Συνταγές για ψωμί

Άβαταρ μέλους
nik16v
Λύκειο
Λύκειο
Δημοσιεύσεις: 1234
Εγγραφή: 12 Νοέμ 2013, 08:46
10
Has thanked: 8866 times
Been thanked: 3947 times

Μετά από απαίτηση του κοινού ακολουθεί η συνταγή :bigsmilie
  • Άλευρα (100%)
    Κίτρινο - σκληρό σταρένιο (50%)
    Άσπρο - μαλακό σταρένιο (25%)
    Ολικής σταρένιο από δίκοκκο στάρι (10%)
    Ολικής σίκαλης (10%)
    Ολικής κρίθινο (5%)
    Υπόλοιπα υλικά
    Νερό (85%)
    Προζύμι (15%) (ή για όσους δεν έχουν ένα φακελάκι ξηρή μαγιά για κάθε 500γρ αλεύρων)
    Αλάτι (2%)
    Βύνη κριθαριού (3%)
    Φύτρο σταριού (5%)
Παραπάνω εξηγώ πως χρησιμοποιούμε τα ποσοστά αρτοποιίας.
[Επιγραμματικά για 1000γρ άλευρα (500γρ σκληρό, 250γρ μαλακό, 100γρ ολικής σταρένιο, 100γρ ολικής σίκαλης, 50γρ ολικής κρίθινο) 850γρ νερό, 150γρ προζύμι, 20γρ αλάτι, 30γρ βύνη κριθαριού και 50γρ φύτρο σταριού].
sperman
Γυμνάσιο
Γυμνάσιο
Δημοσιεύσεις: 651
Εγγραφή: 26 Σεπ 2014, 22:15
9
Has thanked: 336 times
Been thanked: 190 times

εχω δει κατι μηχανιματα που ανακατευουν τα υλικα και ψηνουν το ψωμι αυτοματα και φθηνα για το σπιτι. πρεπει να ειναι καλα υπο την προηποθεση οτι μπορεις να αγορασεις καλης ποιοτητας αλευρι
Άβαταρ μέλους
dimitris
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
Δημοσιεύσεις: 4142
Εγγραφή: 08 Μάι 2012, 09:04
11
Τοποθεσία: Αθήνα
Has thanked: 149 times
Been thanked: 1807 times
Ηλικία: 47

Από ότι ξέρω, το πιο υγιεινό αλεύρι είναι το δίκοκκο (ή Ζεας) το οποίο κυκλοφορεί επιτέλους και στην αγορά, κυρίως σε βιολογικά καταστήματα.
Ερασιτέχνης σαπωνοποιός
Συχνές ερωτήσεις για το φόρουμ
Άβαταρ μέλους
captain_hx
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
Δημοσιεύσεις: 3055
Εγγραφή: 08 Μάι 2015, 20:33
8
Τοποθεσία: Λεμεσός, Κύπρος
Has thanked: 16281 times
Been thanked: 16449 times
Ηλικία: 41
Επικοινωνία:

300γρ αλεύρι σκληρό
100γρ αλεύρι ολικής
50γρ αλεύρι καλαμποκιού
50γρ αλεύρι σίκαλης
150γρ προζύμι* (100% υγρασία)
340γρ νερό (72% υγρασία)
10γρ αλάτι

*Το τάισμα του προζυμιού έγινε το βράδυ πριν το ζύμωμα με 100γρ από τα πιο πάνω αλευρά (60γρ σκληρό, 20γρ ολικής, 10γρ καλαμποκιού και 10γρ σίκαλη)

Εικόνα

Προστέθηκε μετά από 7 λεπτά 12 δευτερόλεπτα:
Ψήσιμο σε γάστρα στους 250° για 25 λεπτά και μετά στους 220° για άλλα 25 λεπτά χωρίς το καπάκι.

Προστέθηκε μετά από 10 δευτερόλεπτα:
Ψήσιμο σε γάστρα στους 250° για 25 λεπτά και μετά στους 220° για άλλα 25 λεπτά χωρίς το καπάκι.
ΗΛΙΑΣ

Instagram

Εικόνα Εικόνα Εικόνα Εικόνα
Άβαταρ μέλους
captain_hx
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
Δημοσιεύσεις: 3055
Εγγραφή: 08 Μάι 2015, 20:33
8
Τοποθεσία: Λεμεσός, Κύπρος
Has thanked: 16281 times
Been thanked: 16449 times
Ηλικία: 41
Επικοινωνία:

Χθες είχα ζυμώσει πολύσπορο με προζύμι και το εψησα σήμερα το πρωί. Τη συνταγή την πήρα από δω.

Εικόνα
ΗΛΙΑΣ

Instagram

Εικόνα Εικόνα Εικόνα Εικόνα
Άβαταρ μέλους
captain_hx
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
Δημοσιεύσεις: 3055
Εγγραφή: 08 Μάι 2015, 20:33
8
Τοποθεσία: Λεμεσός, Κύπρος
Has thanked: 16281 times
Been thanked: 16449 times
Ηλικία: 41
Επικοινωνία:

Συνταγή
400γρ σκληρό αλεύρι
50γρ αλεύρι ολικής
50γρ αλεύρι σίκαλης
360γρ νερό
150γρ προζύμι (85% υγρασία)
Ψήσιμο σε γάστρα στους 250 βαθμούς για 25λεπτα με το καπάκι και 20λεπτα χωρίς.

Δοκίμασα για πρώτη φορά το laminate (τεχνική ζυμώματος) και αναδιπλώσεις ανά 45λεπτα. Όμως κάτι πήγε στραβά και το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι όπως θα το ήθελα. Μαθαίνουμε από τα λάθη μας γι'αυτό την επόμενη φορά θα αλλάξω δύο παραμέτρους και ευελπιστώ πως με την ίδια συνταγή θα φτιάξω καλύτερο ψωμί.

Εικόνα
ΗΛΙΑΣ

Instagram

Εικόνα Εικόνα Εικόνα Εικόνα
Απάντηση

Επιστροφή στο “Διάφορα Χόμπι”