Κοστούμι ως καθημερινό ντύσιμο.

Άβαταρ μέλους
Naftis
Νήπιο
Νήπιο
Δημοσιεύσεις: 9
Εγγραφή: πριν από 4 χρόνια
Has thanked: 1 time
Been thanked: 3 times

Κοστούμι ως καθημερινό ντύσιμο.

Δημοσίευση από Naftis » πριν από 2 χρόνιαΜιας και είναι η πρώτη μου δημοσίευση σε αυτό το φόρουμ, θα ήθελα πρωτίστως να συγχαρώ τους ιδρυτές και συμμετέχοντες για το πλούσιο υλικό που παρέχουν, έκαστος στον τομέα του.

Στην σημερινή καθημερινότητα της μετριότητας, της εξίσωσης προς τα κάτω και των ασύδοτων «δικαιωμάτων», η ενδυματολογική ασχήμια έχει την παντοκρατορία της. Θηλυπρεπισμός και πλήρης αισθητική παραίτηση είναι δύο από τα πολλά προβλήματα που μαστίζουν σήμερα την ανδρική ένδυση. Και όλα αυτά για έναν απλούστατο λόγο: Ξεχάσαμε τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες μας ως άνδρες. Δεν θα επεκταθώ κοινωνικά περαιτέρω, γιατί ήδη είμαι εκτός θέματος. Θα περάσω, λοιπόν, στο διά ταύτα.

Πάντα μου άρεσαν τα κοστούμια και γενικά η περιποιημένη ανδρική ένδυση. Ερχόμενος στην ηλικία όπου μπορώ να υποστηρίξω ένα σοβαρό ντύσιμο (αν και λίγο καθυστερημένα στα 35 μου), πήρα μια απόφαση και έθεσα έναν στόχο κι ένα όραμα. Να επιστρέψω το κοστούμι ως καθημερινό ντύσιμο, όπως συνέβαινε παλαιότερα. Τότε που ο άνδρας φορούσε κάθε ημέρα την «πανοπλία» του, ήταν ενσκεπής με το καπέλο του στους ανοικτούς χώρους και, γενικά, πρόσεχε η εμφάνισή του να είναι προσεκτική, ακολουθώντας τους βασικούς άγραφους νόμους της ευγενείας, του ήθους και της τιμής που πρέπει να διέπουν την καθημερινότητα ενός πραγματικού υπεύθυνου άνδρα.

Συγχωρέστε, λοιπόν, τη μακροσκελή μου δημοσίευση, καθώς αναγκαστικά πρέπει να είναι τέτοια γιατί μέσω αυτής θα επιθυμούσα να ξεκινήσει μία χρήσιμη συζήτηση επί του θέματος αυτού, τόσο από ομοϊδεάτες, όσο κι από πολέμιους της θεωρίας αυτής.

Σκοπός μου, πέραν των συζητήσεων, είναι να αποτελέσει το νήμα αυτό έναν χώρο συγκέντρωσης γνώσης πάνω στον τομέα του κοστουμιού ως καθημερινό ντύσιμο, πέραν από επαγγελματικές υποχρεώσεις. Επίσης να λειτουργήσει και ως βάση δεδομένων, τρόπον τινά, για επαγγελματίες και καταστήματα σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, όπου μπορεί ο καθένας μας να επωφεληθεί και να προμηθεύεται/κατασκευάζει τα καθημερινά «επίσημα» ρούχα του. Μη έχοντας κάτι εδραιωμένο ως προσωπική εμπειρία πλην των έτοιμων ενδυμάτων, δυστυχώς δεν μπορώ να συνδράμω επί της παρούσης στην παροχή τέτοιων πληροφοριών. Επιφυλάσσομαι, ωστόσο για το μέλλον.

Σας ευχαριστώ όλους για την υπομονή σας να διαβάσετε το παρόν. Ελπίζω να έχουμε μια εποικοδομητική συνέχεια, όσο το νήμα παραμένει «ζωντανό»...

Με εκτίμηση,
Θεόδωρος.Άβαταρ μέλους
NavalArchitect
Δάσκαλος Ξυρίσματος
Δάσκαλος Ξυρίσματος
Δημοσιεύσεις: 5112
Εγγραφή: πριν από 8 χρόνια
Has thanked: 3159 times
Been thanked: 9440 times

Δημοσίευση από NavalArchitect » πριν από 2 χρόνια

Θόδωρε καλώς ήλθες στο φόρουμ και πολύ ωραία πρώτη δημοσίευση,

Συμφωνώ. Το ντύσιμο με κουστούμι συν τα απαραίτητα αξεσουάρ έχει μεγάλη σημασία για πολλούς λόγους, και μακάρι οι περισσότεροι -κυρίως νέοι- άνδρες να σκέπτονταν έτσι.

Σε καθημερινή χρήση ανεβάζει το επίπεδο του πώς εμείς οι ίδιοι αισθανόμαστε πρώτα απ'όλα, κάτι το οποίο είναι με τη σειρά του ο βασικότερος παράγοντας (ως εφαλτήριο) για να μπορέσουμε μέσω της ευπρεπούς συμπεριφοράς μας να πάρουμε πίσω θετική ενέργεια από τις όποιες πράξεις και συναναστροφές μας.

Άβαταρ μέλους
Naftis
Νήπιο
Νήπιο
Δημοσιεύσεις: 9
Εγγραφή: πριν από 4 χρόνια
Has thanked: 1 time
Been thanked: 3 times

Δημοσίευση από Naftis » πριν από 2 χρόνια

Σ'ευχαριστώ πολύ, NavalArchitect για τα καλά σου λόγια.

Πράγματι, όπως αναφέρεις, οι προεκτάσεις του ντυσίματος είναι βαθύτερες εκ των προφανών.

Όσον αφορά την κοινωνική καθημερινή διάδραση, κατά προτεραιότητα πρέπει να καταργηθεί η στερεότυπη ερώτηση «Ήσουν σε γάμο;» ή παρόμοια που όλοι μας έχουμε δεχθεί. Προσωπικά απαντώ ευγενικά με υπονοούμενη προσβολή σε όσους με ρωτούν, περισσότερο να προστατέψω αυτούς από την ανούσια απορία τους, παρά να υπερασπιστώ την δική μου εμφάνιση. Οι περισσότεροι καταλαβαίνουν το λάθος τους, ευτυχώς.

Αυτό, δε, που με χαροποιεί ιδιαίτερα, είναι το γεγονός ότι περισσότεροι του ευρύτερου κοινωνικού μου κύκλου απ' όσους περίμενα, ανοικτά μου δήλωσαν ότι και οι ίδιοι είχαν την επιθυμία να ντύνονται σωστά καθημερινά, αλλά δεν είχαν το θάρρος ή ακόμη και το έναυσμα να το κάνουν. Το γεγονός ότι βλέπουν κάποιον δικό τους να τολμά, τους δίνει αυτό που απαιτούντο ούτως ώστε να ξεκινήσουν.

Με αυτήν την ελπίδα κι εγώ αποφάσισα για τη δημιουργία του παρόντος, ώστε να συμμετέχουν περισσότεροι με απόψεις και ιδέες, με την ελπίδα η εμφάνισή μας να δράσει «καρκινικά» στον κύκλο του καθενός μας, αρχικά, και κατόπιν στο ευρύτερο κοινό καθώς κάτι που βλέπεις όλο και συχνότερα, παύει να είναι πια παράξενο. Και με σωστά παράδειγματα ίσως και να απαλλαχθούμε και από τα σύγχρονα υβριδικά τερατουργήματα όπως κοστούμι με V-neck μπλουζάκι φανελένιο και μαζεμένο μπατζάκι με σπορτέξ... (για όνομα...)

Ζητώ επανειλημμένα συγγνώμη για τα μακροσκελή κείμενα, αλλά θέλω πολλά να πω εδώ και χρόνια, οπότε ο λεκτικός ορυμαγδός είναι αναπόφευκτος για την ώρα... Θα φροντίσω να μειωθεί στο προσεχές μέλλον!

Άβαταρ μέλους
Νώντας
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
Δημοσιεύσεις: 2749
Εγγραφή: πριν από 6 χρόνια
Τοποθεσία: Χαλκιδική
Has thanked: 695 times
Been thanked: 4872 times

Δημοσίευση από Νώντας » πριν από 2 χρόνια

Θεόδωρε, καλώς ήλθες (άν και βλέπω εγγραφή πριν ένα χρόνο).

Αντιγράφω από τη 2η δημοσίευσή σου.
να ντύνονται σωστά καθημερινά
Δέν είναι απαραίτητο βέβαια να φοράς κοστούμι για να ντύνεσαι όμορφα, σωστά, προσεγμένα κοκ.

Κάπου διάβασα εδώ στο φόρουμ, δε θυμάμαι ποιός το έγραψε, ότι έχουμε πήξει στην προχειρότητα.
Εγώ θα προσθέσω και την ΑΣΧΗΜΙΑ. Όλοι σχεδόν ντύνονται το ίδιο. Και ντύνονται ΑΣΧΗΜΑ.

Το κύρος που προσδίδει το καλό προσεγμένο ντύσιμο, ειδικά το κοστούμι είναι σίγουρα μεγάλο.
Ο άνδρας - οποιασδήποτε ηλικίας - μεταμορφώνεται.

Κι εγώ που πάρα πολλά χρόνια φορούσα σχεδόν καθημερινά κοστούμι **, τα τελευταία χρόνια
παρασύρθηκα από το "εύκολο" κάζουαλ-σπόρ.
Φέτος το φθινόπωρο, (το έγραψα και αλλού) απεφάσισα να επιστρέψω στα γνωστά.
Και απότι ήδη βλέπω, πολύ καλά έπραξα.
Πέραν βεβαίως των ανόητων σχολίων μερικών (του τύπου "Σε γάμο ήσουν"), που απλώς τα αγνοώ ;)
Σήμερα το πρωί εισέπραξα πχ ένα ωραίο "φτου φτου φτού" από φίλη σε μία Ταχυμεταφορική :roll:

** Είχα την τύχη να έχω ένα θείο έξοχο μπαρμπέρη (άβαταρ) και έναν θείο φοβερό ράφτη

Άβαταρ μέλους
Naftis
Νήπιο
Νήπιο
Δημοσιεύσεις: 9
Εγγραφή: πριν από 4 χρόνια
Has thanked: 1 time
Been thanked: 3 times

Δημοσίευση από Naftis » πριν από 2 χρόνια

Νώντα, σ' ευχαριστώ για το καλωσόρισμα! Η συμμετοχή μετράει, άλλωστε. Η εγγραφή δεν είναι κάτι το σημαντικό...

Ορθώς με διορθώνεις για τον αδόκιμο όρο «σωστό ντύσιμο», παρά το γεγονός ότι ήταν κακή διατύπωση δική μου. Δεν εννοούσα το κοστούμι, αλλά γενικά έχεις δίκιο. Υπάρχουν πολλά σωστά στο ντύσιμο του άνδρα και όχι ένα.

Επίσης έχεις απόλυτο δίκιο στην χρήση της λέξης «ασχήμια» για τα σημερινά ντυσίματα του συρμού... Είναι απίστευτα αυτά που βλέπω τόσο σε άνδρες, όσο και σε γυναίκες. Είναι λυπηρό.

Μακάρι να είχαμε όλοι την δική σου τύχη στην καθοδήγηση όπως αυτή επήλθε από τους θείους σου, για να μαθαίναμε νωρίτερα και ορθότερα το πώς να είμαστε, πρωτίστως, σωστοί άνδρες και πώς να το τονίζουμε αυτό και οπτικά, συν τοις άλλοις. Οποιαδήποτε γνώση τους μπορείς να μοιραστείς εδώ μαζί μας, θα σε ευγνωμονούμε και πιστεύω μιλώ εκ μέρους όλων όσοι συμμετέχουν και παρακολουθούν.

Προτιμώ, πάντως, να βλέπω κλασσικό ντύσιμο στον άνδρα περισσότερο σε, ας πούμε, επίσημο, παρά σε σπορ ή καθημερινό. Ο λόγος είναι ότι, αφ' ενός σπάνια να δείχνει κάνεις άσχημα με αυτήν την περιβολή και αφ' ετέρου διότι θεωρώ ότι είναι το ντύσιμο που ο καθένας μας μπορεί να προσδώσει την προσωπικότητά του μέσω του στυλ και των αξεσουάρ που επιλέγει. Πράγμα που δεν είναι και τόσο σαφές και ξεκάθαρο στο καθημερινό και σπορ ντύσιμο.

Όπως και να έχει, χαίρομαι που μέχρι στιγμής συμφωνούμε ότι το ντύσιμο στον άνδρα έχει να κάνει περισσότερο με την συμπεριφορά και την κοινωνική συναναστροφή, παρά με την απόκτηση των ρούχων ως προϊόντα, αυτή καθ' εαυτήν.


Άβαταρ μέλους
Νώντας
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
Δημοσιεύσεις: 2749
Εγγραφή: πριν από 6 χρόνια
Τοποθεσία: Χαλκιδική
Has thanked: 695 times
Been thanked: 4872 times

Δημοσίευση από Νώντας » πριν από 2 χρόνια

Καθημερινά, όταν λέω σπόρ, εννοώ ότι δεν Θα βάλουμε σμόκιν και παπιγιόν,
αλλά μπορούμε να βάλουμε ένα πχ ωραίο καρό σακάκι με μονόχρωμο ή ίδιο με το σακάκι παντελόνι,
ή ένα "τουιντάκι" - που τόσο μα τόσο καιρό έχω να δώ να κυκλοφορεί σε σακάκι ή παλτό...
ΝΑΙ στο αριστερό, ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ στο δεξιό :D
Εικόνα Εικόνα

Εγώ αυτή την εποχή "έχω στο ροτέϊσον" ακόμη πιό σπόρ,
μπλέ ή μαύρο Χάρινγκτον** μπουφανάκι,
γραβατούλα και άπιετο μπλέ ή γκρί παντελόνι

**Άμα με βλέπανε οι Τζ. Ντίν, Στ. ΜακΚουίν θα με κυνηγούσαν :D

Άβαταρ μέλους
Naftis
Νήπιο
Νήπιο
Δημοσιεύσεις: 9
Εγγραφή: πριν από 4 χρόνια
Has thanked: 1 time
Been thanked: 3 times

Δημοσίευση από Naftis » πριν από 2 χρόνια

Συμφωνούμε και είναι πολύ ωραίες οι προτάσεις σου, Νώντα. Σαφώς και όχι σμόκιν!

Αν και είμαι μέγας υποστηρικτής του "αυστηρού" στυλ των τριών κομματιών στο κοστούμι, βρίσκω κι εγώ τον εαυτό μου περισσότερο με σπορ εμφάνιση, όπως περιέγραψες. Κυρίως, βέβαια σε απλές «γραμμές» με μονόχρωμα σακάκια και γιλέκο, σε συνδυασμό με διαφόρων ειδών γραβάτες και πουκάμισα.

Παρεμπιπτόντως, μιας και ανέφερα το κοστούμι τριών τεμαχίων, γνωρίζει κανείς κάποιον ράφτη που να αναλαμβάνει κατασκευή του εν λόγω στην περιοχή του; Για να αρχίσουμε να συγκεντρώνουμε και ενημερωμένα στοιχεία, σιγά σιγά, καθώς είναι αρκετά δύσκολο να βρεις έτοιμα κοστούμια με γιλέκα που να βλέπονται και να μην είναι τα υπερβολικά «γαμπριάτικα» που στοιχειώνουν τα μάτια μας όταν πάμε να πάρουμε ρούχα...

Άβαταρ μέλους
alexn
Γυμνάσιο
Γυμνάσιο
Δημοσιεύσεις: 1049
Εγγραφή: πριν από 3 χρόνια
Τοποθεσία: Νοτιος
Has thanked: 10437 times
Been thanked: 10480 times

Δημοσίευση από alexn » πριν από 2 χρόνια

Καλησπέρα κύριοι,λόγω δουλειάς τα περισσότερα χρόνια με έβρισκαν με κουστούμι καθημερινώς,τώρα ναι ντύνομαι απλά καθημερινά προσέχοντας όμως να είμαι καθαρός,ξυρισμένος,κουρεμένος,να έχω που λέγανε οι παλιοί: σώβρακο, κάλτσες και παπούτσια στην πένα.
Παραμονη Χριστουγέννων με πήρανε τα παιδιά μου για μια βόλτα στην Αθήνα και καταλήξαμε σε ένα μπαρ όπου εγώ γραβατομένος και σικ ντυμένος με δερμάτινο καφέ μακρύ μπουφάν γκριζάκι πουκάμισο και πόλο μπλουζάκι με σπέσιαλ φανελε παντελόνι και μαύρες καλογυαλισμένες μπότες τολμώ να πω ότι μπορεί να έπαιζε ότι ήμουν σαν την μύγα στο γάλα.Παντού γύρω μου δεν διέκρινα την γιορτινή ας πούμε διάθεση να ξεχωρίσουν αυτήν την ήμερα από μια καθημερινή,ακόμα και η κόρη μου μου είπε :ααα,απόψε μπαμπά είσαι γκραντε,
έβλεπα μια μαυρίλα γύρω μου, ρε παιδί μου κηδεία, αξυρισιά μουντάδα ισοπεδωμένα στην ευθεία,εγώ το διασκέδασα πάντως με τα σφηνάκια μου
και όταν άκουγα τα δικά μου τα παλιά ξεσάλωσα χόρεψα και ας ήταν οι άλλοι βαρκούλες στο γιαλό,δηθεν
α ξέχασα κανα δυο κυρίες στην παρέα ρώτησαν τι ωραία μυρίζω,Βουλγάρικο τριαντάφυλλο τους είπα με χρώμα μαύρο,άκουσαν σίγουρα το μαύρο!
Τώρα ετοιμάζομαι με μπλέιζερ,άσπρο πουκάμισο ,ΠΑΠΙΓΙΟΝ, γιλέκο και τα ρέστα μου για να πάω σε ενα κλασικ παλιό μπαρ στην Πατησίων,
δηλ ψάχνω την ευκαιρία να βγαίνω όταν μπορώ από την μιζέρια της καθημερινότητας και να νοιώθω spesial!
Αλέξανδρος.
Άριστον υγιαίνειν, δεύτερον δε κάλλος, τρίτον δε πλούτος.

Άβαταρ μέλους
Gogos
Δημοτικό
Δημοτικό
Δημοσιεύσεις: 375
Εγγραφή: πριν από 3 χρόνια
Τοποθεσία: Αθήνα-Πολύγωνο
Has thanked: 5872 times
Been thanked: 3446 times
Ηλικία: 53

Δημοσίευση από Gogos » πριν από 2 χρόνια

Για το Au Revoir σε κόβω,Αλέξανδρε! :)
«οὐκ ἐν τῷ πολλῷ τὸ εὖ, ἀλλ᾿ ἐν τῷ εὖ τὸ πολύ»

Άβαταρ μέλους
alexn
Γυμνάσιο
Γυμνάσιο
Δημοσιεύσεις: 1049
Εγγραφή: πριν από 3 χρόνια
Τοποθεσία: Νοτιος
Has thanked: 10437 times
Been thanked: 10480 times

Δημοσίευση από alexn » πριν από 2 χρόνια

Μέσα είσαι!!!
Last edited by Antonis πριν από 2 χρόνια, edited 1 time in total.
Λόγος: Γράφουμε μόνο Ελληνικά. Φιλικά, Αντώνης.
Αλέξανδρος.
Άριστον υγιαίνειν, δεύτερον δε κάλλος, τρίτον δε πλούτος.

Απάντηση

Επιστροφή στο “Επίσημο”