Συσκευή για Espresso

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Αυτή η συζήτηση είναι μόνο για άτομα άνω των 18 ετών.
dgn
Νήπιο
Νήπιο
Δημοσιεύσεις: 164
Εγγραφή: πριν από 6 χρόνια
Has thanked: 21 times
Been thanked: 13 times

Re: Συσκευή για Espresso

Δημοσίευση από dgn » πριν από 4 χρόνια

Τελευταία δημοσίευση της προηγούμενης σελίδας:

Μπορείς να ξεκινήσεις τμηματικά Φώτη π.χ. μόνο μηχανή με φορητό μύλο.
Αν ο χώρος είναι θέμα και θέλεις κάτι που θα αποθηκεύεται μετά νομίζω ότι φορητός μύλος με Aeropress ή V60 θα δώσει αρκετά καλά αποτελέσματα
Αυτό είναι και το setup μου στα ταξίδια.




Άβαταρ μέλους
nik16v
Γυμνάσιο
Γυμνάσιο
Δημοσιεύσεις: 1115
Εγγραφή: πριν από 5 χρόνια
Αγαπημένος εξοπλισμός: 11/16” Thomas Radley Cadman & Sons Bengall (1906-1953)
6/8” Thomas Turner & Co. Cutler to His Majesty (1834-1921)
Edwin Jagger DE8911BL
Has thanked: 7478 times
Been thanked: 3173 times

Δημοσίευση από nik16v » πριν από 4 χρόνια

Καλημέρα, εγώ έχω Bialetti Brikka και ένα μύλο Delonghi KG79.
Το μπρίκι είναι μοκιέρα και όχι εσπρεσιέρα. Αν φτιάξεις καπουτσίνο, με χτυπημένο γάλα μακράς στη φραπεδιέρα κάπως σώζεται, αλλά θα είναι χλιαρός προς κρύος γιατί το αφρόγαλο θα είναι κρύο. Για φρέντο καπουτσίνο είναι πολύ καλύτερη η κατάσταση. Τη καμμένη ας πούμε γεύση την κρύβει η κανέλλα και το αφρόγαλο.
Η Brikka έχει μία βαλβίδα για να αυξάνει την πίεση και να κάνει καϊμάκι. Το καϊμάκι εξαφανίζεται πολύ γρήγορα, παίζει βέβαια ρόλο και το χαρμάνι του καφέ, και η θερμοκρασία όπως αναφέρθηκε παραπάνω θα ξεπεράσει τους 100 για να βγει καφές. Επίσης δεν μπορείς να κάνεις απανωτούς καφέδες γιατί το μπρίκι ζεματάει μετά τον πρώτο καφέ. Πρέπει να περιμένεις να κρυώσει και μετά ξανά. Έχουν νούμερα ανάλογα με το πόσους καφέδες θες να φτιάξεις (1,2,4,6,8,10, νομίζω και 12). Η Brikka που έχω είναι για 2 που σημαίνει ότι δεν μπορώ να φτιάξω μονή δόση καφέ. Το νερό (τουλάχιστον στη Brikka δίνουν δοσομετρικό κυπελάκι) και η ποσότητα του καφέ είναι υπολογισμένα για το συγκεκριμένο αριθμό καφέδων. Στα ιταλικά σπίτια υποτίθεται πως εμείς φτιάχνουμε ελληνικό, εκεί έχουν τα ανάλογα μπρίκια και μετά το φαγητό ανάλογα τα άτομα βάζουν το κατάλληλο μπρίκι.
Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται για εσπρέσο είναι ο μύλος (με το i-2 να είναι ένα εισαγωγικό αλλά κατάλληλο μοντέλο).
Εγώ ακόμη δεν έχω προχωρήσει σε αγορά καφετιέρας, Μετά το μπρίκι είπα να πάω σε Gaggia Classic με PID (ηλεκτρονικός θερμοστάτης). Μετά έλεγα να πάω σε χειροκίνητη Pavoni ή Rancilio Silvia. Είναι όμως single boiler, δηλαδή πρέπει να περιμένεις την εναλλαγή από κατάσταση εκχύλησης σε κατάσταση ατμού και το αντίστροφο. Μετά ανακάλυψα την Ponte Vechio Lusso που είναι χειροκίνητη και ΗΧ (Heat eXchange) που κάνεις ταυτόχρονα εκχύληση καφέ και προετοιμασία αφρόγαλου χωρίς πρόβλημα για συνεχόμενους 2-5-10-15 καφέδες. Όμως είμαστε ήδη στα 800€ οπότε γιατί να μην πάμε σε μία Bezzera BZ10 η οποία είναι "σύγχρονη" ΗΧ μηχανή με ηλεκτρικές αντιστάσεις για την θέρμανση του Group (εκεί όπου κουμπώνει το portafilter = χερούλι με τον καφέ). Εδώ όμως φτάσαμε στα 950€ να μην πάμε για E61 group που είναι νομίζω γύρω στα 8-8,5 κιλά ορείχαλκος για θερμοκρασιακή σταθερότητα. Εκεί όμως στη Magica ή Gulia είμαστε στα 1099€-1149€ οπότε να μην πάμε για μία Rocket Cellini Evo 2 με περιστροφική (Rotary) αντλία να μην κάνει και αυτό τον θόρυβο (σχεδόν ίδιος στην Izzy των 70€ με την Gulia των 1149€) κατά την εκχύληση. Φτάσαμε στα 1500€ αν αγοράσουμε και έναν μύλο λίγο οικονομικό Kompac K3 Touch με 305€ φτάσαμε μαζί με λοιπά παρελκόμενα τα 2000€.
Ε μετά από αυτό φτιάχνω και εγώ γαλλικό όσο είναι χειμώνας και όταν ζεστάνει ο καιρός φρέντο με το μπρίκι και ησύχασα.
Κάποια στιγμή κάτι θα πάρω.



Άβαταρ μέλους
aris22
Δάσκαλος Ξυρίσματος
Δάσκαλος Ξυρίσματος
Δημοσιεύσεις: 5343
Εγγραφή: πριν από 6 χρόνια
Τοποθεσία: Θεσσαλονικη
Has thanked: 4369 times
Been thanked: 5327 times
Ηλικία: 48

Δημοσίευση από aris22 » πριν από 4 χρόνια

Μπρίκια Bialetti έχω δυο . Ενα για το γραφείο (μιας δόσης) και ενα στο σπίτι το οποίο το παίρνω μόνο στις διακοπές το καλοκαίρι που φτιάχνω φρέντο (μεγάλο ,τεσσάρων δόσεων ) Του γραφείου είναι αλουμινένιο και το μεγάλο απο ατσάλι. Το μικρό του γραφείου με έχει βολέψει πολύ και ευχαριστιέμαι τον καφέ που φτιάχνει αρκετά . Εντάξει , δεν το συγκρίνω με κανονικές μηχανές όπου η διαφορά είναι πολύ μεγάλη αλλά για το γραφείο μια χαρά είναι (και οικονομικά) Η διαφορά των δυο που έχω είναι οτι το αλουμινένιο κάνει αρκετά πιο ζεστό τον καφέ απο το ατσάλινο το οποίο τον βγάζει ζεστό προς χλιαρό. Αντιθέτως το αλουμινένιο βγάζει τον καφέ αρκετά ζεστό με αποτέλεσμα αν και τα γαλατάκια που κάνω το αφρόγαλα (με χτυπητήρι) τα έχω στο ψυγείο και είναι παγωμένα, εντούτοις πρέπει να αφήσω τον καφέ λίγο να κρυώσει διότι έχω κάψει την γλώσσα μου αρκετές φορές όταν πάω να πιω αμέσως. :b
Στο σπίτι παλιά είχα μια delonghi , κατόπιν μια Krups που έπαιρνε και χύμα καφέ αλλά και χάρτινες μερίδες , και εδω και 2 χρόνια έχω μια Nespresso Citiz μαζί με ενα aeroccino για αφρόγαλα και είμαι αρκετά ευχαριστημένος. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία απο καφέδες , έχω βρεί αυτούς που μου αρέσουν (πίνω cappuccino ) και είμαι μια χαρά. Και απο ευκολία και καθαριότητα δεν το συζητάμε.
Οκ σίγουρα υπάρχουν μηχανές αρκετά καλύτερες (και σίγουρα πολύ ακριβότερες) που κάνουν καλύτερο καφέ , αλλά ούτε θέλω να δώσω τόσα χρήματα ούτε να μπλέξω με μύλους κλπ κλπ.


Άρης

« Πάντα οὖν ὅσα ἂν θέλητε ἵνα ποιῶσιν ὑμῖν οἱ ἄνθρωποι, οὕτω καὶ ὑμεῖς ποιεῖτε αὐτοῖς »
( Όλα δε, όσα θα θέλετε να κάνουν οι άνθρωποι σε σας, ομοίως και σεις να κάνετε σ’ αυτούς )

Άβαταρ μέλους
Apostolos
Δάσκαλος Ξυρίσματος
Δάσκαλος Ξυρίσματος
Δημοσιεύσεις: 6375
Εγγραφή: πριν από 9 χρόνια
Has thanked: 1393 times
Been thanked: 603 times
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Apostolos » πριν από 4 χρόνια

Σε ότι αφορά την διάσταση του Hobby υπάρχουν σαφώς έμπειροι που ήδη έχουν καταθέσει την άποψη τους και γνωρίζουν είς βάθος το θέμα.

Υπάρχει όμως και η άλλη διάσταση αυτού που θέλει απλά να πιει έναν καφέ, όπως αντιμετώπιζα εγώ το καφέ τα χρόνια που έπινα. Υπό αυτό το πρίσμα η Pezzeti που είχα εγώ με κάλυπτε αρκετά, αργότερα όμως και κάλυψε η Nespresso και μετέπειτα η Tassimo. Μιλάμε όμως για λύση τύπου έτοιμου αφρού ξυρίσματος ή γραφής με στυλό Bic. Φαντάζομαι με πιάνεις Φώτη... :megagrin


Νow Τhat Υou Αre Α Μan, Shave Like One.
or
Grow A Beard
(growing a beard doesn't mean you have to be ungroomed)

Άβαταρ μέλους
boltsis
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
Δημοσιεύσεις: 2966
Εγγραφή: πριν από 7 χρόνια
Τοποθεσία: Λάρισα
Has thanked: 366 times
Been thanked: 315 times

Δημοσίευση από boltsis » πριν από 4 χρόνια

Φώτη όπως είπαν και τα παιδιά και κυρίως ο dgn που είναι μέλος του greekespresso όπως και εγώ αλλά κυρίως έχει μεγαλύτερη πείρα απο εμένα!Ότι και να κάνεις με τα μπρίκια, κάψουλες και διάφορα άλλα μπιχλιμπίδια θα πάρεις ως αποτέλεσμα Δ' εθνικής espresso!
Η πρώτη βάση είναι προμηθευτείς φρέσκο καφέ που είναι το μόνο εύκολο και πιστεψέ με θα έχεις απο τπους καλύτερους καφέδες espresso και θα σου βγαίνει πιο φτηνά ίσως και απο τις κάψουλες!!!Μετά κάποια μηχανή γύρω στα 160-180 καινούργια , ίσως και κάποια μεταχειρισμένη σε πιο καλή τιμή και μετά έναν μύλο στα 120 με 130 ευρώ.Αν δεν έχει χώρο για μύλο πάρε ένα χειιροκίνητο με 30 ευρώ και θα είσαι κομπλέ!

Φώτη κάτι ακόμη, όλα αυτά προυποθέτουν κάποιο χρόνο, δηλαδή θέλει 5-7 λεπτά λεπτάκια να κοψεις καφέ, ζυγίσματα, καθαρίσματα κτλπ!Αν δεν θες να μπείς σε αυτη τη διαδικασία για μενα πάρε μια aeropress η στην τελική μια καψουλομηχανή!Αλλά να ξέρεις ο τέλειος εσπρέσσο θέλει κυρίως τα κατάλληλα εργαλεία και κυρίως κάποιο χρόνο όπως άλλωστε και το παραδοσιακό ξύρισμα!Δε νομίζω να έκανες τον ίδιο χρόνο με πριν που ξυριζόσουνα με τα πλαστικά και τα σπρέι?

Και τέλος θα ήθελα να πω πως με 250 ευρώ περίπου θα είσαι κομπλέ άντε και κάτι αξεσουαρ άλλα 30 ευρώ αλλά θα τα χεις μια ζωη σχεδόν αν τα συντηρείς σωστά!Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να παίρνεις φρέσκο καφέ που ειναι και το πιο εύκολο.Σίγουρα υπάρχουν εργαλεία χιλιάδων ευρώ αλλά δε θα χρειαστεί να πας εκεί εκτός και αν είναι είσαι τυχερός σαν και μενα και σου δώσουνε τζάμπα μια La san Marco 45 κιλών μηχανή δώρο :b !


Dovo Silver Steel Prima, Joseph Allen & Sons Sheffield ,C.V Heljestrand Ringdove Νο55,Dubl Duck Satinedge,Thomas Turner & Co,Thiers-Issard Spartacus "dreadnought",Frederick Reynolds Sheffield
Mercur 34c, Merkur Futur Gold
Ηλίας


Άβαταρ μέλους
Vulcan
Νήπιο
Νήπιο
Δημοσιεύσεις: 142
Εγγραφή: πριν από 7 χρόνια
Has thanked: 93 times
Been thanked: 142 times

Δημοσίευση από Vulcan » πριν από 4 χρόνια

Απλά μία μικρή ενημέρωση για τα μπρικάκια αλουμινίου.

Για το καθάρισμά τους χρησιμοποιούμε σκέτο κρύο νερό χωρίς απορρυπαντικό και το βασικότερο χωρίς να χρησιμοποιήσουμε σφουγγάρι ειδικά συρμάτινο (τύπου scotch-brite). Ο λόγος είναι ότι το αλουμίνιο δεν είναι και ότι καλύτερο όταν έρχεται σε επαφή με ποτά/τρὸφιμα. Το μπρικάκι μετά από μία μικρή χρήση δημιουργεί ένα είδος «πατίνας» στην επιφάνεια του αλουμινίου το οποίο δεν αφήνει τον καφέ να έρθει σε επαφή με το μέταλλο προστατεύοντας έτσι τόσο την γεύση του καφέ όσο και την υγεία μας. Αυτός είναι και ο λόγος που σε ένα καινούριο μπρίκι αυτού του είδους, τους πρώτους 2~3 καφέδες τους πετάμε χωρίς να τους καταναλώσουμε. Θέλει δηλαδή μία μικρή περίοδο για «στρώσιμο».

Θυμάμαι μικρός όταν πήγαινα στο χωριό τα καλοκαίρια, οι γυναίκες δεν άφηναν τρόφιμα μέσα σε αλουμινένια σκεύη (κατσαρόλες, ταψιά) ιδιαίτερα φαγητά που ήταν κάπως όξινα (πχ με σάλτσα τομάτας) διότι αυτά σε επαφή με το αλουμίνιο μέσα σε λίγες ώρες ήταν :boeller .



NikosX
Δημοτικό
Δημοτικό
Δημοσιεύσεις: 588
Εγγραφή: πριν από 5 χρόνια
Αγαπημένος εξοπλισμός: Καλοκαίρι 2016: Δημήτρης Περγαμόντο, Haslinger Schafmilch, SMN crema da barba, 444 gel, Vifrex gel, Εσπερίδες edc, Myrsol formula C as, Fine L'Orange Noir as
Τοποθεσία: Αθήνα
Has thanked: 208 times
Been thanked: 874 times
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από NikosX » πριν από 4 χρόνια

Γενικά, ό,τι είπε ο "συμφορουμίτης" dgn τα καλύπτει όλα...

Φώτη,
Το μπρίκι Μόκα κάνει καφέ Μόκα... Δεν κάνει εσπρέσο. Είναι ο οικιακός καφές στην Ιταλία.
Ακόμη και η ειδική μπρικέτα της Bialetti, η Brikka, που την διαφημίζει ότι κάνει καϊμάκι, κάνει αδύνατο. Την έχω καλοκαιρινή στο νησί.
Εκ πείρας:
Μόκα φτιάχνεις με μεσαίο-κομμένο καφέ (πιο χοντροκομμένο από εσπρέσο). Καταλληλότεροι ε'ίναι οι καφέδες της Lavazza, που βρίσκεις εύκολα στα σουπερ μάρκετ.
Αρα ΔΕΝ χρειάζεσαι μύλο, ΙΜΗΟ, για να φτιάξεις έναν αξιοπρεπή καφέ Μόκα, όπως τον πίνουν οι Ιταλοί.
Στο νησί έχω μύλο, αλλά δεν είδα μεγάλη διαφορά.

Επίσης, γενικά θεωρείται ότι το αλουμινένιο μπρίκι είναι ανώτερο. Προϋπόθεση: να μην το πλένεις με απορρυπαντικά κ.λπ., όπως αναλυτικά είπε ο Vulcan. Kαι να αλλάζεις φλάντζα τακτικά, επειδή σκληραίνει και "καίγεται". (φτηνή).

Από εκεί και πέρα, αν θέλεις να κάνεις εσπρέσο στο σπίτι, ΜΗΝ ασχοληθείς με κάψουλες κ.λπ.
Ο ΜΟΝΟΣ δρόμος είναι αυτός που σου είπε ο dgn: Gaggia Classic ή Gaggia Baby (μίνιμουμ κόστος) συν μύλος (μίνιμουμ μύλος, o Ascaso)

Εγώ, μετά 25 χρόνια ενασχόλησης με μπρικέτες και οικιακές μηχανές, έχω καταλήξει στο σετ Gaggia Classic + Μazzer Mini Super Jolly (μεταχειρισμένος επαγγελματικός με καινούργια μαχαίρια), είναι το Best Value for Money για οικιακή χρήση.


He shaved evenly and with care, in silence, seriously.James Joyce


Απάντηση

Επιστροφή στο “Αφέψημα-Ποτό-Αλκοόλ”