Λανθασμένες θεωρήσεις

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
NYC1920
Λύκειο
Λύκειο
Δημοσιεύσεις: 1401
Εγγραφή: 15 Ιαν 2019, 19:42
5
Τοποθεσία: Βόλος
Has thanked: 11522 times
Been thanked: 9173 times
Ηλικία: 47

Διαπιστώνω πως αρκετές λανθασμένες
θεωρήσεις 'κυκλοφορούν' ως κοινά αποδεκτές ,
όσων αφορά τις λεπίδες DE :

- " Είναι κατασκευασμένες από ανοξείδωτο
ατσάλι για να μην σκουριάζουν ! " -

Βασικά πριν αναλύσουμε το λάθος της θεώρησης ,
ας ξεκαθαρίσουμε το εξής : Οι περισσότεροι από
τους λεγόμενους "ανοξείδωτους" χάλυβες οξειδώνονται !
Κανονικά θα έπρεπε να χαρακτηρίζονται ως
" δυσοξείδωτοι χάλυβες " ( stainLESS ) και όχι ως
"ανοξείδωτοι " ( rustPROOF ) .
Οι λεπίδες από ειδικά "ανοξείδωτα" κράματα χάλυβα ( razor steels ) ,υπερέχουν έναντι των λεπίδων από απλό χάλυβα ( carbon steel ) διότι το περιεχόμενο χρώμιο προσδίδει τις επιθυμητές φυσικές ιδιότητες :
1 ) Αυξημένη σκληρότητα ( hardness ) η οποία είναι απαραίτητη για την διατήρηση της αιχμής ( edge retention ) και την διαμόρφωση της κόψης ( achieved sharpness ) ,καθώς και την αντίσταση στη φθορά ( wear resistance ) .

2 ) Αυξημένη αντοχή ( toughness ) η οποία είναι απαραίτητη στην αποφυγήμικρό-θραύσεων ( chipping ) της κόψης.
Υπόψιν : Η σκληρότητα είναι συνήθως αντιστρόφως ανάλογη της αντοχής. Το μαντέμι ( χυτοσίδηρος ) είναι πολύ σκληρό κράμα αλλά σπάει λίαν ευκόλως σαν πορσελάνη .Αντίθετα ο λευκοσίδηρος είναι πολύ μαλακός αλλά δεν σπάει .Τα κράματα λοιπόν που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή λεπίδων ξυρίσματος ,ιδανικά θα πρέπει να καταφέρουν να ταιριάξουν τα αταίριαστα !

3 ) Το χρώμιο επίσης συμβάλλει στην δημιουργία μικρότερων κρυστάλλων ( ειδικά των καρβιδίων ) και με πιο ομοιόμορφη κατανομή .Πρόσφατα ανακαλύφθηκε από ερευνητές του ΜΙΤ πως το μέγεθος κρυστάλλων και η κατανομή αυτών στο χωροδικτύωμα ( matrix ) του κράματος( ή αλλιώς "του στερεού διαλύματος " ) είναι μία από τις τρεις μεταβλητές που εξηγούν το φαινόμενο της θραύσης της αιχμής από τις ανθρώπινες τρίχες ,οι οποίες είναι τουλάχιστον 50 φορές λιγότερο σκληρές από τον χάλυβα .

Για όποιον ορέγεται παραπάνω πληροφορίες :
https://news.mit.edu/2020/why-shaving-dulls-razors-0806
https://knifesteelnerds.com/2019/03/04/all-about-aeb-l/

Εξάλλου ,αν οι λεπίδες ήταν πραγματικά ανοξείδωτες ,τότε δεν θα ήταν απαραίτητες οι επιστρώσεις χρωμίου ή /και
πλατίνας (παλλάδιου στην πραγματικότητα ) καθώς και ιριδίου παλαιότερα,πριν την εκτόξευση σε δυσθεώρητα ύψη της ζήτησης και τιμής του .Οι συγκεκριμένες επιστρώσεις αποτρέπουν την οξείδωση
των κόψεων της λεπίδας και μόνον αυτό .

- " Η επίστρωση PTFE ( "teflon" ) βοηθά στη μείωση της τριβής /κάνει τη λεπίδα πιο "γλυκιά" ! -

Σαφέστατα κάποια από τα φθοριούχα πολυμερή
διαθέτουν από τους πιο χαμηλούς συντελεστές τριβής ανάμεσα στα υπόλοιπα γνωστά υλικά .Πρακτικά είναι αδύνατο να βαφούν ή να συγκολληθούν ή να κολλήσει οτιδήποτε στην επιφάνεια τους ή τα ίδια να κολλήσουν σε άλλη επιφάνεια ( το τελευταίο κρατήστε το ως σημείωση ) !Η επικάλυψη PTFE της κόψης έχει αποκολληθεί από την τελευταία ,πριν καν τελειώσει το πρώτο ξύρισμα της λεπίδας !Φυσικά δεν είναι εκεί για να διευκολύνει την ολίσθηση της λεπίδας καθώς διαπερνά τον κεράτινο κορμό των τριχών ,αλλά για να προστατέψει τις κόψεις από οξείδωση και μηχανικές καταπονήσεις ,από τη στιγμή που η λεπίδα εγκαταλείπει συσκευασμένη το εργοστάσιο κατασκευής της μέχρι την πρώτη χρήση της.
Το γεγονός μάλιστα πως οι περισσότερες λεπίδες αποδίδουν τα μέγιστα στη δεύτερη ή ( πιο σπάνια ) στην τρίτη χρήση τους ,αποδεικνύει περίτρανα πως η επίστρωση PTFE δεν βρίσκεται εκεί για την δική μας άνεση (τουλάχιστον άμεσα ) !

Στην προτελευταία φωτό της σελίδας δείτε υπό του
ηλεκτρονικού μικροσκοπίου ποια μορφή έχει η επίστρωση PTFE σε μια Feather Super Pro Artist Club : https://scienceofsharp.com/2014/05/28/a ... ed-blades/ )

Εξάλλου οι χρήστες straight γνωρίζουν
πολύ καλά πως δεν είναι η ( ανύπαρκτη ) επίστρωση PTFE
που προσδίδει "γλυκύτητα" στην κόψη των ξυραφιών τους ,
αλλά είναι άλλοι οι παράγοντες που παίζουν κύριο και βασικό ρόλο ( πλάτος κόψης / keenness ,γωνία κόψης /sharpness ,γρέζια /burrs ,κτλ ).

Συνεχίζεται ...

Προστέθηκε μετά από 1 ώρα 25 λεπτά 20 δευτερόλεπτα:
- "Οι πολύ κοφτερές λεπίδες δημιουργούν ευκολότερα ερεθισμούς " ή αντίθετα "οι πολύ κοφτερές λεπίδες δεν δημιουργούν ερεθισμούς " -

Οι πολύ κοφτερές λεπίδες απλά κόβουν καλύτερα ( με μικρότερη απαιτούμενη δύναμη ) από τις υπόλοιπες.Και δεν κάνουν διακρίσεις ούτε "συγχωρούν ": κόβουν το ίδιο καλά τις τρίχες όσο και το δέρμα !

Υπάρχει ένας πολύ απλός "κανόνας" που πολλοί είτε δεν γνωρίζουν ,είτε
τον αμελούν : Οι πολύ κοφτερές λεπίδες ( δες Feather,Polsilver Iridium ,Bic CP ,Perma Sharp,Nacet ,7 o'clock black ninjas ,κτλ ) "ταιριάζουν" καλύτερα σε "ήπιες" ξυριστικές μηχανές με ελάχιστη έκθεση λεπίδας (ή ουδέτερη /αρνητική ) ,ενώ οι υπόλοιπες λεπίδες συνδυάζονται καλύτερα με πιο "επιθετικές" μηχανές .

Και όχι ,δεν θεωρώ πως είναι θέμα τεχνικής .
Άριστη τεχνική κατέχει εκείνος που ξυρίζεται με άνεση
χρησιμοποιώντας κάποια επιθετική μηχανή και μέτρια λεπίδα
και όχι εκείνος που ξυρίζεται με άνεση χρησιμοποιώντας την
ίδια επιθετική μηχανή ,φορτωμένη με λεπίδα που δύναται να κόβει
μέχρι και το νερό σε άτομα υδρογόνου και οξυγόνου .

Λόγου χάρη ,οι λεπίδες Feather HI -stainless σχεδιάστηκαν αποκλειστικά για τις ξυριστικές μηχανές της ίδιας εταιρίας ,οι οποίες με οποιαδήποτε άλλη λεπίδα δεν ξυρίζουν ούτε χνούδι από ροδάκινο. Σε οποιαδήποτε άλλη επιθετική ξυριστική μηχανή οι λεπίδες της Feather μαζί με τις τρίχες ,αφαιρούν συνήθως και τη πρώτη στοιβάδα δέρματος ,οπότε
άκυρο το "απαλές σαν φτερό " .
Άβαταρ μέλους
lozioditalia
Νήπιο
Νήπιο
Δημοσιεύσεις: 168
Εγγραφή: 25 Ιαν 2021, 08:10
3
Has thanked: 122 times
Been thanked: 927 times

@NYC1920 Όλα όσα έγραψες είναι πολύ ενδιαφέροντα


Οι λεπίδες άνθρακα είναι πιο πιθανό να σκουριάσουν
Κρυφό περιεχόμενο
This board requires you to be registered and logged-in to view hidden content.
Απάντηση

Επιστροφή στο “To ξυραφάκι”