Ας μαζέψουμε λίγο εδώ πράγματα σχετικά με την αγορά νέων μαχαιριών και την ιστορία του Shave Reade, που από ότι φαίνεται είναι εξαιρετικά σημαντική. Τα έχουμε πεί σε διάφορα άλλα θέματα, αλλά ας τα συγκεντρώσουμε εδώ να τα βλέπουν και τα νέα μέλη ώστε να τους είναι ξεκάθαρο τι παίζεται με τo shave ready που πολλοί από εμάς παιδευτήκαμε να καταλάβουμε.
1. Τι εννοούμε Shave Ready?
Όταν παράγεται ένα Straight Razor από το εργοστάσιο, για διάφορους λόγους, η λεπίδα του , και συγκεκριμένα η κόψη ή αιθέρας, δεν έχει ακονιστεί σε πέτρα ώστε να είναι έτοιμο να χρησιμοποιηθεί για ξύρισμα. Το πόσο ακόνισμα χρειάζεται έχει να κάνει και με την τύχη, αλλά και με την ποιότητα – κόστος του συγκεκριμένου μαχαιριού.
2. Πού θα κάνω το μαχαίρι μου Shave Ready?
Υπάρχουν δύο επιλογές:
Α. Αν είστε έμπειρος, ή θέλετε να μάθετε, ή έχετε λεφτά για πέταμα, μπορείτε να το ακονίσετε μόνοι σας αγοράζοντας τον κατάλληλο εξοπλισμό. Είναι διαδικασία δύσκολη, επώδυνη και απαιτεί διάβασμα περίπου όσο μια τάξη του Λυκείου.
Β. Αγοράζετε από κατάστημα που πουλάει shave ready, ακονίζει δηλαδή ο ίδιος πριν σας το παραδώσει. Και εδώ αρχίζουν τα προβλήματα. Εκτός από τα καταστήματα που ΔΕΝ πουλάνε Shave Ready, και στο κάτω κάτω είναι ειλικρινή, υπάρχουν και αυτοί που λένε ότι είναι αλλά ή δεν είναι ή είναι λάθος (ακόμη χειρότερο). Άρα αν δεν είστε έμπειροι καλύτερα επιλέξτε εγγυημένα καταστήματα, που έχουν πολύ καλές κριτικές.
3. Και τι έγινε αν δεν είναι Shave Ready. Θα κάνω ένα πέρασμα παραπάνω.
Δεν είναι τόσο απλό. Το μη ακονισμένο μαχαίρι θα σας δημιουργήσει πολλά προβλήματα, για τι θα τραβάει το δέρμα, αφού δεν θα κόβει, εσείς θα πιέζετε και ο συνδυασμός θα είναι εκρηκτικός. Σε συνδυασμό με το ότι θα μαθαίνετε ταυτόχρονα μια νέα και ομολογουμένως δύσκολη τεχνική και μόλις θα έχετε ξοδέψει πολλά χρήματα, πιστέψτε με τα πράγματα θα είναι απογοητευτικά.
Το σημαντικότερο θέμα είναι ότι τα ‘συμπτώματα’ του μη shave ready μαχαιριού είναι ακριβώς ίδια με της λάθος τεχνικής του αρχάριου. Οπότε είναι και δύσκολο να διακρίνει ειδικά ο αρχάριος τι φταίει.
Μια και υπάρχουν πολύ πιο έμπειροι από εμένα στα μαχαίρια θα παρακαλούσα να με διορθώσουν όπου κάνω λάθος.
Τι σημαίνει Shave Ready
- Apostolos
- Δάσκαλος Ξυρίσματος
- 16
- Has thanked: 1394 times
- Been thanked: 653 times
- Επικοινωνία:
Νow Τhat Υou Αre Α Μan, Shave Like One.
or
Grow A Beard
(growing a beard doesn't mean you have to be ungroomed)
or
Grow A Beard
- hero
- Γυμνάσιο
- 14
- Has thanked: 73 times
- Been thanked: 249 times
Και τωρα βρε Αποστολε που τα εγραψες οπως πρεπει τι θα συζηταμε ? :!@#!
Νίκος
"Αδύνατο να μάθεις τα φρονήματα, τη σκέψη, την ψυχή του κάθε ανθρώπου προτού πάρει στα χέρια του εξουσία." Σοφοκλης
"Αδύνατο να μάθεις τα φρονήματα, τη σκέψη, την ψυχή του κάθε ανθρώπου προτού πάρει στα χέρια του εξουσία." Σοφοκλης
- Slur
- Εξειδίκευση
- 14
- Has thanked: 35 times
- Been thanked: 149 times
Όταν παράγεται ένα μαχαίρι από το εργοστάσιο η λεπίδα του έχει πάντα ακονιστεί σε πέτρα και μάλιστα με σκοπό να φτάσει να είναι πραγματικά και άψογα shave ready.Apostolos έγραψε: 1. Τι εννοούμε Shave Ready?
Όταν παράγεται ένα Straight Razor από το εργοστάσιο, για διάφορους λόγους, η λεπίδα του , και συγκεκριμένα η κόψη ή αιθέρας, δεν έχει ακονιστεί σε πέτρα ώστε να είναι έτοιμο να χρησιμοποιηθεί για ξύρισμα. Το πόσο ακόνισμα χρειάζεται έχει να κάνει και με την τύχη, αλλά και με την ποιότητα – κόστος του συγκεκριμένου μαχαιριού.
Στο βιντεάκι αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στο 4ο λεπτό:
[youtube][/youtube]
Και το ίδιο γίνεται και στα Τhiers-Issard. Παρακολούθησε το βιντεάκι από το 3ο λεπτό και μετά:
[youtube][/youtube]
Επίσης, και από τα δύο βίντεο φαίνεται ότι δεν είναι σημαντικό μόνο το τελευταίο στάδιο, αυτό του ακονίσματος, αλλά και όλα τα προηγούμενα της δουλειά στον τροχό.
Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία από όλα βέβαια είναι ότι τα μαχαίρια δεν είναι παραδοσιακά εργαλεία μόνο γιατί ξυρίζουν με παραδοσιακό τρόπο, αλλά και γιατί φτιάχνονται με παραδοσιακό τρόπο μέχρι τις μέρες μας.
Όπως φαίνεται και στα δύο βίντεο ξεκάθαρα, τα στάδια της κατασκευής τους είναι πολλά και τα περισσότερα γίνονται από εξειδικευμένο τεχνίτη και μάλιστα με δουλειά ένα προς ένα. Δηλαδή ο τεχνίτης παίρνει στο χέρι του ένα μαχαίρι και το φτιάχνει με υψηλής εξειδίκευσης εργασία μέχρι να είναι έτοιμο για το επόμενο στάδιο.
Από προσωπική εμπειρία μπορώ να επιβεβαιώσω ότι το καινούργιο μου μαχαίρι ήταν άριστα shave ready από το εργοστάσιο και αυτό συμβαίνει σχεδόν σε όλα τα μαχαίρια της Dovo αλλά και της Thiers-Issard όπως άλλοι μαχαιροβγάλτες επιβεβαιώνουν σε άλλα φόρα.
Προφανώς λοιπόν είχα την τύχη το μαχαίρι μου να το δουλέψουν καλά οι τεχνίτες στο εργοστάσιο και να το προσέξουν.
Βεβαίως και ο Απόστολος από την άλλη μπορεί να μας επιβεβαιώσει ότι το δικό του μαχαίρι, καινούργιο από την Dovo, δεν ήταν shave ready και μάλιστα με ατέλειες στις κόψη.
Αλλά πιστεύω ότι δεν είναι ο κανόνας αυτό Απόστολε αλλά η εξαίρεση. Μάλλον έπεσες στην περίπτωση που οι τεχνίτες το δικό σου δεν το φρόντισαν όπως θα έπρεπε, ίσως και λόγο τιμής.
Για να καταλάβετε πόσο πραγματικά άψογα ακονισμένο ήταν το μαχαίρι μου από το εργοστάσιο δεν τολμάω να το ακουμπήσω σε πέτρα διότι έχω πειστεί ότι ποτέ και κανένας ακονιστής όσο έμπειρος και αν είναι δεν θα καταφέρει ποτέ να δημιουργήσει τέτοια κόψη όπως αυτήν που έχει τώρα αν τη χάσει.
Επίσης πολύ φοβάμαι ότι κανένα vintage μαχαίρι μου δεν θα έχει τόσο τέλεια κόψη όσο το καινούργιο Bismarck που ακονίστηκε στο εργοστάσιο, όσο καλά και να μου το ακονίσουν οι ειδικοί, όπου και να το στείλω.
Με το υπόλοιπο ποστ του Απόστολου συμφωνώ.
εἶς ἐμοὶ μύριοι, ἐὰν ἄριστος ἦι
- hero
- Γυμνάσιο
- 14
Και το δικο μου DOVO δεν ηταν ετοιμο μαλλον εσυ ησουν τυχερος . Τα βιντεο δειχνουν και διαφημιζουν κατα
καποιο τροπο το πως πρεπει να γινεται η παραγωγη δεν ειναι σιγουρο οτι μετα το κανουν κιολας .
Εαν ηταν ολα ετοιμα ετοιμα γιατι τα μεγαλα μαγαζια τα επιμελουνται πριν και δεν τα στελνουν οπως ειναι ?
Οτα πηρα το δικο μου ο κυριος Γιαννης μου ειπε οτι εαν δεν ειμαι ευχαριστημενος με την κοψη να του το παω για να το φτιαξει , αρα αναγνωριζει και αυτος οτι υπαρχει θεμα .
καποιο τροπο το πως πρεπει να γινεται η παραγωγη δεν ειναι σιγουρο οτι μετα το κανουν κιολας .
Εαν ηταν ολα ετοιμα ετοιμα γιατι τα μεγαλα μαγαζια τα επιμελουνται πριν και δεν τα στελνουν οπως ειναι ?
Οτα πηρα το δικο μου ο κυριος Γιαννης μου ειπε οτι εαν δεν ειμαι ευχαριστημενος με την κοψη να του το παω για να το φτιαξει , αρα αναγνωριζει και αυτος οτι υπαρχει θεμα .
Νίκος
- Slur
- Εξειδίκευση
- 14
Τί να πω; Μπορεί εγώ να ήμουν ο τυχερός.
Αλλά πιστεύω ότι είναι περισσότερο πιθανόν να υπάρχει μία στανταρ διαδικασία στην κατασκευή των μαχαιριών που μπορεί κάποιος υπάλληλος να μην εφαρμόσει κάποτε σωστά, παρά να είναι είναι μέτρια εξ'ορισμού η κατασκευή και κάποιος υπάλληλος ξαφνικά στο δικό μου μαχαίρι να έδωσε περισσότερο από όσο τους ζητούσαν.
Αλλά πιστεύω ότι είναι περισσότερο πιθανόν να υπάρχει μία στανταρ διαδικασία στην κατασκευή των μαχαιριών που μπορεί κάποιος υπάλληλος να μην εφαρμόσει κάποτε σωστά, παρά να είναι είναι μέτρια εξ'ορισμού η κατασκευή και κάποιος υπάλληλος ξαφνικά στο δικό μου μαχαίρι να έδωσε περισσότερο από όσο τους ζητούσαν.
- Slur
- Εξειδίκευση
- 14
Πρέπει να παραδεχτώ ότι έχω ανοίξει νήμα στο SRP για το θέμα μας και στις 2-3 απαντήσεις που είχα μέχρι τώρα φαίνεται ότι έχετε δίκιο και δεν βγαίνουν shave ready από το εργοστάσιο.
- Apostolos
- Δάσκαλος Ξυρίσματος
- 16
- Has thanked: 1394 times
- Been thanked: 653 times
- Επικοινωνία:
Κρατάω όμως και αυτό που γράφει η πρώτη απάντηση
"Shave Ready" is a subjective thing; a razor that is "shave ready" to one guy might be unacceptable to another.
όπως και πιο κάτω
No they (Dovo's and TI's) are not "Shave Ready" to most people's standards...
...
"Shave Ready" is a subjective thing; a razor that is "shave ready" to one guy might be unacceptable to another.
όπως και πιο κάτω
No they (Dovo's and TI's) are not "Shave Ready" to most people's standards...
...
Νow Τhat Υou Αre Α Μan, Shave Like One.
or
Grow A Beard
or
Grow A Beard
- hero
- Γυμνάσιο
- 14
Λοιπον slur ξεριες τι αρχιζω να πιστευω οτι συνεβει σε σενα ?
Η Ελληνικη αγορα ειναι μικρη , ο Τσομπαρης ειχε παρει καποια και τα ειχε στοκ , εαν αυτο ηταν απο τα πρωτα που εβγαλε το εργοστασιο στη αγορα προφανως θα ειναι ποιο προσεγμενο , γιατι τα αρχικα σχολια
των χρηστων ειναι και καθοριστικα . Τωρα εαν στην Ελληνικη αγορα πουληθηκε ενα χρονο μετα την παραγωγη τοτε εισαι τυχερος .
Η Ελληνικη αγορα ειναι μικρη , ο Τσομπαρης ειχε παρει καποια και τα ειχε στοκ , εαν αυτο ηταν απο τα πρωτα που εβγαλε το εργοστασιο στη αγορα προφανως θα ειναι ποιο προσεγμενο , γιατι τα αρχικα σχολια
των χρηστων ειναι και καθοριστικα . Τωρα εαν στην Ελληνικη αγορα πουληθηκε ενα χρονο μετα την παραγωγη τοτε εισαι τυχερος .
Νίκος