Δεν λέω, καταπληκτικό σε εμφάνιση το Midori, αλλά δεν μπορούσα να συμβιβαστώ με την ιδέα ότι πρέπει να παραγγέλνω χαρτί από την Ιαπωνία. Επιπλέον ήθελα κάτι με λίγο μεγαλύτερο πλάτος.
Κάποια στιγμή, είδα αυτό το βίντεο και συνειδητοποίησα ότι δεν είναι τόσο δύσκολο. Τελικώς το επιχείρησα και είμαι αρκετά ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα που πέτυχα.
Δεν θα μπω σε ιδιαίτερες λεπτομέρειες κατασκευής γιατί το βίντεο και η σχετική ιστοσελίδα του είναι πολύ αναλυτική.
Η αγορά του δέρματος έγινε από κατάστημα στη Μιαούλη στο Μοναστηράκι.
Αγόρασα δύο ποιότητες, κατάλληλα για περίπου 4 σημειωματάρια μεγέθους περίπου Α5. Το καθαρό μέγεθος των σελίδων είναι 13χ21. Το χαρτί που χρησιμοποιήσα ήταν Fabriano 120gr. Δυστυχώς η μία μου επιλογή δεν ήταν και τόσο καλή καθώς το δέρμα ήταν αρκετά σκληρό.
Παράλληλα αγόρασα ένα περιστροφικό κοπίδι (για την κοπή των χαρτιών), κυρωμένα λάστιχα, εργαλείο για άνοιγμα τρυπών σε δέρμα καθώς και ανάγλυφα μεταλλικά γράμματα. Το κόστος, όπως ήταν αναμενόμενο, ξεπέρασε αυτό της αγοράς ενός Midori. Όσο και αν φαίνεται περίεργο, αυτό που με δυσκόλεψε περισσότερο ήταν η δημιουργία των εσωτερικών σημειωματάριων και συγκεκριμένα η κοπή των πλαϊνών και η σαράφη τους (για την οποία έκανα πατέντα … με γόμα για την αποφυγή αγοράς ακριβότερου εξοπλισμού).
Για να μην ξεχνιόμαστε, το σχόλιο της συζύγου (που, για να λέμε του στραβού το δίκιο, τη ζάλισα χτυπώντας το σφυρί τη νύκτα) ήταν ότι θυμίζει θήκη βιβλιαρίου υγείας συνταξιούχου.
Σε όσους το επιχειρήσουν, καλή διασκέδαση!
Η κατασκευή των σημειωματαρίων με δυσκόλεψε αρκετά. Κάθε φύλλο διπλόθηκε στη μέση ξεχωριστά.

Αντιθέτως, η κοπή του δέρματος, το τρύπημα και το πέρασμα του δεσίματος ήταν εύκολο

Αρχικώς έκανα λάθος εκτίμηση του πλάτους του σημειωματάριου (υποεκτιμώντας τη διάσταση της «πλάτης» του δέρματος. Έτσι και αλλιώς, λόγω δεσίματος, το σημειωματάριο χρειάζεται κόψιμο προκειμένου να είναι ίσιο στο πλάι.

Το τελικό αποτέλεσμα μου αρέσει!