Joseph Elliot & Sons 6/8"

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Harry
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
Δημοσιεύσεις: 4632
Εγγραφή: πριν από 6 χρόνια
Αγαπημένος εξοπλισμός: Αγαπημένα: Ξυράφια από το Sheffield, σαπούνια Dimitri's και πινέλα Simpsons!
Τοποθεσία: Αθήνα
Has thanked: 4763 times
Been thanked: 5966 times
Ηλικία: 44

Joseph Elliot & Sons 6/8"

Δημοσίευση από Harry » πριν από 4 χρόνια

Ένα από τα τελευταία μου αποκτήματα είναι ένα Joseph Elliot & Sons "Best Silver Steel", 6/8" near wedge. Λίγα ιστορικά στοιχεία που βρήκα στο διαδίκτυο για την εταιρεία έχουν ως εξής:

Οι πρώτες διαφημίσεις της Elliot χρονολογούνται από το 1795 παρόλο που, σύμφωνα με την οικογένεια, ο πρεσβύτερος Joseph Elliot, πατέρας 10 παιδιών παρακαλώ (ξεπερνώντας ακόμα και εμένα... :megagrin ) έφτιαχνε ξυράφια ακόμα παλαιότερα. Η πρώτη επαγγελματική καταχώρηση προέρχεται, μάλλον από το γιο του, ονομαζόμενος και αυτός Joseph Elliot, με έδρα την οδό Edward στην πλατεία Sambourn του Sheffield.
To 1833 η εταιρεία απέκτησε ως συνέταιρο και τονJohn Elliot (μάλλον αδελφό του Joseph),συνεργασία που κράτησε έως το 1850.
Το 1856 στην εταιρεία μπήκε συνέταιρος ο Joseph Edwin Elliot (1829-1899) και η εταιρεία μετονομάστηκε σε Joseph Elliot & Sons. Σύντομα άλλος ένας γιος, ο Thomas Henry Elliot μπήκε στην εταιρεία και το 1853 η εταιρεία συμμετείχε στην έκθεση της Νέας Υόρκης με διάφορα εργαλεία κοπής (μαχαίρια, ψαλίδια κλπ.).
Ο Joseph Elliot πέθανε το 1874, αλλά μην ανησυχείτε, την εταιρεία την ανέλαβε άλλος ένας Joseph Elliot, ο Joseph E. Elliot. Το 1881 η εταιρεία απασχολούσε 110 άτομα και σταδιακά απέκτησε και άλλα εμπορικά σήματα, όπως το Wolf από τον John Barber. Μετά τον θάνατο του Joseph E. Elliot το 1899, την εταιρεία την ανέλαβε ο James William Elliot ο οποίος με τη σειρά του το 1904 την παρέδωσε στον Joseph Greaves Elliot. To 1900 η εταιρεία αγόρασε όλα τα πάγια της Allen & Son συμπεριλαμβανομένου του σήματός της (των τριών Μαλτέζικων σταυρών).
Το 1919 η εταιρεία εντάχθηκε στον όμιλο "Sheffield Cultery Manufacturers Ltd) και το 1923 μετέφερε την παραγωγή σε άλλες εγκαταστάσεις. Ο όμιλος Sheffield Cultery Manufactures διαλύθηκε σύντομα και το 1927 η Joseph Elliot & Sons μετατράπηκε σε εταιρεία περιορισμένης ευθύνης. Σταδιακά απέκτησε και τα εμπορικά σήματα διαφόρων εταιρειών όπως James Barber, Thomas Renshaw, John Wigfall, John Wilson, και Lockwood Bros, Το 1949, σε ηλικία 93 χρονών πέθανε ο Joseph G. Elliot, αφήνοντας την εταιρεία του ισχυρότερη από ποτέ (κυρίως λόγω της πτώσης του ανταγωνισμού) στους τρεις γιούς του, (Joseph) Hawksley Elliot (1884-1978), George Hawksley Elliot (1891- 1986), και John Gilbert Elliot (1895-1980).
Το 1972, οι W. D. Slater (of Herbert M. Slater) και Jack Taylor, ιδιοκτήτες της εταιρείας μηχανημάτων κοπής Dewsnap Bowler Ltd, αποφάσισαν να αγοράσουν την Elliot. Την περίοδο εκείνη, η Elliot ήταν μία από τις τελευταίες εταιρείες του Sheffield που έφτιαχνε ξυράφια με τον παραδοσιακό τρόπο. Η εταιρεία συνέχισε την παραγωγή παραδοσιακών μαχαιριών έως το 1990. 
 Σύμφωνα με το βιβλίο "More Old Razors" του Lummus(δεν το έχω διαβάσει αλλά είδα μια αναφορά) το εμπορικό σήμα με το Cαντίστροφο & C με τον σταυρό της Μάλτας ανάμεσα ίσχυε το διάστημα 1821-1854. Αν ισχύει αυτό, μάλλον το Joseph Elliot & Sons είναι το παλαιότερο που έχω! 


Μετά τα οικογενειακά των Elliot, πρέπει να προσθέσω αφού ακόνισα προσεκτικά το ξυράφι (θέμα για το οποίο πραγματοποιήθηκε μεγάλη συζήτηση, με αντάμειψε με ένα πολύ γλυκό ξύρισμα, από αυτά που ξεχωρίζουν!

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα


Χάρης


Άβαταρ μέλους
boltsis
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
Δημοσιεύσεις: 2966
Εγγραφή: πριν από 7 χρόνια
Τοποθεσία: Λάρισα
Has thanked: 366 times
Been thanked: 315 times

Δημοσίευση από boltsis » πριν από 4 χρόνια

Όμορφο ξυράφι, καλορίζικο!!Ολα αυτά τα εγγλέζικα είναι πανομοιότυπα, έχω την απορία αν και τα μεταλλά τους διαφέρουν απο όνομα σε όνομα :confused !


Dovo Silver Steel Prima, Joseph Allen & Sons Sheffield ,C.V Heljestrand Ringdove Νο55,Dubl Duck Satinedge,Thomas Turner & Co,Thiers-Issard Spartacus "dreadnought",Frederick Reynolds Sheffield
Mercur 34c, Merkur Futur Gold
Ηλίας

Άβαταρ μέλους
Harry
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
Δημοσιεύσεις: 4632
Εγγραφή: πριν από 6 χρόνια
Αγαπημένος εξοπλισμός: Αγαπημένα: Ξυράφια από το Sheffield, σαπούνια Dimitri's και πινέλα Simpsons!
Τοποθεσία: Αθήνα
Has thanked: 4763 times
Been thanked: 5966 times
Ηλικία: 44

Δημοσίευση από Harry » πριν από 4 χρόνια

Ενδιαφέρουσα συζήτηση Ηλία, αν και δεν γνωρίζω την απάντηση...
Λογικό το μέταλο να είχε διαβαθμίσεις ποιότητας (ως πρώτη ύλη και επεξεργασία), επίσης οι τεχνήτες και οι μηχανές της κάθε εταιρείας θα είχαν σημασία στο αποτέλεσμα.
Σίγουρα με τον χρόνο θα άλλαζε η ποιότητα των μετάλων και ο τρόπος επεξεργασίας με αποτέλσμα την διαφορετική αίσθηση στο ξύρισμα.
Ο Neil Miller μου είχε γράψει όταν αγόρασα το Bengall ότι ήταν μετά το 1890 και με σκληρότερο μέταλο απ' ότι τα παλιότερα Bengall, γεγονός που πλεονεκτεί στη δυνατότητα διατήρησης καλής κόψης για μεγάλο διάστημα, αλλά υστερεί λίγο στην αίσθηση.
Όταν το αγόρασα ήταν το δεύτερό μου ξυράφι και μου φαινόταν απίστευτα μαλακότερο από το Dοvo. Τώρα, έχοντας δοκιμάσει διάφορα καταλαβαίνω τι εννοούσε.


Χάρης


Απάντηση

Επιστροφή στο “Κατάλογος ξυραφιών”