Πρόκειται για ένα είδος πινέλου πολύ γνωστό και ευρέως διαδεδομένο στο Μουσουλμανικό κόσμο (για ευνόητους θρησκευτικούς λόγους δε χρησιμοποιούν γουρουνότριχα και για οικονομικούς λόγους ασβό) αλλά και μεταξύ οικολόγων και vegeterian (γιατί προέρχεται από την κουρά αλόγων χωρίς αυτά να βλάπτονται).
Γιατί δεν είναι ευρέως διαδεδομένα στο Δυτικό κόσμο; Η αιτία βρίσκεται στο ότι μεταξύ του 1915 και του 1921κατηγορήθηκαν για μολύνσεις (πολλοί δε ασθενείς κατέληξαν) και αιτία της μόλυνσης ήταν ο βάκιλλος του άνθρακα. Κατηγορήθηκαν τα πινέλλα δε γιατί τα περισσότερα συμπτώματα εμφανίζονταν στο πρόσωπο και το λαιμό. Απαγορεύτηκε η εισαγωγή πινέλων από την Ιαπωνία (από όπου προερχόταν το πινέλο τρίχας αλόγου του πρώτου προσβληθέντα) και καταστράφηκε μια μεγάλη ύποπτη παρτίδα.
Σήμερα πλέον με τους κανόνες υγειινής αλλά και τα μέσα (αντιβιοτικά κλπ) δεν τίθεται θέμα τέτοιου κινδύνου.
(τα παραπάνω δεν τα λέω φυσικά έγώ αλλά είναι μια πολύ επιφανειακή περίληψη ενός άρθρου του Βρασίδα)
Τώρα εντυπώσεις από αυτό το πινέλο που έχω και χρησιμοποίησα και ο προμηθευτής το πουλάει σαν επαγγελματικό

Το τρίχωμά του είναι μακρύ και πολύ μαλακό σε σχέση με τους απλούς ασβούς (δεν έχω silvertip για να κάνω σύγκριση μαζί του), δεν ανοίγει όπως ανοίγουν τα πινέλα ασβού, δηλαδή δεν παίρνει το σχήμα "ανεμιστήρα" και δεν είχα πρόβλημα στη δημιουργία αφρού με ο,τι κι αν το δοκίμασα. Σε γενικές γραμμές είμαι ευχαριστημένος από την πλευρά της χρήσης του. Όσον αφορά το κομμάτι της κατασκευής η μόνη ένστασή μου είναι στο ξύλινο κομμάτι της λαβής το οποίο δεν ξέρω πόσο θα κρατήσει. Αλλά με 10 ευρώ και δύο χρόνια να κρατήσει καλά είναι.