Παραγωγή κρασιού

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Αυτή η συζήτηση είναι μόνο για άτομα άνω των 18 ετών.
Άβαταρ μέλους
bill3377
Γυμνάσιο
Γυμνάσιο
Δημοσιεύσεις: 970
Εγγραφή: πριν από 4 χρόνια
Αγαπημένος εξοπλισμός: EJ-DE89B
Semogue 1470
κρέμα cella
Τοποθεσία: Τρίκαλα
Has thanked: 11863 times
Been thanked: 2640 times
Ηλικία: 42

Re: Παραγωγή κρασιού

Δημοσίευση από bill3377 » πριν από 3 χρόνια

Τελευταία δημοσίευση της προηγούμενης σελίδας:

Νίκο καλησπέρα. Όταν είχες γράψει το πρώτο ποστ δεν ήμουν μέλος και δεν το είχα διαβάσει αργότερα. Τώρα που το είδα θα σου πω κάποια πράγματα που έκανε ο πατέρας μου.
Ο πατέρας μου, συνεχιστής του παππού μου, έβαζε κρασί για αρκετά χρόνια και δεν υπήρχε κάποιος που θα το δοκίμαζε και δεν θα έλεγε "Τι κρασί είναι τούτο βρε;". Τα τελευταία χρόνια λόγω κρίσης, σταμάτησε να βάζει κρασί δυστυχώς. Από παιδί μου άρεσε πολύ η όλη διαδικασία. Σεπτέμβρης ήταν ο μήνας που ξεκινούσαμε ψάξιμο σε διάφορα χωριά που ήξερε ο Πατέρας μου ότι είχαν καλά αμπέλια. Αν θυμάμαι καλά έψαχνε περιοχές με αμμουδερό χώμα για καλύτερο σταφύλι. Αγόραζε πάντα μοσχάτο. Στα αμπέλια πριν αποφασίσει, έπαιρνε 3-4 τσαμπιά από διάφορα σημεία, τα έστυβε με το χέρι στο "μουστόμετρο", και μετρούσε τους βαθμούς του μούστου. 12-12,5 ήταν το τέλειο. Μετά αποφάσιζε την αγορά ή όχι. Τις περισσότερες φορές ο τρύγος γινότανε από εμάς. Φόρτωμα στο αγροτικό και σπίτι (στο χωριό). Στο σπίτι εκείνες τις μέρες γινότανε γιορτή. Μαζευότανε 3-4 οικογένειες μαζί που βάζανε κρασί και ξεκινούσε το πάτημα των σταφυλιών. Πολύ παλιότερα τα πατούσαμε με τα πόδια, αργότερα σε χειροκίνητη μηχανή και τελευταία σε ηλεκτρική μηχανή. Μάζεμα του μούστου σε μεγάλες δεξαμενές και τα τσάμπουρα χωριστά για να πάμε αργότερα για παραγωγή τσίπουρου. Ο μούστος μετά έμπαινε σε βαρέλια ξύλινα στην αποθήκη. Συνήθως όταν παίρναμε νέο βαρέλι θα ήταν ή καινούριο ή μεταχειρισμένο από παραγωγή chery - λικέρ. Συντηρητικά ο πατέρας μου δεν χρησιμοποίησε ποτέ.
Από εκεί και πέρα θυμάμαι ότι κάθε μέρα πήγαινε και παρακολουθούσε τα βαρέλια για να δει πότε θα ξεκινήσει η βράση και πως πηγαίνανε. Αν δεν είχαν πολλούς βαθμούς, αγόραζε σταφίδα και την έβαζε μέσα στα βαρέλια σε κάποιο τούλι αν θυμάμαι καλά. Αν τον ρωτούσε κάποιος γιατί δεν βάζει ζάχαρη έλεγε ότι " η ζάχαρη χτυπάει στο κεφάλι όταν θα είναι έτοιμο για πιόμα το κρασί." Αν το κρασί είχε πολλούς βαθμούς, πράγμα σπάνιο, έπαιρνε και έριχνε αγουρίδα μέχρι να πέσουν οι βαθμοί. Μετά το βράσιμο, σφράγιζε τα βαρέλια και κανονικά έπρεπε "να πέσουν οι πρώτες πάχνες" και να ξεκινήσει το κρύο για να καθαρίσει το κρασί. Αν και έπρεπε να ανοιχτούν τα βαρέλια κοντά στα Χριστούγεννα :occasion-xmas: για να είναι σχετικά καθαρό το κρασί, ο πατέρας μου δεν κρατιότανε ποτέ και τα άνοιγε πολύ νωρίτερα. Μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων σε κάποια στιγμή, ανοίγαμε όλα τα βαρέλια, βράζαμε το κρασί και το βάζαμε σε δεξαμενές, πλέναμε καλά τα βαρέλια για να φύγει το κατακάθι και τέλος ξαναβάζαμε το κρασί στα καθαρά πλέον βαρέλια. Αυτή τη διαδικασία την λέγαμε "μετάγγιση". Τότε το κρασί ήταν τέλειο και στην τελική του μορφή.
Όλα αυτά τα ζούσα κάθε χρόνο μέχρι που τελείωσα το λύκειο και έφυγα για σπουδές. Μου φαίνονται σαν παραμύθι τώρα που τα γράφω αλλά μου έχει αποτυπωθεί η όλη διαδικασία. Ο τρύγος, η "γιορτή" στο σπίτι με το πάτημα των σταφυλιών, το βράσιμο του κρασιού και το τελικό αποτέλεσμα.
Στον αρραβώνα μου το 2003, ο πατέρας μου άνοιξε ένα κρασί από το 1992 που το είχε σφραγίσει σε μπουκάλι και κρατήσει για ειδικές περιπτώσεις. Ήταν το τελειότερο κρασί που είχα δοκιμάσει. Ελπίζω κάποια στιγμή να καταφέρουμε να ξαναμπούμε σε αυτή τη διαδικασία και να μάθω κι εγώ κάποια πράγματα καλύτερα γιατί σαν παιδί δεν συγκρατούσα και πολλά.
Ας σταματήσω λοιπών εδώ γιατί έγραψα πάρα πολλά από τις αναμνήσεις μου και ας μην επεκταθώ και στην παραγωγή του τσίπουρου. :obscene-drinkingcheers:
Βασίλης
«carpe diem». Αδραξε, άρπαξε, ζήσε, απόλαυσε τη μέρα.


Άβαταρ μέλους
Ηλίας
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
Δημοσιεύσεις: 3899
Εγγραφή: πριν από 5 χρόνια
Has thanked: 4583 times
Been thanked: 4654 times
Ηλικία: 41

Δημοσίευση από Ηλίας » πριν από 3 χρόνια

Μα πού είναι αυτά τα like βρε παιδιά ;; :helt
Για δύο πράγματα δε πρέπει να στεναχωριόμαστε..
Γι'αυτά που γίνονται και γι'αυτά που δε γίνονται.

Άβαταρ μέλους
gstefanoudis
Νήπιο
Νήπιο
Δημοσιεύσεις: 266
Εγγραφή: πριν από 5 χρόνια
Has thanked: 252 times
Been thanked: 187 times
Ηλικία: 44

Δημοσίευση από gstefanoudis » πριν από 3 χρόνια

Εδώ είναι που ευχόμαστε!
Καλά κρασιά παιδιά!
Γιώργος

"Η πέτρα, το σίδερο, το ατσάλι, δεν αντέχουν. Ο άνθρωπος όμως, αντέχει."
Νίκος Καζαντζάκης

Άβαταρ μέλους
nik16v
Γυμνάσιο
Γυμνάσιο
Δημοσιεύσεις: 1184
Εγγραφή: πριν από 5 χρόνια
Αγαπημένος εξοπλισμός: 11/16” Thomas Radley Cadman & Sons Bengall (1906-1953)
6/8” Thomas Turner & Co. Cutler to His Majesty (1834-1921)
Edwin Jagger DE8911BL
Has thanked: 8086 times
Been thanked: 3624 times

Δημοσίευση από nik16v » πριν από 3 χρόνια

Βασίλη βάλτο στο πρόγραμμα από τώρα για του χρόνου (και φέτος προλαβαίνεις για να βάλεις μουστόκρασο).
Τα χρήματα ποτέ δε θα είναι αρκετά, ο χρόνος το ίδιο κλπ.
Είδα σήμερα να έρχονται στο πατητήρι παππούς με τον εγγονό και να αγοράζουν 27 κιλά Σαββατιανό (το πιο φτηνό 1€/κιλό) μόνο και μόνο για τη διαδικασία. Είναι κρίμα ενώ οι παππούδες και οι γονείς μας που έκαναν τόσα πολλά εμείς να μην κάνουμε τουλάχιστον τα ίδια και λίγα περισσότερα.
Σήμερα στο πατητήρι έκατσα 2 ώρες και παραχωρούσα τη σειρά μου μόνο και μόνο για να ακούσω τί προβλήματα αντιμετώπισαν άλλοι και τις λύσεις. Έμαθα βέβαια ότι το κρασί δε γίνεται μόνο με χημικές αναλύσεις αλλά θέλει και την εμπειρία για να προλάβεις ή να διορθώσεις λάθη. Ο συγκεκριμένος κύριος έχει την εμπειρία και ότι και αν χρειαστεί κάποιος του βρίσκει λύσεις.
Σκόρπια λόγια: η φετινή χρονιά είναι καλύτερη σε σχέση με πέρυσι. Τα ποτιστικά αμπέλια δίνουν χαμηλότερους βαθμούς και πιο "άγριο" κρασί, προτιμάμε τα "ξερικά".

Ευχαριστώ!
Καλά κρασιά!

Άβαταρ μέλους
Petros.Mp
Λύκειο
Λύκειο
Δημοσιεύσεις: 1695
Εγγραφή: πριν από 7 χρόνια
Αγαπημένος εξοπλισμός: Λίγο απ΄όλα...
Τοποθεσία: Νίκαια - Πειραιάς - Αθήνα - Κέντρο
Has thanked: 1113 times
Been thanked: 2021 times
Ηλικία: 36

Δημοσίευση από Petros.Mp » πριν από 3 χρόνια

Φέτος δεν θα βάλω κρασί. 2 χρονιές είχε πολύ σταφύλι, φέτος δεν έχει και δεν θέλω να αγοράσω ξένο. Του χρόνου να είμαστε καλά θα δούμε.
Πέτρος

Ὁ κόσμος μᾶς ἔλεγε τρελλούς. Ἡμεῖς, ἂν δὲν εἴμεθα τρελλοί, δὲν ἐκάναμεν τὴν ἐπανάστασιν.


Απάντηση

Επιστροφή στο “Αφέψημα-Ποτό-Αλκοόλ”