Στροπαρισμα Ναι αλλα πως ?

Άβαταρ μέλους
hero
Γυμνάσιο
Γυμνάσιο
Δημοσιεύσεις: 1121
Εγγραφή: 24 Οκτ 2010, 08:34
13
Has thanked: 73 times
Been thanked: 249 times
Ηλικία: 60

Επειδη ετυχε και ειχα μια συζητηση με καποιο πολυ εμπειρο μελος του φορουμ ,και μαλον καταληξαμε στο συμπερασμα οτι πολλοι συνφουρητες εχουν προβλημα να ξυριστουν καλα με ξυραφια που θεωρητικα ειναι ετοιμα νομιζω οτι πρεπει να ειμαστε σιγουροι οτι στροπαρουμε σωστα πριν αρχισουμε να ακονιζουμε και να περναμε παστες . Εαν ακουσουμε γνωμες εμπειρων χρηστων θα καταλαβουμε οτι ενα σωστο απο πλευρας
μεταλλου και σωστα ακονισμενο μπορει να βγαλει παρα πολλα ξυρισματα περιπου 80 και ισως περισσοτερα.
Ας αναλογιστει ο καθε ενας απο μας εχω καλο μαχαιρι γιατι ομως μετα απο 2-3 ξυρισματα κατι δεν παει καλα φταει ο πωλητης θα ειναι η πρωτη σκεψη .Αντε ξεκιναμε παστες πετρες κλπ . το στελνουμε σε φιλους που εχουν καλυτερες πετρες και περισσοτερη εμπειρια ομως παλι σε 2-3 ξυρισματα κατι δεν παει καλα.Εαν
βαλουμε την λογικη κατω θα δουμε οτι ο πωλητης εκανε κακο ακονισμα , εγω το ιδιο, ο φιλος το ιδιο τοτε
ας ερθει στο νου μας ο Αινστιν που ειπε οτι ειναι ανοητο να κανεις το ιδιο πειραμα ξανα και ξανα με τις ιδιες
παραματρους περιμενοντας να παρεις διαφορετικο αποτελεσμα.
Περιμενω να ακουσω και να συζητησουμε τις αποψεις σας .
Παντα φιλικα Νικος
Νίκος
"Αδύνατο να μάθεις τα φρονήματα, τη σκέψη, την ψυχή του κάθε ανθρώπου προτού πάρει στα χέρια του εξουσία." Σοφοκλης
Άβαταρ μέλους
y.v
Δημοτικό
Δημοτικό
Δημοσιεύσεις: 541
Εγγραφή: 13 Νοέμ 2011, 11:57
12
Τοποθεσία: Αθήνα
Has thanked: 927 times
Been thanked: 1832 times
Ηλικία: 66

Συμφωνώ Νίκο!
Μιλάμε για κακό στροπάρισμα!
Υπάρχουν κατα την γνώμη μου δύο περιπτωσεις κακού στροπαρίσματος.
Η πρώτη ειναι αυτή που απο κακή τεχνική καταστρεφεται ο αιθέρας στο μαχαίρι.
Υπάρχει όμως και η δεύτερη, που απο φόβο της ζημιας στο μαχαίρι ή στο λουρι, παρ ότι κάποιος νομίζει ότι στροπάρει, στην πραγματικότητα δεν γίνεται σχεδόν καθόλου επιτυχές στροπάρισμα και επομένως δε ισιώνει ο αιθέρας με αποτελεσμα σταδιακά όλο και χειρότερο ξύρισμα!
Γιάννης B.
Άβαταρ μέλους
hero
Γυμνάσιο
Γυμνάσιο
Δημοσιεύσεις: 1121
Εγγραφή: 24 Οκτ 2010, 08:34
13
Has thanked: 73 times
Been thanked: 249 times
Ηλικία: 60

Εκεινο που εχω διαπιστωσει εγω ειναι οτι μαχαιρι θα πρεπει να κινηθει με την ιδια κατευθυνση οπως και στο ακονισμα , οσο φαρδυ και αν ειναι το λουρι το στροπαρισμα πρεπει να γινεται ξεκινωντας απο την ακρη του μαχαιριου στο σημειο προς την λαβη και τελειωνουμε στην αλλη ακρη του λουριου με την μυτη του μαχαιριου .
Η ταχυτητα και η πιεση ειναι μια αλλη παραμετρος , χρειαζονται και τα δυο οχι σε υπερθετικο βαθμο αλλα σιγουρα σε εντονο βαθμο . Προσοχη στην πιεση δεν θα πρεπει να εμποδιζει την ταχυτητα να ειναι συνεχομενη και ελεγχομενη καθ ολο το μηκος του λουριου λαμβανοντας υπ οψιν την καμπυλη στο μεσον του λουριου απο το τρβηγμα και το βαρος .Στην αρχη και μεχρι να συνηθισει το χερι η περιστροφη του μαχαιριου για να επιστρεψουμε πρεπει να γινεται με προσοχη γιατι τοτε ειναι που τραυματιζεται το λουρι .
Νίκος
"Αδύνατο να μάθεις τα φρονήματα, τη σκέψη, την ψυχή του κάθε ανθρώπου προτού πάρει στα χέρια του εξουσία." Σοφοκλης
Άβαταρ μέλους
Harry
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
Δημοσιεύσεις: 4711
Εγγραφή: 14 Σεπ 2012, 20:30
11
Τοποθεσία: Αθήνα
Has thanked: 5732 times
Been thanked: 6979 times
Ηλικία: 49

Ευχαριστούμε πολύ για τις πραγματικά χρήσιμες συμβουλές. Ως αρχάριος αυτό που με δυσκολεύει να καταλάβω ειναι για το πόση ακριβώς πίεση πρέπει να έχω στο στροπαροσμα. Έχω δει πολλά βίντεο, αλλα δεν είμαι σίγουρος. Πρέπει με την πίεση να κατάλαβαινεις και να "ακούς" το μέταλλο στο δέρμα ή ίσα να ακουμπαει;
Χάρης
NavalArchitect

Μπράβο κύριοι, πολύ χρήσιμο νήμα.
Άβαταρ μέλους
y.v
Δημοτικό
Δημοτικό
Δημοσιεύσεις: 541
Εγγραφή: 13 Νοέμ 2011, 11:57
12
Τοποθεσία: Αθήνα
Has thanked: 927 times
Been thanked: 1832 times
Ηλικία: 66

Γεννάται το ερώτημα από κάποιον νέο στο στρώσιμο της κόψης ...Πόση πίεση χρειάζεται να ασκεί το ξυραφι πάνω στο λουρί;
Χμμ...δεν είναι τοσο απλό! Μάλλον χρειάζεται αίσθηση η οποία έρχεται με την πείρα!
Αλλά ας το αναλύσουμε όσο το δυνατόν.
Οταν στρώνουμε την κόψη στο λουρι αυτό που πρέπει να φροντίζουμε είναι να εφαπτεται μόνιμα η ράχη του ξυραφιού στο λουρί, καθ όλη την διάρκεια της διαδικασίας απο την αρχή μεχρι το τελος του αριθμού των περασμάτων,
Επομένως πρεπει η πίεση να είναι τέτοια ώστε και στην μέγιατη ταχύτητα που θα αναπτύξουμε, η ραχη να πίέζεται ικανοποιητικά στο λουρι ώστε να μην υπάρχει περίπτωση να σηκωθεί.(Εαν δεν σηκωθεί η ράχη ούτε οταν σταματάμε την κίνηση για να αντιστρέψουμε την φορά, το λουρί δεν πρόκειται επ ουδενί λόγω να τραυματιστεί)
Στην πραγματικότητα εγώ στην αρχή του στρωσίματος της κόψης, πιέζω με περίπου 50-30% (*) μεγαλύτερη πίεση από την μίνιμουμ που χρειάζεται για να μην σηκωθεί η ράχη, ενώ προς το τελος όταν νοιώσω ότι η κόψη έστρωσε, μειώνω σταδιακά την πίεση μεχρι το 5-3% περίπου.

(*)Ανάλογα με το πλάτος του ξυραφιού και της λαβής. Οσο πλατύτερο είναι το ξυραφι τοσο λιγότερη πίεση ασκείται στην κόψη, διότι αυτή απέχει περισσότερο από τον άξονα που ασκούμε την πιεση.
Επομένως ξεκινώ με 50% για τα πλατιά ξυραφια ενώ για τα 4/8 πιέζω περίπου 30%
Οταν φτανουμε στο 5-3% στην πραγματικότητα η πίεση στην κόψη είναι ελάχιστη παρ ότι εμείς νοιώθουμε ότι πιέζουμε ικανοποιητικά την ράχη πάνω στο δέρμα.
(Εξαίρεση αποτελούν τα ξυράφια του 1700- 1790 στα οποία η λαβή είναι στο μέσον της λεπίδας και για τον λόγο αυτόν, το στρώσιμο της κόψης πρέπει να γίνεται με πολλή προσοχή και μαλιστα σε κουπί.)
Γιάννης B.
spyoly
Νήπιο
Νήπιο
Δημοσιεύσεις: 69
Εγγραφή: 06 Μαρ 2011, 14:26
13
Been thanked: 12 times

Θα ηθελα να συμπληρωσω οτι η ταχυτητα της κινησης δεν παιζει κανενα απολυτως ρολο στο αποτελεσμα, οποτε στην αρχη πριν αποκτηθει η απαιτουμενη πειρα οσο ποιο αργα τοσο ποιο καλα.Επισης με την εξασκηση , ο ηχος του μεταλλου επανω στο λουρι δινει πληροφοριες για την ποιοτητα της κοψης, ενα καλοακονισμενο ξυραφι ακουγεται διαφορετικα απο καποιο που δεν ξυριζει και πρεπει να γυρισει στις πετρες.
Άβαταρ μέλους
y.v
Δημοτικό
Δημοτικό
Δημοσιεύσεις: 541
Εγγραφή: 13 Νοέμ 2011, 11:57
12
Τοποθεσία: Αθήνα
Has thanked: 927 times
Been thanked: 1832 times
Ηλικία: 66

Εγώ πιστεύω ότι η ταχύτητα (μεχρι ενός ορίου) πάιζει ρόλο, δηλαδή πολύ αργα δεν ισιώνει τελείως η κόψη, ενώ πολύ γρήγορα μόνο χρόνο γλυτώνεις! (θεωρώ μια ικανοποιητική ταχύτητα σε μακρύ κρεμαστό λουρί, γύρω στα 50-60 διπλά περα-δώθε περάσματα το λεπτό και το μίνιμουμ για κάποιο ικανοποιητικό αποτελεσμα τα 30-40 περάσματα το λεπτό)
Στα υπόλοιπα συμφωνώ με τον Σπύρο.
Αν και κάθε ξυράφι «τραγουδάει» στο λουρί διαφορετικά, οπότε κατα την γνώμη μου πρέπει να το ξέρεις πολύ καλά το συγκεκριμένο για να βγάλεις κάποιο συμπέρασμα από τον ήχο.
Εγώ αυτό που καταλαβαίνω, είναι πότε έστρωσε η κόψη διότι ο ήχος και η αίσθηση στο χέρι αλλάζει κατα την διάρκεια των περασμάτων.
Γιάννης B.
Άβαταρ μέλους
y.v
Δημοτικό
Δημοτικό
Δημοσιεύσεις: 541
Εγγραφή: 13 Νοέμ 2011, 11:57
12
Τοποθεσία: Αθήνα
Has thanked: 927 times
Been thanked: 1832 times
Ηλικία: 66

Θα προσπαθήσω να περιγράψω λεκτικά την κίνηση του ξυραφιού πάνω στο λουρί.
Πρώτον η κίνηση, όπως ανέφερε και ο Νίκος, πρέπει να μην είναι κατα μήκος αλλά διαγώνια, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι κατά την διαδρομή ακούμπησε όλη η κόψη ακόμα κι αν το ξυραφι έχει κόψη με μικρή ή μεγαλη καμπύλη. ή το δέρμα δεν είναι τελείως επίπεδο.
Δευτερον η κίνηση πρεπει να είναι συνεχής και αρμονική χωρίς νεκρό χρόνο.
Σημαντικός παράγων για επιτυχές στρώσιμο της κόψης στο λουρί και χωρίς κοψίματα σε αυτό, είναι να είναι σφικτή και να μην κινήται κατά το περα-δώθε, η άρμωση της θήκης με το στελεχος του ξυραφιού.
Εγώ εάν η άρμωση είναι χαλαρή, δεν μπορώ να στροπάρω σωστά.

Ας δούμε όμως την κίνηση όσο το δυνατόν αναλυτικότερα.
Ξεκινάμε με το ξυράφι απομακρυσμένο προς το μέρος έδρασης του λουριού με τον τοίχο και έτσι ώστε στην επιφάνεια του δέρματος να ακουμπάει μόνο το 1/4 με 1/3 του μήκους της λάμας.
Ακουμπάμε την ράχη και περιστρεφουμε με τα δάκτυλα την λαβή μεχρι η κόψη να ακουμπήσει στο λουρί.
Ξεκινάμε την διαγώνια κίνηαη πάνω στο λουρί με σκοπό στο τελος της κίνησης να έχει περάσει΄στο δέρμα όλο το μήκος της λάμας.
Κάνοντας την κίνηση προς το σώμα μας και λίγο πριν το σημείο αλλαγής κατευθύνσεως, αρχίζουμε να ανασηκώνουμε την κόψη περιστρέφοντας τα δάκτυλα στην λαβή.
Την στιγμή της αλλαγής κατευθύνσεως η περιστρεφόμενη λάμα έχει φτάσει να είναι κάθετη με το δέρμα.
Αλλάζουμε κατευθυνση ενώ συνεχίζουμε την περιστροφή μεχρι η κόψη να ακουμπήσει πάλι στο δέρμα και συνεχίζουμε την κίνηση προς τα εμπρός πλέον.
Λιγο πριν φτασουμε στο απώτατο σημείο αρχιζουμε πάλι να ανασηκώνουμε την κόψη με σκοπό, οταν το φτασουμε για την αλλαγή κατευθύνσεως, η λάμα να είναι πάλι κάθετη στο δέρμα και το ξυράφι να είναι πλέον μόνο κατα το 1/4 με 1/3 μέσα στο δέρμα, κλπ, κλπ, κλπ.
Η κίνηση όπως είπα και πρίν, πρέπει να είναι συνεχής και αρμονική χωρις διακοπή και σταματήματα.
Με αυτήν την κίνηση και περιστροφή δεν υπάρχει περίπτωση να χαραχτεί το δέρμα.

Ξεκινήστε πολύ αργά κάνοντας την σωστη κίνηση και περιστροφή, αυξάνοντας σιγα σιγά και από καιρού εις καιρόν την ταχύτητα, όταν θα καταφέρνετε αυτή η κίνηση να γίνεται μηχανικά και χωρίς σκέψη.
Γιάννης B.
Άβαταρ μέλους
Harry
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
Δημοσιεύσεις: 4711
Εγγραφή: 14 Σεπ 2012, 20:30
11
Τοποθεσία: Αθήνα
Has thanked: 5732 times
Been thanked: 6979 times
Ηλικία: 49

Κατ' αρχάς, να ευχαριστήσω και πάλι για όλες τις προηγούμενες συμβουλές τον Γιάννη και τον Νίκο. Πιστεύω ότι είναι πραγματικές χρήσιμες και, προσωπικά, με έχουν βοηθήσει στην βελτίωση του στρωσίματος της κόψης πριν το ξύρισμα.

Έχω όμως άλλο ένα ερώτημα: Ποια η χρησιμότητα του λινού υφάσματος από την άλλη πλευρά του λουριού; Κάπου διάβαζα ότι πρέπει να χρησιμοποιείται πριν από το στροπαρισμα, αποκλειστικά για τον καθαρισμό της λάμας από υπολείμματα μετάλλου προκειμένου να μην λερώνεται το δέρμα και ότι δεν έχει επίδραση στο στρώσιμο της κόψης. Τι ισχύει;
Χάρης
Απάντηση

Επιστροφή στο “Περιποίηση των straight razors”