Ιστορικά Μυθιστορήματα

Άβαταρ μέλους
Harry
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
Δημοσιεύσεις: 4711
Εγγραφή: 14 Σεπ 2012, 20:30
11
Τοποθεσία: Αθήνα
Has thanked: 5732 times
Been thanked: 6979 times
Ηλικία: 49

Ανοίγω αυτό το thread για να ανταλλάξουμε απόψεις σχετικά με έναν, προσωπικά ιδιαίτερα αγαπημένο, είδος λογοτεχνίας, το ιστορικό μυθιστόρημα.

Αν και πάντα είχα ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο είδος, έχοντας διαβάσει όλα βιβλία του Κυριαζή για το Βυζάντιο και άλλων συγγραφέων (Μικα Βαλταρι, Μάρω Δούκα κλπ.) το τελευταίο διάστημα έχω αποκτήσει ένα πάθος για τα “mainstream” Αγγλικά ιστορικά μυθιστορήματα.
Δεν ξέρω αν ευθύνεται η οικονομική κρίση, αλλά τα συγκεκριμένα ευκολοδιάβαστα (ακόμα και στα Αγγλικά) βιβλία, με κάνουν να ξεχνιέμαι από τα προβλήματα και να χαλαρώνω.

Αγαπημένος συγγραφέας μου είναι ο Patrick O Brian, με τις ναυτικές ιστορίες την εποχή των Ναπολεόντειων πολέμων των Aubrey –Maturin.
Μερικά από τα βιβλία είναι μεταφρασμένα και στα Ελληνικά (εκδόσεις Ψυχογιός) αν και η πρωτότυπη γλώσσα δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη και σε βάζει περισσότερο στην σωστή ατμόσφαιρα της εποχής.
Η προ πενταετίας ταινία “Master and Commander” έχει βασισθεί στην σειρά των βιβλίων του Patrick O Brian, αλλά παρόλο που ήταν καλή παραγωγή, απέχει πολύ από τα βιβλία.

Σε αντίστοιχο πνεύμα είναι και ο, λίγο παλαιότερος, CS Forester, με τις περιπέτειες ναυτικές περιπέτειες της ιδίας περιόδου του Horatio Hornblower.
Δεν νομίζω ότι υπάρχουν Ελληνικές μεταφράσεις. Πριν από κάποια χρόνια είχαν γυριστεί στην Αγγλία μία αρκετή καλή σειρά από τηλεταινίες βασισμένες στα βιβλία.

Και οι δύο συγγραφείς έχουν αντλήσει μέρος της έμπνευσής τους από τη ζωή του Thomas Cochrane, Άγγλου Αξιωματικού του Βασιλικού Ναυτικού, ο οποίος μάλιστα ανέλαβε να οργανώσει και το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό κατά τα πρώτα έτη της ανεξαρτησίας του Ελληνικού Κράτους.

Ακόμα πιο ευκολοδιάβαστα, αλλά εξίσου ενδιαφέροντα βιβλία είναι του Bernard Cornwell. Χαρακτηριστικό των βιβλίων του είναι να σε ταυτίζει με έναν κεντρικό ήρωα, «αγωνιστή», συνήθως αντισυμβατικό, που συνεχώς μάχεται για να επιβιώσει. Ο Cornwell έγινε διάσημος για τη σειρά βιβλίων Richard Sharpe, με θέμα πάλι τους Ναπολεόντειους Πολέμους και κυρίως την επιχείρηση του Wellington στην Ιβηρική. Λογοτεχνικά, δεν νομίζω ότι συγκρίνονται με του Patrick O Brian, αλλά είναι ότι πρέπει βιβλία για χαλάρωμα, στην παραλία, ή στον καναπέ μετά τη δουλεία. Δεν νομίζω ότι υπάρχει Ελληνική μετάφραση, αλλά τα Αγγλικά τους είναι ιδιαίτερα εύκολα.
Πριν από καμία δεκαετία είχαν γυριστεί Αγγλικές Τηλεταινίες βασισμένες στα Βιβλία. Προσωπικά, λόγω ότι είμαι fun του είδους μου άρεσαν, αλλά ως παραγωγή ήταν μέτριες και σίγουρα χειρότερες του Hornblower.
Ο Bernard Cornwell έχει επίσης γράψει 4 καλά βιβλία για τον εκατονταετή πόλεμο, που έχουν μεταφρασθεί στα Ελληνικά.
Η τελευταία του σειρά βιβλίων “The Saxons stories” αφορά την περίοδο των επιδρομών των Vikings στην Αγγλία. Διάβασα τα πέντε πρώτα το καλοκαίρι και πραγματικά τα ευχαριστήθηκα! Νομίζω ότι τα κάποια έχουν μεταφραστεί στα Ελληνικά.

Περιμένω σχόλια και άλλες προτάσεις σας για βιβλία!

(Με «τόσο Αγγλία», είναι να μην χτυπήσω τώρα τα σαπούνια και Aftershave Dr Harris Marlborough που έχω βάλει στο μάτι;)
Χάρης
Άβαταρ μέλους
coccolino
Γυμνάσιο
Γυμνάσιο
Δημοσιεύσεις: 1023
Εγγραφή: 22 Ιαν 2012, 21:56
12
Τοποθεσία: Athens - London - Edinburgh
Has thanked: 246 times
Been thanked: 205 times
Ηλικία: 55

Μπράβο Harry, προσωπικά να αναφέρω ότι προτιμώ να μην αγοράζω τις μεταφράσεις γιατί "χάνουν" πολύ ρε παιδιά και είναι κρίμα :confused
Γιώργος

Dovo Best Quality 5/8", Frederick Reynolds 6/8", Frederick Reynolds 13/16", Merkur 15C, Vintage Gillette Eldorado Gold Tech '56
Άβαταρ μέλους
Πάνος
Λύκειο
Λύκειο
Δημοσιεύσεις: 1898
Εγγραφή: 24 Ιαν 2012, 09:43
12
Τοποθεσία: Κέρκυρα
Has thanked: 157 times
Been thanked: 425 times

Ωραίο θέμα.

Είναι ένα είδος που και μένα μου αρέσει πολύ.

Πέρα από το καταπληκτικό " Οι Πύλες της φωτιάς " του Steven Pressfiled, εξαιρετικά είναι και τα βιβλία του Valerio - Massimo Manfredi,

Έχω διαβάσει τα Χίμαιρα ,Η τελευταία λεγεώνα ,Ο χρησμός ,Ο τύρρανος των Συρακουσών και τον πύργο της μοναξιάς.

Εξαιρετικός λόγος και γλαφυρή περιγραφή που σε μεταφέρει πίσω στο χρόνο !
Ταπεινοφροσύνη είναι η ντροπή που νοιώθεις όταν λες στους άλλους πόσο υπέροχος είσαι.
Άβαταρ μέλους
Antonis
Διαχειριστής
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 10546
Εγγραφή: 15 Δεκ 2011, 20:57
12
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Has thanked: 26269 times
Been thanked: 25719 times

Χάρη αν σε ενδιαφέρει, ένα πολύ καλό blog έχει φτιάξει και ο Απόστολος εδώ με κριτικές βιβλίων διαφόρων κατηγοριών και συγγραφέων.
Άβαταρ μέλους
ch2700
Λύκειο
Λύκειο
Δημοσιεύσεις: 1735
Εγγραφή: 28 Μάι 2012, 11:24
11
Has thanked: 672 times
Been thanked: 1639 times

Εγω Χαρη αρχισα να διαβαζω στα 35 μου. Η νεωτερη ιστορια της Ελλαδος ειναι αυτη που με ενδιαφερει απο το κεφαλαιο ιστορια και απο τα πρωτα μου βιβλια ηταν του Παπαχελα " ο βιασμος της Ελληνικης Δημοκρατιας " αλλα και του Χαριτοπουλου το διτομο για τον Βελουχιωτη. Ιδιαιτερα το δευτερο ειναι εξαιρετικο βιβλιο και μας δειχνει πολλα για την φαρα μας. Αργοτερα περασα πολυ γρηγορα απο τα δημοφιλη Dan Brown μεχρι που διαβασα ενα στα αγγλικα και απο τοτε τον εβγαλα απο το μυαλο μου. Ολη την δουλεια την κανει ο μεταφραστης. Το πρωτοτυπο ειναι σαν εκθεση δεκαχρονου παιδιου. Εχοντας λοιπον την αναγκη για κατι αλλο επεσα με τα μουτρα στον Μεγαλο Gabreil Garcia Marces και εκει εμεινα με λιγες παραλλαγες σε αλλους νοτιοαμερικανους συγραφεις των οποιων την γραφη λατρευω. Επειδη καποτε ο Μαρκες τελειωνει δυστυχως εχω και μια μικρη εως μεγαλη αδυναμια στον Yalom. Για να λαφρυνουμε και λιγο μου αρεσει ο Πετρος Μαρκαρης τον θεωρω πολυ καλο στο ιδος του και τελευταια διαβασα ολα ττου αστυνομου Μπεκα που ειχε προσφορα η εφημεριδα.

Τωρα το ιστορικο μυθυστοριμα δεν εχω πολυ ασχοληθει περα απο τις Πυλες Της Φωτιας αλλα δεν ειναι το ειδος μου. Κυριως οταν το θεμα τους ειναι πολεμοι που εχουμε χασει.

Τελος εαν θα μπορουσα να κανω μια προταση ειναι να διαβασει οποιος μπορει και θελει εαν δεν το εχετε ηδη κανει το "ακου ανθρωπακο" του Βιλχεμ Ραιχ. Παλιο αλλα απιστευτα διαχρονικο.
Nikos
Robert Williams 8/8, Robert Williams "Purist",Koyei 13/16, C.Mayers & Son 13/16, Friodur 5/8, T.R.Cadman "Bengall", Dubl duck "Special No 1" 6/8, Kropp 13/16, Dovo Best Quality 5/8
Άβαταρ μέλους
Harry
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
Δημοσιεύσεις: 4711
Εγγραφή: 14 Σεπ 2012, 20:30
11
Τοποθεσία: Αθήνα
Has thanked: 5732 times
Been thanked: 6979 times
Ηλικία: 49

Οι Πύλες της φωτιάς του Steven Pressfiled, είναι πολύ καλό βιβλίο, αλλά λίγο με χάλασε η μετάφραση. Οι διάλογοι μερικές φορές ήταν πολύ «αμερικάνικοι» και χάλαγαν την ιδέα που έχουμε για τον πνεύμα της κλασσικής περιόδου.

Από Manfredi, έχω διαβάσει τη Τελευταία Λεγεώνα και μου άρεσε πολύ. Επίσης προ δύο ετών γυρίστηκε μία ταινία βασισμένη στο βιβλίο (Αγγλική Παραγωγή) σχετικά μέτρια (φυσικά την είδα, ως fun του είδους).

Το ιστορικό μυθιστόρημα, προφανώς δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη γνώση που αποκτά κανείς διαβάζοντας πραγματική ιστορία, αλλά, ένα καλό βιβλίο, εκτός ότι είναι διασκεδαστικό, σου δημιουργεί παραστάσεις σε σχέση με την καθημερινότητα της ζωής την εποχή εκείνη.

Το blog του Απόστολου, το έχω δει, το παρακολουθώ και είναι πάρα πολύ καλό!
Χάρης
NavalArchitect

coccolino έγραψε:Μπράβο Harry, προσωπικά να αναφέρω ότι προτιμώ να μην αγοράζω τις μεταφράσεις γιατί "χάνουν" πολύ ρε παιδιά και είναι κρίμα :confused
Πώς συμβαίνει και συμφωνώ μ'αυτόν τον άνθρωπο ρε παιδί μου μερικές φορές, δεν μπορώ να το καταλάβω...

Ε, +1 λοιπόν!!!

(Δυστυχώς αγόρασα και διάβασα την 'επίσημη' βιογραφία του Steve Jobs από το Ελληνικό κείμενο, και ψιλοαπογοητεύθηκα... ποτέ λοιπόν ξανά από μετάφραση, σε Αγγλικά κείμενα/βιβλία φυσικά μόνο.)
Άβαταρ μέλους
Πάνος
Λύκειο
Λύκειο
Δημοσιεύσεις: 1898
Εγγραφή: 24 Ιαν 2012, 09:43
12
Τοποθεσία: Κέρκυρα
Has thanked: 157 times
Been thanked: 425 times

Σίγουρα η μετάφραση είναι πολύ σημαντική.

Η Αγγλική γλώσσα όμως δεν έχει τον πλούτο της δικής μας ,οπότε όλη η δουλειά έγκειται στον μεταφραστή.
Αν είναι καλός , μπορεί να αποδώσει καλά το κείμενο η και να το κάνει ακόμη ωραιότερο από ότι είναι στην πραγματικότητα.

Τα δύσκολα είναι στην αντίθετη περίπτωση.
Για διαβάστε Ελύτη στα αγγλικά......
Καμιά μαγεία , καμιά ομορφιά του λόγου , παρά επιτηδευμένες και "δαντελωτές " εκφράσεις .
Ταπεινοφροσύνη είναι η ντροπή που νοιώθεις όταν λες στους άλλους πόσο υπέροχος είσαι.
Άβαταρ μέλους
coccolino
Γυμνάσιο
Γυμνάσιο
Δημοσιεύσεις: 1023
Εγγραφή: 22 Ιαν 2012, 21:56
12
Τοποθεσία: Athens - London - Edinburgh
Has thanked: 246 times
Been thanked: 205 times
Ηλικία: 55

Γειά σου ρε Κωνσταντίνε!!! :)
Γιώργος

Dovo Best Quality 5/8", Frederick Reynolds 6/8", Frederick Reynolds 13/16", Merkur 15C, Vintage Gillette Eldorado Gold Tech '56
Άβαταρ μέλους
Apostolos
Δάσκαλος Ξυρίσματος
Δάσκαλος Ξυρίσματος
Δημοσιεύσεις: 6359
Εγγραφή: 22 Ιαν 2009, 14:06
15
Has thanked: 1394 times
Been thanked: 652 times
Επικοινωνία:

To ιστορικό μυθιστόρημα είναι ιδιαίτερο είδος, πολύ καλό αλλά δυστυχώς δεν έχω ασχοληθεί σχεδόν καθόλου.

Για το θέμα των μεταφράσεων συμφωνώ ότι είναι καλύτερο τα βιβλία να διαβάζονται στην γλώσσα που γράφτηκαν(η οποία προσοχή δεν είναι πάντα τα Αγγλικά) αλλά αυτό προϋποθέτει μια γνώση της γλώσσας σε επίπεδο "μητρικής" και όχι απλά καλή.
Νow Τhat Υou Αre Α Μan, Shave Like One.
or
Grow A Beard
(growing a beard doesn't mean you have to be ungroomed)
Απάντηση

Επιστροφή στο “Βιβλίο”