Καφες

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Αυτή η συζήτηση είναι μόνο για άτομα άνω των 18 ετών.
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Παντελεήμων
Νήπιο
Νήπιο
Δημοσιεύσεις: 239
Εγγραφή: πριν από 2 χρόνια
Τοποθεσία: Φλώρινα.
Has thanked: 182 times
Been thanked: 398 times
Ηλικία: 17
Επικοινωνία:

Re: Καφες

Δημοσίευση από Παντελεήμων » πριν από 2 μήνες

Τελευταία δημοσίευση της προηγούμενης σελίδας:

Μάλιστα όταν λέτε για φίλτρο εννοείτε για καφέ φίλτρου; επίσης είχα πάρει από Coffee island που είναι και καφεκοπτείο αλλά δεν μου άρεσε, μήπως εκείνο ήταν παραγωγής τους των Coffee island και όχι Αράμπικα. τέτοιο σερβίρουν και στα Έβερεστ 100% Arabica λένε.


   Παντελεήμων Ν.
  


Άβαταρ μέλους
Vavous
Λύκειο
Λύκειο
Δημοσιεύσεις: 2384
Εγγραφή: πριν από 3 χρόνια
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Has thanked: 9427 times
Been thanked: 12681 times
Ηλικία: 49
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Vavous » πριν από 2 μήνες

Ναι, για καφέ φίλτρου.


Ανδρέας Ν.

Άβαταρ μέλους
Κάβειρος
Νήπιο
Νήπιο
Δημοσιεύσεις: 69
Εγγραφή: πριν από 1 χρόνο
Τοποθεσία: Stuttgart
Has thanked: 30 times
Been thanked: 242 times
Ηλικία: 43

Δημοσίευση από Κάβειρος » πριν από 2 μήνες

Arabica είναι μια οικογένεια από φυτά του καφέ. Η άλλη μεγάλη οικογένεια φυτών του καφέ είναι τα ρομπούστα. Όπως λέει και το όνομα, τα ρομπούστα είναι πιο ανθεκτικά φυτά, έχουν όμως περισσότερο καφεΐνη και είναι συνήθως χειρότερης ποιότητας. Οι κόκκοι ρομπούστα κάνουν καλύτερη κρέμα στο εσπρέσσο, για αυτό και τα περισσότερα μείγματα για εσπρέσσο περιέχουν και καφέ ρομπούστα.
Όπως καταλαβαίνεις, η ποιότητα του καφέ καθορίζεται από πάρα πολλούς παράγοντες. Όχι μόνο το γεωγραφικό μέρος (άλλο η ντομάτα της Ελλάδος κι άλλο η ντομάτα Ολλανδίας) και το υψόμετρο, αλλά και το μείγμα και η μαστοριά του καβουρδισματος. Επίσης έχει σημασία κσι πώς πίνει τον καφέ του κανείς. Εγώ τον πίνω σκέτο. Για αυτό προτιμώ 100% καφέ arabica μετρίου καβουρδισματος. Για καπουτσίνο πιστεύω ότι είναι προτιμότερο κάποιο μείγμα με ρομπούστα με δυνατό καβούρδισμα, ώστε να έχει περισσότερη κρέμα και πιο έντονη γεύση ο καφές, αφού αρκετή καλύπτεται από το γάλα.
Όλα αυτά είναι βέβαια θεωρίες. Στο τέλος μετράει η προσωπική γεύση. Μπορεί και η ρετσίνα να είναι λευκό κρασί κατώτερης ποιότητας αρωματισμένο με ρετσίνι, αλλά μερικές φορές το καλοκαίρι τη γουστάρω πολύ να συνοδέψει το γαύρο και τη σαρδέλα μου.
Από Coffee Island είχα πάρει κι εγώ κάτι και μου είχε αρέσει πολύ. Άλλωστε το φρέντο καπουτσίνο που ήπια στα Coffee Island είναι για εμένα το καλύτερο. Δυστυχώς μένω στο εξωτερικό αλλιώς θα δοκίμαζα όλα τα χαρμάνια τους.
Συμπέρασμα: 100% Arabica δε σημαίνει πολλά πράγματα.


Καλοί μου άνθρωποι!

Άβαταρ μέλους
ElGreco
Νήπιο
Νήπιο
Δημοσιεύσεις: 287
Εγγραφή: πριν από 5 μήνες
Αγαπημένος εξοπλισμός: [ Vintage ]
Τοποθεσία: Πρέβεζα
Has thanked: 1246 times
Been thanked: 1060 times
Ηλικία: 43
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από ElGreco » πριν από 2 μήνες

Πρόταση για espresso ο καφές της εταιρίας passalacqua στο καβουρδισμα Mekico.
Εταιρία με τεράστια ιστορία του ιταλικού νότου , ξεκίνησε με μικρή παραγωγή και δικά της bar στην Καμπανία όμως η ποιότητα του καφέ της, έφερε την αναπόφευκτη εξάπλωση της σε όλη τη χώρα και φυσικά εξαγωγές σε όλο τον κόσμο. Ο Mekico είναι ένας 100% arabica καφές, αρωματικός και γεμάτος. Συνήθιζα να τον απολαμβανω στα όρθια στο Mekico bar στο Vomero της Napoli.
Αν τον βρειτε μπροστά σας δώστε του μια ευκαιρία.


Τάσος
looʞ ɐʇ ʇɥıuƃs pıɟɟǝɹǝuʇlʎ
-----------------------------
https://metamatiakleista.wordpress.com

Ilias-G
Νήπιο
Νήπιο
Δημοσιεύσεις: 289
Εγγραφή: πριν από 1 χρόνο
Has thanked: 2831 times
Been thanked: 1861 times
Ηλικία: 53

Δημοσίευση από Ilias-G » πριν από 2 μήνες

Αγαπητέ Παντελεήμονα, καλησπέρα.
Δεν ξερω τι καφέ φιλτρου δίνουν τα Everest. Ειναι μεγαλη εταιρεία και μάλλον εχει τα δικά της χαρμάνια.
Γεγονός ειναι πάντως ότι σε καφέ φιλτρου συνηθως προτιμάμε 100% arabica για τον απλό λόγο ότι ειναι πιο γλυκόπιοτος σε σχεση με τον robusta που ειναι πικρός και μπαίνει σε μειγμα στον εσπρέσσο για την δημιουργία κρέμας (οπως σωστά γράφτηκε από τον Καβειρο).
Τον καφέ φιλτρου η αλήθεια ειναι ότι δεν τον ψάχνω πάρα πολύ, αγοράζω και από Σ/Μ (Lidl, AB), προσεχω βεβαια να ειναι 100% arabica και να μου αρέσει σε γευση. Π.χ. τo Lidl εχει τον Gold 100% αραμπικα που για μενα εχει ωραία γευση, πίνεται πολύ ευχάριστα σκέτος και εμενα με ικανοποιεί.
Τα coffee-island εχουν πολλές ποικιλίες καφέ από διαφορα μερη σε όλο τον κόσμο, και δεν σημαίνει ότι αρέσουν όλα σε όλους, το αντίθετο. Θελει δοκιμές, από λίγα γραμμάρια καθε φορά για να καταλήξεις.
Γενικά στο θεμα καφές θα εχεις 10 διαφορετικές απόψεις και γνώμες αν ρωτησεις 10 ανθρώπους. Παίζουν ρόλο πολλές παραμετροι πέρα απ΄τον ιδιο τον καφέ, με κυριοτερη το νερό.
Εγώ θα έκανα το εξής. Θα εβρισκα ενα καλό καφεκοπτείο κοντά στη γειτονιά μου και θα δοκίμαζα διάφορους καφέδες, από λίγο καθε φορά (όχι πάνω από 50γρ.). Θα εφτιαχνα και μια προσωπική σχέση με τον καφετζή για τυχόν συμβουλές σε ποικιλίες και καβουρδίσματα και νομίζω ότι θα πετύχαινα το καλύτερο αποτέλεσμα.
Ελπίζω να βοήθησα λίγο.




Άβαταρ μέλους
Παντελεήμων
Νήπιο
Νήπιο
Δημοσιεύσεις: 239
Εγγραφή: πριν από 2 χρόνια
Τοποθεσία: Φλώρινα.
Has thanked: 182 times
Been thanked: 398 times
Ηλικία: 17
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Παντελεήμων » πριν από 2 μήνες

Arabica δεν είναι ένα συγκεκριμένο χαρμάνι π.χ. Jacobs? Δηλαδή άλλο ο cold του lidl και άλλο arabica από άλλο γνωστό κατάστημα; επίσης έχετε να πείτε κάτι για την καφετιέρα χειρός κάνει δουλειά; ή αν θες κάλο καφέ φίλτρου γευστικό κ.λ. πρέπει να πάρεις έστω ένα μικρής αξίας ηλεκτρικό, με λίγα ευρώ, με χωρητικότητα ένα ποτήρι, εξ άλλου φίλτρου πίνω μόνο εγώ -προς το παρών δεν πίνω-

Να πω ότι έχω πιει καφέ από τα coffe island της πόλης που μένω ((Φλώρινα) των special τους είχα ρωτήση ποιο χαρμάνι χρησιμοποιούν αν τους ζητά κανείς ένα φίλτρου χωρίς να διευκρινίζει κάτι άλλο σχετικά με χαρμάνι)) και μου άρεσε, μερικές φόρες, δεν θυμάμαι και πολύ καλά βέβαια.

Άλλα σε χαρμάνι που είπα να μου κόψουν δεν


   Παντελεήμων Ν.
  

Άβαταρ μέλους
SolitaryX88
Νήπιο
Νήπιο
Δημοσιεύσεις: 94
Εγγραφή: πριν από 8 μήνες
Αγαπημένος εξοπλισμός: Merkur 34c, Cella, Floid, Omega 49
Τοποθεσία: Αθήνα
Has thanked: 202 times
Been thanked: 391 times

Δημοσίευση από SolitaryX88 » πριν από 2 μήνες

Να πω την αλήθεια εγώ έπινα Jacobs φίλτρου μετά το γύρισα σε melitta που είναι πολύ ωραίος ο γαλλικός της.
Αλλά σε espresso πίνω portioli που είναι λίγο πικρός, μου αρέσει πολύ ο hausbrandt. Jacobs σε espresso είναι λίγο ελαφρύς αλλά πιο γλυκός.

Γενικά δοκίμασε κ melitta για φίλτρου. . .


Μπάμπης

Ilias-G
Νήπιο
Νήπιο
Δημοσιεύσεις: 289
Εγγραφή: πριν από 1 χρόνο
Has thanked: 2831 times
Been thanked: 1861 times
Ηλικία: 53

Δημοσίευση από Ilias-G » πριν από 2 μήνες

Arabica ειναι η μια κυρια ποικιλία καφέ. Η άλλη ειναι η robusta. Η Jacobs ειναι εταιρεία καφέ. Όλες οι εταιρείες καφέ (π.χ. jacobs, lavazza, illy κλπ.) χρησιμοποιούν αυτές τις δυο ποικιλίες για να φτιάξουν τα χαρμάνια τους, από 100% arabica έως όσο θελει ο καθενας (80/20, 70/30, 60/40). Όσο κατεβαίνει το ποσοστό του arabica τόσο πιο πικρός γινεται ο καφές και πιο φθηνός (όχι απαραίτητα χειρότερος).
Ετσι και με τα διαφορα Σ/Μ. Τα Lidl που ανέφερα ως παραδειγμα για τον φιλτρου τους, εχουν δικούς τους προμηθευτές για καφέδες, δικά τους χαρμάνια. Από 100% αραμπικα (Gold) αλλά και πιο κατω αναλογίες με μικρές διαφορές στην τιμή. Ό,τι αρέσει στον καθένα. Για καφέ φιλτρου όμως προτίμησε 100% arabica, εχει πιο γλυκια γευση.
Θεωρητικά η μηχανή χειρός με την ηλεκτρική κανει την ιδια δουλειά. Στέλνει το ζεστό νερό να περάσει μέσα από το φιλτρο με τον καφέ και το αποσταγμα ειναι αυτό που πίνουμε. Στο σπίτι δεν εχω χειρός, εχω ηλεκτρική. επομένως δεν ξερω αν ειναι ο καφές που φτιάχνει ίδιος. Πάντως μια μικρή ηλεκτρική καφετιέρα φιλτρου ειναι πολύ οικονομική, αν μπορείς πάρε μια να δοκιμάσεις τυχόν διαφορά στη γευση.
Το online shop των coffee-island εχει πολλά χαρμάνια καφέ φίλτρου με πληροφορίες γευσης, επίγευσης και χαρακτηριστικών για το καθενα αν κλικάρεις το "i" που υπάρχει διπλα. Παρατήρησε ότι όταν το χαρμάνι ειναι 100% arabica εχει υψηλή γλυκύτητα, όσο κατεβαίνει η αναλογία arabica/robusta τόσο πικραίνει.



Άβαταρ μέλους
Παντελεήμων
Νήπιο
Νήπιο
Δημοσιεύσεις: 239
Εγγραφή: πριν από 2 χρόνια
Τοποθεσία: Φλώρινα.
Has thanked: 182 times
Been thanked: 398 times
Ηλικία: 17
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Παντελεήμων » πριν από 2 μήνες

Έχω πιει machiato jacods πρέπει να ήταν ήταν ωραίος αλλά λίγο. Μου το βάλανε σε ποτήρι jacobs άρα προφανώς δουλεύει η καφετέρια Jacobs.

@Ilias-G Θα δοκιμάσω κάποια και θα σας πω εδώ, να πω και κάτι άλλο ότι στον Jacobs που κάνω βάζω 3ης κουταλιές καφέ και 2 ζάχαρη και μετά από μισό ποτήρι; μπορεί και παραπάνω μπορεί και λιγότερο με πειράζει, με κάνει κάτι το στομάχι έχω ένα τρέμουλο μάλλον με ενοχλεί η πολύ καφεΐνη αλλά σαν να θέλω και έντονη γεύση καφέ αλλά να έχει μια γλυκύτητα κάπως έτσι ήταν του Έβερεστ. (ίσως και να χρειαζόνατν και παραπάνω καφέ ίσως)

Το αστείο είναι ότι δεν το ήπια όλο XD Ήμουν στο Cosmos και ήθελα να μην το έχω μαζί μου στο μαγαζί ήθελα να πάω στα Public Το έχω σε φωτογραφία χεχεχεχε :P


Προστέθηκε μετά από 1 ημέρα 16 ώρες 10 λεπτά 35 δευτερόλεπτα:
Αγοράστηκε καφέ mellita clasic Auslese ίδωμεν. Πως να φυλάω τον καφέ; εγώ το αποθηκεύω σε βάζο και το τοποθετώ στο ψυγείο.


   Παντελεήμων Ν.
  


Απάντηση

Επιστροφή στο “Αφέψημα-Ποτό-Αλκοόλ”