματικότητας.
Ίσως να κάνω λάθος και το ξυράφι όντως να κόβει. Δεν νομίζω όμως... Και όταν λέω να το δώσω για ακόνισμα σε κάποιον φίλο εδώ (να τονίσω ότι εγώ δεν έχω ιδέα από αυτές τις διαδικασίες και δεν ξέρω καλά αγγλικά) εννοώ με το αζημίωτο και επιμένω σ'αυτό γιατί το θεωρώ απολύτως (πιο απολύτως δεν γίνεται) επιτρεπτό και μέσα στη δεοντολογία της εδώ παρέας. Είχα κάνει και μια πρόταση λίγο πιο παλιά αν υπάρχουν φίλοι ή φίλος εδώ να παίρνει ξυράφια για ακόνισμα επι πληρωμή αντί να στέλνονται έξω ή εδώ σε διάφορα τροχεία αναμφίβολης αποτελεσματικότητας.
"Aut viam inveniam aut faciam "
- herco
- Δάσκαλος Ξυρίσματος
- 12
- Has thanked: 12159 times
- Been thanked: 12133 times
Δημητρη, αν μου επιτρεπεις, νομιζω οτι καπου εχεις μπερδευτει.
Τωρα, για το αν καποιος συμφορουμιτης θελει να ακονισει τα ξυραφια σου δεν ξερω. Φυσικα τα μελη μας που γνωριζουν απο ακονισμα εχουν βοηθησει παλιοτερα πολλους απο εμας - αλλα μην ξεχναμε οτι με 1-2 πετρες, πολυ youtube και αρκετες αποτυχιες εμαθαν και εκεινοι και δεν ειναι κατι που χρειαζεται πτυχιο, ουτε ειναι επαγγελματιες. Και ολοι τους εχουν δωσει παμπολες συμβουλες στα σχετικα threads.
Φιλικα τα γραφω ολα αυτα και χωρις καμια διαθεση αντιπαραθεσης.
Αυτο ισως βασιζεται στο αντιστοιχο "μαντηλι μεταξενιο πεφτει πανω σε κατανα" αλλα ειλικρινα σου μιλαω δεν ισχυει για τα ξυραφια που ξυριζομαστε.Να το έχεις με την πλάτη στο τραπέζι και την κόψη προς τα πάνω και να αφήνεις τρίχα που να πέφτει με το βάρος της πάνω στην κόψη και να κόβεται?
Το τεστ της τριχας, ειναι να μπορεις να ξυρισεις τις τριχες στον καρπο σου και να τις παιρνει το ξυραφι γλυκά και ανετα. Τα υπολοιπα ειναι υπερβολες με μια δοση μυθοπλασιας.Δεν περνάει το τεστ της τρίχας. Για να την κόψει πρέπει να την κρατάς και να την κατεβάσεις με ταχύτητα σε απόσταση 1 cm από την κόψη (με κίνδυνο να αφήσεις και κανα φιλετάκι από το δάκτυλο) και τότε τις πιο πολλές φορές την κόβει.
Τωρα, για το αν καποιος συμφορουμιτης θελει να ακονισει τα ξυραφια σου δεν ξερω. Φυσικα τα μελη μας που γνωριζουν απο ακονισμα εχουν βοηθησει παλιοτερα πολλους απο εμας - αλλα μην ξεχναμε οτι με 1-2 πετρες, πολυ youtube και αρκετες αποτυχιες εμαθαν και εκεινοι και δεν ειναι κατι που χρειαζεται πτυχιο, ουτε ειναι επαγγελματιες. Και ολοι τους εχουν δωσει παμπολες συμβουλες στα σχετικα threads.
Φιλικα τα γραφω ολα αυτα και χωρις καμια διαθεση αντιπαραθεσης.