Οικογένεια, τουρσί και καυτερά...

Άβαταρ μέλους
andreas
Διαχειριστής
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 7380
Εγγραφή: 20 Ιαν 2009, 15:49
15
Τοποθεσία: Nederlands
Has thanked: 11131 times
Been thanked: 10624 times
Ηλικία: 45
Επικοινωνία:

Προσεχώς συνταγή για τουρσί γεμιστές μελιτζάνες...
Έτσι για να τρέξουν λίγο τα σαλάκια!
ἐξ ὄνυχος τὸν λέοντα
Άβαταρ μέλους
dimitris
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
Δημοσιεύσεις: 4142
Εγγραφή: 08 Μάι 2012, 09:04
11
Τοποθεσία: Αθήνα
Has thanked: 149 times
Been thanked: 1807 times
Ηλικία: 47

Ανδρέα αναμένουμε!
Ερασιτέχνης σαπωνοποιός
Συχνές ερωτήσεις για το φόρουμ
Άβαταρ μέλους
andreas
Διαχειριστής
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 7380
Εγγραφή: 20 Ιαν 2009, 15:49
15
Τοποθεσία: Nederlands
Has thanked: 11131 times
Been thanked: 10624 times
Ηλικία: 45
Επικοινωνία:

Όπως υποσχέθηκα πριν αρκετό καιρό εδώ θα σας γράψω μερικές από τις συνταγές που έχω βρει/μάθει από διάφορα οικογενειακά τσιμπούσια.
Σήμερα θα σας γράψω για το πως να φτιάξετε τουρσί γεμιστής μελιτζάνας.
  • Χρόνος προετοιμασίας ~30 λεπτά
  • Χρόνος αναμονής για κατανάλωση - 7 ημέρες
Συστατικά και ποσότητες.

  • 2 1/2 κιλά μελιτζάνες (όχι φλάσκες)
  • 1/2 κιλά καρότο
  • 100 γραμμάρια καθαρισμένα σκόρδα
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 1 ματσάκι σέλινο
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
  • 100 γραμμάρια αλάτι
  • 2 λίτρα νερό
Αυτές οι ποσότητες είναι για 2 1/2 κιλά μελιτζάνες.
Εγώ έκανα την μισή ποσότητα μου βγήκαν 5 μελιτζάνες, με όλες τις ποσότητες στο μισό. Εκτός από τα ματσάκια σέλινου, μαϊντανού και άνηθου όπου τα άφησα στις ολόκληρες ποσότητες τους.

Βάζουμε στην φωτιά να βράσει 2 λίτρα νερό μαζί με τα 100 γραμμάρια αλάτι. Αυτό το νερό θα το χρησιμοποιήσουμε αργότερα.

Επίσης βράζουμε κανονικά αλατισμένο νερό με μέγεθος τόσο ώστε να χωρέσει τις μελιτζάνες μας.
Αφού πάρει βράση βάζουμε τις μελιτζάνες μας που το μόνο που τους έχουμε κάνει είναι να τις πλύνουμε και να αφαιρέσουμε το πράσινο κοτσάνι (αν έχει). Αφήστε τις μελιτζάνες να βράσουν για ~15 λεπτά (αφού ξεκινήσει να βράζει πάλι το νερό).
Αν οι μελιτζάνες έχουν ζαρώσει τις βγάζουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν αλλά και να σουρώσουν.
Εικόνα

Όσο κρυώνουν οι μελιτζάνες μπορούμε να προετοιμάσουμε την γέμιση.
Τρίβουμε στον τρίφτης της αρεσκείας μας (εγώ το έκανα στον χοντρό) το καρότο και τα σκόρδα.
Όλα αυτά τα ανακατεύουμε καλά καλά μαζί με το 1 κουταλάκι αλάτι και το μισό κουταλάκι πιπέρι.Εικόνα
Όταν κρυώσουν οι μελιτζάνες και μπορούμε να τις χειριστούμε με τα χέρια μας. Μπορούμε να αρχίσουμε να τις γεμίζουμε.
Κόβουμε τις μελιτζάνες οριζόντια λίγο πριν το τέλος (λίγο πριν το κοτσάνι δηλαδή) τις έτσι ώστε όταν την ανοίγετε να μην χωρίζουν σε 2 κομμάτια. Γεμίζουμε την μελιτζάνα με το μείγμα μας, η ποσότητα της γέμισης πρέπει να είναι περίπου μισό δάχτυλο σε πάχος. Αφού γεμίσουμε την μελιτζάνα την τυλίγουμε με κλωστή για να μην διαλυθεί και την βάζουμε στο σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε για το τουρσί.
Εικόνα
Αν περισσέψει η γέμιση απλά βάλτε την μέσα στο σκεύος (ή φάτε το αν σας αρέσει γευστικά :D).

Αφού τελειώσουμε με τις μελιτζάνες τις σκεπάζουμε με την πρασινάδα μας.

Εικόνα
Αν οι μελιτζάνες βγουν παραπάνω από μία στρώσεις θα πρέπει να μοιράσετε την πρασινάδα σας και να την κάνετε και αυτήν σε στρώσεις.
1 στρώση μελιτζάνα με 1 στρώση πρασινάδα και ούτω καθεξής.

Έχοντας τελειώσει με τις στρώσεις μας γεμίζουμε το σκεύος με τα 2 λίτρα βρασμένο αλατόνερο.
Βάζουμε ανάποδα 1 μεγάλο πιάτο για να πατικώσει τα συστατικά μας μέσα στο νερό και βάζουμε ένα βάρος ώστε να κρατήσει το πιάτο κάτω. Είναι πολύ σημαντικό τα συστατικά μας να είναι μέσα στο αλατόνερο!

Αφήνουμε τις μελιτζάνες σε ένα δωμάτια (θερμοκρασία δωματίου) για ~7 μέρες.
Αφού γίνουν οι μελιτζάνες τις μεταφέρουμε στο ψυγείο μαζί με όλα τους τα υγρά.
Για να τις φάτε απλά βγάζετε μία μελιτζάνα αφαιρείτε την κλωστή και απολαμβάνετε!

Καλή όρεξη!

Αυτή την μελιτζάνα την έκανε μία φορά από την θειά μου. Την ερωτεύτηκα και από τότε δυστυχώς δεν μπόρεσα να ξαναφάω γιατί δεν έτυχε.
Την βρήκα όμως και σήμερα την έφτιαξα. Ελπίζω να γίνει καλή.
Αν δεν βιάζεστε περιμένετε μέχρι την επόμενη Κυριακή για τα αποτελέσματα.

* Συγνώμη αλλά στην διαδικασία της γέμισης δεν μπόρεσα να βγάλω φωτογραφίες και μετά ξεχάστηκα εντελώς.

:hellas3 :helt
ἐξ ὄνυχος τὸν λέοντα
Άβαταρ μέλους
captain_hx
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
Δημοσιεύσεις: 3055
Εγγραφή: 08 Μάι 2015, 20:33
8
Τοποθεσία: Λεμεσός, Κύπρος
Has thanked: 16281 times
Been thanked: 16449 times
Ηλικία: 41
Επικοινωνία:

Μπράβο Αντρέα! Καλή απόλαυση!!
ΗΛΙΑΣ

Instagram

Εικόνα Εικόνα Εικόνα Εικόνα
Άβαταρ μέλους
andreas
Διαχειριστής
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 7380
Εγγραφή: 20 Ιαν 2009, 15:49
15
Τοποθεσία: Nederlands
Has thanked: 11131 times
Been thanked: 10624 times
Ηλικία: 45
Επικοινωνία:

Ηλία σε ευχαριστώ!

Ανυπομονώ να φάω, ελπίζω να είναι νόστιμες (όπως και τότε!), δεν θέλω να απογοητευθώ.
ἐξ ὄνυχος τὸν λέοντα
Άβαταρ μέλους
dimitris
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
Δημοσιεύσεις: 4142
Εγγραφή: 08 Μάι 2012, 09:04
11
Τοποθεσία: Αθήνα
Has thanked: 149 times
Been thanked: 1807 times
Ηλικία: 47

Αντρέα τουρσί χωρίς ξύδι; Δεν έχω φάει ποτέ μου, η γιαγιάδες μου πάντα έφτιαχναν με ξύδι και ελαιόλαδο από πάνω.
Ερασιτέχνης σαπωνοποιός
Συχνές ερωτήσεις για το φόρουμ
Άβαταρ μέλους
andreas
Διαχειριστής
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 7380
Εγγραφή: 20 Ιαν 2009, 15:49
15
Τοποθεσία: Nederlands
Has thanked: 11131 times
Been thanked: 10624 times
Ηλικία: 45
Επικοινωνία:

Το ξύδι πότε δεν μου άρεσε.
Η μυρωδιά του και η γεύση του είναι πολύ έντονη για μένα.
Γι αυτό και προτιμώ τα τουρσί που δεν έχουν ξύδι.
ἐξ ὄνυχος τὸν λέοντα
Άβαταρ μέλους
andreas
Διαχειριστής
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 7380
Εγγραφή: 20 Ιαν 2009, 15:49
15
Τοποθεσία: Nederlands
Has thanked: 11131 times
Been thanked: 10624 times
Ηλικία: 45
Επικοινωνία:

Δεν άντεξα την αναμονή και αφού είχα φάει τον γάιδαρο, αποφάσισα να μην φάω και την ουρά του...
Ανέβηκα στην καρέκλα και κατέβασα από το ντουλάπι της κουζίνας την κατσαρόλα που είχα βάλει τις μελιτζάνες.

Το εγχείρημα ήταν εν μέρη επιτυχές.
Οι μελιτζάνες τουρσοποιήθηκαν, αλλά παράβαλα αλάτι και έτσι δεν τρώγονται.
Θα κοιτάξω μπας και μπορούν να ξαλμυριστούν κάπως, αν και δεν το βλέπω.

Γευστικά, (εκτός από το ότι είναι αλμυρά) είναι μια χαρά και αρωματικά!

προτείνω να δοκιμάσετε να τα φτιάξετε, μπορείτε να βάλετε παραπάνω από τα αγαπημένα σας πράσινα μυρωδικά (άνηθο κτλ) ή λίγες καυτερές πιπεριές και να πειραματιστείτε με το αλάτι για να πετύχετε το τέλειο γευστικό αποτέλεσμα για εσάς.

Για όσους το δοκιμάσουν σας εύχομαι καλή επιτυχία!
ἐξ ὄνυχος τὸν λέοντα
Άβαταρ μέλους
Fotakas
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
Δημοσιεύσεις: 4045
Εγγραφή: 31 Αύγ 2011, 17:49
12
Τοποθεσία: Ηλιούπολη
Has thanked: 1362 times
Been thanked: 4911 times
Ηλικία: 41

Δοκιμάσε να τις βάλεις μερικές ημέρες στο νερό, αλλάζοντας το νερό καθημερινά. Συνήθως, έτσι ξαλμυρίζονται τα παστά.

Πειραματίσου με μια μελιτζάνα και αν πετύχει, κάνεις και τις υπόλοιπες.
Όσο κι αν κανείς προσέχει, όσο κι αν το κυνηγά
Πάντα πάντα θα 'ναι αργά, δεύτερη ζωή δεν έχει.

(Ο.Ε.)
Άβαταρ μέλους
andreas
Διαχειριστής
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 7380
Εγγραφή: 20 Ιαν 2009, 15:49
15
Τοποθεσία: Nederlands
Has thanked: 11131 times
Been thanked: 10624 times
Ηλικία: 45
Επικοινωνία:

Αυτό θα κάνω Φώτη.
Απλά αν δεν σου κάτσει από την αρχή κάπως ξενερώνεις...
ἐξ ὄνυχος τὸν λέοντα
Απάντηση

Επιστροφή στο “Διάφορα Χόμπι”