Οι πένες μου - τα μελάνια μου

Απάντηση
NavalArchitect

Visconti Homo Sapiens:
Άβαταρ μέλους
newinhere
Γυμνάσιο
Γυμνάσιο
11
Has thanked: 62 times
Been thanked: 180 times

Σ'ευχαριστώ Ιάσονα! Υπάρχει κάποιος rule of thumb για να καταλαβαίνω τι μελάνι μπορεί να ταιριάξει ή όχι;
Επίσης πως μπορώ να ξέρω αν είναι μελάνι που χρειάζεται blotting paper ή όχι;
Νομίζω έχω S.A.D.
“I have come here to chew bubblegum and kick ass…and I’m all out of bubblegum.”
Μην κοιτάς το τι· αλλά το γιατί!
Άβαταρ μέλους
Iasonas
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
12
Has thanked: 830 times
Been thanked: 2604 times

Κυριως αν δεν θες παρατραγουδα να αποφευγεις τα iron gall, τα pigmented και τα μελανια καλλιγραφιας για dip pens.

Απο 'κει και υστερα προσεξε και μερικα μελανια της Noodler's που ειναι λιγο περιεργα. Παντα πριν αγορασεις μελανι δες κριτικες στο FPN (Fountain Pen Network).

Καθε μελανι αναλογως την συσταση του αλλα και την πενα στην οποια χρησιμοποιειται εχει διαφορετικους χρονους στεγνωματος. Μην φανταστεις οτι θα κανει και 3 ωρες να στεγνωσει, σε φυσιολογικες συνθηκες κανα λεπτο το πολυ οποτε αν πραγματικα δεν βιαζεσαι δεν βρισκω λογο να χρησιμοποοησεις blotting paper. Εκει ομως που πραγματικα χρειαζεται ειναι οταν γραφεις σε γυαλιστερο χαρτι.
Το Ιασονας με Ο
Άβαταρ μέλους
Harry
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
12
Has thanked: 5738 times
Been thanked: 6984 times

Ωραίες οι πένες σου Κωνσταντίνε! Μια Visconti ειναι στο wish list μου. Είχα δοκιμάσει την Van Gogh και γράφει πολυ γλυκά. Πληροφορίες λένε ότι τα nib της Visconti φτιάχνονται από την Pelikan...
Χάρης
Άβαταρ μέλους
Iasonas
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
12

Πραγματικα οι Visconti για μενα γτιαχνει τις πιο ομορφες πενες.

Ειχα μια Rembrandt, τρομερη πενα! Το θεμα ειναι οτι πανω στην βδομαδα που εβγαλε προβλημα στο καπακι, παω να την ανοιξω μια μερα και μου μενει πανω στη μυτη το inner cap μαζι με τον μαγνητη. Την πηγα στον Ευαγγελιδη και μου την αλλαξε.
Η καινουργια μετα απο καιρο ειχα οτι ειχε κανει και αυτη ενα crack στο inner cap. Μολις το ειδα την εβαλα κατευθειαν για ανταλλαγη. Τελικα την αναταλλαξα με μια Lamy 2000 left oblique ενος Καναδου (αριστη πενα αλλα το nib πολυ χοντρο).
Το Ιασονας με Ο
Άβαταρ μέλους
Harry
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
12

Ζημιάρες δηλαδή, όπως τα παλιά Ιταλικά αυτοκίνητα.
Χάρης
Άβαταρ μέλους
Iasonas
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
12

Τουλαχιστον αυτη ηταν η δικη μου εμπειρια.
Το Ιασονας με Ο
Άβαταρ μέλους
Arisk
Λύκειο
Λύκειο
15
Has thanked: 1273 times
Been thanked: 790 times

Γιατί την άφησες την Visconti Κωνσταντίνε? Και που την είδες?
Εγώ σε λίγες ημέρες θα την παραγγείλωσε XF και bronze και γιαυτό έχω σκοπό να βγάλω πράγματα προς πώληση για να συμπληρώσω χρήματα. Κάποια απο αυτα θα είναι διαμαντάκια ή και διαμαντάρες γι'αυτό τον νου σας...
Άρης
NavalArchitect

Άρη,

Τη Visconti την άφησα γιατί (α) δεν ήταν ουσιαστικά απαραίτητη, και (β) γιατί είπα στον εαυτό μου πως αφού τώρα σκέπτομαι να πάρω κι άλλη, τότε γιατί να μην δοκιμάσω άλλες 2-3 στα ίδια χρήματα έτσι ώστε τουλάχιστον να είμαι σίγουρος πως διάλεξα το πιό κατάλληλο εργαλείο.

Η τελευταία ενημέρωση έχει ως εξής: Άφησα τη Visconti, αλλά μ'έτρωγε το όλο θέμα. Είχε βιδωτό + στριφτό κούμπωμα για το κλείδωμα του cap της, το υλικό (λάβα) ήταν πολύ ωραίο και εξεζητημένο, και βέβαια είχε και τα δώρα (δερμάτινη θήκη και travel accessories).

Ήταν Σάββατο βράδυ (τα μαγαζιά εδώ είναι ανοικτά ως τις 9 ή 10μμ Δευτέρα ως και Κυριακή), γύρισα σπίτι, κι έκατσα να βάλω μελάνι στην 'φθηνή' Pilot Heritage Custom 912 που είχα πάρει (αυτήν με το ωραίο Falcon nib). Την επόμενη μέρα πέταγα για Ελλάδα.

Βάζω το Alfred Hitchcock της MB κι ανακαλύπτω πως το Falcon nib κάνει διακοπές στη γραφή. Το nib είναι τέτοιο που 'ανοίγει' πολύ εύκολα με κατακόρυφη πίεση, η ροή πάντως εξακολουθούσε να είναι ακανόνιστη ό,τι κι αν έκανα, όσο κι αν προσπάθησα.

Ξύπνησα την επόμενη μέρα (Κυριακή) και πήγα στο μαγαζί. Γυρίζει η κυρία και μου λέει, αφ'ότου είδε τί γίνεται, "...έχουμε άλλους δύο πελάτες που είχαν ακριβώς το ίδιο με το ίδιο ακριβώς nib... ...υπάρχει θέμα..."

Α, ευχαριστώ που μου το είπατε αφ'ότου αγόρασα την πένα... Tέλος πάντων, μου έβγαλαν το προβληματικό nib και διάλεξα ένα άλλο από τη σειρά Custom Heritage της Pilot, το οποίο ήταν το "WA" nib. Το εν λόγω nib είναι soft medium αλλά εμπρός (στο tip του nib) υψώνεται δίνοντας την εικόνα καλλιγραφικής πένας. Γράφει πολύ όμορφα.

Μιας και ήμουν εκεί, τους ζήτησα να βγάλουν πάλι τη μεγάλη Visconti ώστε να την ξαναδοκιμάσω. Το nib της μου είχε φανεί τύπου και αίσθησης nib Montblanc 149 την προηγούμενη μέρα, λίγο σκληρό, λίγο dry, αν και μου είπαν ότι τα nibs της Visconti θεωρούνται μαλακά. Ζητώ να μου φέρουν και μία Pelikan M1000, μιας και η "F" Μ1005 Demonstrator που έχω αναδυκνείεται πλέον ξεκάθαρα στο πιό ωραίο γραφικό εργαλείο που έχω.

Δεν είχαν Μ1000 πράσινη, μόνο μαύρη. Ανάμεσα σε "EF" και "Μ" διαλέγω να δοκιμάσω την Σουβεράν με το "EF" nib. Ιαπωνέζικες (Sailor, Nakaya, Platinum, Pilot) δεν ήθελα πάλι, οπότε δεν ζήτησα άλλη για δοκιμή. Είχαν και μία Ιταλική μάρκα, την Osma, Osmi, δεν θυμάμαι, μου την πρότειναν, αλλά δεν ήθελα να μπλεχτώ.

Πρώτη διαφορά μεταξύ Visconti και Pelikan, το μέγεθος. Η Σουβεράν πιό μεγάλη, και απίθανη (για μένα) στο χέρι. Αυτή η πένα με έχει κερδίσει σε όλα. Η Visconti ελκυστική με το υλικό από λάβα, με το πρωτότυπο κούμπωμα, αλλά το nib της πάλι λίγο dry. Ήμουν προκατειλημμένος με την εμπειρία που είχα από την Demonstrator, και υποσυνείδητα έψαχνα για ένα δεύτερο εργαλείο που να είναι σαν το πρώτο. Τα δώρα που έδιναν με τη Visconti ήταν δώρα (ήταν πολύ ωραίο κιτ με δερμάτινο κουτί), εγώ πήγα να αγοράσω πένα κι όχι πένα παρέα με 3 άλλα πράγματα (πολύ ποιοτικά όμως, η θήκη για 2 πένες είχε 100 Ευρώ), το nib της Visconti ένιωθε ακόμη dry, οπότε αγόρασα την Σουβεράν.

Το λάθος που έκανα ήταν ότι έπρεπε να πάρω την Μ1000 σε "Μ" nib κι όχι στο "ΕF". Δεν είναι λεπτό ή dry το "EF" αλλά είναι αρκετά πιό scratchy από το "F". Κι εκεί έφαγα κόλλημα, ώσπου πήγα πίσω την πένα εχθές και την έστειλαν στην Pelikan εδώ όπου και θα μου βάλουν καινούργιο "F" ή "M" nib χωρίς χρέωση.

Συνεχίζω με άλλο post.

Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Harry
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
12

Κωνσταντίνε, η άλλη ιταλική πένα που σου πρότειναν πρεπει να ηλταν η Omas. Από τις παλαιότερες εταιρείες του είδους. Κάποτε την θεωρούσαν την πένα των γιατρών και έβγαζε μοντέλα με ενσωματωμένο ... θερμόμετρο!
Χάρης
Απάντηση

Επιστροφή στο “Είδη γραφείου”