Glogg-συνταγή!

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Αυτή η συζήτηση είναι μόνο για άτομα άνω των 18 ετών.
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Harry
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
Δημοσιεύσεις: 4711
Εγγραφή: 14 Σεπ 2012, 20:30
11
Τοποθεσία: Αθήνα
Has thanked: 5732 times
Been thanked: 6979 times
Ηλικία: 49

Για όσους δεν το γνωρίζουν, το glogg ειναι παραδοσιακό ποτό των σκανδιναβικων χωρών, που σερβίρεται ζεστό, τους χειμερινούς μήνες και κυρίως κατα την περίοδο των Χριστουγέννων. Θυμίζει το κέντρο ευρωπαϊκό gluhwein, αλλα με τη διάφορα ότι εχει brandy και φυσικά ειναι δυνατότερο.
Το ανακαλυψα πριν από 5 χρόνια περίπου, σε ένα χριστουγεννιάτικο ταξίδι με τη γυναικα μου στη Δανία, έμαθα τη συνταγή και απο τότε κάθε χρόνο αυτή την περίοδο το φτιαχνω.

Ειναι πολυ απολαυστικό ποτό, πριν ή και μετά απο το φαγητό, σε ζεσταίνει πραγματικα και αρέσει ιδιαίτερα στις γυναίκες.

Η συνταγή που φτιαχνω έχει ως εξής (για περίπου 5 μπουκάλια των 750μλ):
-1.5lt κόκκινο κρασί
-1.5lt πορτογαλικό γλυκό κρασί Porto (ή το αντίστοιχο αγγλικό ή αμερικανικό port). Θα μπορούσε να αντικατασταθεί με μαυροδαφνη, για να δώσουμε και λιγο ελληνική ταυτότητα.
-750μλ brandy, εγώ βάζω συνήθως metaxa.
-5-6 ξυλακια κανέλα
-15 σπόρους καρδαμο
-20 τεμ. Γαρύφαλλο
-τη φλουδα απο ένα πορτοκαλι
-μιση κούπα σταφίδας
-μισή κούπα καθαρισμενα αμύγδαλα
-2 κούπες ζάχαρη

Λοιπόν, η διαδικασία εχει ως εξής:
1. Σπάμε και καθαρίζουμε τους σπόρους απο το καρδαμο.
2. Βάζουμε το κρασί και το Porto σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε την κανέλα, το καρδαμο, τα γαρύφαλλα, τη φλουδα απο το πορτοκάλι, τις σταφίδας και τα αμύγδαλα. Το ανακατεβουμε και το σκεπαζουμε και το αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά.
3. Βάζουμε τη ζάχαρη σε ένα τηγάνι με το μισό brandy και το ζεστενουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει καθαρό σιρόπι. Το ανακατεβουμε κατα περιόδους και το αφήνουμε για 15 λεπτά σε πολυ χαμηλή φωτιά να "καραμελωσει"
4.βαζουμε τη ζάχαρη μαζί με τα υπόλοιπα υλικά στην κατσαρόλα, το σκεπαζουμε και το αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 1 περίπου ώρα.
5. Δοκιμάζουμε και αν θελουμε προσθέτουμε περισσότερο brandy (εδώ παντα έχω την κλασσικη διαμάχη με τη σύζυγο που το προτιμάει ελαφρύτερο).
6. Σουρονουμε το ποτο απο τα καρικευματα και ειναι έτοιμο! Τις σταφίδες και τα αμύγδαλα μπορεί κανεις να τις προσθέτει στην κούπα του καθενός, ανάλογα με την προτίμηση.

Σερβίρεται ζεστό σε κούπα.

Φυσικά μπορούμε να το βάλουμε σε μπουκάλια και να το καταναλώνουμε ακόμα και αρκετούς μήνες μετά!

Καλη επιτυχία σε όσους το δοκιμάσουν και προσοχή βαράει!!
Χάρης
Άβαταρ μέλους
boltsis
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
Δημοσιεύσεις: 2962
Εγγραφή: 19 Απρ 2011, 23:33
12
Τοποθεσία: Λάρισα
Has thanked: 366 times
Been thanked: 320 times

Ωραίο φαίνεται και λέω να το δοκιμάσω!Δε μου λες κόκκινο κρασί να βάλω οποιοδήποτε κόκκινο κρασί?Το πορτογαλικό κρασί porto υπάρχει στα Ελληνικά σούπερ μάρκετ η να βάλω μαυροδάφνη μόνο?
Αφου το τελειώσω και το αποθηκεύσω σε μπουκάλια μετά απλά το ζεσταίνω όποτε θέλω να πιω?
Dovo Silver Steel Prima, Joseph Allen & Sons Sheffield ,C.V Heljestrand Ringdove Νο55,Dubl Duck Satinedge,Thomas Turner & Co,Thiers-Issard Spartacus "dreadnought",Frederick Reynolds Sheffield
Mercur 34c, Merkur Futur Gold
Ηλίας
Άβαταρ μέλους
Harry
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
Δημοσιεύσεις: 4711
Εγγραφή: 14 Σεπ 2012, 20:30
11
Τοποθεσία: Αθήνα
Has thanked: 5732 times
Been thanked: 6979 times
Ηλικία: 49

Γενικά τα ποτά που θα βάλεις δε χρειάζεται να ειναι ακριβά γιατι το βασικό άρωμα το δίνουν τα μπαχαρικά. Οπότε για κρασι βάλε οποιοδήποτε ξηρό κόκκινο. Porto σίγουρα θα βρεις στο Βασιλοπουλο ή σε κάβα.
Μετά την αποθήκευση σε μπουκάλι απλά το ζεσταίνεις. Φυσικά όχι στα μικροκύματα αλλα σε κατσαρόλα ή μπρίκι.
Χάρης
Άβαταρ μέλους
boltsis
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
Δημοσιεύσεις: 2962
Εγγραφή: 19 Απρ 2011, 23:33
12
Τοποθεσία: Λάρισα
Has thanked: 366 times
Been thanked: 320 times

Ευχαριστώ Χάρρυ , θα το δοκιμάσω και θα σου πω!!
Dovo Silver Steel Prima, Joseph Allen & Sons Sheffield ,C.V Heljestrand Ringdove Νο55,Dubl Duck Satinedge,Thomas Turner & Co,Thiers-Issard Spartacus "dreadnought",Frederick Reynolds Sheffield
Mercur 34c, Merkur Futur Gold
Ηλίας
Άβαταρ μέλους
FotisPl
Νήπιο
Νήπιο
Δημοσιεύσεις: 146
Εγγραφή: 05 Δεκ 2012, 16:17
11
Has thanked: 112 times
Been thanked: 252 times
Ηλικία: 45

H συνταγή σου όλα τα λεφτά τουλάχιστον όπως τη διαβάζω... είναι τόσο γλυκό όσο καταλαβαίνω από τη συνταγή... αλλά πρέπει να σπάει λογικά με το μπράντυ


Εγώ τους φτιάχνω Gluhwein με ντόπιο κόκκινο κρασί ξηρό γιατί επιλέγεις μαυροδάφνη ;
“Civilization begins with distillation,” William Faulkner
Άβαταρ μέλους
Harry
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
Δημοσιεύσεις: 4711
Εγγραφή: 14 Σεπ 2012, 20:30
11
Τοποθεσία: Αθήνα
Has thanked: 5732 times
Been thanked: 6979 times
Ηλικία: 49

Φώτη ειναι πιο γλυκό απο το γερμανικό gluhwein. Το Porto ή η μαυροδαφνη, κατα τη γνώμη μου ειναι απαραίτητο. Η ζάχαρη μπορεί να περιορισθεί, ανάλογα με τα γούστα σου.

Ηλία περιμένω εντυπώσεις. Ενα ειναι το σίγουρο: αρέσει πολύ στις γυναίκες!
Χάρης
Άβαταρ μέλους
Harry
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
Δημοσιεύσεις: 4711
Εγγραφή: 14 Σεπ 2012, 20:30
11
Τοποθεσία: Αθήνα
Has thanked: 5732 times
Been thanked: 6979 times
Ηλικία: 49

Χθες έφτιαξα το glogg της φετινής γιορτινής περιόδου.
Πάρα πολυ ωραίο και ότι πρέπει για το κρύο των ημερών!
Χάρης
Άβαταρ μέλους
Harry
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
Δημοσιεύσεις: 4711
Εγγραφή: 14 Σεπ 2012, 20:30
11
Τοποθεσία: Αθήνα
Has thanked: 5732 times
Been thanked: 6979 times
Ηλικία: 49

Και φέτος έφτιαξα μερικά μπουκάλια Glogg. Όποιος έχει όρεξη, ας δοκιμάσει την συνταγή. Καμία σχέση με τα ετοιματζίδικα που πωλούνται στο super market.

Προβλέπω και φέτος οι καλεσμένοι να φεύγουν μεθυσμένοι από το σπίτι!
Χάρης
Άβαταρ μέλους
Harry
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
Δημοσιεύσεις: 4711
Εγγραφή: 14 Σεπ 2012, 20:30
11
Τοποθεσία: Αθήνα
Has thanked: 5732 times
Been thanked: 6979 times
Ηλικία: 49

Μόλις έφτιαξα 4 μπουκάλια, όπως πάντα τέτοια εποχή. Σκέφτομαι να ανάψω και τζάκι σήμερα να το ευχαριστηθώ!
Χάρης
Απάντηση

Επιστροφή στο “Αφέψημα-Ποτό-Αλκοόλ”