Ξαναπιάνοντας τα Άπαντα του Nietzsche:
Φρίντριχ Νίτσε - Η γέννηση της τραγωδίας
Πρόκειται για έναν φιλόσοφο ο οποίος από τη στιγμή που βρέθηκε κλινήρης (1888) έως και σήμερα παρεμηνεύεται σκοπίμως ή μη. Από την αδερφή του, η οποία άλλαζε τα γραπτά του εκμεταλλευόμενη την κατάστασή του έως τον καθένα που κυκλοφορεί με ένα T-shirt με ένα απόφθεγμά του.
Στο παρόν βιβλίο, το οποίο απετέλεσε και και την διδακτορική του διατριβή, ο 24χρονος τότε Νίτσε σκιαγραφεί το γενεαλογικό δένδρο της αττικής τραγωδίας. Το διονυσιακό στοιχείο, το χορό, το ντελίριο, διαδέχεται η εποχή του απολλώνειου όπου σηματοδοτεί τη διαύγεια, τη μορφή, τη φαινομενικότητα (γλυπτική, μορφές στα αετώματα, έπη).
Όταν αυτά τον 5ο αιώνα π.Χ. συνυπάρχουν αντιθετικά γεννιέται η τραγωδία. Ο χορός συνοδεύεται πια από μια υπόθεση και διαλόγους. Το διονυσιακό συγκεράννυται με το απολλώνειο μέχρι τη στιγμή της εμφάνισης του Σωκράτη.
Με τον τελευταίο και τον Ευριππίδη η τραγωδία πεθαίνει και η έμπνευση αντικαθίσταται από την έλλογη κριτική.
Το σωκρατικό ιδεώδες, αυτό του ορθολογισμού, διαρκεί πάνω από 20 αιώνες και ο νεαρός τότε Νίτσε βλέπει την ελπίδα στη μορφή του φίλου του, Βαγκνερ, από τον οποίον απογοητεύεται και σταματά κάθε επαφή.
Το πρόταγμά του για την αναβίωση του τραγικού πνεύματος βλέπει να καταρρέει μέσα σε έναν επιδερμικό ρομαντισμό των Γερμανών.
Αργότερα, ο ώριμος πια Νίτσε έχει αντικαταστήσει τους στιγματισμούς "διονυσιακό, απολλώνιο, σωκρατικό" για την περιοδολόγηση της Ιστορίας.
Πίσω από αυτόν βρίσκεται ο Ηράκλειτος και άλλοι προσωκρατικοί. Η ροή της ζωής, αυτό το ιλιγγιώδες "γίγνεσθαι" μας κάνει συνεχώς να βλέπουμε τα όριά μας, τις αντιφάσεις, τον πόνο που γεννά η ζωή:
Το Είναι επομένως συνιστά οδύνη για αυτόύς τους λόγους και οι Έλληνες δόμησαν τις ψευδαισθήσεις της τέχνης: Να ξεχνούν τον πόνο της ύπαρξης, να ξεγελιούνται για λίγο, όπως οφείλει να κάνει ο άνθρωπος χάρη σε αυτές, να μετατρέπεται σε καλλιτέχνης.
Ο άνθρωπος στο συγκεκριμένο έργο υιοθετεί μία από τις καλλιτεχνικές ενορμήσεις της φύσης που αναφέρθηκαν για να μπορέσει να επιβιώσει.