Le Grelot 355 - 5/8 (P. Hospital & Co)

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
SrTv
Δημοτικό
Δημοτικό
Δημοσιεύσεις: 568
Εγγραφή: 13 Οκτ 2020, 20:30
3
Has thanked: 3680 times
Been thanked: 3400 times

Έχοντας λίγο χρόνο και θέλοντας να συνεισφέρω στον εμπλουτισμό του καταλόγου προσθέτω το Le Grelot 355 της P. Hospital & Co από το Thiers της Γαλλίας. Το πλάτος είναι 5/8 και το ατσάλι αγγλικό (Sheffield Steel). Η P. Hospital, όπως και άλλες γαλλικές εταιρείες ξυραφιών (πχ 69 Thiers Issard), χρησιμοποιούσαν πέραν από τον «σκληρό» γαλλικό χάλυβα και «μαλακότερο» χάλυβα Sheffield. Αυτό βέβαια προσέθετε μία συνιστώσα δυσαρέσκειας στο Γαλλικό αγοραστικό κοινό τους (μπορεί οι Γάλλοι να είναι ή να ήταν λίγο σοβινιστές σε κάποια θέματα, ποιος ξέρει; :D ).

Το 355 είναι υψηλής δεξιοτεχνίας full hollow ground, με φινίρισμα καθρέφτη, χρυσό ένθετο και περίτεχνα διακοσμημένη ράχη. Η άκρη του είναι πολύ λεπτή και εξαιρετικά εύκαμπτη (από αυτά που βλέπω εγώ, δεν μπορώ να ξέρω αν όλα τα 355 θα είναι έτσι ή αν υπήρξαν διαφοροποιήσεις σε ορισμένες παρτίδες). Συγκρίνοντάς το με τα υπόλοιπα ξυράφια που έχω, ελάχιστα έχουν τόσο εύκαμπτη κοπτική ακμή. Ως προς τις ξυριστικές ικανότητες, είναι από τα καλύτερα ξυράφια μου. Αν το συναντήσετε και αγαπάτε το ξύρισμα με ξυράφι μην το προσπεράσετε. Αν βρείτε δύο, πάρτε τα μαζί. Φαίνεται, προτιμούν να πηγαίνουν ανά ζεύγη στους ιδιοκτήτες τους. Στο διαδίκτυο είδα σε πολλά φόρα να ανεβάζουν εικόνες ξυρίσματος με ζευγάρια 355!

Η λαβή είναι από συνθετικό υλικό με προσπάθεια «μίμησης» κεράτων. Άλλα 355 κυκλοφόρησαν και με διαφορετικές συνθετικές λαβές (μονόχρωμα, απομίμηση κελύφους χελώνας, με δύο ή τρεις πείρους συγκράτησης κτλ.). Το μοντέλο 355 κυκλοφόρησε σε πλάτη 5/6 και 6/8, από ότι μπόρεσα να δω με μια γρήγορη αναζήτηση.

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Επισήμανση (παρακολουθώντας και ένα video του αγαπητού και εξαιρετικού μέλους μας @ntinos60 ): τα σύγχρονα γαλλικά ξυράφια (βασικά τα Thiers Issard, δεν έχουν μείνει και άλλα), παρότι μπορεί να αναγράφουν στη λεπίδα Sheffield Silver Steel (ΤΙ Wolf and Ram, Fox and Rooster κτλ.) δεν είναι κατασκευασμένα από ατσάλι Sheffield όπως τα παλιά (το αναφερει και ο @ntinos60 στα σχόλια του video)! Η σήμανση είναι απλά διακοσμητική και όλα είναι από τον ίδιο τύπο χάλυβα (C135).
ntinos60
Νήπιο
Νήπιο
Δημοσιεύσεις: 92
Εγγραφή: 03 Αύγ 2020, 08:27
3
Τοποθεσία: Κομοτηνή
Has thanked: 1154 times
Been thanked: 835 times
Ηλικία: 63

Το συγκεκριμένο "Le Grelot 355 " της φωτογραφίας έχει την σήμανση " P.Hospital " και από ότι έχω διαβάσει είναι κατασκευασμένο με τον παλιό χάλυβα. Όποιος το έχει είναι πολύ τυχερός!
Άβαταρ μέλους
SrTv
Δημοτικό
Δημοτικό
Δημοσιεύσεις: 568
Εγγραφή: 13 Οκτ 2020, 20:30
3
Has thanked: 3680 times
Been thanked: 3400 times

@ntinos60 επιβεβαιώνω ότι είναι πολύ καλό ξυράφι. Έχοντας και άλλα P.Hospital, ο χάλυβας άλλα και η λείανση εδώ είναι εξαιρετικά (και τα υπόλοιπα είναι αξιολογότατα). Πράγμα που "αντανακλάται" και στην ποιότητα ξυρίσματος που δίνει. Γενικά οι κατασκευαστές της Γαλλίας έκαναν καλή δουλειά.

Κατά την εξαγορά της Le Grelot η ΤΙ είχε πάρει αρκετά κενά 355 που τα πούλησε, αφού έκανε την τελική λείανση. Δεν ξέρω αν το έκανε με την επιμέλεια της P.Hospital αλλά σε αυτά απουσίαζε η επιγραφή στη λεπίδα (μπορεί και το 355). Νομίζω βέβαια ότι τους τελείωσε και αυτό το απόθεμα Le Grelot “355”. Αυτό το λέω γιατί σήμερα στην Thiers-Issard μπορεί να βρει κάποιος το μοτίβο του 355 (όχι ολόκληρη τη διαμόρφωση της πλάτης) στη σειρά Historique Forgé με την επιλογή Feston Long αλλά στα κατασκευαστικά χαρακτηριστικά των ξυραφιών αυτών αναφέρει 100 % carbon steel C135.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Κατάλογος ξυραφιών”