Ποσότητα κρέμας και πινέλα

Άβαταρ μέλους
Slur
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
Δημοσιεύσεις: 3535
Εγγραφή: 26 Οκτ 2010, 13:59
13
Has thanked: 35 times
Been thanked: 148 times

Μου έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι το τι ποσότητα κρέμας χρειάζεσαι για να φτιάξεις ποιοτικό αφρό εξαρτάται σημαντικά από το πινέλο με το οποίο θα τη δουλέψεις.

Όχι μόνο από τη φύση των τριχών, ασβός, χοίρος, άλογο, συνθετικές, αλλά και από το μέγεθός του.

Νομίζω ότι το τρίχωμα του πινέλου απορροφάει σημαντικό μέρος της κρέμας, για αυτό αν είναι πολύ μεγάλο, τότε μεγάλο τμήμα της κρέμας θα καταναλωθεί για να γεμίσει το πινέλο. Βέβαια κάποιο από αυτό αποδίδεται πίσω όταν προσθέτεις λίγο νερό και το ξαναδουλεύεις, αλλά ποτέ όλο. Πάντα κάποιο μέρος της κρέμας τραβιέται από το τρίχωμα του πινέλου που διαστέλλεται και απορροφάει νερό και κρέμα.

Ας πούμε έχω παρατηρήσει ότι τα μεγάλα γουρουνοπινέλα μου Ω102 και Ω48 χρειάζονται περισσότερη κρέμα για να κάνουν ποιοτικό αφρό από ότι το πινέλου χοίρου-χελώνα.
Πιστεύω ότι και με ασβούς θα υπάρχει διαφορά. Επίσης λογικό είναι όπως δείχνει και το βίντεο τα συνθετικά πινέλα που δε απορροφάνε τίποτα να χρειάζονται τη μικρότερη ποσότητα για να κάνουν ποιοτικό αφρό.

Εντύπωσή μου είναι όλα αυτά όμως, δεν είμαι σίγουρος. Εσείς τι λέτε;
εἶς ἐμοὶ μύριοι, ἐὰν ἄριστος ἦι
Άβαταρ μέλους
Stefanos
Καθηγητής Ξυρίσματος
Καθηγητής Ξυρίσματος
Δημοσιεύσεις: 9900
Εγγραφή: 14 Ιουν 2010, 10:28
13
Τοποθεσία: [ Mering ]
Has thanked: 212 times
Been thanked: 1189 times
Ηλικία: 49
Επικοινωνία:

Slur έγραψε:[...] Εσείς τι λέτε;
Οτι εχεις ανοιξει ενα καλο θεμα που θελει πολυ μπλα μπλα και αναλυση.. Κοιταω την ωρα.. Χμ.. Στειλε μου ενας αυριο ενα ΠΜ παρακαλω να με το θυμησει.. Σημερα δε με κοβω συγκεντρωμενο.. Παντως δεν εχεις αναφερει ολους τους παραγοντες Slur (ετσι να πω κατι για να σε κινησω ακομη πιο πολυ την περιεργεια... :megagrin )
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Δορυφέρων
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
Δημοσιεύσεις: 2519
Εγγραφή: 13 Δεκ 2010, 17:51
13
Has thanked: 46 times
Been thanked: 147 times
Ηλικία: 57

Αρα λετε να το γυρισουμε στα συνθετικα για δοκιμη;
Πες οτι κανουν καλυτερο αφρο αλλα απο αισθηση στο δερμα πως θα ειναι;
Θα κανουν καλο μασαζ ή θα εχουμε τσιμπηματα;
Απο την αλλη κι αν παει και λιγη χαμενη με τα πινελα αγριοχοιρου-ασβου τι μας πειραζει δεν ειμαστε και σκωτσεζοι.
Εαν το ζητουμενο ειναι η παση θυσια χρηση οσο το δυνατον λιγοτερης κρεμας-σαπουνιου τοτε το συζηταμε.
«ΟΥΚ ΕΙΘΙΣΤΑΙ ΤΟΙΣ ΕΛΛΗΣΙ ΠΡΟΣΚΥΝΕΕΙΝ»

Blog: http://ksyrisma-shaving.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Άβαταρ μέλους
Apostolos
Δάσκαλος Ξυρίσματος
Δάσκαλος Ξυρίσματος
Δημοσιεύσεις: 6359
Εγγραφή: 22 Ιαν 2009, 14:06
15
Has thanked: 1394 times
Been thanked: 652 times
Επικοινωνία:

Slur έγραψε:Μου έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι το τι ποσότητα κρέμας χρειάζεσαι για να φτιάξεις ποιοτικό αφρό εξαρτάται σημαντικά από το πινέλο με το οποίο θα τη δουλέψεις.
Slur έγραψε:Όχι μόνο από τη φύση των τριχών, ασβός, χοίρος, άλογο, συνθετικές, αλλά και από το μέγεθός του.
και τα δύο είναι προφανή!
Slur έγραψε: Νομίζω ότι το τρίχωμα του πινέλου απορροφάει σημαντικό μέρος της κρέμας,
Για αυτό και στο τελευταίο πέρασμα πάντα πιέζεις μαλακά την βάση του πινέλου, για να χρησιμοποιήσεις και αυτό το υλικό, το οποίο είναι μάλλον και το καλύτερο.

Οπότε σε σχέση με την ποσότητα της κρέμας βάζω πάντα την ίδια αφού στο τέλος πιέζοντας την βάση θα πάρω όλο το υλικό μου πίσω.

Εκεί που είναι το πρόβλημα σε σχέση με τις ποιότητες και κατηγορίες των πινέλων είναι

α/ ο χρόνος. Δηλαδή με ένα ΩΜΕΓΑ 48 θέλεις τον διπλό χρόνο για να κάνεις την ίδια ποσότητα αφρού απο την ίδια ποσότητα κρέμας σε σχέση με ένα silvertip.

b/ η τεχνική. Για εμένα για να πετύχεις την ίδια ποσότητα αφρού απο την ίδια ποσότητα κρέμας με το Μπώλ σε σχέση με το πρόσωπο θέλεις λιγη κρέμα παραπάνω. Εγώ παραδόξως στο πρόσωπο κάνω και λιγότερο χρόνο σε αντίθεση με τους περισσότερους που είχα διαβάσει σε διεθνή forums,
Νow Τhat Υou Αre Α Μan, Shave Like One.
or
Grow A Beard
(growing a beard doesn't mean you have to be ungroomed)
Άβαταρ μέλους
Stefanos
Καθηγητής Ξυρίσματος
Καθηγητής Ξυρίσματος
Δημοσιεύσεις: 9900
Εγγραφή: 14 Ιουν 2010, 10:28
13
Τοποθεσία: [ Mering ]
Has thanked: 212 times
Been thanked: 1189 times
Ηλικία: 49
Επικοινωνία:

Λοιπον..

Θα αγνοησω επιδεικτικα τους προλαλησαντες ( :beah2 ) για να συγκεντρωθω στην ερωτηση του Slur.

Η ποιοτητα της τριχας ενος πινελου δεν εχει να κανει μονο απο το μερος του ζωου ή το ποιο ζωο ειναι. Το θεματακι ξεκιναει απο την εποχη που οι τριχες αυτες ηταν φυτρωμενες, ακομη επανω στον ιδιοκτητη τους και κοβανε βολτες στην αγρια φυση! Η ποιοτητα της τριχας επηρρεαζεται απο διαφορους παραγοντες. Απο τη διατροφη του ζωου (αλλα και την ποιοτητα της τροφης που επαιρνε), απο το ποσο νερο ειχε στη διαθεση του, απο το εαν ειχε ερθει κατα τη ζωη του σε επαφη με καποιες ασθενειες και ποιες, εαν ηταν ζωο ελευθερας βοσκης ή ελεγχομενης εκτροφης και τι συμπληρωματικα τροφης επαιρνε ετσι κλπ..

Η τριχα ενος υγιους ζωου ειναι λεια ομαλη στην υφη και οταν βραχει φουσκωνει ευκολα και ομοιομορφα. Σε αντιθεση με "προβληματικες" τριχες. Σημαντικο ρολο παιζει και η ποιοτητα της, απο ποιο σημειο του ζωου προερχεται και ειδικα στον ασβο εχουμε μια περιπτωση που μπορει να βρει κανεις απο την καλυτερη μεχρι την χειροτερη τριχα. Τα πινελα με απλη τριχα ασβου συνηθως εχουν κομμενες κορυφες, μιας και γινονται απο τα "σκουπιδια" του ζωου. Οσο πιο καλη η ποιοτητα, τοσο πιο λεπτες οι αποληξεις. Κορυφαιο παραδειγμα τα silvertip. Τα super silvertip διαφερουν μονο ως προς τη διαμετρο του κομπου και την πυκνοτητα των τριχων.

Στα πινελα ζωικης προελευσης η βασικη αρχη ειναι ιδια. Μουσκευεις την τριχα, ωστε να φουσκωσει και με το νερο να μπορεσει να δημιουργησει εναν καλο αφρο (γιαυτο και λεμε ΟΧΙ προϊοντα με σιλικονη σε πινελα ευαισθητα - η σιλικονη "μπουκωνει" την τριχα καποια στιγμη και δεν μπορεις να κανεις καλο αφρο με τη γνωστη σου τεχνικη και πρεπει να αλλαξεις καποιες παραμετρους που οδηγουν ομως σε μεγαλυτερη καταναλωση κρεμας). Εαν το ζωο ηταν υγιες, η τριχα φουσκωνει γρηγορα, παραμενει λεια, και κραταει πιο πολυ νερο. Εαν το ζωο ειχε καποιο προβλημα (τπτ το ιδιαιτερο και ανησυχητικο για εμας εννοειται, αλλωστε δεν υπαρχει πιθανοτητα να κολλησουμε καποια ασθενια του απο το πινελο) τοτε η τριχα ειναι "σαγρε" θα ελεγα, για να καταλαβετε τι εννοω. Και αυτη φουσκωνει γρηγορα, αλλα η επιφανεια της δεν ειναι τοσο λεια. Και ΕΚΕΙ ερχεται η ψευδαισθηση την οποια πραγματευεται ο τιτλος του νηματος. ο αφρος (ειτε απο κρεμα ξυρισματος ειτε απο σαπουνι) μπαινει στις εσοχες μεσα. Πρακτικα για εμας σημαινει οτι ενω εχουμε παραγει την ιδια ποσοτητα αφρου, εχουμε λιγοτερο στη διαθεση μας! Αυτο ειναι και το μονο πλεονεκτημα των συνθετικων πινελων απεναντι στα "ζωικα". Επειδη αυτα εχουν λεια τριχα, μας διαθετουν ΟΛΟ τον αφρο που εχουμε παραγει.

Οι πιο πολλοι συμφωνουν με τον κανονα: ασβος για την κρεμα, γουρουνα για το σαπουνι. Σε γενικες γραμμες ειναι ετσι. Σε τελικη και ειδικη αναλυση ειναι πως βολευει τον καθενα. Παραδειγμα εχω αναφερει οτι με ασβο εχω κανει με το Williams καλυτερο αφρο αποτι με γουρουνα. Με το Μ46 μου. Αλλα δε σημαινει οτι ισχυει για τον καθενα.

Αλλος ενας σημαντικος παραγοντας ειναι το νερο. Μαλλον η σκληροτητα του και γενικοτερα η συνθεση του. Αναλογα με την ποιοτητα του νερου παρασκευαζονται και οι κρεμες, υπαρχουν δλδ κρεμες που λειτουργουν καλυτερα με σκληρο παρα με μαλακο νερο. Ενας φιλος μου μενει στην Ταϋλανδη. Ειχε παρει απο εδω μια Palmolive κρεμα, οταν ηταν με αδεια στη Γερμανια. Ενω εδω του λειτουργουσε 1Α, οταν πηγε πισω, η κρεμα ηταν ψοφια! ΜΕ το ιδιο πινελο και την ιδια ποσοτητα, δεν εκανε την κρεμα που εκανε εδω. Αρα εκει το νερο ηταν ο ανασταλτικος παραγοντας.

Η τεχνικη που χρησιμοποιει ο καθενας δεν θα ελεγα οτι ειναι παραγοντας που επηρρεαζει επι μακροθεν την διαδικασια. Σιγουρα οταν παιρνει κανεις νεα κρεμα ή σαπουνι, πρεπει να βρει τον τροπο που λειτουργει αυτο. Σε μερικα δεν χρειαζεται τπτ για να λειτουργησει, ο αφρος εκρηγνυται μολις ακουσει νερο να τρεχει, σε μερικα αλλα θελει συγκριτικα πανεπιστημιακη διατριβη!


Για να ανακεφαλαιωσω:
Στην ουσια παραγουμε με την ιδια ποσοτητα κρεμας σε ολα τα πινελα. Η ποσοτητα που ειναι στη διαθεση μας εξαρταται απο παραγοντες που δεν εχουν να κανουν με την τεχνικη που χρησιμοποιουμε. Τα συνθετικα πινελα παραγουν πιο ευκολα αφρο γιατι ειναι απολυτα λεια η επιφανεια τους Τα ζωϊκης προελευσης πινελα εχουν τους περιορισμους που τους εθεσε το ιδιο το ζωο οταν ζουσε - ή ο ανθρωπος.

Ελπιζω να βοηθησα - καιρο ειχα να γραψω ενα τοσο μεγαλο κειμενο.. φιουυυυυυυυυυ :megagrin

Ερωτησεις?

Φιλικα
Στεφος
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Slur
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
Δημοσιεύσεις: 3535
Εγγραφή: 26 Οκτ 2010, 13:59
13
Has thanked: 35 times
Been thanked: 148 times

Ωραία η απάντησή σου.
Εμένα μου φαίνεται ως μειονέκτημα των ζωικών όχι μόνο η ανώμαλη επιφάνεια της τρίχας, αλλά και το γεγονός ότι απορροφάει νερό. Ενώ η συνθετική τρίχα δεν απορροφάει νερό. Και αυτό διότι το νερό είναι δομικό συστατικό του αφρού μαζί με την κρέμα και καλό θα ήταν να μην υπήρχαν καθόλου ανταλλαγές ανάμεσα στον αφρό και την τρίχα, κατά τη διάρκεια αναμονής του πινέλου ας πούμε και όσο ολοκληρώνουμε το πέρασμά μας. Επίσης, το συνθετικό θα στεγνώνει αμέσως διότι δεν έχει απορροφήσει τίποτα, ενώ το άλλο αργεί πολύ να στεγνώσει. Σημαντική διαφορά και αυτή.

Υπό αυτό το πρίσμα όμως, η σιλικόνη λογικά θα ήταν ευεργετική. Βουλώνοντας την τρίχα και κάνοντάς την με τον καιρό να μην απορροφάει νερό, θα είναι πιο σταθερή και θα συστολο-διαστέλλεται λιγότερο, και άρα θα είναι και πιο λεία, μάλλον διορθώνει ελαττώματα της ζωικής τρίχας λοιπόν, παρά της κάνει κακό.
Γιατί άρα λέμε ότι συμβαίνει το αντίθετο ;
εἶς ἐμοὶ μύριοι, ἐὰν ἄριστος ἦι
Άβαταρ μέλους
Δορυφέρων
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
Δημοσιεύσεις: 2519
Εγγραφή: 13 Δεκ 2010, 17:51
13
Has thanked: 46 times
Been thanked: 147 times
Ηλικία: 57

Stefanos έγραψε:Τα συνθετικα πινελα παραγουν πιο ευκολα αφρο γιατι ειναι απολυτα λεια η επιφανεια τους Τα ζωϊκης προελευσης πινελα εχουν τους περιορισμους που τους εθεσε το ιδιο το ζωο οταν ζουσε - ή ο ανθρωπος.
Το παραγω αφρο με το εναποθετω αυτον εχει διαφορα.
Μπορει το συνθετικο να παραγει μεν αλλα το μασαζ που κανει στο προσωπο ανασηκωνει την τριχα οπως ενα ζωϊκο;
«ΟΥΚ ΕΙΘΙΣΤΑΙ ΤΟΙΣ ΕΛΛΗΣΙ ΠΡΟΣΚΥΝΕΕΙΝ»

Blog: http://ksyrisma-shaving.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Άβαταρ μέλους
Apostolos
Δάσκαλος Ξυρίσματος
Δάσκαλος Ξυρίσματος
Δημοσιεύσεις: 6359
Εγγραφή: 22 Ιαν 2009, 14:06
15
Has thanked: 1394 times
Been thanked: 652 times
Επικοινωνία:

Stefanos έγραψε:Η ποιοτητα της τριχας ενος πινελου δεν εχει να κανει μονο απο το μερος του ζωου ή το ποιο ζωο ειναι. Το θεματακι ξεκιναει απο την εποχη που οι τριχες αυτες ηταν φυτρωμενες, ακομη επανω στον ιδιοκτητη τους και κοβανε βολτες στην αγρια φυση! Η ποιοτητα της τριχας επηρρεαζεται απο διαφορους παραγοντες. Απο τη διατροφη του ζωου (αλλα και την ποιοτητα της τροφης που επαιρνε), απο το ποσο νερο ειχε στη διαθεση του, απο το εαν ειχε ερθει κατα τη ζωη του σε επαφη με καποιες ασθενειες και ποιες, εαν ηταν ζωο ελευθερας βοσκης ή ελεγχομενης εκτροφης και τι συμπληρωματικα τροφης επαιρνε ετσι κλπ..
Πλέον όμως οι ασβοί που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή πινέλων είναι εκτροφής, τουλάχιστον έτσι λένε, άρα όλοι είναι πάνω κάτω ίδιοι.
Slur έγραψε:Ωραία η απάντησή σου.
Εμένα μου φαίνεται ως μειονέκτημα των ζωικών όχι μόνο η ανώμαλη επιφάνεια της τρίχας, αλλά και το γεγονός ότι απορροφάει νερό. Ενώ η συνθετική τρίχα δεν απορροφάει νερό. Και αυτό διότι το νερό είναι δομικό συστατικό του αφρού μαζί με την κρέμα και καλό θα ήταν να μην υπήρχαν καθόλου ανταλλαγές ανάμεσα στον αφρό και την τρίχα, κατά τη διάρκεια αναμονής του πινέλου ας πούμε και όσο ολοκληρώνουμε το πέρασμά μας. Επίσης, το συνθετικό θα στεγνώνει αμέσως διότι δεν έχει απορροφήσει τίποτα, ενώ το άλλο αργεί πολύ να στεγνώσει. Σημαντική διαφορά και αυτή.

Υπό αυτό το πρίσμα όμως, η σιλικόνη λογικά θα ήταν ευεργετική. Βουλώνοντας την τρίχα και κάνοντάς την με τον καιρό να μην απορροφάει νερό, θα είναι πιο σταθερή και θα συστολο-διαστέλλεται λιγότερο, και άρα θα είναι και πιο λεία, μάλλον διορθώνει ελαττώματα της ζωικής τρίχας λοιπόν, παρά της κάνει κακό.
Γιατί άρα λέμε ότι συμβαίνει το αντίθετο ;
Γιατι το ζητούμενο είναι το κάθε πινέλο να κρατάει μεσα του νερό και να σου το δίνει σιγά σιγά όσο κάνεις μαζαζ
Δορυφέρων έγραψε:Το παραγω αφρο με το εναποθετω αυτον εχει διαφορα.
Μπορει το συνθετικο να παραγει μεν αλλα το μασαζ που κανει στο προσωπο ανασηκωνει την τριχα οπως ενα ζωϊκο;
κατά την γνώμη μου όχι, και για αυτό θεωρώ ότι τα συνθετικά είναι ένα κλίκ πιο κάτω απο τους ασβούς καλύτερα όμως από τα αγριόχοιρου. Για αυτό λέω πάντα ότι θέλουν και άλλη τεχνική.
Νow Τhat Υou Αre Α Μan, Shave Like One.
or
Grow A Beard
(growing a beard doesn't mean you have to be ungroomed)
Άβαταρ μέλους
Stefanos
Καθηγητής Ξυρίσματος
Καθηγητής Ξυρίσματος
Δημοσιεύσεις: 9900
Εγγραφή: 14 Ιουν 2010, 10:28
13
Τοποθεσία: [ Mering ]
Has thanked: 212 times
Been thanked: 1189 times
Ηλικία: 49
Επικοινωνία:

Ο ενας μετα τον αλλο... :beah2

Λοιπον..

Slur, το νερο ειναι σημαντικος παραγοντας για τη δημιουργια αφρου. Αν ο αφρος δεν εχει νερο, μαμηστα, δεν λειτουργει πανω στην τριχα. Το νερο απο το πλυσιμο της μουσουδας δεν αρκει. Χρησιμοποιοντας συνθετικο πινελο πρεπει να βουτας πιο συχνα το πινελο στο νερο για να τραβηξει η κρεμα. Η "σιλικονοποιηση" δεν ειναι ο,τι καλυτερο, ακριβως γιαυτο τον λογο. Γιατι πλεον οι τριχες ζωικης προελευσης αποκτουν ιδιοτητες πλαστικες τριχας. Και αντε το πινελο σου εκανε 30 φραγκα. Τοσο εχουν και τα πολυ καλα συνθετικα. Αν ομως εκανε πιο πολυ? 70, 90, και βαλε € ? Ποιο το νοημα να το "πλαστικοποιησεις" ενω μπορεις να παεις πιο φτηνο, "γνησιο" πλαστικο. Θετικο στοιχειο το οτι το συνθετικο πινελο δε χρειαζεται τις 48+ ωρες για να στεγνωσει 100% (οκ αυτο ειναι αναλογο με το μερος που μενεις και εαν ειναι κοντα σε ανοιχτο παραθυρο κλπ). Και επιπλεον μεταφερεται ευκολα και σε ταξιδια κλεισμενο κλπ κλπ. Αλλα και παλι.. Δεν θα ειχα προβλημα να χρησιμοποιησω συνθετικο πινελο, αλλα γιατι να το κανω?

Σε ο,τι αφορα το ερωτημα του Δορυ.
Οι αποληξεις των νεοτερων συνθετικων ειναι πολυ απαλες, οπως στα best badger (οχι ομως silvertip). Για κρεμα θα ελεγα οτι ειναι αριστο ενα συνθετικο πινελο, ισως καλυτερο απο ενα ασβου.

Ειναι και θεμα προσωπικης προτιμησης. Π.χ. ξερω οτι ο αδερφος ετσι και του πω οτι οι τριχες του πινελου καποια φορα κοβανε βολτα με τον ιδιοκτητη τους στα κατσαβραχα, δεν προκειται να το πιασει! :hystericalbs1 Αν του την κανω σαν πλακα με το συνθετικο θα νομιζει μετα οτι βρωμαει ζωϊλα. :lachtot Οποτε τα συνθετικα ειναι καλα κυριως για τις περιπτωσεις "Φοιβος". ´Η για οποιον ενσυνηδητα απεχει απο ζωικα προϊοντα (και μαζι με αυτο απο τα καλυτερα σαπουνια ξυρισματος.. :beah2 :megagrin )

Ερωτησεις?

Φιλικα
Στεφος


ΕDIT: Αποστολε, το τι λενε ειναι ενα θεματακι, το τι γινεται στην Κινα (κυρια χωρα προελευσης των κομπων) ειναι αλλο και δεν θελω να το εξετασω, ουτε καν να το σκεφτω. Με αλλα λογια, ΜΙΑ φορα θελω να ειμαι ο καγκουρας που αλλιως δεν ειμαι...
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
mitsos
Λύκειο
Λύκειο
Δημοσιεύσεις: 1719
Εγγραφή: 30 Ιούλ 2016, 10:00
7
Has thanked: 4002 times
Been thanked: 6263 times

Εχθές (αφού είχα στο μούλιασμα αρκετά λεπτά 30άρη ασβό 2bad με αρκετά μαλακή ραχοκοκκαλιά) άνοιξα ένα μικρό σακουλάκι με δείγμα τριμένο σαπούνι meissner tremonia black beer. Σκληρό σαπούνι και κατά συνέπεια σκληρές φλουδίτσες σαπουνιού. Κατευθείαν στο μπωλ καμια δεκαριά τέτοια (ίσως και λιγότερα), τίναγμα καλό του πινέλου και επί το έργον. Για να λιώσω πιο γρήγορα τα τρίματα τα έβαλα κάτω από το θύσανο και προσπαθούσα με μικρής διαμέτρου κυκλικές σε εναλλαγή με κάθετες εντελώς κινήσεις και με λίγη πίεση να τους λιώσω. Και κατά τη γνωστή και δέουσα τακτική όταν έβλεπα ότι ο αφρός πήζει και "στερεύει" άντε και λίγες σταγόνες στο μπωλ. Επειδή περίμενα ένα σημαντικό τηλέφωνο δεν άρχιζα το ξύρισμα για να μη με διακόψουν. Και το πράμα άρχισε να τραβάει σε μάκρος. Και όσο πέρναγε ο χρόνος και το τηλέφωνο δεν ερχόταν τόσο συνεχιζότα το κατάβρεγμα και το σβούρισμα. Ρε παιδιά στο τέλος έγινε αφρός που γέμισε σχεδόν όλο το μπωλ (που είναι μπωλ πρωϊνού αρκετά μεγάλο) και με το που έβαζα το πινέλο μέσα ξεχείλιζε. Και ένα πράγμα άλλο πράγμα. Μεταξένιος χωρίς καθόλου μα καθόλου ούτε την παραμικρή φυσαλίδα αέρα, πηχτός αλλά με μεταξένια και λεπτή υφή που σου προκαλούσε λύπη και στεναχώρια να τον χαλάσεις στο ξύρισμα. Ο καλύτερος και πιο πλούσιος αφρός που έχω κάνει ποτέ. Ever.
Ακολουθήσαν τα κλασσικά 3.5 περάσματα αλλά υπήρχε αφρός για άλλα τόσα ίσως και λίγα λέω. Πασάλειψα χέρια και πρόσωπο και το κράτησα για μερικά λεπτά δίκην ενυδατικής προστασίας και μετά τα ξέπλυνα. Τρελλάθηκα με τον αφρό που δεν περιγράφεται με λόγια η ποσότητα και η ποιότητα του. Και σημειωτέον μετά το ξέπλυμα του μπωλ υπήρχαν κολημένα πάνω στα τοιχώματα 4-5 μικρά πλέον κομματάκια.
Σαν συμπέρασμα θα πω αυτό που έχω ξαναπεί και φυσικά κι άλλοι πολλοί. Το μυστικό είναι πέρα από πινέλο και σαπούνι-κρέμα η υπομονή και επιμονή. Γρήγορες κινήσεις με όχι υπερβολική πίεση και κάθε λίγα σβουρίσματα ή πινελιάσματα (κινήσες βαψίματος) εντός του μπωλ κρατώντας τον αφρό σφικτό πρόσθεση λίγων σταγόνων νερού, Και άντε από την αρχή.
Πάντως για να λέμε την αλήθεια αν δεν περίμενα το τηλεφώνημα δεν θα το τραβούσα τόσο πολύ σε μάκρος.
Σαν υστερόγραφο ευχές για καλή χρονιά σε όλο το φόρουμ.
"Aut viam inveniam aut faciam "
Απάντηση

Επιστροφή στο “Το πινέλο”