Πρώτες εμπειρίες με Shavette ...

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Wazzaa
Λύκειο
Λύκειο
Δημοσιεύσεις: 1226
Εγγραφή: 20 Ιούλ 2014, 17:55
9
Τοποθεσία: Αθήνα Γαλάτσι
Has thanked: 795 times
Been thanked: 1061 times
Ηλικία: 32

digibill έγραψε:Κωνσταντίνε, Μάχο και Ηρακλή, αυτές ήταν κι εμένα οι σκέψεις μου - οπότε σας ευχαριστώ που μου ξεδιαλύνατε το τοπίο.

Στην δική μου περίπτωση, το ακριβές σημείο που δυσκολεύομαι ακόμα να το φέρω στο επίπεδο που θέλω, είναι η δεξιά πλευρά του πηγουνιού. Με 2 περάσματα σε όλες τις άλλες πλευρές πετυχαίνω σχεδόν άριστο αποτέλεσμα, στην δεξιά του πηγουνιού όμως δείχνω διπλάσια προσοχή και παίρνω το ~70-80% του αποτελέσματος των άλλων πλευρών.

Γενικά δηλαδή, αισθάνομαι ότι δεν μπορούν να συγκριθούν απευθείας το ξύρισμα που σου δίνει η de και αυτό της σαβέτας. :roll:
Να είσαι καλά Βασίλη. Στο πρώτο συμφωνώ στο δεύτερο διαφωνώ! Θα σου εξηγήσω αμέσως.

Πρώτον, το ίδιο παθαίνω και εγώ. Μόνο που μου συμβαίνει στην αριστερή πλευρά του πιγουνιού! Ο λόγος είναι επειδή στην δεξιά πλευρά το "καλό" δεξί χέρι δουλεύει τέλεια ενώ στην αριστερή πλευρά που δουλεύει το "κακό" αριστερό ή το δεξί που δεν μπορεί να δουλέψει καλά, δεν παίρνω σωστό αποτέλεσμα. Για αυτό το λόγο θα ήθελα να μάθω αν ισχυεί το ίδιο και σε εσένα. Είσαι αριστερόχειρας?
Πάντος ξαναλέω ότι το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και σε εμένα!!!

Στο δεύτερο θα διαφωνήσω. Δεν ξέρω αν φταίει η σαβέτα που έχω (Feather AC) ή κάτι άλλο. Αλλά εγώ προσωπικά παίρνω εξαιρετικά αποτελέσματα με την σαβέτα!!! Ειδικά όταν κάνω ένα πέρασμα WTG τότε το αποτέλεσμα που παίρνω με σαβέτα δεν υπάρχει!!! Αν βέβαια συγκρίνω με 2 περάσματα DE τότε σίγουρα με DE ξυρίζομαι καλύτερα γιατί με σαβέτα δεν πάω κόντρα.
Θα συμφωνήσω βέβαια και στο όταν έχεις πολλές τρίχες, η σαβέτα δεν έχει αντίπαλο!!! Δεν μπουκώνει με τίποτα!!!Μπορώ να κάνω μια πλευρά (μάγουλο και λαιμό) χωρίς ξέπλυμα με νερό. Είναι απλά απίστευτο!!!!

Με εκτίμηση,
Κωνσταντίνος
Κωνσταντίνος

Όσο πιο πολλά ενδιαφέροντα έχει ένας άνθρωπος τόσο πιο πολύ καλυτερεύει και τον εαυτό του.

Μου αρέσει να φροντίζω ότι αγαπάω.
Κωνσταντίνος 2015
Άβαταρ μέλους
digibill
Λύκειο
Λύκειο
Δημοσιεύσεις: 1296
Εγγραφή: 02 Απρ 2014, 15:20
10
Τοποθεσία: Πολίτης του κόσμου
Has thanked: 2206 times
Been thanked: 2875 times
Ηλικία: 40
Επικοινωνία:

Wazzaa έγραψε:Πρώτον, το ίδιο παθαίνω και εγώ. Μόνο που μου συμβαίνει στην αριστερή πλευρά του πιγουνιού! Ο λόγος είναι επειδή στην δεξιά πλευρά το "καλό" δεξί χέρι δουλεύει τέλεια ενώ στην αριστερή πλευρά που δουλεύει το "κακό" αριστερό ή το δεξί που δεν μπορεί να δουλέψει καλά, δεν παίρνω σωστό αποτέλεσμα. Για αυτό το λόγο θα ήθελα να μάθω αν ισχυεί το ίδιο και σε εσένα. Είσαι αριστερόχειρας?
Δεξιόχειρας είμαι Κωνσταντίνε, αλλά στην κόντρα του πηγουνιού πάω ανάποδα (αριστερό χέρι - δεξιά μεριά). Με ένα πέρασμα χρειάζομαι μερεμέτια στο πηγούνι για να είμαι οκ.
Στο δεύτερο θα διαφωνήσω. Δεν ξέρω αν φταίει η σαβέτα που έχω (Feather AC) ή κάτι άλλο. Αλλά εγώ προσωπικά παίρνω εξαιρετικά αποτελέσματα με την σαβέτα!!! Ειδικά όταν κάνω ένα πέρασμα WTG τότε το αποτέλεσμα που παίρνω με σαβέτα δεν υπάρχει!!! Αν βέβαια συγκρίνω με 2 περάσματα DE τότε σίγουρα με DE ξυρίζομαι καλύτερα γιατί με σαβέτα δεν πάω κόντρα.
Κων/νε, η σύγκριση που κάνω είναι με το καλύτερο ξύρισμα που μου δίνει de, δηλαδή με την progress στο 4+. ;) Με απλή closed comb προφανώς δεν υπάρχει σύγκριση!
Επιπλέον, δεν είπα ότι δεν παίρνω πολύ καλό αποτέλεσμα με τη σαβέτα· απλά μου φαίνεται διαφορετικό. Σίγουρα πάντως οι λεπίδες της feather θα είναι κλάσεις ανώτερες από τα κοινά de ξυραφάκια που παίρνουν οι υπόλοιπες σαβέτες...

Παρεμπιπτόντως, αν ένα καλό σαπούνι μπορεί να απογειώσει ένα ξύρισμα με de, με την σαβέτα το αλλάζει απόλυτα. Πριν λίγο, με γένια δύο ημερών και σαπούνι Mike's πήρα ένα από τα βαθύτερα και πιο απροβλημάτιστα σαβετοξυρίσματά μου μέχρι τώρα. Η δε αίσθηση της σαβέτας ήταν ολότελα μεταμορφωμένη (προς το καλύτερο) :shock:
Άβαταρ μέλους
BABIS
Γυμνάσιο
Γυμνάσιο
Δημοσιεύσεις: 971
Εγγραφή: 10 Νοέμ 2010, 23:51
13
Τοποθεσία: Αθήνα, Ελλάς.
Has thanked: 3 times
Been thanked: 211 times

Πλέον δεν κάνω κοψίματα με τη σαβέτα. Για το πηγούνι , προτείνω σε όλους:
1)Να ξαναβάζετε αφρό αμέσως πριν ξυρίσετε την περιοχή. Πιο νερουλό , έχοντας βρέξει κι άλλο το πινέλο.
2)Να βρέχετε τη σαβέτα πριν το ξύρισμα στην περιοχή και να μην την τινάζετε, έτσι ώστε να στάζει νερά.Βοηθάνε!
Άβαταρ μέλους
digibill
Λύκειο
Λύκειο
Δημοσιεύσεις: 1296
Εγγραφή: 02 Απρ 2014, 15:20
10
Τοποθεσία: Πολίτης του κόσμου
Has thanked: 2206 times
Been thanked: 2875 times
Ηλικία: 40
Επικοινωνία:

Κι αναρωτιομουν πού εχεις χαθει τοσο καιρο βρε Μπαμπη :-)

Στα τελευταια 3 ξυρισματα κι εγω δεν εχω παθει ουτε αμυχη. Αυτο στο οποιο εχω καταληξει για την κοντρα στο πιγουνι, ειναι η χρηση αρκετα πιο ρηχης γωνιας. Φαινεται οτι οι τριχες μου βγαινουν με τετοια κλιση που αν επιμεινω στην κοντρα με γωνια κοντα στις 30°, τοτε η σαβετα σκαλωνει...
Άβαταρ μέλους
Roadrunner
Γυμνάσιο
Γυμνάσιο
Δημοσιεύσεις: 1139
Εγγραφή: 22 Οκτ 2014, 10:20
9
Has thanked: 3611 times
Been thanked: 4505 times
Ηλικία: 47

Πρίν λίγες ώρες που αποφάσισα να ξεθάψω τη σαβέτα τύπου Daune που 'χα αγοράσει τον Μάιο από τον Μιχαηλίδη, διαπίστωσα ότι ήταν ακόμα φορτωμένη με ένα ξυραφάκι Personna που 'χα δοκιμάσει στην τελευταία μου απόπειρα να ξυριστώ μαζί της (στις 4 Ιουνίου, όπως βρήκα με τη βοήθεια του ψαχτηριού του φόρουμ). Τόσο πολύ είχα ξενερώσει με τα κοψίματα που έκανα, που ούτε να το βγάλω δεν είχα σκεφτεί.

Η αλήθεια είναι πως όλο το καλοκαίρι, δεν μου πέρασε καν από το μυαλό η ιδέα να της δώσω άλλη ευκαιρία. Δεν την έβλεπα μπροστά μου και σχεδόν είχα ξεχάσει ότι την έχω, ενώ το πάθημά μου έπαιξε ρόλο και στον ζήλο που επέδειξα σχετικά πρόσφατα για την υπεράσπιση των ήπιων DE μηχανών έναντι των επιθετικών. Από τις αρχές Σεπτέμβρη, όμως, μου μπήκε πάλι η ιδέα, βλέποντας όλο και περισσότερους συμφορουμίτες να τα καταφέρνουν με κανονικές σαβέτες κιόλας. "Ρε μπας και;", σκεφτόμουν...

Η ιδέα έγινε πράξη σήμερα (12/9) με αφορμή και την αξυρισιά δυόμισι ημερών που είχα ερχόμενος σπίτι από την τελευταία "τζούρα" καλοκαιρινών διακοπών. Όσο κι αν φανεί άκυρο, με βοήθησε ψυχολογικά και το γεγονός ότι σ' αυτήν την "τζούρα" διακοπών έκανα και το πρώτο μου μεγάλο εκτός Αθηνών ταξίδι με το δικό μου αμάξι (μόλις από τον Απρίλιο οδηγώ), με απόλυτη επιτυχία σε δύσκολους δρόμους και κατά κάποιον τρόπο τα συνδύασα στο μυαλό μου. "Αφού τα κατάφερα εκεί, γιατί όχι και σ' αυτό;". Είχα πάρει θάρρος και τελικά το αποφάσισα.

Και όλα πήγαν καλύτερα. Υπό την έννοια ότι δεν κόπηκα. Παιδεύτηκα πάλι στην αρχή για να βρω πώς θα κρατάω τη σαβέτα και πώς θα κοιτιέμαι στον καθρέφτη, αλλά έστω και ανορθόδοξα τα κατάφερα. Πρόσεξα περισσότερο όμως, βρήκα με υπομονή τη σωστή γωνία και ξυριζόμουν με αργές και σταθερές κινήσεις, όχι στα κουτουρού όπως τις πρώτες φορές που κοβόμουν. Ενιωθα δηλαδή το γυμνό ξυράφι στο πρόσωπο, δεν πίεζα καθόλου και προσπαθούσα, υπολογίζοντας τη γωνία, να ξυρίζω τα γένια. Ακολούθησα και τη συμβουλή του Μπάμπη για πιο νερουλό αφρό (με το σαπούνι του Δημήτρη, το οποίο επέλεξα επειδή το θεωρώ από τα τοπ σε προστασία) κι αυτό βοήθησε.

Από το πρώτο κιόλας πέρασμα το αποτέλεσμα ήταν σαφώς πιο βαθύ σε σχέση με το αντίστοιχο WTG με τις DE μηχανές μου. Περίπου όσο κι όταν κάνω XTG μ' αυτές. Εκανα και δεύτερο πέρασμα, πάλι προς τα κάτω, για να πάρω κάτι ψιλά που είχαν μείνει στο δεξί μάγουλο και στις φαβορίτες και η μόνη "παρασπονδία" έγινε ακριβώς κάτι από τη μύτη, που αναγκάστηκα να χρησιμοποιήσω την πλαστική Lord μηχανή για να μη ρισκάρω κόψιμο -δεν κάνουμε διαγωνισμό κιόλας. Μου θύμισε τα πρώτα μου ξυρίσματα με την Jagger, όταν από φόβο μην κοπώ διόρθωνα τις τελευταίες ατέλειες με τη Mach 3... Καλό ξύρισμα, όχι BBS αλλά αρκετά βαθύ και το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι δεν είχα ερεθισμούς.

Όπως καταλάβατε η όλη φάση μου άρεσε. Άλλωστε, δεν πιστεύω να υπάρχει κάποιος από μας που μπλέξαμε σ' αυτήν τη φάση του κλασικού ξυρίσματος, που να μην έχει έστω στην άκρη του μυαλού του την εικόνα του εαυτού του να ξυρίζεται με straight. Η σαβέτα δεν είναι straight, φυσικά, αλλά είναι πιο προσιτή οικονομικά και πολλοί τη βλέπουμε ως ένα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση -αν και δεν πρέπει να είναι ακριβώς έτσι.

Μου 'φυγε κι ο φόβος για τις πιο επιθετικές μηχανές -άμα αντιμετωπίζεις ένα εργαλείο με σεβασμό και είσαι προσεκτικός, θα τα καταφέρεις. Αλλά επειδή δεν έχω πυκνά γένια μάλλον δεν θα κάνω το βήμα για την Parker 65r π.χ., που μ' αρέσει οπτικά και θα προτιμήσω μία κανονική σαβέτα. Θέλω να δοκιμάσω κάτι πιο σταθερό, αυτή η πλαστική μου έφευγε σε στιγμές από τα χέρια και είναι και μικρή σε διαστάσεις. Εχω μία υποψία ότι η Vanta με τα δοντάκια φέρνει προς Daune και ίσως είναι μία καλή περίπτωση για φοβιτσιάρηδες σαν κι εμένα -αλλά περιμένω να μου πείτε κι εσείς τις γνώμες σας.
Άβαταρ μέλους
YMMV
Γυμνάσιο
Γυμνάσιο
Δημοσιεύσεις: 825
Εγγραφή: 15 Φεβ 2013, 22:49
11
Has thanked: 998 times
Been thanked: 1110 times

Επιχείρησα ένα πρώτο ξυρισματάκι με τη Vanta σήμερα και πέτυχα ένα ωραιότατο κόψιμο, σαν αυτό του Μάχου αλλά σε σημείο που βρίσκεται αρκετά πιο πίσω στο μάγουλο. Ο λόγος απλός. Έκανα κατά λάθος μικρή κάθετη κίνηση και η σαβέτα δεν δίστασε καθόλου. Μπράβο σε όλους εσάς που μπορείτε και ξυρίζεστε σε τακτική βάση με παραδοσιακά ξυράφια και σαβέτες, ειλικρινά ;)
Γιώργος
Άβαταρ μέλους
digibill
Λύκειο
Λύκειο
Δημοσιεύσεις: 1296
Εγγραφή: 02 Απρ 2014, 15:20
10
Τοποθεσία: Πολίτης του κόσμου
Has thanked: 2206 times
Been thanked: 2875 times
Ηλικία: 40
Επικοινωνία:

Αν ένα πράγμα είναι απολύτως απαραίτητο στη σαβέτα, αυτό είναι η αντιμετώπιση με σεβασμό. Στη μετάβαση σε DE, επειδή η εμπειρία δεν είναι δραματικά διαφορετική σε σχέση με τα συστημικά ξυραφάκια που έχουμε προηγουμένως χρησιμοποιήσει, αυτό δεν είναι τόσο προφανές. Στη σαβέτα όμως είναι νόμος. Αν τον παραβείς, την πάτησες. Όπως ο Roadrunner παραδέχεται εκ των υστέρων:
Πρόσεξα περισσότερο όμως, βρήκα με υπομονή τη σωστή γωνία και ξυριζόμουν με αργές και σταθερές κινήσεις, όχι στα κουτουρού όπως τις πρώτες φορές που κοβόμουν
Πού έγκειται η διαφορά πχ της δικής μου εμπειρίας ή άλλων, που στα αρχικά ξυρίσματα με σαβέτα δεν σφαχτήκαμε; Ενσωματώνοντας τις δραματικές πρώτες σαβετο-εμπειρίες άλλων, πολύ πιο έμπειρων ξυριστών, προσέγγισα την πρώτη μου επαφή με τη σαβέτα με υποδειγματικό σεβασμό. Θεώρησα πως δεν έχω ξαναξυριστεί με τίποτα. Επομένως, έδινα 100% προσοχή στην κάθε μου κίνηση.

Ακόμα και τώρα που νιώθω πολύ πιο άνετα, ο νόμος παραμένει νόμος: το χέρι πάει μηχανικά μεν, αν όμως αφαιρεθώ εντελώς και κάνω κάποια απαγορευμένη μανούβρα (κάθετο ακούμπημα, ολίσθηση κλπ) εννοείται πως κόβομαι. Ποτέ δεν έχω σφαχτεί όμως, γιατί πάντα προσπαθώ να διατηρώ την "εγρήγορσή" μου. Επίσης, ποτέ δεν πιέζω τη σαβέτα πέρα από τα εκάστοτε όρια του δέρματός μου: δεν θα επιχειρήσω σώνει και ντε το απόλυτο BBS, επειδή το ξύρισμα με τη σαβέτα "πρέπει να είναι βαθύτερο από DE".... Άλλες φορές αυτό συμβαίνει, άλλες οχι. Το δέρμα μου καθημερινά έχει άλλες αντοχές, επομένως προσπαθώ να το "ακούω" και να το φτάνω μέχρι εκεί που με παίρνει. Η σαβέτα έτσι κι αλλιώς ξυρίζει βαθιά, οπότε ακόμα κι αν δεν φτάσεις το BBS, σίγουρα θα έχει κάνει ένα καλό ξύρισμα.

Μπορεί να ακούγονται κάπως υπρβολικά όλα αυτά, αλλά δεν είναι στην πράξη τόσο δύσκολα όσο φαίνονται. Δεν είμαι στην τσίτα όταν ξυρίζομαι με τη σαβέτα, κάθε άλλο, το απολαμβάνω και χαλαρώνω κιόλας. Απλώς έχω συνειδητά αποφασίσει ότι όταν χειρίζομαι σαβέτα, ξυρίζομαι, μόνο αυτό και τίποτ' άλλο. Δεν σκέφτομαι την εφορία, δεν αφήνω τον μπόμπιρα να μπερδεύεται στα πόδια μου (έχει γίνει κι αυτό, γιατί είναι και περίεργος, αλλά γενικά το αποφεύγω..!), δεν κοιτάζω το ταβάνι κλπ :) Με περίπου 20 τέτοια ξυρίσματα δεν έχω σφαχτεί ποτε'μέχρι στιγμής (με εξαίρεση μικροαμυχές, αντίστοιχες με κοψίματα με DE, κι αισθάνομαι πλέον άνεση στις κινήσεις μου και σιγουριά. Έχει απομείνει ένα και μοναδικό σημείο που ακόμα το ψιλοψάχνω, χωρίς όμως αίμα :)
Εχω μία υποψία ότι η Vanta με τα δοντάκια φέρνει προς Daune και ίσως είναι μία καλή περίπτωση για φοβιτσιάρηδες σαν κι εμένα
Και ναι, και όχι. Δεν έχει την απόλυτη επιθετικότητα άλλων σαβετών, αλλά σαν εμπειρία θεωρώ (χωρίς να έχω δοκιμάσει την daune) ότι ξεφεύγει αρκετά, αφού δεν υπάρχει καμιά προστατευτική μπάρα. Αν την ακουμπήσεις κάθετα, σε έσφαξε - η daune υποθέτω ότι σε προστατεύει από κάτι τέτοια. Γι' αυτό και η Vanta είναι αληθινή δασκάλα: θα σε προστατέψει από τα πολύ δύσκολα (πχ κόψιμο από τη γωνία της λάμας), είναι λίιιγο λιγότερο επιθετική, αλλά παραμένει κανονική σαβέτα.
Γνώμη μου είναι πως, μιας κι έχεις την daune, πάρε τον αέρα με αυτήν και μετά προχώρα στην Vanta ή σε κάτι άλλο....
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος herco την 13 Σεπ 2015, 12:21, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Λόγος: οκ
Άβαταρ μέλους
YMMV
Γυμνάσιο
Γυμνάσιο
Δημοσιεύσεις: 825
Εγγραφή: 15 Φεβ 2013, 22:49
11
Has thanked: 998 times
Been thanked: 1110 times

Πόσο περίπου χρόνο χρειάζεστε όταν ξυρίζεστε με σαβέτα και πόσο όταν χρησιμοποιείτε μόνο DE; :idea:
Γιώργος
Άβαταρ μέλους
digibill
Λύκειο
Λύκειο
Δημοσιεύσεις: 1296
Εγγραφή: 02 Απρ 2014, 15:20
10
Τοποθεσία: Πολίτης του κόσμου
Has thanked: 2206 times
Been thanked: 2875 times
Ηλικία: 40
Επικοινωνία:

Τα πρώτα ξυρίσματα είναι αισθητά πιο χρονοβόρα με τη σαβέτα - λογικό. Καθώς αποκτάς μυϊκή μνήμη, ο χρόνος δεν διαφέρει σημαντικά απ' ότι με DE. Μάλιστα, συνήθως με τη σαβέτα χρειάζονται και λιγότερα περάσματα.

Στο σημείο που έχω φτάσει τώρα κάνω περίπου όσο χρόνο έκανα με εμπειρία 10 μηνών σε DE. Συνολικά δεν μου παίρνει πάνω από μισάωρο, αν και έχω κάνει εκπληκτικά ξυρίσματα και στο 20λεπτο.... Αν δεις βίντεο από πεπειραμένους σαβετάδες στο youtube, τελειώνουν ξύρισμα δύο περασμάτων σε λιγότερο από 10' και με χαλαρούς ρυθμούς...

ΥΓ:Ας διορθώσει κάποιος moderator το προηγούμενο ποστ μου, κατά την υποβολή μου έβγαλε γενικό σφάλμα του server και τελικά το εμφάνισε διπλό....
Άβαταρ μέλους
Roadrunner
Γυμνάσιο
Γυμνάσιο
Δημοσιεύσεις: 1139
Εγγραφή: 22 Οκτ 2014, 10:20
9
Has thanked: 3611 times
Been thanked: 4505 times
Ηλικία: 47

Να ευχαριστήσω τον Βασίλη (digibill) για το κατατοπιστικότατο ποστ. Και εννοείται πως θα ακολουθήσω αυτό:
digibill έγραψε:Γνώμη μου είναι πως, μιας κι έχεις την daune, πάρε τον αέρα με αυτήν και μετά προχώρα στην Vanta ή σε κάτι άλλο....
Το πλάνο στο μυαλό μου είναι να μην αγχωθώ να μάθω την Daune (όπως έκανα την προηγούμενη φορά, που εκβίασα κάποια πράγματα), αλλά να την έχω κανονικά στο ροτέισον όπως τις δύο DE, αλλά για πιο δύσκολες καταστάσεις (μόνο για γένια δύο ημερών και πάνω π.χ.). Μόλις τη μάθω, σε έναν, δύο, τρεις μήνες, θα κάνω το βήμα προς τη Vanta.

Άντε να δούμε... 8)
Απάντηση

Επιστροφή στο “Shavette - Το μαχαίρι με τα ανταλλακτικά ξυραφάκια”