Tatara Masamune Nodachi Black CC

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
stakyr
Γυμνάσιο
Γυμνάσιο
Δημοσιεύσεις: 636
Εγγραφή: 28 Ιουν 2022, 12:31
1
Τοποθεσία: Αθήνα
Has thanked: 3633 times
Been thanked: 3420 times
Ηλικία: 42

Η Tatara Razors είναι πλεόν μια γνωστή εταιρεία παραγωγής ξυριστικών προϊόντων, η οποία ξεκίνησε τις εργασίες της το 2016 στο Πόρτο της Πορτογαλίας. Tatara στα γιαπωνέζικα είναι ο φούρνος που λιώνανε το ατσάλι οι Ιάπωνες σιδηρουργοί για να κατασκευάσουν τα σπαθιά των Σαμουράι. Το πιο γνωστό τους ξυράφι, το Masamune (ίσως ο πιο διάσημος Ιάπωνας κατασκευαστής σπαθιών του μεσαίωνα), βγήκε στην κυκλοφορία στις αρχές του 2019 και προκάλεσε εντύπωση στον κύκλο του ΠΞ από την άρτια κατασκευή του και την πρωτοτυπία του. Mετά από λίγο καιρό, μέσα στο 2019, παρουσιάστηκε και μια δεύτερη εκδοχή του Tatara Masamune Razor, το Nodachi, που δεν είναι άλλο από το όνομα του ίδιου του σπαθιού που κρατούσαν οι Σαμουράι.

Εικόνα

Εικόνα

Το ξυράφι έρχεται σε ένα όμορφο ματ φινιρίσματος χάρτινο κουτί, με το σήμα της εταιρείας τι άλλο, έναν Σαμουράι. Η μαύρη έκδοση έρχεται σε μάυρο κουτί και η ασημένια σε λευκό. Το ίδιο ισχύει και για το χρώμα του φελού που περιέχει το ξυράφι όταν ανοίξουμε τη συσκευασία. Δυστυχώς αυτό που φαίνεται σαν λεπίδες ξυραφιών στο πλάι, είναι απλά ένα φυλλάδιο οδηγιών και καλωσορίσματος.

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Το ξυράφι είναι φτιαμένο από ανοξείδωτο ατσάλι 303, με τη μέθοδο CNC, τελειοποιείται στο χέρι και ακολουθείται αμμοβολή για να επιτευχθεί το ματ φινίρισμά του. Για το μαύρο χρώμα περνάει μια επιπλέον επεξεργασία με τη μέθοδο PVD. "Σπάει" σε τρία κομμάτια τη λαβή, το plate και το cap, ενώ οι κατσκευαστές υπόσχονται απόλυτη σταθερότητα της λεπίδας χωρίς ταλαντώσεις για ένα απόλυτα άνετο ξύρισμα. Το nodachi, όπως και το masamune, έχει δύο ειδών caps, ένα open και ένα closed comb. Εδώ η εταιρεία έχει κάνει και μια ακόμα καινοτομία, τα μέρη των 2 ξυραφιών της (masamune/nodaci) , μπορούν να συνδυάζονται μεταξύ τους, δίνοντας έξι διαφορετικές εκδοχές gap και blade exposure, όπως φαίνεται παρακάτω.

Εικόνα

Το ξυράφι ζυγίζει 112 gr, η λαβή του 86 gr, ενώ το συνολικό του μήκος είναι περίπου 105mm. Παρατηρήστε ότι η λαβή είναι μακριά και βαριά, δίνοντας κέντρο βάρους αρκετά χαμηλά στο ξυράφι και πιο κοντά στο παλάμη, παρά στα δάχτυλα μας.

ΕικόναΕικόναΕικόνα

Αρκετά με τα θεωρητικά ομως, πάμε στο ζουμί..
Από το πρώτο κιόλας ξύρισμα, καταλαβαίνεις ότι το ξυράφι είναι πολύ αποτελεσματικό και πολύ άνετο στο ξύρισμα. Η λεπίδα δεν ταλαντώνεται καθόλου, οπότε δεν την ακους και δεν έχεις καθόλου blade feel. H αίσθηση που σου δίνει, είναι μιας απόλυτα ασφαλούς μηχανής, η οποία κάνει όμως παράλληλα πολύ καλά τη δουλειά της.

Εικόνα Εικόνα

Τα δύο πρώτα συγκριτικά ξυρίσματα γίνανε με μια μηχανή αντίστοιχου επιπέδου και ποιότητας και εγνωσμένης αξίας, Blackland Blackbird ss.
Οι λεπίδες και αυτές πασίγνωστες, τη μια φορά με την ήπια Astra και την άλλη με την κοφτερή Feather.
Και στα δύο tests, τα συμπεράσματα ίδια, παρόλο που άλλαξα την πλευρά ξυρίσματος από το ένα στο άλλο ξύρισμα στις δύο μηχανές.
Η Nodachi ήταν πιο αποτελεσματική από την Blackbird στο πρώτο πέρασμα, με μεγαλύτερο βάθος ξυρίσματος και σαφώς λιγότερο blade feel. Ερεθισμό δεν είχα από καμία. Στο δεύτερο πέρασμα πάλι η πλευρά της blackbird είχε περισσότερα γένια, αλλά άρχιζε κάπως να μαζεύεται η κατάσταση, με το τρίτο πέρασμα το αποτέλεσμα ήταν σχεδόν το ίδιο, πάντα όμως υπέρ της nodachi.

Εικόνα

Tρίτη δοκιμή, με ακόμα μια πασίγνωστη και χαρακτηριστική μηχανή, την Muhle R41 και λαβή Ikon.
Σε όλα τα περάσματα δεν καταλάβαινα πιο μάγουλο έχει ξυρίσει η κάθε μηχανή, όσον αφορά στο βάθος.Θα έλεγα ότι είχαμε την απόλυτη ισοπαλία. Φυσικά το blade feel της R41 ήταν λες και είχες πάρει μαχαίρι να ξυριστείς, αλλά αυτό νομίζω είναι κάτι που το γνωρίζουμε όλοι μας. Συνολικά η nodachi, το ίδιο αποτελεσματική, χωρίς όμως το blade feel και τους ερεθισμούς της R41.

Εικόνα

Tελευταίο συγκριτικό με την Rockwell 6s και την πιο επιθετική της πλάκα την #6.
Ήμουν σίγουρος ότι η nodachi θα ήταν πιο αποτελεσματική, όμως προς μεγάλη μου έκπληξη η rockwell, ξύριζε λίγο πιο βαθιά. Το πρώτο πέρασμα με βρήκε καλύτερα ξυρισμένο από την πλευρά της rockwell, ενώ με το δεύτερο, εξαλήφθηκαν οι όποιες διαφορές. Η άνεση και η ασφάλεια και στις δύο μηχανές, ίδια, δεν σε φόβιζε η λεπίδα, ενώ οι ερεθισμοί σαφώς περισσότεροι με την rockwell παρά με την nodachi.

Συνολικές σκέψεις και συμπεράσματα

Αν ήταν να είχα στο den μου μια μόνο μηχανή, αυτή θα ήταν η nodachi. Είναι μια μηχανή για τον πολύ αρχάριο, μέχρι και για τον πολύ έμπειρο χρήστη. Με τις ανάλογες λεπίδες, μπορεί να έχει κανείς ό,τι έιδους ξύρισμα θέλει. Δεν είναι τόσο για χρήστες που θέλουν να ξυρίζονται καθημερινά εκτός αν αρκούνται στο ένα πέρασμα, που για μένα είναι πάντα λίγο, μιας και αφήνει πολλά σημεία με ατέλειες.
Δεν θα προβληματίσει κανέναν με τι γωνία θα ξυριστεί, πόση δύναμη θα ασκήσει, αν θα χρειαστεί να περάσει ξανά και ξανά από ένα σημείο που δεν πήρε το αποτέλεσμα που θα ήθελε, γενικά πρόκειται για μια εύκολη μηχανή. Η ποιότητα κατασκευής της είναι εξαιρετική, η λεπίδα δεν μπορεί να κάτσει λάθος, ενώ και αισθητικά είναι λιτή και όμορφη.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, Δεκέμβριο του 2022, η Tatara Masamune Nodachi έχει επίσημη τιμή πώλησης από τον κατασκευαστή της 174 ευρώ+ταχυδρομικά. Στα ελληνικά καταστήματα την βρίσκει ακόμα εύκολα κανείς, από 125 μέχρι 150 ευρώ. Τα χρήματά της τα αξίζει μέχρι το τελευταίο λεπτό. Πρόκειται για μια κορυφαίου επιπέδου μηχανή που κοιτά στα μάτια μηχανές, όπως τη Blackbird, που είναι πια θρύλοι στον χώρο του ΠΞ.

有難うございます
Σταύρος
:text-nocomment:
Άβαταρ μέλους
foxtrot
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 3145
Εγγραφή: 07 Μάι 2015, 12:39
9
Τοποθεσία: Ελευσίνα
Has thanked: 28287 times
Been thanked: 29588 times
Ηλικία: 64

:text-goodpost: Μπράβο !!
Γιάννης
Άβαταρ μέλους
RPDrummer
Νήπιο
Νήπιο
Δημοσιεύσεις: 18
Εγγραφή: 18 Φεβ 2022, 18:42
2
Has thanked: 2 times
Been thanked: 50 times

Ωραία παρουσίαση..Σε ευχαριστούμε.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Double edge razors”