Glogg-συνταγή!
Δημοσιεύτηκε: 08 Δεκ 2012, 15:04
Για όσους δεν το γνωρίζουν, το glogg ειναι παραδοσιακό ποτό των σκανδιναβικων χωρών, που σερβίρεται ζεστό, τους χειμερινούς μήνες και κυρίως κατα την περίοδο των Χριστουγέννων. Θυμίζει το κέντρο ευρωπαϊκό gluhwein, αλλα με τη διάφορα ότι εχει brandy και φυσικά ειναι δυνατότερο.
Το ανακαλυψα πριν από 5 χρόνια περίπου, σε ένα χριστουγεννιάτικο ταξίδι με τη γυναικα μου στη Δανία, έμαθα τη συνταγή και απο τότε κάθε χρόνο αυτή την περίοδο το φτιαχνω.
Ειναι πολυ απολαυστικό ποτό, πριν ή και μετά απο το φαγητό, σε ζεσταίνει πραγματικα και αρέσει ιδιαίτερα στις γυναίκες.
Η συνταγή που φτιαχνω έχει ως εξής (για περίπου 5 μπουκάλια των 750μλ):
-1.5lt κόκκινο κρασί
-1.5lt πορτογαλικό γλυκό κρασί Porto (ή το αντίστοιχο αγγλικό ή αμερικανικό port). Θα μπορούσε να αντικατασταθεί με μαυροδαφνη, για να δώσουμε και λιγο ελληνική ταυτότητα.
-750μλ brandy, εγώ βάζω συνήθως metaxa.
-5-6 ξυλακια κανέλα
-15 σπόρους καρδαμο
-20 τεμ. Γαρύφαλλο
-τη φλουδα απο ένα πορτοκαλι
-μιση κούπα σταφίδας
-μισή κούπα καθαρισμενα αμύγδαλα
-2 κούπες ζάχαρη
Λοιπόν, η διαδικασία εχει ως εξής:
1. Σπάμε και καθαρίζουμε τους σπόρους απο το καρδαμο.
2. Βάζουμε το κρασί και το Porto σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε την κανέλα, το καρδαμο, τα γαρύφαλλα, τη φλουδα απο το πορτοκάλι, τις σταφίδας και τα αμύγδαλα. Το ανακατεβουμε και το σκεπαζουμε και το αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά.
3. Βάζουμε τη ζάχαρη σε ένα τηγάνι με το μισό brandy και το ζεστενουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει καθαρό σιρόπι. Το ανακατεβουμε κατα περιόδους και το αφήνουμε για 15 λεπτά σε πολυ χαμηλή φωτιά να "καραμελωσει"
4.βαζουμε τη ζάχαρη μαζί με τα υπόλοιπα υλικά στην κατσαρόλα, το σκεπαζουμε και το αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 1 περίπου ώρα.
5. Δοκιμάζουμε και αν θελουμε προσθέτουμε περισσότερο brandy (εδώ παντα έχω την κλασσικη διαμάχη με τη σύζυγο που το προτιμάει ελαφρύτερο).
6. Σουρονουμε το ποτο απο τα καρικευματα και ειναι έτοιμο! Τις σταφίδες και τα αμύγδαλα μπορεί κανεις να τις προσθέτει στην κούπα του καθενός, ανάλογα με την προτίμηση.
Σερβίρεται ζεστό σε κούπα.
Φυσικά μπορούμε να το βάλουμε σε μπουκάλια και να το καταναλώνουμε ακόμα και αρκετούς μήνες μετά!
Καλη επιτυχία σε όσους το δοκιμάσουν και προσοχή βαράει!!
Το ανακαλυψα πριν από 5 χρόνια περίπου, σε ένα χριστουγεννιάτικο ταξίδι με τη γυναικα μου στη Δανία, έμαθα τη συνταγή και απο τότε κάθε χρόνο αυτή την περίοδο το φτιαχνω.
Ειναι πολυ απολαυστικό ποτό, πριν ή και μετά απο το φαγητό, σε ζεσταίνει πραγματικα και αρέσει ιδιαίτερα στις γυναίκες.
Η συνταγή που φτιαχνω έχει ως εξής (για περίπου 5 μπουκάλια των 750μλ):
-1.5lt κόκκινο κρασί
-1.5lt πορτογαλικό γλυκό κρασί Porto (ή το αντίστοιχο αγγλικό ή αμερικανικό port). Θα μπορούσε να αντικατασταθεί με μαυροδαφνη, για να δώσουμε και λιγο ελληνική ταυτότητα.
-750μλ brandy, εγώ βάζω συνήθως metaxa.
-5-6 ξυλακια κανέλα
-15 σπόρους καρδαμο
-20 τεμ. Γαρύφαλλο
-τη φλουδα απο ένα πορτοκαλι
-μιση κούπα σταφίδας
-μισή κούπα καθαρισμενα αμύγδαλα
-2 κούπες ζάχαρη
Λοιπόν, η διαδικασία εχει ως εξής:
1. Σπάμε και καθαρίζουμε τους σπόρους απο το καρδαμο.
2. Βάζουμε το κρασί και το Porto σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε την κανέλα, το καρδαμο, τα γαρύφαλλα, τη φλουδα απο το πορτοκάλι, τις σταφίδας και τα αμύγδαλα. Το ανακατεβουμε και το σκεπαζουμε και το αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά.
3. Βάζουμε τη ζάχαρη σε ένα τηγάνι με το μισό brandy και το ζεστενουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει καθαρό σιρόπι. Το ανακατεβουμε κατα περιόδους και το αφήνουμε για 15 λεπτά σε πολυ χαμηλή φωτιά να "καραμελωσει"
4.βαζουμε τη ζάχαρη μαζί με τα υπόλοιπα υλικά στην κατσαρόλα, το σκεπαζουμε και το αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 1 περίπου ώρα.
5. Δοκιμάζουμε και αν θελουμε προσθέτουμε περισσότερο brandy (εδώ παντα έχω την κλασσικη διαμάχη με τη σύζυγο που το προτιμάει ελαφρύτερο).
6. Σουρονουμε το ποτο απο τα καρικευματα και ειναι έτοιμο! Τις σταφίδες και τα αμύγδαλα μπορεί κανεις να τις προσθέτει στην κούπα του καθενός, ανάλογα με την προτίμηση.
Σερβίρεται ζεστό σε κούπα.
Φυσικά μπορούμε να το βάλουμε σε μπουκάλια και να το καταναλώνουμε ακόμα και αρκετούς μήνες μετά!
Καλη επιτυχία σε όσους το δοκιμάσουν και προσοχή βαράει!!