Όπως υποσχέθηκα πριν αρκετό καιρό εδώ θα σας γράψω μερικές από τις συνταγές που έχω βρει/μάθει από διάφορα οικογενειακά τσιμπούσια.
Σήμερα θα σας γράψω για το πως να φτιάξετε τ
ουρσί γεμιστής μελιτζάνας.
- Χρόνος προετοιμασίας ~30 λεπτά
- Χρόνος αναμονής για κατανάλωση - 7 ημέρες
Συστατικά και ποσότητες.
- 2 1/2 κιλά μελιτζάνες (όχι φλάσκες)
- 1/2 κιλά καρότο
- 100 γραμμάρια καθαρισμένα σκόρδα
- 1 ματσάκι μαϊντανό
- 1 ματσάκι σέλινο
- 1 ματσάκι άνηθο
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
- 100 γραμμάρια αλάτι
- 2 λίτρα νερό
Αυτές οι ποσότητες είναι για 2 1/2 κιλά μελιτζάνες.
Εγώ έκανα την μισή ποσότητα μου βγήκαν 5 μελιτζάνες, με όλες τις ποσότητες στο μισό. Εκτός από τα ματσάκια σέλινου, μαϊντανού και άνηθου όπου τα άφησα στις ολόκληρες ποσότητες τους.
Βάζουμε στην φωτιά να βράσει 2 λίτρα νερό μαζί με τα 100 γραμμάρια αλάτι. Αυτό το νερό θα το χρησιμοποιήσουμε αργότερα.
Επίσης βράζουμε κανονικά αλατισμένο νερό με μέγεθος τόσο ώστε να χωρέσει τις μελιτζάνες μας.
Αφού πάρει βράση βάζουμε τις μελιτζάνες μας που το μόνο που τους έχουμε κάνει είναι να τις πλύνουμε και να αφαιρέσουμε το πράσινο κοτσάνι (αν έχει). Αφήστε τις μελιτζάνες να βράσουν για ~15 λεπτά (αφού ξεκινήσει να βράζει πάλι το νερό).
Αν οι μελιτζάνες έχουν ζαρώσει τις βγάζουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν αλλά και να σουρώσουν.
Όσο κρυώνουν οι μελιτζάνες μπορούμε να προετοιμάσουμε την γέμιση.
Τρίβουμε στον τρίφτης της αρεσκείας μας (εγώ το έκανα στον χοντρό) το καρότο και τα σκόρδα.
Όλα αυτά τα ανακατεύουμε καλά καλά μαζί με το 1 κουταλάκι αλάτι και το μισό κουταλάκι πιπέρι.
Όταν κρυώσουν οι μελιτζάνες και μπορούμε να τις χειριστούμε με τα χέρια μας. Μπορούμε να αρχίσουμε να τις γεμίζουμε.
Κόβουμε τις μελιτζάνες οριζόντια λίγο πριν το τέλος (λίγο πριν το κοτσάνι δηλαδή) τις έτσι ώστε όταν την ανοίγετε να μην χωρίζουν σε 2 κομμάτια. Γεμίζουμε την μελιτζάνα με το μείγμα μας, η ποσότητα της γέμισης πρέπει να είναι περίπου μισό δάχτυλο σε πάχος. Αφού γεμίσουμε την μελιτζάνα την τυλίγουμε με κλωστή για να μην διαλυθεί και την βάζουμε στο σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε για το τουρσί.
Αν περισσέψει η γέμιση απλά βάλτε την μέσα στο σκεύος (ή φάτε το αν σας αρέσει γευστικά
).
Αφού τελειώσουμε με τις μελιτζάνες τις σκεπάζουμε με την πρασινάδα μας.
Αν οι μελιτζάνες βγουν παραπάνω από μία στρώσεις θα πρέπει να μοιράσετε την πρασινάδα σας και να την κάνετε και αυτήν σε στρώσεις.
1 στρώση μελιτζάνα με 1 στρώση πρασινάδα και ούτω καθεξής.
Έχοντας τελειώσει με τις στρώσεις μας γεμίζουμε το σκεύος με τα 2 λίτρα βρασμένο αλατόνερο.
Βάζουμε ανάποδα 1 μεγάλο πιάτο για να πατικώσει τα συστατικά μας μέσα στο νερό και βάζουμε ένα βάρος ώστε να κρατήσει το πιάτο κάτω. Είναι πολύ σημαντικό τα συστατικά μας να είναι
μέσα στο αλατόνερο!
Αφήνουμε τις μελιτζάνες σε ένα δωμάτια (θερμοκρασία δωματίου) για ~7 μέρες.
Αφού γίνουν οι μελιτζάνες τις μεταφέρουμε στο ψυγείο μαζί με όλα τους τα υγρά.
Για να τις φάτε απλά βγάζετε μία μελιτζάνα αφαιρείτε την κλωστή και απολαμβάνετε!
Καλή όρεξη!
Αυτή την μελιτζάνα την έκανε μία φορά από την θειά μου. Την ερωτεύτηκα και από τότε δυστυχώς δεν μπόρεσα να ξαναφάω γιατί δεν έτυχε.
Την βρήκα όμως και σήμερα την έφτιαξα. Ελπίζω να γίνει καλή.
Αν δεν βιάζεστε περιμένετε μέχρι την επόμενη Κυριακή για τα αποτελέσματα.
* Συγνώμη αλλά στην διαδικασία της γέμισης δεν μπόρεσα να βγάλω φωτογραφίες και μετά ξεχάστηκα εντελώς.