Πώς ήταν η πρώτη σας εμπειρία με Straight razor;

Απάντηση

Πώς ήταν η πρώτη σας εμπειρία με Straight razor;

Εξαιρετική, όλα πήγαν τέλεια
9
12%
Αρκετά καλή με κανα δυο προβληματάκια
29
38%
Μέτρια, κατάλαβα πως έχω δρόμο μπροστά μου
28
36%
Χάλια ήμουν έτοιμος να το παρατήσω
6
8%
Τόσο χάλια που το παράτησα
5
6%
 
Σύνολο ψήφων: 77
Άβαταρ μέλους
Tony
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
Δημοσιεύσεις: 2496
Εγγραφή: 22 Ιουν 2014, 05:42
9
Τοποθεσία: Μικρό Σπίτι στο Λιβάδι
Has thanked: 23190 times
Been thanked: 13865 times

Ντίνο καλησπέρα,

Και φυσικά :text-+1: για τα βίντεο του Dr. Matt έχει ρίξει πολλή μελέτη.

Βλέπω έχεις μεγάλη συλλογή, που περιέχει αξιόλογα κομμάτια, Θα ήθελα να γίνει κατανοητό όσο μπορεί βέβαια,
ότι το «Shave Ready» είναι εντελώς υποκειμενικό, και όπως το λέμε σε πολλές περιπτώσεις είναι το γνωστό μας ymmv. :)

πχ: Kάποιος είναι ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα μιάς Coticule που με το ζόρι θα φτάσει τα 8Κ, άλλος βλέπει την Coticule και γελάει,
προσωπικά πάντα πιστεύω πως, πάνω απ' όλα είναι η απόλαυση, η γνώση και η εμπειρία ώστε να προχωρήσει κανείς στο επόμενο στάδιο.

Επίσης όλο το θέμα του Strop είναι μιά μεγάλη παγίδα, μπορεί να είναι η σωτηρία ή μία καταστροφή όλης της δουλειάς που έκανες, και δεν χρειάζεται να πάρεις το ακριβότερο, αυτό που χρειάζεται είναι ένα Cowhide Leather καλής ποιότητας, από μαλακό δέρμα αγελάδας, που για νεοεισερχόμενο και όχι μόνο ένα Paddle Strop/τύπου κουπί θα δουλέψει καλύτερα από ένα λουρί, το λέω εκ πείρας και το υπογράφω.

Και μία απορία, όταν λες πιο κοφτερή και από Feather λεπίδα, εννοείς τις DE λεπίδες ή τις Artist Club;
Αντώνης

Αἰτεῖτε, καὶ δοθήσεται ὑμῖν, ζητεῖτε, καὶ εὑρήσετε, κρούετε, καὶ ἀνοιγήσεται ὑμῖν·
πᾶς γὰρ ὁ αἰτῶν λαμβάνει καὶ ὁ ζητῶν εὑρίσκει καὶ τῷ κρούοντι ἀνοιχθήσεται.
ntinos60
Νήπιο
Νήπιο
Δημοσιεύσεις: 92
Εγγραφή: 03 Αύγ 2020, 08:27
3
Τοποθεσία: Κομοτηνή
Has thanked: 1154 times
Been thanked: 835 times
Ηλικία: 63

Γειά σου Τόνυ , την Coticule στο ξύλινο κουτάκι την έχω και πιστεύω ότι υπάρχουν πολλές ποιότητες ως προς την κοκκομετρική τους διαβάθμιση. Αυτή που έχω δεν την θεωρώ πάνω από 8κ όπως λες και εσύ και δεν μπόρεσα ποτέ να προετοιμάσω την λεπίδα για να πάει στο καραβόπανο. Με τις τεχνιτές πέτρες τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά. Πολλές φορές έχω διαβάσει ότι το ξυράφι το κάνουμε όσο κοφτερό το θέλουμε.
Πιστεύω ότι για να πάει το ξυράφι στο πρόσωπο , πρέπει να είναι κοφτερό τόσο ώστε να κόβει τις τρίχες του χεριού στον αέρα τουλάχιστον.
Όσο αφορά το στρόπινγκ , εκείνο που έχει σημασία δεν είναι αν το δέρμα είναι από Αγελάδα η από Άλογο η Λάμα η Καγκουρώ , αλλά η επεξεργασία της επιφάνειας του. Ο στόχος λοιπόν είναι να κάνουμε το ξυράφι μας όσο το δυνατόν πιό κοφτερό. Σε αυτό δεν υπάρχει καμμιά υποκειμενικότητα.
Αντίθετα όμως υπάρχουν ατσάλια που ερεθίζουν τις ευαίσθητες επιδερμίδες. Από τα ξυράφια που έχω στην συλλογή μου και τα οποία είναι όλα ακονισμένα με τον ίδιο τρόπο από μένα τον ίδιο κάποια κάνουν τόσο γλυκό ξύρισμα (Le grelot,Globusmen, Filarmonica)που νομίζεις ότι ξυρίζεσαι με Rockwell C2 με λεπίδα Feather στην πρώτη της χρήση. Και πίστεψέ με ότι τα Dubl duck satinedge , goldedge που έχω επίσης στην συλλογή μου και είχα ακούσει πολλά για αυτά... είναι από τα χειρότερα. Όσο πιο κοφτερό είναι λοιπόν το ξυράφι τόσο πιο εύκολα κόβεται η τρίχα. Είναι απλό.
Μακης
Νήπιο
Νήπιο
Δημοσιεύσεις: 14
Εγγραφή: 20 Οκτ 2020, 16:29
3
Has thanked: 15 times
Been thanked: 33 times

Αν και με φαλτσέτα δεν έχω ξυριστεί, αν θεωρήσουμε straight razor το Feather SS, η πρώτη εμπειρία ήταν τραγική. Ηταν τόσο μεγάλη η απογοήτευση που θεωρούσα απίθανο να κάνω ποτέ καλό ξύρισμα με αυτό το "τόσο άβολο" εργαλείο και απλά λυπόμουν τα λεφτά που είχα δώσει.

Ευτυχώς μετά το τρίτο ξύρισμα, άρχισα να τα καταφέρνω...
ntinos60
Νήπιο
Νήπιο
Δημοσιεύσεις: 92
Εγγραφή: 03 Αύγ 2020, 08:27
3
Τοποθεσία: Κομοτηνή
Has thanked: 1154 times
Been thanked: 835 times
Ηλικία: 63

Φίλε Μάκη, το ξύρισμα με straight razor είναι μεγάλη τέχνη. Η γενιά μου είναι η τελευταία που μεγάλωσε έχοντας σαν τρόπο διασκέδασης το μπιλιάρδο και άλλα τεχνικά παιχνίδια, τα οποία εξαφανίσθηκαν γιατί αντικαταστάθηκαν από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Επανέρχομαι. Το Straight Razor έρχεται από μια εποχή πολύ μακρινή από την δική μας όπου και οι άνθρωποι ήταν διαφορετικοί. Να σου πω ότι εγώ στο Δημοτικό θυμάμαι ότι είχαμε μάθημα "Καλλιγραφία"? Το Straight Razor έρχεται από μια εποχή όπου οι άνθρωποι γράφανε με το φτερό. Άν τελικά παρόλα αυτά πάρεις την απόφαση να ασχοληθείς ,έτσι γιατί σ αρέσει , να ξέρεις ότι ο δρόμος είναι μακρύς. Το αποτέλεσμα όμως , όταν θα φθάσεις στο τέλος αυτού του δρόμου, μπορεί να είναι και καλύτερο από μία DE, ωστόσο εγώ προσωπικά ποτέ δεν έχω φθάσει ακόμη το "βελούδο" μιάς Mach 3 Gillette. Σας στενοχώρησα? Σημασία έχει το ταξίδι όπως λέει και ο Coelho.
Μακης
Νήπιο
Νήπιο
Δημοσιεύσεις: 14
Εγγραφή: 20 Οκτ 2020, 16:29
3
Has thanked: 15 times
Been thanked: 33 times

Aγαπητέ Ντίνο, ευχαριστώ για τις συμβουλές καταρχάς. Ωραία και η ιστορική/πολιτιστική αναφορά.
Πάνε τέσσερα και κάτι χρόνια που ξεκίνησα το wet shaving με μεγάλο ενθουσιασμό εξαρχής. Πήρα μέσα σε τρεις μήνες μια Merkur 34c, το SS και το DX, με την σειρά αναφοράς. Eχω και μια Parker shavette.
Το ξύρισμα με το DX δεν το συγκρίνω με τίποτα. Πλέον βέβαια κόντρα πέρασμα δεν κάνω, ώστε να φθάσω το "βελούδο" , αλλά και να κάνω, στο μουστάκι και το πηγούνι δεν θα το καταφέρω.
Γενικά πάντως θεωρώ ότι έχω ελαφρύ χέρι.
Με άλλη DE πέραν της 34c αλλά και με Mach3 δεν έχω ξυριστεί, αλλά δεν είναι κάτι που με αφορά πλέον.
Το ξύρισμα με το straight razor είναι όντως κάτι που το κάνω έτσι γιατί μ αρέσει.
Προσπαθώντας να γίνω λίγο πιο ποιητικός, το νιώθω σα μια τίμια ξεκάθαρη συναλλαγή μεταξύ του προσώπου μου, του εργαλείου που κρατάω και της ικανότητας μου. Οι όροι είναι σαφείς, το εύρος του αποτελέσματος τεράστιο, το λάθος πληρώνεται και "παρενέργειες" δεν υπάρχουν.
Κάποια στιγμή, σκοπεύω να πάρω και μία (τουλάχιστον) φαλτσέτα με τα συνοδευτικά της.
ntinos60
Νήπιο
Νήπιο
Δημοσιεύσεις: 92
Εγγραφή: 03 Αύγ 2020, 08:27
3
Τοποθεσία: Κομοτηνή
Has thanked: 1154 times
Been thanked: 835 times
Ηλικία: 63

Μάκη , δεν με κατάλαβες και δεν φταις εσύ αλλά μάλλον δεν το διατύπωσα εγώ καλά. Όταν χαρακτήρισα "βελούδο¨" την mach3 gillette εννοούσα την αίσθηση της λεπίδας επάνω στην επιδερμίδα του προσώπου. Το BBS ( Baby Butter Smooth) επιτυγχάνεται με όλα τα ξυράφια που έχω, και εξαρτάται από την τεχνική (μελέτη φοράς των γενειών σε όλο το πρόσωπο ,1ο 2ο πέρασμα κλπ). Εκτός από το ακόνισμα το ζητούμενο είναι το ατσάλι να ταιριάζει στην επιδερμίδα μας. Πως όμως μπορείς να γνωρίζεις εκ των προτέρων τι είδους ατσάλι είναι αυτό που πρόκειται να αγοράσεις? Δεν το ξέρεις. Γενικά τα ξυράφια τα παλιά από το SHEFFIELD της Αγγλίας όπως επίσης τα Γαλλικά LE GRELOT ,τα DORKO και τα FILARMONICA είναι ξυράφια που δεν τα νοιώθεις "βαριά " στην επιδερμίδα. Χωρίς να θέλω να επηρεάσω κανέναν σχετικά με τα συγκεκριμένα BRANDS αυτή είναι η δική μου εμπειρία.
Άβαταρ μέλους
Harry
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
Δημοσιεύσεις: 4711
Εγγραφή: 14 Σεπ 2012, 20:30
11
Τοποθεσία: Αθήνα
Has thanked: 5732 times
Been thanked: 6979 times
Ηλικία: 49

@Tony μου κάνει εντύπωση ότι αναφέρεις ότι οι coticule αντιστοιχούν σε 8k grit. Δες αυτή τη δημοσίευση.
Χάρης
Άβαταρ μέλους
Tony
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
Δημοσιεύσεις: 2496
Εγγραφή: 22 Ιουν 2014, 05:42
9
Τοποθεσία: Μικρό Σπίτι στο Λιβάδι
Has thanked: 23190 times
Been thanked: 13865 times

@Harry Χάρη φίλε μου και το ευνοώ, διότι με βοήθησες πολύ στα πρώτα μου βήματα που έψαχνα ένα πινέλο* (Το Πινέλο) :)

Και με όλο το σεβασμό θα πω πως, οι coticule είναι ένα φυσικό πέτρωμα, και όπως όλες οι φυσικές πέτρες ακονίσματος,
χαρακτηρίζονται από φυσικό συμπαγές πέτρωμα που αποτελείται από ορυκτά με σκληρότητα που κυμαίνεται.
Δεν έχουν κάποιο στάνταρ grit. Είναι στο κατά προσέγγιση, το έχω διαβάσει όλο το Coticule.be και ειλικρινά δεν μου λέει κάτι.

Μέχρι στιγμής εμπειρικά και μόνο, καμία coticule που πέρασε από τα χέρια μου δεν έφτασε τα 16k όπως μας λέει στην δημοσίευση,
να είχα μόνο φθηνές πέτρες; δεν νομίζω διότι έχω δοκιμάσει πολλές, αυτό που είδα στην πράξη και όχι θεωρητικά ήταν ότι οι coticule
είναι μία φθηνή και προσιτή λύση, λόγω ότι αν την δουλέψεις με λάσπη ή με νερό μπορείς να έχεις και διαφορετικά grits, ως εκεί.

Δεν αποτελεί πανάκεια, με το ζόρι φθάνει τα 8-9k και λόγω ότι είχα πολλές πέτρες συνθετικές που το grit τους είναι αυτό που αναγράφεται,
δεν μου άρεσαν ποτέ οι coticule, σε αντίθεση με τις απρόσιτες σε τιμή γιαπωνέζικες φυσικές που τις λάτρεψα, δηλαδή μόνο εάν βάλεις
δίπλα στην coticule μία πολύ καλή συνθετική 12k τότε μόνο θα μπορέσεις να καταλάβεις αυτήν την διαφορά.

* Που να φανταστώ τότε ο φουκαράς τι θα ακολουθούσε... :doh:
Αντώνης

Αἰτεῖτε, καὶ δοθήσεται ὑμῖν, ζητεῖτε, καὶ εὑρήσετε, κρούετε, καὶ ἀνοιγήσεται ὑμῖν·
πᾶς γὰρ ὁ αἰτῶν λαμβάνει καὶ ὁ ζητῶν εὑρίσκει καὶ τῷ κρούοντι ἀνοιχθήσεται.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Γενικά για τα straight razors”