Malt Whisky

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Αυτή η συζήτηση είναι μόνο για άτομα άνω των 18 ετών.
Uisqe Breatha
Νήπιο
Νήπιο
Δημοσιεύσεις: 12
Εγγραφή: 27 Ιουν 2013, 00:15
10
Has thanked: 1 time
Been thanked: 19 times

Όταν ακούμε whisky φέρνουμε στο μυαλό μας εικόνες με:
ποτήρι ψηλό ή χαμηλό + πάγο + κόκα κόλα ή νερό + φυστίκια, με αντροπαρέα ή γυναικοψηστήρι και πιόμα μέχρι τελικής πτώσης που όσο ξημέρωνε «αν δεν…» αναρωτιόσουν για το που θα φας κανένα βρώμικο και αν έχεις πάρει γυαλιά ηλίου μαζί σου, σωστά;

Μπράβο τώρα ξ ε χ ά σ τ ε τα ΟΛΑ.

Το πιο πάνω που έχουμε κάνει όλοι μας έχει να κάνει με τα ουίσκι που έχουμε μάθει να πίνουμε για να «ρουκουνιάσουμε» και όχι για να απολαμβάνουμε!

Αν αναζητήσεις στο internet για το malt ουίσκι της Σκωτίας θα βρεις αρκετά άρθρα, δεν θα ήθελα να αντιγράψω ένα έτοιμο κείμενο αλλά να μοιραστώ ό,τι έχω διαβάσει και συζητήσει για τις κατηγορίες του ουίσκι, για τις γεωγραφικές περιοχές της Σκωτίας, τον τρόπο παρασκευής, για τους αλκοολικούς βαθμούς, για τα βαρέλια που χρησιμοποιούν, για τις γεύσεις τα αρώματα και το χρώμα, ποιος είναι ο σωστός τρόπος να απολαύσεις ένα malt και γενικά τις δικές μου μέχρι τώρα γνώσεις και εμπειρίες.

Οι κατηγορίες του ουίσκι.

Grain whisky.
Ουίσκι φτιαγμένο από σιτάρι, βρώμη, καλαμπόκι και γενικά οτιδήποτε είδους δημητριακό κυρίως στην Ιρλανδία και τριπλής απόσταξης. Αποτέλεσμα, φτηνό ουίσκι, όχι τόσο ποιοτικό, ελαφρύ και ευκολόποιοτο λόγω της τριπλής απόσταξης, αλλά αφού το πιεις απλά εξαφανίζεται και στο στόμα σου δεν μένει τίποτα να σου θυμίζει ότι κάτι ήπιες.

Malt whisky.
Ουίσκι φτιαγμένο από κριθάρι, μαγιά, νερό μονό! Κυρίως στην Σκωτία, διπλής απόσταξης και τουλάχιστον 3 χρόνια παλαίωση σε δρύινα βαρέλια. Αποτέλεσμα, πιο ποιοτικό αλλά και πιο ακριβό ουίσκι με έντονα αρώματα, ιδιαίτερες γεύσεις και μακρά συνήθως επίγευση.

Blended whisky.
Ότι λέει η λέξη, "ανακατεμένο ουίσκι". Από την μια έχουμε το Grain whisky φτηνό αλλά όχι ποιοτικό, από την άλλη το Malt whisky ποιοτικό αλλά ακριβό, τι κάνουμε; Τα ανακατεύουμε και δημιουργούμε τα Blended whisky, αυτά που όλοι έχουμε μάθει (κακώς) να πίνουμε. Την αναλογία πόσο τις εκατό Grain, πόσο τις εκατό Μalt και από ποια αποστακτήρια θα χρησιμοποιηθούν για να δημιουργήσουν την γεύση των απλών Blended ουίσκι που όλοι ξέρουμε(Johnny, Dewar’s, Famous Grouse κ.α.) είναι δουλειά που κάνει ο Master Blender του κάθε αποστακτηρίου. Αντικειμενικά δεν είναι κάτι εύκολο γιατί θα πρέπει όλες οι χιλιάδες φιάλες που θα δημιουργηθούν να έχουν το ίδιο άρωμα, το ίδιο χρώμα και την ιδία γεύση που ξέρει ο καταναλωτής. Σεβαστό σαν δουλειά αλλά όπως και να έχει αυτό το ουίσκι είναι απλά ένα καλό ανακάτεμα, δεν είναι Malt!

Blended Malt.
Όπως είπαμε για τα Blended είναι και πάλι ανακατεμένα ουίσκι αλλά μόνο malt. Ένα πολύ γνωστό σε όλους Blended Malt, που όμως πλέον έχει καταργηθεί από την παραγωγή, ήταν το Πράσινο Johnny.

Ανεξάρτητοι Εμφιαλωτές.
Οι Ανεξάρτητοι Εμφιαλωτές είναι άνθρωποι που αγοράζουν βαρέλια με ουίσκι από ένα αποστακτήριο και αποφασίζουν αυτοί πλέον για το πότε θα γίνει η εμφιάλωση. Για παράδειγμα ένα αποστακτήριο μπορεί να εμφιαλώνει ουίσκι 10 ετών, 12 ετών, 15 ετών στους 40, 43, ή 46 αλκοολικούς βαθμούς. Ο Ανεξάρτητος Εμφιαλωτής μπορεί για παράδειγμα να εμφιαλώσει στα 8, 11 ή 13 έτη στους 41,7 ή 44,2 αλκοολικούς βαθμούς κ.λ.π. και όλα αυτά με σκοπό να προσεγγίσει υψηλότερες γευστικές αποδόσεις.

Οι περιοχές τις Σκωτίας που παράγουν malt ουίσκι.

Η Σκωτία χωρίζεται σε "γεωγραφικά διαμερίσματα", όπου το κάθε ένα από αυτά έχει τα δικά του αποστακτήρια. Από βόρεια ξεκινάμε με την πιο μεγάλη σε έκταση περιοχή που λίγο πολύ όλοι την έχουμε ακούσει τα Highlands.
Μέσα στα Highlands και βορειοανατολικά βρίσκεται η περιοχή του Speyside όπου λόγω του ποταμού Spey έχει πάρει το όνομα της και χάρη αυτόν έχει τον μεγαλύτερο αριθμό αποστακτηρίων.
Νοτιότερα σε μια νοητή ευθεία από το Εδιμβούργο μέχρι την Γλασκόβη και κάτω συναντάμε την περιοχή των Lowlands, εκεί συναντούμε και τις εξαιρέσεις του κανόνα, αποστακτήρια δηλαδή malt ουίσκι τριπλής απόσταξης.
Πιο νοτιοδυτικά βρίσκεται η περιοχή του Campbletown όπου πλέον εκεί λειτουργούν μόνο δυο - τρία αποστακτήρια.
Μετά συναντούμε πολλά νησιά. Ανατολικά από το Campbletown είναι το νησί Arran ενώ δυτικά του το Jura και το Islay όπου το τελευταίο είναι μια κατηγορία μόνο του μιας και εκεί παράγονται τα καπνιστά – τυρφώδη ουίσκι. Ανεβαίνοντας βλέπουμε το νησί του Mull, το Skye και τα βορειότερα αποστακτήρια τα συναντούμε στο νησί Orkney. Η κάθε μια περιοχή σου προσφέρει μοναδικά ουίσκι σε αρώματα και γεύσεις.

Τα στάδια της παραγωγής του malt ουίσκι

1. Βλάστηση του κριθαριού (germination)
2. Βυνοποίηση - στέγνωμα του κριθαριού (malting)
3. Προσθήκη μαγιάς - δημιουργία αλκοόλης
4. Διπλή Απόσταξη με χαλύβδινους άμβυκες
5. Ωρίμανση σε βαρέλι
6. Εμφιάλωση.

1. Στο πρώτο στάδιο της παραγωγής το νερό που φτάνει στο αποστακτήριο μουλιάσει το κριθάρι για περίπου δυο με τρεις μέρες ίσα-ίσα για να "σκάσει" η φύτρα του (βλέπε Δημοτικό το πλαστικό κυπελάκι με τις φακές) και αυτή η διαδικασία γίνεται ώστε να μετατρέψουν το άμυλο του κριθαριού σε ζάχαρα και κατ’ επέκταση να πάρουμε την αλκοόλη. Ο υπεύθυνος του αποστακτηρίου όταν κρίνει ότι είναι ικανοποιημένος από αυτή τη διαδικασία τη σταματάει με το στέγνωμα του κριθαριού.

2. Δεύτερο στάδιο είναι το στέγνωμα του κριθαριού. Απλώνουν το κριθάρι σε ξύλινα διάτρητα πατώματα, αρκετά μεγάλα σε διαστάσεις, οπού από κάτω υπάρχει φωτιά, παλαιοτέρα από ξυλά πλέον από γκάζι και για τις επόμενες ημέρες το ανακατεύουν για να στεγνώσει, είτε περνώντας ανάμεσα του με μια μεγάλη "τσουγκράνα", είτε φτυαρίζοντάς το με ξύλινα φτυάρια.
Υπάρχει ουίσκι που έχει πάρει το όνομα του από το παρατσούκλι που έχουν οι άνθρωποι που κάνουν αυτή τη δουλειά. Φαντάξου μια ομάδα ατόμων που η δουλειά τους είναι σε αυτή τη έκταση πολλών τετραγωνικών μέτρων γεμάτη κριθάρι να την ανεβαινοκατεβαίνουν φτυαρίζοντας επί μέρες έως ότου το κριθάρι στεγνώσει. Μετά από αυτήν την επαναλαμβανομένη κίνηση του φτυαρίσματος επί μέρες όταν σταματούσαν ένιωθαν ότι είχαν μια μαϊμού στον ωμό τους να χοροπηδάει, εξού και το ουίσκι, Monkey Shoulder!

3. Στην συνεχεία το κριθάρι το σπανέ ώστε να πάρει μια μορφή αλευριού, τοποθετείται σε θεόρατες φαρδιές δεξαμενές (wash backs) και σταδιακά, σε διαφορετικές μέρες προστίθεται ζεστό νερό (60ο, 80ο και 90ο) και ξεπλένεται, μέχρι να δημιουργηθεί ένας χηλός και τότε προσθέτουν το τελευταίο συστατικό, την μαγιά.

4. Τα βασικά στοιχεία που οφείλει την μοναδική γεύση του ένα malt ουίσκι είναι το νερό, το βαρέλι, η τοποθεσία του αποστακτηρίου αλλά το πρώτο στοιχείο που διαμορφώνει την γεύση του ουίσκι είναι μέσω της διπλής απόσταξης ο χαλύβδινος άμβυκας. Άμβυκες ψηλόλιγνοι, κοντόχοντροι σχήματα που θυμίζουν αχλάδι ή κρεμμύδι και ανάλογα με την ιδιομορφία που μπορεί να έχουν, να παράγουν τελείως διαφορετικό ουίσκι.
Παράδειγμα για ένα αποστακτήριο που ήταν κλειστό και ξαναμπήκε σε λειτουργία μετά από χρόνια, οι πιο προληπτικοί είπαν πως στους άμβυκες ακόμα και τις αράχνες που είχαν πιάσει να μην τις καθαρίσουν μην τυχών κατά λάθος πειραχτούν οι άμβυκες και αλλοιωθεί η γεύση του ουίσκι.
Ένας άλλος όταν ρωτήθηκε γιατί δεν αλλάζει τον παλιό άμβυκα με ένα καινούργιο αλλά συνεχώς επισκευάζει τον παλιό, απάντησε πως θα έπρεπε στον καινούργιο να "δημιουργήσει" όλα τα βαθουλώματα που είχαν δημιουργηθεί με τα χρόνια στον παλιό αν δεν ήθελε να αλλοιωθεί η γεύση του.
Ακούγονται λίγο τραβηγμένα όλα αυτά αλλά δεν είναι τυχαίο πως στο νησί Jura υπάρχει ουίσκι που ονομάζεται superstition.

Μετά λοιπόν την απόσταξη το ουίσκι έχει φτάσει τους 68 με 70 αλκοολικούς βαθμούς και το χρώμα του είναι διάφανο σαν το νερό, δεν θυμίζει σε τίποτα το ουίσκι που όλοι ξέρουμε γιατί ουσιαστικά σε αυτήν τη μορφή βλέπουμε το απόσταγμα του κριθαριού και το διάφανο χρώμα του οφείλεται στο ότι δεν έχει περάσει ακόμα από βαρέλι.

5. Στην συνεχεία μπαίνει σε δρύινα βαρέλια και φυλάσσεται για όσα χρόνια το κάθε ένα αποστακτήριο επιθυμεί και όπως γράφει η ταμπέλα έξω από το αποστακτήριο του Macallan "Παρακαλώ ησυχία, το ουίσκι κοιμάται"! Εκεί στο χώρο που ωριμάζει "αναπνέει" και πλέον χρόνο με το χρόνο, σιγά - σιγά, οι αλκοολικοί βαθμοί θα πέφτουν και γύρω στο 2% της μάζας του κάθε χρόνο θα εξατμίζεται. Το "μερίδιο των Αγγέλων" το "angel share" όπως το ονομάζουν στην Σκωτία.

6. Η εμφιάλωση είναι το τελευταίο στάδιο πρίν μια φιάλη καταλήξει στα χέρια μας. Όταν φτάσει η στιγμή της εμφιάλωσης ο Master Distiller του αποστακτηρίου θα αποφασίζει αν θα το εμφιαλώσει στους 40, 43 ή 46 αν θα το περάσει από σύστημα κρύας ψύξης (chill filtering) ή αν θα το εμφιαλώσει ως έχει (Cask Strength).

Αλκοολικοί βαθμοί (Alcohol By Volume ABV ή Vol).
Η εμφιάλωση των malt γίνεται συνήθως στους 40, 43 ή 46 αλκοολικούς βαθμούς αν και μπορεί να συναντήσουμε αρκετές φιάλες που πάνω γραφούν παραπάνω από 46% Vol. Οι αλκοολικοί βαθμοί μέσα στο βαρέλι είναι περισσότερο από 40, 43 ή 46 και έτσι για να "ρίξουν" τους βαθμούς το αραιώνουν με το νερό που χρησιμοποιεί το αποστακτήριο.

Σύστημα κρύας ψύξης (chill filtering).
Μια διαδικασία που γίνεται καθαρά για αισθητικούς λόγους. Σε ένα ουίσκι 46% βαθμών και λιγότερο υπάρχουν μικροσωματίδια που αν προστεθεί νερό δημιουργείται ένα "σύννεφο" μέσα στο ποτήρι και σε κάποιους αυτή η εικόνα δεν είναι αρεστή. Μέσω αυτής της διαδικασίας αφαιρούνται αυτά τα μικροσωματίδια και δεν αλλοιώνεται η εμφάνιση αν προστεθεί νερό αλλά επειδή ψύχεται χάνονται κάποια από τα αρώματα του βαρελιού. Oι καταναλωτές που θέλουν αυτά τα αρώματα και δεν τους νοιάζει αυτή η "θολούρα" στο ποτήρι ψάχνουν ετικέτες που αναγράφουν non - chill filter.

Cask Strength.
Σε περίπτωση που στη φιάλη δούμε πάνω στην ετικέτα αλκοολικούς βαθμούς 56,1% ή 48,2% κ.λ.π. αυτό συνήθως σημαίνει πως το αποστακτήριο το εμφιάλωσε όπως βγήκε από το βαρέλι με την "δύναμη του βαρελιού" ή όπως θα το δούμε γραμμένο πάνω στην ετικέτα "cask strength"! Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουν παραχθεί λιγότερες φιάλες από ένα βαρέλι, κάτι που το κάνει και πιο ακριβό, αλλά το κάθε μπουκάλι να είναι γεμάτο από τα αρώματα και τις γεύσεις από το βαρέλι που το φιλοξένησε όλα αυτά τα χρόνια! Εκεί ουσιαστικά μας δίνεται και η δυνατότητα να γίνουμε εμείς ο Master Blender, να προσθέσουμε λίγες σταγόνες νερού, να ρίξουμε τους αλκοολικούς βαθμούς του, και να το δούμε να μεταμορφώνεται μπροστά μας.

Το βαρέλι.
Τα βαρέλια είναι φτιαγμένα από αμερικανικό και ευρωπαϊκό δρυ, όπου το δέντρο τεμαχίζεται σε τάβλες, αφήνονται κανένα χρόνο να στεγνώσουν από την υγρασία που περιέχουν και στη συνέχεια φτιάχνονται βαρέλι.
Τα αμερικάνικα βαρέλια που χρησιμοποιούνται για την ωρίμανση των ουίσκι πριν είχαν "φιλοξενήσει" μπέρμπον, τα ευρωπαϊκά πριν περιείχαν σέρι ή πόρτο και σε ελάχιστες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται βαρέλια που πριν περιείχαν ρούμι.

Στην Αμερική βάσει νομοθεσίας από την στιγμή που θα ανοιχτεί ένα βαρέλι μπέρμον απαγορεύεται να ξαναγεμίσει. Οι Σκωτσέζοι, που φημίζονται για την τσιγκουνιά τους, το γνωρίζουν αυτό και ως αποτέλεσμα ένα βαρέλι που δεν θα μπορέσει να το ξαναχρησιμοποιήσει ο Αμερικάνος ο Σκωτσέζος το αγοράζει σε τρομερά χαμηλή τιμή. Έτσι καταφέρνουν να έχουν με ελάχιστα χρήματα ένα βαρέλι μαζί με τα αρώματα που έχει δώσει το μπέρμπον που φιλοξενούσε!

Αρκετά πιο ακριβά πληρώνουν τα Ευρωπαϊκά δρύινα βαρέλια. Η αγορά τους γίνεται κυρίως στο Χερέζ της Ισπανίας, αλλά και στη Γαλλία και στοιχίζουν πολύ πιο ακριβά από τα Αμερικανικά γιατί καταρχήν το Πόρτο ή το Σέρι δεν έχει την ίδια ζήτηση με το Μπέρμπον και επιπλέον τα ευρωπαϊκά βαρέλια φτιάχνονται στο χέρι.

Στο Κεντάκι της Αμερικής στο εργοστάσιο κατασκευής βαρελιών κατασκευάζονται 200 βαρέλια μέσα σε μια μέρα και μεταχειρισμένο μπορεί να αγοραστεί με 20 δολλάρια, στο Χερέζ επειδή όλη η διαδικασία γίνεται με το χέρι από βαρελοποιούς, κατασκευάζονται καθημερινά μόλις 18 βαρέλια και το κόστος του μεταχειρισμένου μπορεί να φτάσει και τα 200 δολλάρια!

Χρησιμοποιούνται ήδη χρησιμοποιημένα βαρέλια και όχι καινούργια γιατί το φρέσκο ξύλο ενός καινούργιου βαρελιού είναι πολύ πλούσιο σε αρώματα με αποτέλεσμα να αλλοίωνε την γεύση του τελικού προϊόντος.

Το χρώμα η γεύση και τα αρώματα.
Πέρα του σχήματος του άμβυκα και το νερό που ανέφερα πιο πριν, το χρώμα του, τη γεύση του και το άρωμά του το malt ουίσκι το οφείλει κυρίως στο βαρέλι και την τοποθεσία του αποστακτηρίου.
Σε τι βαρέλι και πόσα χρόνια έχει παραμείνει κατά την ωρίμανσή του ένα malt ουίσκι μας δίνει ακόμα και από το ίδιο αποστακτήριο διαφορετικό αποτέλεσμα. Ένα ουίσκι 10 ετών μόνο από αμερικανικό, πρώην μπέρμπον βαρέλι, θα μας δώσει ένα ανοιχτό κίτρινο χρυσαφί χρώμα. Ένα αντίστοιχο 10 ετών που έχει περάσει από ευρωπαϊκό βαρέλι, πρώην σέρι ή πόρτο, θα μας δώσει ένα χάλκινο σκούρο κεχριμπαρένιο χρώμα.

Το αποστακτήριο του Dalwhinnie στα 1180 πόδια υψόμετρο πάνω στα βουνά των Highlands που τα βαρέλια του θα περάσουν από ένα σωρό χειμώνες, κρύα και χιόνια, θα παράγει ένα τελείως διαφορετικό ουίσκι από το αποστακτήριο του Bowmore που βρίσκεται στο νησί του Islay ακριβώς δίπλα στην θάλασσα και με το Vault No1 μάλιστα να βρίσκεται κάτω από την στάθμη της!

Πως πίνετε ένα malt ουίσκι.
Αυτοί που πρέπει να πουλήσουν το ουίσκι θα τους ακούσεις να λένε "όπως επιθυμεί ο κάθε ένας" Ο.Κ. ισχύει αλλά αν θέλεις να απολαύσεις στο έπακρο την γεύση και τα αρώματα ενός malt δεν ισχύει.

Χρειάζεσαι ένα ποτήρι και λίγο νερό εμφιαλωμένο (να μην είναι της βρύσης ώστε να περιέχει χλώριο).

Το ποτήρι που χρειάζεσαι είναι ένα Glencairn Glass ή ένα ποτήρι σαν και αυτό του κονιάκ ή γενικά ένα οποιοδήποτε ποτήρι που το πάνω μέρος του να είναι πιο στενό ώστε να μαζεύει στην μύτη όλα τα αρώματα που μπορεί να σου δώσει το κάθε ένα malt.
Αν νομίζεις ότι δεν έχει διαφορά κάνε το παρακάτω πείραμα. Βάλε το ίδιο ουίσκι, την ίδια ποσότητα, σε ένα ποτήρι σαν και αυτό που περιγράφω και σε ένα κλασσικό χαμηλό ποτήρι για ουίσκι και απλά δώσε το σε κάποιον να το μυρίσει... Αυτός πού δεν ξέρει πως είναι το ίδιο ουίσκι, θα πει πως στο ποτήρι με το κλειστό χείλος το ουίσκι είναι πιο "δυνατό"!

Τasting notes.
Αν σε ενδιαφέρει να μάθεις περισσότερες πληροφορίες για μια συγκεκριμένη ετικέτα malt ουίσκι, αναζητάς στο internet την μάρκα που σε ενδιαφέρει προσθέτοντας τις λέξεις "tasting notes". Θα σου εμφανιστούν οι παρακάτω πληροφορίες nose, palate, finish δηλαδή μυρωδιά, γεύση και επίγευση.

Μυρωδιά - (nose).
Για να μυρίζουμε ένα ουίσκι δεν κρατάμε το ποτήρι, βάζουμε μέσα την μύτη και παίρνουμε ανάσα από την μύτη σαν να πάμε να κάνουμε μακροβούτι στην θάλασσα. Ανακινούμε κυκλικά, πλησιάζουμε, παίρνουμε μια μυρωδιά, απομακρίνουμε. Στην κπνοή όλα τα αρώματα θα τα βρούμε μπροστά μας, αποξηραμένα φρούτα, βανίλια, εσπεριδοειδή, ξύλο, δημητριακά, τύρφη, λεμόνι ή κάτι άλλο; Επανέλαβε. Υπάρχουν παρά πολλά malt που αξίζει περισσότερο να τα μυρίζεις παρά να τα γεύεσαι όσο και να ακούγεται υπερβολή.

Γεύση - (palate).
Εννοείται πως για να καταλάβεις γεύση θα πρέπει το στόμα να είναι καθαρό, δηλαδή δεν σβήνεις το τσιγάρο με το ένα χέρι και με το άλλο πιάνεις το ποτήρι! Αν καπνίζεις θα πρέπει να κάτσεις τουλάχιστον μια ώρα άκαπνος για να καθαρίσουν όσο μπορούν οι θυλάκες της γλωσσάς ώστε να έχεις όσο το δυνατόν καλύτερη γεύση. Επίσης, πίνατς και κάθε λογής ξηροκάρπια, ξέχνατα!
Κρατά το ποτήρι όσο γίνεται χαμηλά για να μην ζεσταίνεις το ποτήρι και κατ’ επέκταση το ουίσκι που περιέχει, δεν είναι κονιάκ, ανακύνισέ το και βαλέ στο στόμα σου μια μικρή γουλιά, δούλεψε τη μέσα στο στόμα και κατάπιε. Μόλις τώρα έδωσες στο στόμα σου να "καταλάβει" τι θα πιει, ίσως να κάψει λίγο το αλκοόλ που περιέχει, αλλά ετοίμασες το στόμα σου ώστε να δεχθεί το ουίσκι που θέλεις να δοκιμάσεις. Είδη στην εκπνοή και στην πρώτη ανάσα οι γεύσεις θα αρχίσουν να παρουσιάζονται μια - μια. Πάρε τώρα μια λίγο πιο μεγάλη γουλιά, δουλέψετε να πάει σε όλο το στόμα κυρίως πάνω στην γλωσσά κατάπιε, βαλέ τα χείλη σου σαν να θέλεις να σφυρίζεις και πάρε ανάσα. Με αυτόν το τρόπο ο αέρας που έρχεται από τα πλαγιά της γλωσσάς αναγκάζει το στόμα να παράγει σάλιο με αποτέλεσμα η επίγευση να διαρκεί ακόμα περισσότερη ώρα! Τώρα που το στόμα είχε ετοιμαστεί οι γεύσεις από το ουίσκι είναι ακόμα περισσότερες και με το που θα καταπιείς την γουλιά απολαμβάνεις αμέσως την επίγευση που έχει να σου δώσει!

Επίγευση - (finish).
Είναι ουσιαστικά η στιγμή από την τελευταία γουλιά που έχεις πιει και όσο "μένει" ακόμα η γεύση του στο στόμα σου! Υπάρχουν malt που έχουν μικρή και άλλα που έχουν μεγάλη διάρκεια στην επίγευσή τους! Όσο πάντως και να κρατάει σε κάθε malt είναι διαφορετικό.

Πρόσθεσε λίγες σταγόνες εμφιαλωμένο νερό και όταν λέω σταγόνες εννοώ ένα κουταλάκι του γλυκού το πολύ, όχι παγωμένο, ανακυνισέ το και ξανακάνε τα παραπάνω, θα δεις ότι θα κρατάς στα χεριά σου ένα ουίσκι με τελείως διαφορετικό άρωμα, γεύση και επίγευση.

Όπως ανέφερα και στην αρχή το malt είναι για απόλαυση και όχι για πιόμα μέχρι τελικής πτώσης, κάνουμε χρήση και οχι κατάχρηση, για να το συνοδέψεις πάρε αντί για ξηροκάρπια μια καλή bitter σοκολάτα (70% κακάο). Πιές μια γουλιά από το καπνιστό ουίσκι σου, βαλέ ένα κομματάκι σοκολάτας στο στόμα σου, άφησέ τη να λιώσει και να σου απογειώσει τις γεύσεις μέσα στο στόμα σου! Το "ταβάνι" γεύσης για μένα από ότι έχω δοκιμάσει μέχρι τώρα ήταν Laphroaig Cask Strength με μια φέτα αυγοτάραχο! Εκείνη την στιγμή ένιωσα απίστευτα υπερήφανος που έχω κόψει το κάπνισμα και είχα όλες αυτές τις γεύσεις στο στόμα μου!

Παρακάτω αναφέρω ετικέτες που έχω αγοράσει - δοκιμάσει μέχρι σήμερα.

Scotch Malt
Aberlour 10 Year Old
Εικόνα
Ardbeg 10 Year Old
Εικόνα
Ardbeg Uigeadail
Εικόνα
Arran 10 Year Old
Εικόνα
Auchentoshan 10 Year Old
Εικόνα
Balblair 1997
Εικόνα
Balvenie 12 Year Old Double Wood
Εικόνα
Bowmore Cask Strength
Εικόνα
Bowmore Darkest Sherry Cask Finish
Εικόνα
Bowmore Dusk
Εικόνα
Bowmore Tempest 10 Year Old Batch 4
Εικόνα
Caol Ila 12 Year Old
Εικόνα
Cardhu 12 Year Old
Εικόνα
Clynelish 14 Year Old
Εικόνα
Cragganmore 12 Year Old
Εικόνα
Dalmore 12 Year Old
Εικόνα
Dalmore 15 Year Old
Εικόνα
Dalmore 18 Year Old
Εικόνα
Dalmore Cigar Malt
Εικόνα
Dalmore Gran Reserva
Εικόνα
Dalmore King Alexander III
Εικόνα
Edradour 10 Year Old
Εικόνα
Glen Grant
Εικόνα
Glen Ord 12 Year Old
Εικόνα
Glenfarclas 15 Year Old
Εικόνα
Glenfiddich 12 Year Old
Εικόνα
Glenfiddich 15 Year Old Solera
Εικόνα
Glenfiddich 18 Year Old
Εικόνα
Glengoyne 10 Year Old
Εικόνα
Glenkinchie 10 Year Old
Εικόνα
Glenlivet 12 Year Old
Εικόνα
Glenlivet 15 Year Old French Oak Reserve
Εικόνα
Glenlivet 18 Year Old
Εικόνα
Glenmorangie 10 Year Old
Εικόνα
Glenmorangie 18 Year Old
Εικόνα
Glenmorangie Lasanta 12 Year Old
Εικόνα
Glenmorangie Quinta Ruban 12 Year Old Port Finish
Εικόνα
Glenrothes Select Reserve
Εικόνα
Highland Park 16 Year Old
Εικόνα
Isle of Jura 10 Year Old
Εικόνα
Isle of Jura 16 Year Old
Εικόνα
Isle of Jura Prophecy
Εικόνα
Isle of Jura Superstition
Εικόνα
Lagavulin 12 Year Old
Εικόνα
Lagavulin 16 Year Old
Εικόνα
Laphroaig 10 Year Old
Εικόνα
Laphroaig 10 Year Old Cask Strength
Εικόνα
Laphroaig Quarter Cask
Εικόνα
Macallan 10 Year Old Fine Oak
Εικόνα
Macallan 10 Year Old Sherry Oak
Εικόνα
Macallan Fine Oak Masters' Edition
Εικόνα
Oban 14 Year Old
Εικόνα
Old Pulteney 12 Year Old
Εικόνα
Springbank 10 Year Old
Εικόνα
Talisker 10 Year Old
Εικόνα
Tobermory 10 Year Old
Εικόνα

Irish Malt
Bushmills 10 Year Old
Εικόνα

Japanese Malt
Suntory Yamazaki 12 Year Old
Εικόνα

Blended Malt
Johnnie Walker Double Black
Εικόνα
Johnnie Walker Green Label 15 Year Old
Εικόνα
Johnnie Walker Gold Label Reserve
Εικόνα
Johnnie Walker 18 Year Old Gold Label
Εικόνα
Johnnie Walker 18 Year Old Platinum Label
Εικόνα
Johnnie Walker Blue Label
Εικόνα

Ανεξάρτητοι Εμφιαλωτές
Smokehead
Εικόνα
The Peat Monster
Εικόνα

Ελπίζω με τα παραπάνω να βοήθησα και όχι να κούρασα, είναι ότι πιστεύω εγώ για το malt ουίσκι και κάθε διαφωνία είναι δεκτή.

Για μένα πάντως το πιο βασικό συστατικό που χρειάζεσαι για να πιεις ένα malt ουίσκι είναι η καλή παρέα που θα εκτιμήσει αυτό που περίμενε να ωριμάσει για 10, 12, 18 ή περισσότερα χρόνια σε ένα βαρέλι και ξεταπώνεται εκείνη τη στιγμή για να το απολαύσετε!

Saba.
Οι άνθρωποι σε ξεχνούν, τα έργα σου σε θυμίζουν.
Άβαταρ μέλους
dimitris
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
Δημοσιεύσεις: 4142
Εγγραφή: 08 Μάι 2012, 09:04
11
Τοποθεσία: Αθήνα
Has thanked: 149 times
Been thanked: 1807 times
Ηλικία: 47

Πω πω. Φοβερό.
Σε ευχαριστώ και εύγε. Είσαι μερακλής και επειδή έχεις τέτοια αγάπη στο ουίσκι αλλά και επειδή τα έγραψες τόσο ωραία.
Ερασιτέχνης σαπωνοποιός
Συχνές ερωτήσεις για το φόρουμ
Άβαταρ μέλους
donP
Γυμνάσιο
Γυμνάσιο
Δημοσιεύσεις: 791
Εγγραφή: 07 Αύγ 2011, 12:05
12
Τοποθεσία: South of -No- North
Has thanked: 630 times
Been thanked: 807 times

Έχουμε πολύ διάβασμα μου φαίνεται....
Πολύ ωραίος οδηγός σε ευχαριστούμε !


το μόνο πρόβλημα είναι το που θα βρούμε τα χρήματα για να δοκιμάσουμε όλα αυτά...
Νηπίοισιν ου λόγος, αλλά ξυμφορή γίνεται διδάσκαλος.
Δημόκριτος
Άβαταρ μέλους
Antonis
Διαχειριστής
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 10546
Εγγραφή: 15 Δεκ 2011, 20:57
12
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Has thanked: 26273 times
Been thanked: 25719 times

Σε ευχαριστούμε για την πολύ όμορφη παρουσίαση!
Άβαταρ μέλους
νικος
Λύκειο
Λύκειο
Δημοσιεύσεις: 1994
Εγγραφή: 11 Νοέμ 2012, 02:41
11
Τοποθεσία: ΣΙΦΝΟΣ
Has thanked: 42 times
Been thanked: 241 times
Ηλικία: 54

Παρα πολυ ωραια παρουσιαση απο εναν γνωστη του θεματος σε ευχαριστουμε που τις μοιραστικες μαζι μας
Ολα ειναι δρομος
Άβαταρ μέλους
Πάνος
Λύκειο
Λύκειο
Δημοσιεύσεις: 1898
Εγγραφή: 24 Ιαν 2012, 09:43
12
Τοποθεσία: Κέρκυρα
Has thanked: 157 times
Been thanked: 425 times

Μπράβο φίλε μου !

Πολύ εντυπωσιακή και ενδιαφέρουσα παρουσίαση !
Ταπεινοφροσύνη είναι η ντροπή που νοιώθεις όταν λες στους άλλους πόσο υπέροχος είσαι.
Άβαταρ μέλους
marinos79
Γυμνάσιο
Γυμνάσιο
Δημοσιεύσεις: 886
Εγγραφή: 22 Ιαν 2013, 12:57
11
Τοποθεσία: Βύρωνας - Αττικής.
Has thanked: 190 times
Been thanked: 762 times
Ηλικία: 62

Πολύ καλή κι ενδιαφέρουσα παρουσίαση!
Άβαταρ μέλους
Giannis
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
Δημοσιεύσεις: 2537
Εγγραφή: 22 Ιαν 2009, 16:13
15
Has thanked: 1038 times
Been thanked: 1249 times

Εξαιρετικό Φίλε μου και πολλά Μπράβο !!!!!!!!!
Suntory Yamazaki 12 Year Old και Old Pulteney είναι από τα αγαπημένα μου <3
if you have a great shave you have a great day
chris82
Δημοτικό
Δημοτικό
Δημοσιεύσεις: 447
Εγγραφή: 19 Φεβ 2013, 01:45
11
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Has thanked: 410 times
Been thanked: 205 times
Ηλικία: 41

Εξαιρετική παρουσίαση! Μπράβο!!!
Άβαταρ μέλους
yiannischris
Δάσκαλος Ξυρίσματος
Δάσκαλος Ξυρίσματος
Δημοσιεύσεις: 5371
Εγγραφή: 22 Μαρ 2013, 09:22
11
Τοποθεσία: Patras
Has thanked: 8965 times
Been thanked: 17780 times
Ηλικία: 58

Πολύ καλή παρουσίαση μπράβο !!
Γιάννης
Απάντηση

Επιστροφή στο “Αφέψημα-Ποτό-Αλκοόλ”