Rockwell 6s

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
YMMV
Γυμνάσιο
Γυμνάσιο
Δημοσιεύσεις: 825
Εγγραφή: 15 Φεβ 2013, 22:49
11
Has thanked: 998 times
Been thanked: 1110 times

Ολίγα σχόλια για την εν λόγω μηχανή που φαίνεται ότι είναι φιλική αλλά και αποτελεσματική ταυτόχρονα, ενώ έχει τη μισή τιμή από άλλες ατσάλινες ρυθμιζόμενες DE. Υπάρχουν κάποια μειονεκτήματα, αλλά το ρεζουμέ είναι ότι ξυρίζει αποτελεσματικά ("efficient") και απαλά ("smooth") με ποικιλία από λεπίδες. Δείχνει ότι έχει τις προϋποθέσεις να χρησιμοποιηθεί εύκολα τόσο από νέους όσο και από πιο έμπειρους χρήστες. Δεν είναι μια γυαλιστερή μηχανή που θαυμάζει κανείς τα μέταλλά της, αλλά περισσότερο ένα εργαλείο.

Πιο αναλυτικά , ξεκινώντας από τα "πλεονεκτήματα".
-Το προφανές μεγάλο υπέρ είναι ότι έχουμε μια ανοξείδωτη μηχανή -και μάλιστα ρυθμιζόμενη σε έξι θέσεις, δύο σε κάθε base plate- σε τιμή χαμηλότερη από τον ανταγωνισμό των SS DE. Το βάρος της αξιόλογο, συνολικά στα 120γρ (τη στιγμή μου μια Merkur 34 είναι περίπου 80γρ). Δείχνει αρκετά ζυγισμένη με τη δική της λαβή των 85mm, αν και προσωπικά μάλλον την προτιμώ με πιο κοντή λαβή πχ ATT Atlas.
-Η επιθετικότητα κάθε πλάκας είναι #1/3, #2/4, #5/6. Προτιμώ πιο επιθετικές μηχανές και ξυρίζομαι εύκολα με την #6 χωρίς δεύτερη σκέψη, αφού η πλάκα αυτή δεν θυμίζει σε τίποτε πχ Muhle R41 ή ανοικτή Futur. Η #1 λένε ότι θυμίζει Feather AS-D2. Δεν την έχω δοκιμάσει ποτέ τη γιαπωνέζα και δεν ξέρω. Συνήθως στρέφομαι σε κάτι πιο επιθετικό από Merkur 34 και κάτι λιγότερο επιθετικό από Merkur 37 Slant. Έτσι χρησιμοποιώ πολύ άνετα την #4 ή/και #5 για δύο περάσματα. Το ξύρισμα όπως προείπα είναι απροβλημάτιστο και μοιάζει εύκολο.
-Εδώ θα προβώ σε μια ιδιάζουσα ίσως σύγκριση. Το αποτέλεσμα του ξυρίσματος θυμίζει σε μένα πολύ με αυτό που παίρνει κανείς από ένα καλό συστημικό πλαστικό ξυραφάκι, όπως το Sensor ή το Μach3, χωρίς όμως τις παρενέργειες των πολυλέπιδων. Το βάθος του ξυρίσματος είναι περίπου το ίδιο, με μικρό πλεονέκτημα της Rockwell.
-Η 6s ακόμη και στο #6 δεν φαίνεται να πιάνει την επιθετικότητά μηχανών όπως η Futur ή η R41. Η Rockwell δεν φαίνεται να κάνει τόσο βαθύ ξύρισμα (με τον ανάλογο όμως κόπο) όσο άλλες ρυθμιζόμενες μηχανές όταν είναι πολύ ανοικτές, ή όσο μηχανές σαν τις πιο επιθετικές Muhle και τις Slant. Όμως κάνει το ξύρισμα πιο εύκολο με λιγότερο κίνδυνο για κοψίματα.
-Να σημειώσω επίσης ότι δέχεται πολλά ξυραφάκια. Δοκίμασα Bic Chrome Platinum που κατά κανόνα δουλεύουν καλά σε πιο ήπιες μηχανές αλλά και τις κοφτερές Feather -και η μηχανή λειτούργησε απροβλημάτιστα με όλες. Αν και περισσεύει αρκετή κόψη λεπίδας (αρκετά μεγάλο "blade exposure"), η καμπύλη που δίνει η κεφαλή στη λεπίδα είναι αρκετά μεγάλη και τελικά η μηχανή δεν φοβίζει.

Στα "μειονεκτήματα" τώρα.
-Αν και ανοξείδωτη, το φινίρισμα δεν θυμίζει σε τίποτε τις ακριβές SS μηχανές. Όντας εντελώς ματ είναι σαν να κρατά κανείς στα χέρια μια βαριά κιμωλία. Αυτό είναι το πρώτο που παρατηρεί κανείς όταν την πρωτοπιάνει στα χέρια του (κατασκευή MIM ή Metal Injection Molding από ότι λέγεται). Για αυτό την χαρακτηρίζω κυρίως σαν εργαλείο.
-Επίσης το σπείρωμα της κεφαλής δείχνει λίγο πιο χαλαρό από άλλες SS (και μη) μηχανές όπου συνήθως οι ανοχές είναι μικρότερες. Διάβασα εδώ ότι μάλλον δεν έχει σπείρωμα Μ5x0,8 αλλά 10-32 SAE σαν κάποιες vintage Gillette. Στο παραπάνω link η εταιρεία φιλοξενείται και εξηγεί ότι αυτό έγινε για κατασκευαστικούς λόγους. Στην πράξη, άλλες λαβές με κανονικό σπείρωμα *φαίνεται* να κάνουν (πχ η ATT Atlas που έχει μικρότερες ανοχές φαίνεται να βιδώνει λίγο καλύτερα από τη δική της). Καλό όμως είναι να μην το παρακάνει κανείς στο σφίξιμο. Δεν χρειάζεται άλλωστε αφού με τη μεγάλη καμπύλη της λεπίδας αυτή λειτουργεί σαν ελατήριο.
-Δεν φτάνει το πολύ βαθύ ξύρισμα που θα πάρει κανείς από μια αμιγώς πολύ επιθετική κεφαλή, αυτό που θα διαρκέσει παραπάνω ώρες, αλλά και που θα χρειαστεί κανείς περισσότερη προσοχή και χρόνο και εξοπλισμό για να το πετύχει.

Θα προσπαθήσω να επανέλθω με κάποιες φωτογραφίες. Τυχόν σχόλια και δικές σας εμπειρίες από τη μηχανή αυτή είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτα :)
Γιώργος
Άβαταρ μέλους
mitsos
Λύκειο
Λύκειο
Δημοσιεύσεις: 1719
Εγγραφή: 30 Ιούλ 2016, 10:00
7
Has thanked: 4002 times
Been thanked: 6264 times

Να συμπληρώσω κι εγώ επειδή την έχω αρκετό καιρό και είμαι γενικά πολύ ευχαριστημένος. Κι εγώ ξυρίζομαι στις κλίμακες 4 και 5 και σπανιώτερα σε 3 και 2. Είναι στο χέρι μου πάρα πολύ καλά ζυγισμένη και "δέχεται" αρκετά ξυραφάκια με κορυφαία feather, bic platinum, big ben, astra platinum ενώ δεν τα πάει καθόλου καλά στο δικό μου δέρμα με τα voskhod. Eπίσης δοκίμασα και δεν μου κάθησε καθόλου το personna. Έπονται και άλλες δοκιμές.
Πάντως σε γενικές γραμμές είναι μια εξαιρετική και ποιοτική μηχανή (παρά το φινίρισμα που όπως λέει και ο γιώργος πιο πάνω δεν είναι και ό,τι καλύτερο...) και δίνει την εντύπωση ότι και τα εγγόνια σου θα την χρησιμοποιούν απρόσκοπτα. Για το σπείρωμα έχω δοκιμάσει τη λαβή της menrock που έχω και ταιριάζει μια χαρά της μιας στην άλλη.
"Aut viam inveniam aut faciam "
Άβαταρ μέλους
YMMV
Γυμνάσιο
Γυμνάσιο
Δημοσιεύσεις: 825
Εγγραφή: 15 Φεβ 2013, 22:49
11
Has thanked: 998 times
Been thanked: 1110 times

Μερικές φρέσκιες φωτογραφίες

Από αριστερά προς τα δεξιά: Futur, 6s, 34c
Εικόνα

Ολίγα διάκενα: Η Futur είναι στο #1, η 6s στο #6, η 34 σταθερή (προφανώς). Μπορεί η διαφορά να φαίνεται μικρή στις δύο τελευταίες, αλλά στο #6 η 6s είναι αρκετά πιο κοφτερή από την 34c.
Εικόνα

Η γεωμετρία της κεφαλής. Στην 6s η καμπύλη είναι μεγαλύτερη και το ξυραφάκι προεξέχει περισσότερο
Εικόνα
Γιώργος
Άβαταρ μέλους
Tony
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
Δημοσιεύσεις: 2496
Εγγραφή: 22 Ιουν 2014, 05:42
9
Τοποθεσία: Μικρό Σπίτι στο Λιβάδι
Has thanked: 23190 times
Been thanked: 13865 times

Καλησπέρα σας,
Κύριοι λόγω ότι με ρωτούν αρκετοί φίλοι για το συγκεκριμένο εργαλείο,το οποίο δεν έχω δοκιμάσει και δεν γνωρίζω,
έτσι έχω δυο ερωτήσεις,και η μία είναι και απορία μου.

1.Κάνει η Rockwell 6s για νεοεισερχόμενο στον χώρο του ΠΞ;
2.Κατά πόσο μπορούμε να την κατατάξουμε στις ρυθμιζόμενες;
Αντώνης

Αἰτεῖτε, καὶ δοθήσεται ὑμῖν, ζητεῖτε, καὶ εὑρήσετε, κρούετε, καὶ ἀνοιγήσεται ὑμῖν·
πᾶς γὰρ ὁ αἰτῶν λαμβάνει καὶ ὁ ζητῶν εὑρίσκει καὶ τῷ κρούοντι ἀνοιχθήσεται.
Άβαταρ μέλους
YMMV
Γυμνάσιο
Γυμνάσιο
Δημοσιεύσεις: 825
Εγγραφή: 15 Φεβ 2013, 22:49
11
Has thanked: 998 times
Been thanked: 1110 times

Αντώνη καλημέρα. Θεωρώ ότι κάνει και για νεοεισερχόμενο καθότι δείχνει φιλική στη χρήση και είναι σχετικά εύκολη στις γωνίες της. Χωρίς να την έχω δοκιμάσει, για νεοεισερχόμενο θα κοίταζα και την 6c όταν θα κυκλοφορήσει με το καλό, καθώς είναι αρκετά πιο φθηνή και -λογικά -πρέπει να έχει παρόμοια συμπεριφορά.
Όσο για το εάν είναι ρυθμιζόμενη, δεν έχει την ευκολία μιας πχ Progress που την ρυθμίζεις κατά βούληση σε δευτερόλεπτα. Εδώ πρέπει να αλλάξεις πλάκα. Δεν είναι πάντως και τόσο χρονοβόρο όσο ίσως φαίνεται.
Γιώργος
Άβαταρ μέλους
Vavous
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 5929
Εγγραφή: 06 Ιούλ 2015, 11:30
8
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη - Aθήνα
Has thanked: 27619 times
Been thanked: 39133 times
Ηλικία: 54

Ακριβώς όπως τα λέει ο Γιώργος. Θεωρώ κι εγώ ότι τις κατατάσσουμε στις ρυθμιζόμενες επομένως κάνουν τόσο για αρχάριους όσο και για έμπειρους.
Μειονέκτημα ότι αν θες κάθε πέρασμα με διαφορετική ρύθμιση πρέπει να μπαζοβγάζεις βάσεις και λεπιδα αντι να γυρνάς τη ροδέλα που έχουν οι κλασσικές ρυθμιζόμενες.
Η 6c (εκ του chrome) ειναι πανομοιότυπη με την 6s (steel) αλλά προφανώς πιο ελαφριά.
Ανδρέας, Μ.Δ.
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Tony
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
Δημοσιεύσεις: 2496
Εγγραφή: 22 Ιουν 2014, 05:42
9
Τοποθεσία: Μικρό Σπίτι στο Λιβάδι
Has thanked: 23190 times
Been thanked: 13865 times

Καλήμερα σας,

Απλά και όπως τα συζητάμε,σκεφτόμουν πχ,θα είναι καλύτερη η Rockwell 6χ από την Merkur 34c; και το λέω γιατί είναι και αξιόλογη και πολύ δοκιμασμένη για νεοεισερχόμενους πάντα,και λόγω ότι μετράει η γνώμη σας,εσείς θα την προτείνατε σαν πρώτη DE,και έναντι της 34c-89-progress; την βάζω απέναντι σε αυτές τις τρείς,γιατί είναι η καλύτερη τριάδα για νέους,και YMMV πάντα,μέχρι στιγμής.(και με σκοπό να μην απογοητευτεί ο νέος) και τον χάσουμε...

Τώρα παιδιά για την απορία μου,που καλό θα είναι να διευκρινιστεί,για το εάν είναι ρυθμιζόμενη,εγώ το βλέπω σαν "κράχτη" γιατί πολλοί φίλοι μου λένε,θα πάρω την Rockwell που είναι και ρυθμιζόμενη,και στην ουσία δεν γνωρίζουν καν τι είναι η ρυθμιζόμενη.

Προσωπικά,και εκτός της πατέντας με το διπλό base plate(που είναι μια χαρά)δεν βλέπω καμία ρυθμιζόμενη,εγώ βλέπω μια ξυριστική μηχανή τριών τεμαχίων,με bonus τρία base plates,που δεν είναι ενεργή σε πραγματικό χρόνο,βέβαια αυτή είναι απλά η γνώμη μου,μπορεί να κάνω και λάθος,για αυτό λέω να το διευκρινίσουμε,λεπτομέρεια μέν αλλά...


Γιώργο και Ανδρέα σας ευχαριστώ πολύ για τις γνώμες σας.!!!
Αντώνης

Αἰτεῖτε, καὶ δοθήσεται ὑμῖν, ζητεῖτε, καὶ εὑρήσετε, κρούετε, καὶ ἀνοιγήσεται ὑμῖν·
πᾶς γὰρ ὁ αἰτῶν λαμβάνει καὶ ὁ ζητῶν εὑρίσκει καὶ τῷ κρούοντι ἀνοιχθήσεται.
Άβαταρ μέλους
foxtrot
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 3147
Εγγραφή: 07 Μάι 2015, 12:39
9
Τοποθεσία: Ελευσίνα
Has thanked: 28315 times
Been thanked: 29608 times
Ηλικία: 64

Προφανώς δεν είναι ρυθμιζόμενη, μιας και δεν ρυθμίζεις τίποτα. Απλά διαλέγεις base plate και όψη.
Θα την έλεγα: set ξυριστικών κεφαλών με λαβή (sic).
Κάνει γιά νέο χρήστη;
Θεωρώ πως όχι, γιά τον εξής λόγο:
Θα πρέπει να την παραγγείλει από Αμερική, να πληρώσει 99 δολάρια + φαντάζομαι καμιά 20αριά μεταφορικά, ίσως και κάποιο τελωνείο αν είναι άτυχος. Και αν δεν του "κάτσει" στο πρόσωπο ή στο χέρι; Απλά πέταξε 100 και βάλε ευρώ.
Ολα αυτά γιά την 6s.
Γιά την chrome έκδοση 6c, πρέπει να προπληρώσει 45 δολάρια + μεταφορικά και να περιμένει μέχρι τον Μάιο που θα κυκλοφορήσει γιά να την παραλάβει. Και αν καθυστερήσει και ο Μάιος γίνει Ιούνιος ή Ιούλιος;

Τέλος, Merkur 34, EJ89 είναι μηχανές εύκολα προσβάσιμες, δοκιμασμένες και πιστεύω πως ελάχιστους νέους χρήστες, έχουν απογοητεύσει. Επιπλέον ελάχιστοι χρήστες έμειναν μόνο με αυτές. Οι περισσότεροι θα πάνε αργότερα και σε open comb και σε ρυθμιζόμενη ίσως.
Γιάννης
Άβαταρ μέλους
YMMV
Γυμνάσιο
Γυμνάσιο
Δημοσιεύσεις: 825
Εγγραφή: 15 Φεβ 2013, 22:49
11
Has thanked: 998 times
Been thanked: 1110 times

Αναφορικά με το θέμα της αγοράς, η 6s πωλείται ήδη σε Βρετανία (από εκεί ψώνισα) και Ιρλανδία σε τιμή η οποία μαζί με τα μεταφορικά ανέρχεται σε 100 ευρώ περίπου. Η 6c αναμένεται ότι θα πωλείται μέσα στο μήνα από τέτοια καταστήματα (λένε οι πωλητές) με την τιμή να υπολογίζεται περίπου στο μισό από αυτή της 6s.
Γιώργος
Άβαταρ μέλους
YMMV
Γυμνάσιο
Γυμνάσιο
Δημοσιεύσεις: 825
Εγγραφή: 15 Φεβ 2013, 22:49
11
Has thanked: 998 times
Been thanked: 1110 times

Ένα μικρό update. Οι Feather φαίνεται ότι της πάνε πολύ, δίνοντας βαθύτερο ξύρισμα από άλλες λεπίδες.
Γιώργος
Απάντηση

Επιστροφή στο “Double edge razors”